Yle: Suomea odottaa ”kaikkien aikojen konkurssivyöry”

Asiantuntijoiden mukaan ensi helmikuu tuo tullessaan "jopa tuhansien konkurssihakemusten patouman purkautumisen".

Talous

Yleisradion haastattelemien juristien mukaan Suomea uhkaa historiallisen suuri konkurssien määrä. Sanna Marinin hallitus on pyrkinyt lykkäämään talouskriisiä keinotekoisesti lähitulevaisuuteen lapioimalla veronmaksajille kuuluvaa velkarahaa kaatumassa oleville yrityksille. Asiantuntijat kuitenkin pelkäävät, että lopulta hallituksen toimet vain pahentavat vääjäämätöntä romahdusta.

Hallitus on tänä vuonna esitellyt mielellään konkurssitilastoja, joiden perusteella suomalaisyrityksiä on kaatunut jopa vähemmän kuin 2019. Tilastoilla kansa on pyritty vakuuttamaan siitä, että hallitus on paitsi onnistunut estämään talouskriisin myös itse asiassa kyennyt kohentamaan Suomen kansantaloutta kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.

Lakimiesten mukaan kyse on kuitenkin silmänlumeesta, joka perustuu velkaelvytyksen ohella väliaikaiseen muutokseen Suomen konkurssilainsäädännössä. Viime vapusta lähtien velkojat (esimerkiksi pankit) eivät ole kyenneet tekemään konkurssihakemuksia velallisista (suomalaiset yritykset), mikäli hakemuksen perusteena ovat maaliskuun jälkeen syntyneet rästit. Juuri maaliskuussa koronakriisin vaikutukset maailmantalouteen alkoivat näkyä dramaattisesti.

”Konkurssiaalto, jota ei ole koskaan ennen nähty”

Väliaikainen lakimuutos merkitsi toisin sanoen sitä, että kannattamattomien yritysten kaatuminen estettiin keinotekoisesti. ”Tämä väliaikaislaki on varmaan ollut se suoranainen vaikuttaja näihin lukuihin. Konkurssihakemuksia on tehty 30–40 prosenttia vähemmän kesäkuukausina kuin edellisvuonna”, totesi konkurssiasiamies Helena Kontkanen.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Suomi on täynnä zombieyrityksiä, jotka kaatuvat kaikki yhtä aikaa samalla hetkellä, kun lain määräaika umpeutuu. Yhtäaikaiset konkurssit tulevat iskemään täydellä voimalla paitsi yritysten asiakkaisiin, velkojiin ja tavarantoimittajiin myös oikeusjärjestelmään, joka uhkaa ruuhkautua vakavasti kriisin puhjetessa.

Kontkanen muistuttaa, että lain määräaika umpeutuu tammikuussa. Asiantuntijoiden mukaan helmikuu tuokin tullessaan ”jopa tuhansien konkurssihakemusten patouman purkautumisen”.

Konkurssipesien hoitaja Juho Mäkelä totesi Ylelle, että ”olisi pitänyt jo päästä tilannetta purkamaan. Nyt jokainen kuukausi tuo markkinoille lisää yrityksiä, jotka ovat maksukyvyttömiä”. Lopputulos on lohduton: ”Todennäköistä on, että sitten kun tämä [konkurssilain] väliaikaismuutoksen voimassaoloa lakkaa, niin tullaan näkemään sellainen konkurssiaalto ettei varmaan koskaan ennen ole nähty.”

Lähde: Yle

Hallitus Helena Kontkanen Juho Mäkelä Konkurssi Kotimaa Pankit Politiikka Raha Sanna Marin Talous Talousromahdus Työttömyys Valtionvelka Velka Velkaelvytys Yhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Historia toistaa

  Vastaa

  Minä sanoin jo vuosi sitten kun postin lakko alkoi, että nyt on samat askelmerkit kuin ‑90 luvun lamassa. Ja niinhän se tuli, tlaouromahdus vuodenvaihteessa −90÷−91. Tammikuussa kiinteistöjen arvot puolittuivat ja maa oli täynnä työttömiä.

  Nyt on ihan samat askelmkit. Ensin posti, sitten ahtaajien- ja ammattiliittojen tukilakot. Päälle korona ja tässä ollaan.

  Viimeksi konkursisuman pukaminen kesti kuusi vuotta ja siinä auttoi markan devalvointi, Vnäjän sotilaskylien rakentamiset sekä Venäjän-kauppa, joka piti meidät hengissä ja vahvisti meitä. Nyt ei ole mitään noita kun tyhmä kansa on valinnut vielä tyhmemmät päättäjät. Jotka ovat hypänneet NATO- ja EU-kelkkaan. Väheksyen sitä tahoa joka on pitänyt meistä huolta lähes koko itsenäisyytemme ajan. 

  Parin kuukauden päästä saa halvalla taloja kaupunkien ympäristökunnista.

 • Sannan sotkut

  Vastaa

  No se mihin Sanna Marin koskeekaan on tuhoon tuomittu. Punikki sosialisti. Tre on konkurssissa ja kaikki muukin. Mielestäni sdp saa maksaa itse sannan sotkut. Sen äänestäjät ja jäsenet. Nimet löytyvät äänestyslapuista.

 • juha.

  Vastaa

  Tämä taloudellnen super-romahdus ja yksi maailmanhallitus on ennustettu jo Isossa Kirjassakin. On tietenkin jokaisen henkilökohtainen asia kuinka kyseisen opuksen arvottaa. Mutta jokainen, joka ei istu Marinin hallituksessa ja omaa vähääkään normi järkeä päässään. Ei voi muuhun johtopäätökseen tulla ”ajan merkkien” mukaisesti, että jopa 1990-luvun lama tulee olemaan lasten leikkiä kun kaikki syöksyy syöksykierteeseen koko maailmanmittakaavassa. Jo ennen koronaakin EU:n talous on ollut romahtamispisteessä, jota EKP on siirtänyt aivan kuten Marinin hallitus Suomen kohdalla. Suomi ja Eurooppa on elän yt velaksi holtitftomasti ja kaikkein ikävintä tämä on isänmaamme kohdalla, koska helµinauhan tavoin kerska-hallitus on seurannut toistaan puhumassa lööperiä ja lapioimassa velkarahaa sinne tänne ja erityisesti EU:lle omien alhaisten EU-virka pyrkimysten vauhdittamiseksi!

  Yhdysvallat voi romahtaa, vaikka Donald Trump voittaisi ”demokraatti” ‑kommunistien bolsevikki vallankumoukseen vain siksi, että kohtalo on katsonut tuon maailman mittakaavan ehdottoman suurvallan ajan tulleen täyteen romahtaa kasaan anarkian syövereihin. Aivan samaan tapaan kuin Neuvostoliitollekin kävi 1991, vaikka tuo savijalkainen jättiläinen ”yski” lähes koko olemassaolonsa ajan. Silti sen katominen historian kirjoihin oli ”yllätys”, jonka nopeus ei voinut olla muuta kuin toisille järkytys ja toisille helpotus.

  Jos Yhdysvallat tai kun se häipyy historian hämäriin sellaisena kuin olemme sen oppineet tuntemaan. Sen väistyminen tulee tekemään tietä Euroopalle ja uudelle suurvallalle, jota surkeahko esitys EU on edustanut tähän asti. Mutta tämä käsitys on vain ollut kansallisvaltiota kannattavien ja paljaalla järjellä ajattelevien mielissä, jotka kylmästi katsovat erilaisia tunnuslukuja. EU on nykyisellään asemoitunut enemmänkin entisen Neuvostoliiton ”muisto ‑kappaleeksi” kaiken sen byrokratian, komissaarien ja direktiivien tehottomaksi paskan jauhajaksi, josta ei ole ollut mitään hyötyä EU-kansalaisille. Paremminkin päinvaston!

  Venäjästä ja Kiinasta on paha mennä sanomaan mitään, mutta tapahtuipa mitä tahansa. Muutokseen ei välttämättä mene kauaa aikaa. Periaatteessa molemmat suurvallat voivat typistyä äkkiä olipa sen käynnistävä voima poliittinen tai luonnonmullistus. Jos dominoefekti lähtee liikkeel se etenee vauhdilla viimeiseen ”palikkaan” asti!

  • Iso kirja

   Vastaa

   Jos puhutaan isost kirjasta niin sielä on ensin kolme vuotta ahdistuksen aikaa ja sen jälkeen kolme vuotta sodan aikaa.

   Eli, jos viime maaliskuussa alkoi korona, joka on ajanut ihmiset ahdistukseen niin vuoden 2020, 2021 ja 2022 olisivat ahdistuksen aikaa. Sitten alkaisi 36kk kestävä maailmansota. Eli vuode 2023, 2024 ja 2025.

   Kun asiaa katselee mm. siltä pohjalta että Deagel ei tee ennustuksia vuodesta 2025 eteenpäin niin osuus aika hyvin yksiin. Ja toisaalta, mikä muu tappaisi USA:sta 170 miljoonaa ihmistä? Sekä euroopasta 35% sen väestöstä?

   Kun kytkee ison kirjan ja nykyhetken yhteen niin ne sopivat pelotavan hyvin yksiin.

   On aika varautua omavaraiseksi. Ainakin viisi vuotta pitää pärjätä kuivamuonalla, vitamiineilla ja sokerilla. On istutettava omenapuut ja kynnettävä perunapellot. On oksittava metsät jotta marjojen varvut leviävät alueille joista ne ovat jo kuolleet.

 • Eero Tillanen

  Vastaa

  Tähän kasaarisionistit ovat pyrkineetkin, kansallisvaltioiden talouden romahduttamiseen jotta niiden reaaliomaisuus on sen jälkeen halpaa ja helppoa ottaa niiden kansoilta pois.

  Palestiinalaisten kohtalo osoittaa miten käy sellaisen kansan, jonka isänmaan kasaarisionistit varastavat jalkojen alta. Israelin kasaarisionistit murhaavat surutta niin miehiä, naisia, lapsia kuin vanhuksiakin, eikä kukaan kysele perään.

  Arvatkaapa kyseleekö joku suomalaisten perään, kun meidän murhaamisemme alkaa?

 • Nyt alkaa tapahtumaan

  Vastaa

  Lukekaa tämä ja miettikää miksei maailmanpolitiikan ennusteita ole tehty vuoden 2025 jälkeen. Miksei markkinoiden kurssiheilahtelut tai kurssikehitykset kiinnosta tuon jälkeen?

  http://www.thepukki.fi/blog/post/kanadasta-alkaa-globaali-resetointi

  Miksi muuten Amerikassa kuolisi 170 miljoonaa ihmistä neljässä vuodessa?

 • Sijoitusneromme

  Vastaa

  Eikö ole muuten kummallista että kansanedustajien sijoitukset senkun vahvistuvat. Mikä tekee niistä niin erinomaisia sijoittajia kun maan asioiden hoito on leikkikoulu-asteella?

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi