Puola poistaa neuvostomuistomerkit katuja rumentamasta

Kommunistiset muistomerkit eivät kuulu kaduille, vaan museoihin muistuttamaan kyseisen aatteen kauheudesta.

Ulkomaat

Puolan kansallisen muistelun instituutti (IPN) on päättänyt ”dekommunisoida” julkiset tilansa poistamalla kaikki neuvostomuistomerkit kaduilta johtuen Venäjän aloittamasta sodasta Ukrainassa.

”Historiasta on tulossa elävä kokemus silmiemme edessä. Venäläisiin sotilasunivormuihin pukeutuneena, ja Lenin ja Stalin sydämissään, venäläiset sotilaat ”vapauttavat” Ukrainaa murhaamalla naisia ja lapsia,” IPN:n johtaja, Karol Nawrocki oli kommentoinut päätöstä.

Päätös ”dekommunisaation” laista meni hallituksen toimesta läpi jo vuonna 2016, mikä vaati paikallisia viranomaisia poistamaan kaikki objektit ja nimet, jotka ”propagoivat kommunismia tai muita totalitaristisia järjestelmiä.” Vaikka tämän seurauksena monia monumentteja poistettiin ja katujen nimiä muutettiin, joitakin neuvostomuistomerkkejä on vielä jäljellä.

IPN:llä on lista 60 kunnasta, joissa on vielä symboleja, jotka on poistettava.

”On korkea aika saavuttaa nämäkin alueet. Jos kunnat eivät toimi yhteistyössä, he ”voivat odottaa vierailua,” Nawrocki sanoi.

Lähde

Historia Julkinen tila Neuvostoliitto Politiikka Puola Stalin Ukraina Ulkomaat Uutiset Venäjä Vladimir Lenin

Keskustelu

12 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Suuri ja mahtava

  Vastaa

  Voiskohan noista saada jonkun itselleen. Kukaan ei voi kiistää etteivätkö ne olisi mahtipontisen yleviä ja kansan syviä rivejä syleileviä. Voimakkaat miehet ja kauniit naiset pelloilla ja sodassa, toistensa hyväksi. Siinä on veistotaiteen ”Wagner”.

  • Jns. Man

   Vastaa

   Sinänsä huvittavaa koska puolalaiset ja ukrainalaiset vihasivat toisiaan kuin ruttoa vuosikymmeniä. Nykyisen Lvilin alue eli Länsi-ukraina kuului Puolalle 1921–1939. Puolalaisten toimesta tapettiin kymmeniätuhansia ukrainalaisia. Kun Neuvostoliitto valloitti alueen 1939, alkoi puolestaan puolalaisten lahtaaminen.

 • TT

  Vastaa

  Itse vastustan historiasta muistuttavien monumenttien ja patsaiden poistamista, vaikka ne olisivatkin peräisin synkeältä aikakaudelta. Kommunismi ei muistomerkkejä poistamalla katoa minnekään. Globalismi on uusi kommunismin ja totalitarismin muoto, jota erityisesti Maailman Talousfoorumi WEF edustaa. Myös EU pakottaa jäsenmaitaan tämän muotoiseen kommunismiin. On idioottimaista poistaa harmittomia muistomerkkejä samalla, kun maahan pystytetään digitaalista infrastruktuuria, jonka varaan perustetaan uusi ”pedon merkki”-valvontajärjestelmä, jossa sosiaalinen pisteytys, hiilipäästöjen ja terveydentilan/lääkinnän valvonta ja muu 247 tehovalvonta ovat keskeisellä sijalla.

  • Plääh

   Vastaa

   Leninin patsas joka kylässä ja harmiton? Vielä vastoin kaikkien tahtoa pystytetty oikeastaan Venäjälläkin, vaikka nyt niitä imperialisminsa kunniaksi pystyttelevät ja liputtavat neuvostolipuilla.

  • Nimetön

   Vastaa

   Poistetaan kaikki mahdollinen historiasta kertova jotta voidaan tarpeen mukaan kirjoittaa historia uudestaan ja luonnollisesti, omaa etua ajavaksi.

   Kuinka menikään…
   Tunne historia, voit ennakoida tulevaa…

 • Hh1488

  Vastaa

  Milloinkohan suomesta poistetaan Lenin patsaat ja muut kommari tilbehöörit. Suomessahan aina tuli äläkkä ku käytiin vähän Lenin patsasta peittelemässä. Median ja ”päättäjien” suosikki kun on

 • Kevätsiivous

  Vastaa

  Sama Suomeenkin kiitos, massamurhaaja jutku Leeninit ynnä muut voidaan kaikki lyödä kappaleiksi. Voivat maanpetturi kotiryssät kauhistella sitä sitten roskasivusto mv lehdellään ja painua kanssa ulos meidän maastamme. Mukava kevätsiivous katujamme parantamaan saastasta.

  • Julli

   Vastaa

   Sinänsä saman suuntaiset ajatukset kuin edellisillä, mutta en lähtisi cancelloimaan historiaa vihervassareiden tapaan.

   Kommunismi, bolsevismi ja muut venäläisen imperialismin ilmenemismuodot edustavat puhdasta pahuutta, joka on läsnä myös tässä ajassa. Jotta tämä pahuus ei unohtuisi, niin siitä olisi hyvä olla joitain ulkoisia symboleja yleisesti nähtävillä. Poissa silmistä, poissa mielestä ja sen jälkeen reitti onkin vapaa pahuudelle ja sen kätyreille.

   Vassarilehti helsingin sanomissa oli tänään (25.4.2022) äärikommunisti anna kontulan haastattelu, jossa hän osoitti ettei juurikaan tiedä tai ymmärrä Venäjän sotaissa historiaa naapurivaltioitaan kohtaan.

   Tällaisia typerien ja yksinkertaisten pahuuden kätyreiden vuoksi tarvitaan ainakin joitain julkisia symboleita muistuttamaan keskuudessamme läsnäolevasta pahuuden uhkasta nyt ja vastaisuudessa.

   Antaa siis jutku-leninin patsaat olla paikoillaan ainakin Suomessa.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Muistomerkit ovat aikansa lapsia ja niiden poistamisesta jää paha maku suuhun.

  Totuusministeriötä tässä vielä kaivataankin.

 • Venäjä saattaa hyökätä

  Vastaa

  Neuvostoliittoa edustavien henkilöiden patsaat saa hävittää. Ne symbolisoivat terroria, miehitystä, tuhoa, pahuutta.

  Kun taas esim Keisari Aleksanteri II patsas Senaatintorilla symbolisoi hyvää asiaa. Hän edisti Suomen autonomista asemaa ja oli oikeudenmukainen hallitsija. 

  ———

  Suomen päättäjien on tässä tilanteessa syytä varautua pahimpaan. Jos Venäjä suorittaa liikekannallepanon, on Suomen pakko myös suorittaa liikekannallepano. Ja hajasijoittaa, piilottaa, varastoida ammukset siten ettei Venäjä kykene ainakaan suurinta osaa tuhoomaan ohjusiskuilla.

 • juha II

  Vastaa

  Meneeköhän samaan ”kastiin” kuin patsaiden kaatelut amerikoissa, jossa woke ‑väki kirjoittaa historiaa uusiksi!!!
  Kun ihmiset eivät siedä menneisyyttä. Vain nykyisyyttä, joka on pian ”uutta” menneisyyttä!
  Jos ecdellinen ei merkitse mitään muuta niin historian tutkimuksen ja argeologian kuolemaa tieteenalana.
  Monet elävät kuitenkin menneisyydessä 100-vuotta taaksepäin mieltäessään, että kansallisvaltiot päättävät itsenäisesti asioistaan itsenäisenä valtiona. Ja niitä uhkaava suurvalta ei itse ole myös nurkkaanajettuna oman itsenäisen valtiomuotonsa puolustajana, jonka nykyisyys katsoo olevan särkemisen arvoisen. Tuo ”nykyisyys” on globalismi ja NWO, joka on jokaisen valtion vihollinen etenkin niiden kansalaisille, joille tuo ”uljas uusi maailma” ei tuo kuin kuoleman ja orjuuden.
  Suomi ei ole itsenäinen eikä sen lammasmainen hissukka kansa ole sitä koskaan perinjuurin tahtonut ollakaan. Ukraina oli itsenäinen valtio kun v. 1991 Neuvostoliitto hajosi ja Ukraina vihdoin pystyi erkanemaan ja silloinkin vain siksi kun vallassa komeili höyli isäntä Boris Jeltsin, joka tahtoi antaa Karjalankin takaisin. 1990-luvun Ukraina sai olla todellisesti isäntä omassa talossaan kunnes sinne saapuivat kaikki Ameriikan kirot ja vitsaukset!!!

 • Anonyymi

  Vastaa

  Turku poistaa Lenin patsaan. Kommarit ja muut niljakkeet harmissaan.
  https://yle.fi/uutiset/3–12421671

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi