Talouskriisin ennustanut Malinen: Markka takaisin, jyrkkä ei EU-velanotolle

Tuomas Malinen pitää EU:n ”yhteisvastuullista” velkaantumista ja yleisesti liittovaltiokehitystä äärimmäisen vaarallisena suomalaisten kannalta.

Talous

päivitetty

Taloustieteilijä Tuomas Malinen on varoittanut talousromahduksesta jo monta vuotta.

Nykyisen talouskriisin hyvissä ajoin ennustanut ekonomisti Tuomas Malinen varoittaa suomalaisia ”valheellisesta turvallisuuden tunteesta”. Hänen mukaansa koronavirukseen liittyvä hengähdystauko ei pelasta maailmantaloutta romahdukselta tänä syksynä.

Jo nyt katastrofi on aiheuttanut edellistä finanssikriisiä korkeammat työttömyyslukemat, minkä ihmiset mielellään unohtavat kokoontumisrajoitusten purkamisen synnyttämässä kesäisessä euforiassa. Poliitikot luottavat kansan arvostelukyvyttömyyteen vaatien lisää valtionvelan ottamista ulkomaalaisilta sijoittajilta. Velkarahalla hallituspoliitikot pyrkivät ostamaan kansalta ääniä seuraavissa vaaleissa, mikä on äärimmäisen riskialtis strategia.

”Maailmantalouden lamaa emme voi, pienenä avotaloutena, torjua velkaelvyttämällä”, Malinen muistuttaa. Kun globaali rahatalous romahtaa, Suomen valtio menettää kaikki ”elvytyksen” hyödyt. Käteen jää vain lasku paitsi oman valtion myös muiden EU-maiden velkojilta.

Liittovaltiota vastaan

Malinen pitääkin EU:n ”yhteisvastuullista” velkaantumista ja yleisesti liittovaltiokehitystä äärimmäisen vaarallisena suomalaisten kannalta. EU-tason yhteinen velanotto merkitsee suomalaisille pelkästään riskejä eikä lainkaan hyötyä. Riskit alkavat Malisen mukaan realisoitua, kun todennäköisesti ”Euroopasta alkava pankkikriisi” laukeaa.

”EU:n ’elpymisrahasto’, joka tosiasiassa on Italian ja Espanjan pelastusrahasto, on taloudellisesti katastrofaalisen huono idea. Se myös sitoisi meidät, ilman kansan suostumusta, liittovaltiokehitykseen ja ylivelkaantumisen tielle”, Malinen summaa.

Malisen mukaan Suomi voi suojautua globaalilta kriisiltä luomalla mahdollisimman itsenäisen rahoitusjärjestelmän. Tämä merkitsee paluuta markkaan, EU-liittovaltiokehityksen määrätietoista vastustamista sekä kieltäytymistä yhteisistä EU-tason lainoista. Jos EU tahtoo kuolla korko-orjuuden kahleissa, ei Suomen ainakaan tarvitse osallistua liittovaltiotason finanssi-itsemurhaan.

Lähde: Uusi Suomi

Euroalue Euroopan unioni Koronavirus Kotimaa Markka Politiikka Suomi Talous Tuomas Malinen Yhteiskunta

Keskustelu

2 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Lord Mystery

    Vastaa

    Tuomas Malinen on epäilemättä oikeassa, mutta toisaalta: jos Suomen hallitus hirttää Suomen Eu:n mukana, se merkitsee vallan vaihtumista. Mikäli EU ja Suomen hallitus tekevät oikeat liikut talouden pelastamiseksi, mikään ei muutu. Kansa ei lähde kaduille, mikäli televisiosta tulee tosi-tv:tä ja kaupasta saa pizzaa sekä kaljaa. ”Kylläinen mies ei tee vallankumousta,” kuten kommunisti Mao sanoi.

    Huolimatta kovista ajoista ja inhimillisestä kärsimyksestä, on ehkä sittenkin pitkällä tähtäimellä parempi, että nykyinen valkoisten kansanmurhaa/ joukkotuhontaa ajava hallitus sahaa oman oksansa poikki. 

    Nyt on aika kerätä varastoja ja harjoittaa selviytymistaitoja. 

    ”I see great things ahead of us.” 

    Richard Scutari (The Order)

  • J. Jörgensen

    Vastaa

    Mutta mitä tavan kansalainen voi tehdä, jotta tähän ’elvytysrahastoon’ ei mentäisi mukaan? Perustuslakivaliokuntakin esitti poikkeuksellisen jyrkän varoituksen vastuiden lisäämisestä, mutta se ei näitä tuppuraisia näy haittaavan. Ja kun tukien perustelutkin ovat sitä luokkaa, että annetaan niille ilmaista rahaa, että ostavat meidän vientituotteitamme! Ihan yhtä järkevää olisi lähettää nuo vientituotteet suoraan ja ilmaiseksi sinne, ja pitää rahat täällä. Semmoista en ole sentään nähnyt kenenkään poliitikon ehdottavan. Seuraavat ek-vaalit ovat liian kaukana – eikä siitä edes ole mitään takeita, että puikkoihin saataisiin täysijärkisiä talousihmisiä. Tai vaikka saataisiinkin siinä vaiheessa, kun ollaan jo kaulaa myöten kusessa, niin paljoapa se enää hyödyttää?

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi