Yhdysvallat valmistautuu ajamaan vallankaappausta Kiinaan

"Ajattele tilannetta, jossa supervalta julistaa sodan suurvaltaa vastaan, eikä kukaan edes huomaa," Financial Times kuvaili tilannetta.

Ulkomaat

Joe Bidenin hallinto on päättänyt voimistaa Kiinaa vastaan kohdistamaansa finanssiterrorismia, joka voi kärjistyä lopulta globaaliksi talousromahdukseksi ja suursodaksi. Financial Times (FT) kirjoittaa, että Yhdysvaltojen virallinen ulkopoliittinen linja voi jo pian olla vallankaappauksen ja sisällissodan lietsominen Kiinaan.

Yhdysvaltojen sotaisaan ulkopolitiikkaan viitataan usein käsitteellä ”regiiminvaihto” (regime change). Muun muassa Amerikan hyökkäykset Irakiin, Libyaan ja Syyriaan ovat olleet osa regiiminvaihtopolitiikkaa, jossa itsenäistä raha- ja puolustuspolitiikkaa ajaneet päättäjät on pyritty syöksemään asemastaan silmitöntä väkivaltaa hyödyntäen.

Nyt tähtäimessä on Kiina, joka on maailman ainut varteenotettava vastavoima Yhdysvalloille.

Biden on jo tässä vaiheessa presidenttikauttaan ehtinyt hyökätä Kiinaa vastaan rajummin kuin katteettomista populistisista lupauksistaan tunnettu Donald Trump. Yhdysvallat lisäsi painetta entisestään vain hiukan ennen Kiinan suurta puoluekokousta aloittamalla teknologian kauppasaarron Xi Jinpingin hallintoa vastaan.

Sota, talouskriisi ja Suuri nollaus

FT:n mukaan Bidenin hallinnon harjoittama sapelinkalistelu voi kärjistää sotilaallisia jännitteitä Taiwanissa. Yhdysvallat pyrkii eristämään Kiinan kokonaan kansainvälisiltä mikrosirumarkkinoilta, mikä merkitsee teknologiaintensiivisessä maailmassa sitä, että Kiinan talouden kehitys pyritään pysäyttämään kokonaan.

”Ajattele tilannetta, jossa supervalta julistaa sodan suurvaltaa vastaan, eikä kukaan edes huomaa,” FT kuvaili tilannetta.

Yhdysvaltojen toimien vaikutukset eivät kuitenkaan tule rajoittumaan vain Kiinaan. Kuten FT huomauttaa, käytännössä kaikki yritykset perustavat budjettinsa ja ennusteensa siihen, että Kiina on vastaisuudessakin globaalin talouden veturi. Jos amerikkalainen saarto toimii, voi maailmantalous ajautua ennennäkemättömään kriisiin, jota Maailman talousfoorumi kutsuu ”Suureksi nollaukseksi”.

FT:n mukaan Yhdysvallat pyrkii saarrolla varmistamaan asemansa kansainvälisenä tekoälyjohtajana. Tämä on tärkeää siksi, että tulevaisuudessa koneoppimisen rooli esimerkiksi sodankäynnissä korostuu entisestään. Yhdysvaltojen hegemonian kannalta on kuitenkin ongelmallista, että Kiina on monta kokoluokkaa vahvempi vihollinen kuin Libya, Syyria ja Irak yhdessä.

Lähde: Financial Times

Donald Trump Geopolitiikka Irak Joe Biden Kiina Libya Politiikka Sionismi Suuri nollaus Syyria Talous Ulkomaat Uutiset Xi Jinping Yhdysvallat

Keskustelu

18 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Yhdysvallat on todella vastenmielinen terrorivaltio, mitä vähemmän yhteistyötä tuollaisen sionistiorganisaation kanssa, sitä parempi.
  Mutta mitä tekee globaalille eliitille huoraavat Suomen päättäjät?
  Haaveilevat yhä lähemmästä yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa ja laittavat kaikki Suomen kansalliset intressit taka-alalle, jotta pääsevät valokeilaan miellyttämään sionistihallintoa.
  Toivottavasti Jenkit ajautuvat todella suureen sisäiseen kaaokseen ja maailmanpoliisina leikkiminen loppuu.

  • Tony

   Vastaa

   EU hyvä, NATO hyvä, Ukraina hyvä, Zelenskyi hyvä, Putin nazzi, Hitler nazzi, Trump nazzi, ero eurosta ja EU:sta PAHA. Tuossa lyhyt kertaus kaikille – näin tulee ajatella.

   Suomen armeijaahan kehutaan maailmallakin yhdeksi maailman mahtavimmaksi armeijaksi. En sitten tiedä mihin se perustuu. Onko takana meidän mahtava menestys II maailmansodassa vai nykyinen pikkupoikien & ‑tyttöjen potentiaalinen supertappaja-armeija? Uskoisin että esim. kolmimiljoonaisen Armenian armeija on taatusti kovempi laitos kuin SA-int sijaintinsa ja poliittisen ympäristönsä takia. Suomelle tärkeintä on se ajatus, että informaatiovaikutusta ja mädätystä tulee vain ja ainoastaan suomalaisilta, pahoilta nazzeilta ja nykyisin myös Venäjältä. Lännen arvoyhteisö à la USA/YK/NATO ei mädätä. Kaikki sieltä meille virtaava on lähtökohtaisesti hienoa, kaunista ja hyödyllistä kansakunnallemme.

   Ehkä tulevaisuuden sodat ratkaistaan hauskoilla pikkuhomojen ja ‑lutkien tekemillä internettanssivideoilla? Silloin Suomi taatusti olisi vahvoilla kisassa.

 • otto suni

  Vastaa

  Maailma ei ole ollut enää pitkään aikaan yksinapainen vaikka USA:ssa ja nyt myös Suomessa uskotaan USA:n olevan sen johtaja! Venäjä on joutunut nyt jo haastamaan USA:n johtuen Naton laajentumispolitiikasta, mutta Kiina on todellinen suurvalta ja mikrosirujen valmistaminen ei ole niin vaikeaa etteikö Kiina kykene siihen.

 • Tekijämies

  Vastaa

  Kiinalla on paljon hyviä aseita ja iso armeija, joten ehkä tässä tullaan näkemään jonkinlainen yhteenotto ja vielä lähiaikoina.

  Kesällä Kiina sikaili ja ampui ohjuksia Taiwanin yli ja tämä oli vain sotaharjoitus. Kiinan johtaja on myös kehoittanut kansalaisia valmistautumaan sotaan.

 • Nimetön

  Vastaa

  Kiinan kommarit nurin vaan

 • Nimetön

  Vastaa

  Tähän päälle kun lyödään vielä Venäjä joka on de facto liittolainen Kiinalle. Intia on kolmas osapuoli ja Iran on auttanut odottamattomalla tavalla Venäjää. Saudi Arabia ei enää kaveeraa Jenkkien kanssa ja on ajan kysymys kun se luopuu dollarista. Se on yhtä kuin lännen loppu.

  • Tony

   Vastaa

   Itse odotan mielenkiinnolla mitä käy saudeille, kun viherutopia lopettaa öljyn käytön.

 • Spherical Sapphire

  Vastaa

  ”Yhdysvaltojen sotaisaan ulkopolitiikkaan viitataan usein käsitteellä ”regiiminvaihto” (regime change). Muun muassa Amerikan hyökkäykset Irakiin, Libyaan ja Syyriaan ovat olleet osa regiiminvaihtopolitiikkaa, jossa itsenäistä raha- ja puolustuspolitiikkaa ajaneet päättäjät on pyritty syöksemään asemastaan silmitöntä väkivaltaa hyödyntäen.”

  Lisätäänpä USAn regiimivaihtolistalle myös Ukrainam, ettei totuus vaan unohdu.

  • Tony

   Vastaa

   USA ei voi hyväksyä mielipuolisia diktaattoreita missään eli seuraavaksi pahoista öljymaista listalla ovat Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Kazakstan, Azerbaidžan, Algeria… Kyllä YK & NATO tuovat demokratian vielä heillekin. Kunnon sota & pommitus olisi myös mahtava ekoteko, eikö? Päästäisiin öljystä eroon. Siis sen sodan jälkeen. (Aurinkopaneelitankkeja odotellessa.)

 • Timppis

  Vastaa

  Antaa isojen paskavaltojen räyhätä keskenään.meidän ei pitäisi lusikkaa siihen soppaan pistää jos ei ole pakko.

 • juha II

  Vastaa

  Nyt taitaa olla liian isio pala purtavaksi, sillä kaikki nuo tapahtuneet teot ympäri maailmaa niin, että USA häärää yhtä aikaa jokaisessa maassa ja mantereella tehden sitä mitä on aina parhaiten osannut. Tuo pyristely on kuitenkin vain sen omaa kuolinkouristelua ennen kuin tuo valtakeskittymä aina WWI lähtien ja omalla Amerikan mantereella jo sitä ennen. On selvää, että Yhdysvallat tulee romahtamaan kuten Neuvostioliitto romahti v. 1991 ja aina mennen kaukaisempaan maailmanhistoriaan eli Rooman Valtakuntaan. Kaikilla impeuriumeilla ja suurvalloilla, jotka suurten taloudellisten, väestöpohjaisen ja sotilaallisen ylivvertaisen voimansa turvin voivat hallita alueita liittolaisuhteillaan ympäri maailman. On niillä aivan kuten ihmiselläkin oma elinikänsä ja ”nuoruutensa” kunnes se vääjäämättä alkaa hiipumaan kuin tiimalasissa hiekka loppumaan, vaikka kaikki huomio ja voimavarat tietoisin toimilla pyritään patoamaan tuo kehitys merkitystä vailla olevaksi. MJyös näin käy liikemaailmassa, jossa suuret kauppaketjut ja ‑keskittymät kohtaavat loppuun palamisen ensin hiljaa hiipuen ja lopulta konkurssin tai yritysryppään myymisemn kilpailijalle ellei sitten ahne valtio iske siihen hampaitaan kuin armon laukauksena. En muista nimeä, mutta eräs ajattelija on sanonut: ”Mitä lähempänä valtakunta on loppuaan. Sitä typerämpiä lakeja siinä säädetään!”

 • Tapani

  Vastaa

  Kuilun partaalla horjuva, rappiolla oleva roisto-ja sotahullu öykkärivaltio USA sätkii kuolinkouristuksissaan ennen lopullista tuhoaan. Toivottavasti maailman muut suurvallat antavat lähitulevaisuudessa terroristivaltio Yhdysvalloille sen viimeisen kuoliniskun.

  • Sammy

   Vastaa

   Mitäköhän Saudi-Arabian ja USA:n väleille tulee tapahtumaan tässä tulevaisuudessa?

  • Nimetön

   Vastaa

   Vailla jenkkien suojelua länsimailla tulisi olemaan aika synkkää jonkun kiinan ja ryssän ylivallan alla – vai kuvitteleeko joku oikeasti, että se olisi jokin ihannetilanne eurooppalaisille? 

   Ihmeellisiä ryssiä ja kommareita täällä kirjoitteleekin.

 • TT

  Vastaa

  Ei hätää. Suomi pelastaa kuolevan imperiumin nimeltä USA ja sen eurooppalaiset vasallit.. Tästedes Suomi osallistuu jokaikiseen USA:n maailmanpoliisi- ja häirikkökampanjaan, mitä neokonnat sen ulkoministeriössä vain kehtaavat esittää. Tästä pitävät huolen mm. kipa-Sauli ja kipa-Mika.

 • Vesa

  Vastaa

  Taiwan ei pysty tekemään mikropiirejä ilman Kiinan tuottamia maametalleja eli riippuvuus suhde on molemmin puoleinen. Pidän todella tyhmänä temppuna ottaa Kiinan kaltainen kommunismiin pyrkivä hirmuhallinto mukaan lännen vapaakauppa järjestelmään.

 • Nimetön

  Vastaa

  Kiina on kommunistinen totalitaria, joka ei tule olemaan koskaan sateenkaaren pää ennen kuin siellä on ihmisillä vapaus, sananvapaus ja jonkinlaiset ihmisoikeudet. Ei yhtään sen enempää kuin jokin Saudi-Arabiakaan. 

  Lännellä ja jenkeillä taas on kaikki humanitaarinen, kulttuurinen, hyvinvoiva ja sosiaalinen pääoma – ainakin siihen asti kunnes monikulttuuri rutistaa ne tulevaisuuteen tuntemattomaan. Länsimaiden kaikkinaisesta ylivertaisuudesta ja sen tarjoamasta elämäntavasta kannattaa siis nauttia niin kauan kuin sitä vielä kestää.

  Ja jos ei sellainen jostain syystä maistu niin ainahan voitte muuttaa jonnekin ryssiin tai kiinaan ihailemaan paikallista ”suuruutta”.

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  Kyllä se olisi eurooppalaisten mukaanluettuna suomalaistenkin onni kun Kiina romahtaisi, siinä kuin Ryssäläkin = Kansojen vankilat auki = Kymmeniä kansoja vapaaksi imperialismista https://occupied-territories-back.blogspot.com

  Seppo Lehto eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaa 😉

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi