Kriisitukea saavat ruotsalaiset suuryritykset jakavat miljardeja osakkeenomistajilleen

Valtion rahallista kriisitukea saavat yritykset eivät huomioi hallituksen pyyntöjä lopettaa miljardien osinkojen maksamista osakkeenomistajilleen.

Talous

päivitetty

Neljäkymmentä miljoonaa kruunua kriisitukea saanut autovalmistaja Volvo suunnittelee rahoittavansa osakkeenomistajiaan 11,2 miljardin kruunun suuruisella osinkojen maksulla.

Ruotsalaisista suuryrityksistä AB Volvo, Assa Abloy AB ja AB SKF ovat maksamassa melkein viisitoista miljardia kruunua (1,4 miljoonaa euroa) osakkeenomistajilleen, kun samaan aikaan leikkaavat työpaikkoja ja asettavat työntekijöitänsä valtion varaan.

Valtiopäivillä on äänestetty useammasta hätätoiminpiteestä koronaviruskriisiin kevään aikana, mutta missään näistä ei ole pääministeri Stefan Löfvenin johtama hallitus asettanut rajoitusta koronatukija saavien yrityksien osinkojen maksamiseen.

“Kompromissi nopean ja täydellisen toiminnan välillä”

Autoja valmistava Volvo suunnittelee 11,2 miljardin kruunun osinkojen maksamista, kun taas hakevat samaan aikaan neljänkymmenen miljoonan kruunun kriisitukipakettia Ruotsin taloudellisen ja alueellisen kasvun virastolta.

“Rajoittavan osinkolausekkeen sisällyttäminen olisi hidastanut hallituksen kriisitoimia”, sanoo Ruotsin finanssiministeri Magdalena Andersson.

“Kyseessä oli kompromissi nopean ja täydellisen toiminnan välillä” Andersson kertoi. “Tässä vaiheessa näimme tarpeeksi toimia viipymättä.”

Sosiaalidemokraattien johtama hallitus on ilmoittanut, että “jos yritykset menevät liian pitkälle osakkeenomistajien rikastamisessa, tulemme puuttumaan asiaan.”

Ruotsissa on kuollut yli 2800 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Maassa on harjoitettu huomattavasti heikompaa otetta koronaviruksen suhteen verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.

Lähde: Bloomberg

Koronavirus Pohjoismaat Politiikka Ruotsi SAP Stefan Löfven Talous Ulkomaat Volvo Yhteiskunta

Keskustelu

1 kommentti

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Pää Lääkäri

  Vastaa

  Ruotsi onkin raskaan yrityssosialismin syövyttämä feodaali-fasistinen luokkayhteiskunta.
  Ei ollut mikään vahinko että Ruotsi jätti kalliit vanhukset heitteille kuolemaan Koronaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi