Afganistan kaatui kuukaudessa – Taleban hallitsee nyt maata

Taleban on voittanut sodan Yhdysvaltoja ja Afganistanin hallitusta vastaan Afganistanissa. Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin kukistaakseen Talebanin vuonna 2001, mutta nyt 20 vuotta myöhemmin järjestö on vahvempi kuin ennen hyökkäystä.

Ulkomaat

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä järjestö hyökkäsi maan pääkaupunkiin Kabuliin, ja sunnuntain aikana maan presidentti ja monet muut Yhdysvaltojen hallinnoiman nukkehallituksen virkamiehet ovat paenneet maasta. Taleban käytännössä hallitsee koko maata tällä hetkellä.

Kyseessä on varsin kuvaava esimerkki Yhdysvaltojen sotilaallisen ylivoiman murenemisesta. Vaikka se oli 20 vuotta maassa, joutuu se lopulta pakenemaan alueelta häntä koipien välissä. Afganistanin reissu maksoi amerikkalaisille veronmaksajille yli 2 biljoonaa dollaria (yli 2000 miljardia dollaria) sekä tuhansia amerikkalaisia kuolleita sotilaita, loukkaantuneista ja traumatisoituneista puhumattakaan. Esimerkiksi Suomen valtion budjetti samalta ajalta on noin puolet pienempi kuin Afganistanin sotaan käytetty raha.

Näillä rahoilla ja ihmishengillä saavutettiin tilanne, jossa Taleban on entistäkin vahvempi. Lähitulevaisuudessa on odotettavissa Yhdysvaltojen alaisuudessa toimineiden virkamiesten pikaoikeudenkäyntejä.

Internetissä pyörivien väitteiden mukaan Taleban teloittaa valtaamillaan alueilla tällä hetkellä seuraavia tahoja. Listan oikeellisuudesta ei ole varmuutta, mutta se ei luultavasti ole kaukana totuudesta:

 • Kaikki aikaisemmalle hallitukselle työskennelleet
 • Pankkiirit ja finanssialan työntekijät
 • Kaikki lasten ahdistelijat
 • Feministit
 • Poliittisissa viroissa työskentelevät naiset
 • Toimittajat
 • Homoaktivistit ja homot
Afganistan Historia Politiikka Rikos Rotu Sionismi Taleban Talous Ulkomaat Uutiset Yhdysvallat

Keskustelu

27 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Reiska

  Vastaa

  Vietnam toistuu. Se historiallinen valokuva, jossa viimeiset jenkit lähtevät Vietnamista viimeiseen sotilashelikopteriin kiiveten talon katolta. Koska he oppivat, että roistovaltioita ei voiteta konventionaalisella sodankäynnillä? Roistovaltioihin tehoaa vain ydinase, mutta sitä ei uskalleta käyttää. Jenkit seikkailevat ympäri maailmaa eri sotatantereilla vain testatakseen omia uusia sotilaskeksintöjään. Motiivina on ainoastaan se, että päästään kokeilemaan uusia tulevaisuuden aseita käytännössä. Se (mikäli ei öljy, jota Afganistanissa ei ole) on ainoa syy riehua kaukomailla. Uusien aseiden testaaminen.

 • pöh

  Vastaa

  Ensinnäkään noihin lähi-idän konflikteihin ei pitäisi länsimaiden sekaantua mitenkään. Ei joukkoja ei mitään eikä varsinkaan oteta niitä turvapaikanhakijoita.
  Sotikoon keskenään ja jos eivät älyä lopettaa niin lopulta siellä on korkeintaan yksi ihminen hengissä.

  • Täyttä asiaa

   Vastaa

   Juuri näin. Viisaita sanoja.

 • talipää

  Vastaa

  Eikös Taleban ole myös länsivaltojen luoma kuten ISIS? Mistä muualta he saisivat aseellista tukea? Lähi-idän hisbollah vetoinen vastarinta-akseli ei ole islamistinen kun mukana on kristittyjäkin, toisin kuin näillä Talebaaneilla.

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Ameriikan ihmemaa hoitaa jälleen kerran vasallivaltionsa (joihin suomikin kuuluu) kuseen. Rahat meni ja bonuksena saamme maahamme TAAS KERRAN uuden joukon serkku-avioliitoista syntyneitä sekopäitä.

  Tämä on yhtä painajaista. Kiitti vitusti ”läntinen arvoyhteisö” (sic!)

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Teloitetavien listasta päätellen talibaaneilla voi olla pointti.

 • Nimetön

  Vastaa

  Valtamedian näyttävällä Afganistan uutisoinnilla pehmitetään kansaa hyväksymään uusi pakolaisvyöry. 2015 skenaario tulee toistumaan. Silloin hädänalaisten syyrialaislasten sijaan saatiin 20 – 40 vuotiaita irakilaisia miehiä.
  Villi veikkaus on, että tällä kertaa Talebanin toimista johtuen saamme kymmeniä tuhansia ”alaikäisiä” afrikkalaisia, jotka saavat vaeltaa esteettä länsirajan yli Suomeen. Samaan aikaan iltapäivälehtien jättiotsikot revittelevät, kuinka bussilastillinen laittomia maahantulijoita käännytettiin takaisin Venäjälle.

 • N.N.

  Vastaa

  Islami on tällainen ja sitä on yritetty juurruttaa Pohjoismaihin monen vuoden aikana.
  Ruotsissa ovat hämmästyttävän hyvin onnistuneet ( ”Sverige är nu en del av Afghanistan, och Afghanistan är en del av Sverige”), mutta Suomessa taistellaan vastaan, vielä.
  Uusi uskonto on uusi uskonto vaikka voissa paistas.
  Saa nähdä vieläkö aamutelkkariin rättipäiset tulee kertomaan meille mitä suomalaisessa yhteiskunnassa on vikana ja nimenomaan miehissä, heillä kun kaikki on niin paljon parempi.
  Pidetään kiinni tästä maasta kynsin hampain.
  Ylen touhut pitää tosin saada kuriin.

 • j

  Vastaa

  artikkelissa virhe: 2 biljoonaa = 2 miljardia dollaria

  • Nimetön

   Vastaa

   Ei ole käännösvirhe. Voit tarkistaa reissuun käytetyn rahamäärän Googlesta, se taitaa olla noin 2,6 biljoonaa.

   • Kulttuurimarxisti

    Vastaa

    Suomellekin sotareissu maksoi 850 miljoonaa euroa (voin muistaa joillain miljoonilla vinoon, mutta kuitenkin), joten varmasti Yhdysvalloille se on ollut paljon, paljon enemmän eli artikkelissa summa lienee oikein.

 • TT

  Vastaa

  Tapaus Afganistan on hyvin kaksitahoinen. Voidaan todeta, että kansallinen liike eli Taleban nujersi lännestä päin maahan vyöryneet globalistit, mikä on hyvä ja kannatettava asia. Toisaalta Afganistan kaatuu Kiinan syliin ja vahvistaa idän arvaamatonta blokkia. Huono ja pelottava asia on myös Afganistanista päin lähtevä, todennäköinen uusi pakolaisvyöry. Taleban mielellään lähettää länsimieliset länteen. Se kirittänee pakolaisia teloittamalla näyttävästi muutamia maanpettureita. Pakolaisvyöry saattaa olla yksi motiivi sille, että länsiglobalistit luovuttivat maan talebaaneille. Sotkuisesta tilanteesta on vaikea saada selvää.

 • Schlageter

  Vastaa

  Lista vaikuttaa asialliselta. Maanpetturien palkka on aina sama, menetelmät vain vaihtelevat. Vahinko, että miehittäjämaiden diplomaatit päästettiin karkuun.
  Koko kuviosta puuttuu vielä yksi tärkeä asia: JewSA:n täydelliset korvaukset afgaaneille aiheutetuista vahingoista ja kärsimyksistä sekä ulkomaille siirtyneiden afgaanien palautus – passista riippumatta.
  Hienoa, että Afganistan on jälleen vapaa ja voi taas kehittyä itse valitsemaansa tietä.
  Vapautuisivatpa maailman muutkin kansat.

 • N.N.

  Vastaa

  Jos olisi ollut kiinnostusta olisivat taistelleet vastaan kun huomasivat miten menee.
  Suomalaiset taistelivat oman maansa puolesta, kalliiksi tuli mutta kalliimpi olisi juosta lähimmälle lentokentälle.
  Kuka taistelee sinun maasi puolesta ellet itse viitsi.
  Jos näitä lökäpöksyjä, käpykaartilaisia, on tarpeeksi, maa murenee muutamissa tunnissa.

  Nämä ovat 20 v saanut koulutusta, rahaa ja aseita, oma armeija jopa.
  Moni ulkomaalainen on mennettänyt henkeensä tai vammautunut näitä puolustettaeessa.
  Olin itsekin iloinen siitä työstä mitä siellä on tehty, että saattais hilattua nämä alikehittyneet edes vähän paremmalle oksalle.
  Turhaan, siis pelastuukoon ken voi. Ainakin ylettömän rikkaat joihin taskuihin on mennyt valtavia summia avustusrahaa on jo pelastanut itsensä, viis muista.
  Ja meidän täytyy muista vaikka se tuntuu kylmältä tässä tilanteessa, että kun mies tai nainenkin (nähty on) menee muualle, aina on kuorman päällä oma vakaumus joka on ollut määräävänä siinä kultuurissa ja sen puolesta taistellaan kynsin hampain ja uhriudutaan heti kun eivät kertaheitolla pystyy muutamaan tätä yhteiskunta samanlaiseksi kuin lähtömaa.
  Emme halua luoda tänne uutta Afganistania, eikö meillä ole tarpeeksi iso taakka nyt tässä jo olemassa olevassa monimuotoisuudessa.

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Talibanien valtanousu Afganistanissa tapahtui helposti. Ilmiö tulee toistumaan muuallakin. Niin uskomattomalta kuin tämä nyt saattaa kuulostaa, lähivuosikymmeninä Ruotsi kokee saman kohtalon kuin Kabul. Muslimeilla tavoitteena on alistaa koko maailma.

 • Tony Kärkkäinen

  Vastaa

  Nyt kaikki alholista pelastetut voidaan päästää haluamaansa paratiisiin eli Afganistaniin, mutta vain menolippu. P. S siellä varmaan myös lampaanlihaa ja komeita uskonsotureita riittää.

 • Mengel3

  Vastaa

  Teloittaa lasten ahdistelijat, mutta samalla juuri parhaillaan operaatio meneillään jossa naisia ja lapsia haetaan pakkoavioliittoihin kodeistaan. Paskakulttuuri on aina paskakulttuuri, ihan sama mikä islamin tulkinta milläkin taholla on.

 • Anonyymi

  Vastaa

  Onnea Taleban upeasta voitosta! Toivotan menestystä pyhälle sodalle ja tuhotkaa kaikki turmelus ja rappio maastanne! Onnistuitte ajaan USA:n ja länsiliittoutuneiden imperialistiset miehittäjät maastanne ja nyt puhdistatte maanne pettureista ja saastasta! 🙏

  • Sensuroimaton Totuus

   Vastaa

   Yhdyn onnitteluihin. Kaikesta ulinasta huolimatta TODELLISUUDESSA maata hallitsevat nyt ne joille se OIKEASTI kuuluu.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Tämä vaikuttaa jokseenkin suunnitellulta hommalta, jotta vuoden 2015 mutavyöry voitaisiin toistaa, tällä kertaa vain suuremmassa mittakaavassa, väestönvaihtoa pyritään nyt kiihdyttämään monilla erilaisilla keinoilla.
  Seuraavan mahdollisen invaasion kohdistuessa Eurooppaan rotumuukalaisten toimesta, alkaa Eurooppa olla entistäkin syvemmässä kriisissä, toivottavasti se kiihdyttää EU:n ”yhtenäisen linjan” murenemista ja koko EU hajoaa omaan mahdottomuuteensa hyvinkin pian.

  • TT

   Vastaa

   Suunniteltu on. Ei kai Nato turhaan kouluttanut maahan 300 000 miehen armeijaa ja luovuta sitä nyt Talebanin käsiin. Ei, länteen se pitää saada. Tarvitaan vielä lisää ”ahkeria käsivarsia”, jotta länsi saadaan alas.

 • N.N.

  Vastaa

  Miten Ruotsi pärjäisi jos uusruotsalaiset päättäisi tehdä afgaanitemppu?
  Ja jos ei pärjäisi, miten Suomi suhtautuisi siihen pakolaisvyöryyn mitä sieltä tulisi?
  Sieltä tulisi luultavasti erilaisia etnisiä kansalaisia.
  Kun lukee ruotsalaisia lehtiä tuntuu, että se yhteiskunta, se lintukoto, ei ole enää olemassakaan.
  Siellä annetaan arvoa vain uusille tummille tulokkaille, kotoperäisistä ei niin väliä.
  Kotoperäiset riistetään, varat menee tulokkaiden taskuihin ja menetelmistä ei niin väliä.
  Uusruotsalaisilla on kova vallanhalu, ottavat mitä tahtoo ja viranomaistahot niin kuin poliisit, palokunta, terveydenhoitoammattilaiset y.m. on jo vuosia perääntyneet niiden edessä.
  Kauanko nämä napoleonit tyytyy vain lähiöihin.
  Ja nyt on taas tarkoitus tuoda sinne tuhansia vihaisia lukutaidottomia nuoria miehiä jotka rukoilee 5 kertaa päivässä, 10 1000 on mainittu ja lisää toivotetaan tervetulleiksi.
  Ja tietenkin tämä vaikuttaa naapurimaihinkin.

 • N.N.

  Vastaa

  ”Afganistan on ajautunut sekasorron valtaan Talebanin vallankaappauksen myötä.”

  Eikö tuo ollut lähinnä ilmoitusluontoinen asia.
  Johto pakkasi kultavarannot helikopteriin ja goodbye, tehkää mitä tahdotte.

 • N.N.

  Vastaa

  Katselin uutisia tässä, ja kas, näyttää siltä, että miehet lähti pakoon reppulluisen rahaa mukana jättäen perheensä kohtalonsa huomaan.
  Tuli mieleen, entäs silloin kun tänne tunkeutui Stalinin joukot, miten olisikaan Suomen kohtalo ollut jos suomalaismiehet olisi ollut yhtä raukkamaisia?
  Vieläkö vasimmistolla on sanomista niistä ajoista?

 • N.N.

  Vastaa

  ”Pyydän, pelastakaa henkemme, pelastakaa perheemme. Emme ole turvassa täällä.”

  Taisivat jättää perheensä Allahin huomaan.

 • N.N.

  Vastaa

  Niiden uskonto on julma, nyt nähdään mitä siellä tapahtuu, eivät sääli edes lapsia.
  Tuon uskonnon edustajat ei pitäisi tänne päästää.
  Pakenijat, taistelukykyiset miehet, jotka pitäisi puolustaa perheensä oikeutta elämään, olivat ensimäiset heittämään aseensa jorpakkoon ja nyt itkevät meidän portilla.

 • Paljastetaan kaikki

  Vastaa

  Vastapuolen on helppo harkita mitä kautta koittaa mitäkin alueita vallata kun suomalaisetkin näyttävät suoraan koko sen aseistuksen ja patruunoiden määrät mitä on kerralla mukana. Siinä on kaikki patruunoista lippaisiin, miinaharavasta pommipukuun ja sidontatarpeista pimeännäölaitteisiin:

  https://twitter.com/Maavoimat/status/1182280888836661249

  https://www.reddit.com/r/MilitaryPorn/comments/dfyt1i/finnish_unifil_peacekeepers_in_lebanon_doing_the/

  …mietin tässä että onko tuo se varustus joka pitää hankkia ennenkuin tänne koitetaan ilman passia?

  Nato-lankaahan tuossa ei ole. Mutta ehkä jostain saa niitä pahvilaatikoita joista keskeltä pihdeillä vetämällä saa ulos kunnon raastinraudat. Pitävä sulku on levitetty parissa minuutissa.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi