Viisi syytä vaihtaa Linuxiin

Linuxiin siirtyminen voi olla houkuttelevaa monista eri syistä. Esimerkiksi isänmaallista politiikkaa tekevän valtion tulisi olla mahdollisimman riippumaton ulkomaalaisista teknologiayrityksistä kansallisen turvallisuuden takia.

Teknologia

Viisi mahdollista syytä, miksi joku voisi harkita Linuxiin siirtymistä:

Avoin lähdekoodi ja ilmainen käyttö

Linux ja useimmat sen sovellukset toimivat avoimen lähdekoodin lisenssillä (kuten GNU GPL), mikä tarkoittaa, että ne ovat ilmaisia ja että niiden lähdekoodi on avoinna kaikille. Tämä säästää rahaa ja antaa käyttäjille mahdollisuuden mukauttaa ja muokata ohjelmistoja tarpeidensa mukaan. Jopa Microsoft ja Apple käyttävät mieluusti Linux-pohjaisia palvelimia ja infrastruktuuria osana omia konesalejaan ja pilvipalveluitaan, vaikka heillä on omia tuotteita samaan tarkoitukseen.

Turvallisuus ja tietosuoja

Linux on tunnettu vahvasta turvallisuudestaan. Käyttäjät voivat itse hallita, mitä tietoja jakelut ja ohjelmistot keräävät.

Käyttöjärjestelmässä on monia turvallisuusominaisuuksia, ja avoimen lähdekoodin luonne mahdollistaa laajan tarkastelun ja korjausten nopeamman löytämisen. Esimerkiksi Project Zeron tutkimuksessa (2019 – 2021) avoimen lähdekoodin kehittäjät korjasivat haavoittuvuudet keskimäärin 25 päivässä. Applella haavoittuvuuden korjaaminen kesti 69 päivää, Googlella 44 päivää.

Windows 11:ssä on ollut huolta pakotetuista päivityksistä ja käyttäjien tietosuojaan liittyvistä asetuksista. Microsoft on jälleen lisännyt telemetriaa, joka kerää tietoja käytöstä ja laitteista, eikä käyttäjillä ole päätäntävaltaa näiden tietojen keräämiseen. Myös Apple kerää tietoja käyttäjistään esimerkiksi mainosten kohdentamiseen. Tietoturva-asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, miten näitä tietoja käytetään ja suojataan. Yhdysvaltain tiedustelupalvelut, jotka pitävät ”valkoisen ylivallan kannattajia” yhtä suurena uhkana kuin ISIS, tekevät yhteistyötä näiden teknologiayritysten kanssa tiedon vaihtamiseksi.

Suorituskyky ja resurssitehokkuus

Linux on tunnettu siitä, että se voi toimia tehokkaasti vanhemmissa tai resurssirajoitteisissa tietokoneissa. Voit herättää esimerkiksi vanhan läppärin uudelleen henkiin Linuxilla.

Useimmat Linux-jakelut ovat kevyitä ja suunniteltu toimimaan tehokkaasti resurssirajoitteisilla laitteilla. Tämä tarkoittaa, että Linux voi tarjota sujuvan käyttökokemuksen vanhoilla laitteilla, jotka saattaisivat taistella Windowsin kanssa. Täten voit pidentää laitteen elinkaarta, koska se ei vaadi samanlaisia tehovaatimuksia kuin kaupalliset käyttöjärjestelmät. Näin säästät rahaa ja vähennät elektroniikkajätettä.

Suositeltavia kevyitä jakeluja ovat esimerkiksi Lubuntu, Xubuntu, ja Linux Mint Xfce.

Vapaa mukautettavuus ja joustavuus

Linux tarjoaa käyttäjilleen valtavan määrän mukautusmahdollisuuksia. Voit valita erilaisia käyttöliittymiä (desktop-ympäristöjä), sovelluksia ja asetuksia, jotta voit muokata järjestelmääsi täysin omien tarpeidesi mukaiseksi. Tämä tekee Linuxista erittäin joustavan vaihtoehdon erilaisille käyttäjille.

Yhteisön tuki ja kehitys

Linuxilla on vahva ja omistautunut käyttäjäyhteisö, joka voi tarjota apua ja tukea ongelmatilanteissa. Lisäksi Linux-kehittäjät ja yhteisö jatkavat järjestelmän kehittämistä ja päivittämistä säännöllisesti, mikä takaa, että saat uusimmat ominaisuudet ja parannukset.

Linux-yhteisö korostaa yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä, mikä on vastakohta kapitalistiselle kilpailulle ja voitontavoittelulle. Tämä edustaa vapautta ohjelmistojen omistamisen ja kaupallisen hyödyn sijaan. Linuxin kehittäjät ja käyttäjät jakavat tietoa ja taitoja avoimesti, ja he pyrkivät yhdessä parantamaan järjestelmää.

Koska Linux ei ole yhden yrityksen hallinnassa, se voi tuntua paremmalta kansallismielisille ja vähemmän sidotulta kapitalistisiin intresseihin.

Linux Teknologia

Keskustelu

14 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nordberg

  Vastaa

  Suurin syy vaihtaa linuxiin on yksinkertaisesti Windows 10 & 11 totaalinen paskuus, tungetteleva mainostaminen, microsoft tilin tuputtaminen, onedrive, edge sekä kaikki muut microsoftin umpisurkeat ohjelmat. Tietojen myymisestä, telemetriaa sekä käyttäjien vakoilemista unohtamatta. KYllä, windowsista VOI saada omanlaisensa mutta se vaatii jo kunnon nörtteilyä ja vaivaa. Oletuksena koko järjestelmä on karmea painajainen. Windows 7 oli viimeinen hyvä Windows. Pelaajat eivät tietenkään windowsia jätä, mutta tuhansia pelejä voi nyt jo pelata linuxillakin, aika näyttää miten homma siinä kehittyy. Linuxissa valinnanvaraa, mutta sanoisin että ei ihan vielä kannata. Zorin OS 17 on kohta tulossa, myöskin työpöytäympäristö Plasma 6 saapuu vasta ensi vuoden Helmikuussa. Jos on heti pakko niin valitse tasavarma mutta vähän tylsä ja vanhan näköinen Linux Mint tai modernimpi Fedora Gnome. Debian on nykyään parempi koska siihen saa heti kättelyssä tärkeää tavaraa joka ennen vaati hihojen käärimistä, joten sekin on tasavarma, tylsä ja vakaa valinta. Gnome ympäristöllä on myös Nobara ja Vanilla jotka ovat kasvattaneet suosiotaan. Myöskin Pop OS on suosittu mutta on tällä hetkellä siirtymävaiheessa joten siinäkin kannattaa odotella hiukan. Ubuntu on nykyään paskaa, valitsivat outoja teitä ja käyttäjät lähtivät pois. Monia hienon näköisiä mutta niin ja näin toimintavarmuudeltaan löytyy: Deepin, Elementary, Manjaro, KDE Neon..lista on loputon, omalla riskillä vaan…

 • Kräkkeri

  Vastaa

  Eikä kannata unohtaa xBSD-käyttiksiäkään listalta.

 • Pentti

  Vastaa

  Vanhaan tietokoneeseen saa suorituskykyä kaikkein parhaiten lisää sillä, että asentaa SSD levyn sen ikivanhan HDD tilalle. Monethan käyttävät Windows 7 vieläkin ja taitaa toimia sekin aika hyvin. Olen käyttänyt Windowsseja lähes 30-vuotta, Windows 95 lähtien. En ole kovin suuriin ongelmiin niiden kanssa törmännyt ja tuota vakoilua tekee aika monet älypuhelimetkin, joita ihmiset nykyään räpläävät taukoamatta. Tätä ei ole syytä unohtaa. Minulle ainakin on aivan samantekevää tuo, koska ei tietokoneessa niin salaista tietoa ole ja somea en käytä, eikä kiinnosta, sekä aivan samaa ”vakoilua” tekee kaikki älypuhelimet. Nuo mainokset saa asetuksista pois aika hyvin, Windows tili ei ole millään tavalla pakollinen, eikä mitään onedriveä ja edgeäkään ole pakko käyttää.

  • Nimetön

   Vastaa

   Käytkö myös paskalla ovi auki?

  • neehi

   Vastaa

   Vakoilu ei ole ainoastaan yksilön ongelma vaan se koskee koko yhteiskuntaa ja sitä on täysin verkosta eristäytymättä lähes mahdotonta estää, mutta se mitä tietoa voidaan kerätä on käyttäjästä kiinni. Valitettavasti mm. valtiojohtomme käyttää Androidia, Windowsia ja muita Microsoftin ohjelmistoja jossain määrin ja muutenkin tietoturva- ja kyberosaaminen tuntuu olevan hieman hakusessa, enkä tarkoita tässä pelkästään työpaikan kustantamia laitteita. Ken tietää mitä valtiojohdon ja yritysten laitteilta urkittu ja miten tietoja hyödynnetään tulevaisuudessa.
   Linuxiin siirtyminen taas vaatii käyttäjältä uuden opettelua joka taas tekee hyvää aivoille, muutos on aina hankalaa.

 • GLGL

  Vastaa

  Täyttä asiaa.
  Win7 on viimeinen M$:n tuote, jota vielä pakosta sietää.
  Senkin saa toimimaan uudempien prossujen kanssa vain, jos huijaa M$;n update:a (wufuc on spoofaussoftan nimi). Harmi vain, että jotkut ammattiohjelmat toimivat vain wintoosassa. Yksi suurin ahterikipu on toimistoautomaatioskriptien huono tuki OSS:n puolella. Open/Libre Officen makrotulkki on järkyttävän buginen. Kannattaisi varmaan pudottaa kokonaan pois VB emulointi ja omat legacyviritelmät, joihin ainoa dokumentaatiokin on ulkopuolisten tekemät reverse-engineering raportit, ja aloittaa puhtaalta pöydältä vaikka Pythonin pohjalta (jotakin on sinnekin jo näemmä tehty, mutta dokumentaatio on olematon).
  Suomen valtio voisi ottaa Linux-ekosysteemin tukemisen kansalliseksi ohjelmaksi, sen sijaan, että rahaa lapioidaan kepardihatuille ja erään välikäden kautta New Yorkin korukauppiaille.

  • Ryöukko

   Vastaa

   Windows 7 alkaa olla niin reikäinen ja suojaton, ettei kukaan järjissään oleva käytä sitä enää ainakaan nettiyhteydellä.

   Jos jotain Windows-softaa on pakko käyttää, niin voi kokeilla toimiiko Linuxissa Winellä ja jos ei, niin pahimmassa tapauksessa asentaa Linuxiin virtualisoidun Windowsin joko Virtualboxilla tai Libvirt-KVM/QEMU:lla – ohjeita löytää hakemalla. Vaatii tietysti vähän lisäpotkua siltä Linux-koneelta, mutta etenkin muisti ja levytila on kohtuullisen halpaa.

 • Ari

  Vastaa

  Onko tavallisella it-tumpelolla mitään mahiksia selviytyä linuxin kanssa?

  • Nimetön

   Vastaa

   On, ainakin jos osaat enkkua ja jaksat opetella hieman uutta. Ei vaadi suurta älykkyyttä.

  • Nordberg

   Vastaa

   On. Sinulle sopisi tasavarmana Linux Mint, ja se on kokonaan suomeksi käännetty mikä ei ole mikään takuu kaikissa muissa. Youtubesta löytyy kanava nimeltä Koodi, suomalainen linux mies siellä kertoo ja opastaa selkeästi miten menetellään.

 • pää määrää

  Vastaa

  Minulla oli Windows 7, mutta siirryin Ubuntuun. Olen yksinkertainen läppärin käyttäjä, kirjoittelen ja luen tekstejä, katselen vähän ottamiani kuvia ja tutkin tiedostoja eri käytännön aloilta. Ubuntu on yksinkertainen, selkeä, nopea ja helppo ilman häiriöitä ja halvempi, kun ostaa käytetyn tietokoneen, johon jokin Linux- järjestelmä on valmiiksi ladattu Windowsin sijaan.

 • Nordberg

  Vastaa

  @Pentti
  Älytöntä lammasmentaliteettia. ”Minulla ei ole mitään salattavaa” Hohhoijaaa… Tavallinen pulliainen joka windows koneen ostaa/asentaa ei todellakaan osaa/ymmärrä blokata Microsoft tili-pakkoa, eikä ymmärrä että onedrive on käynnissä taustalla. Eikä tajua että Edge häärii koko ajan taustalla myös, se on jopa kytketty muistio sovellukseen. Kyse on siitä että windowsissa pyörii julmettu määrä kamaa taustalla, kamaa jonka ei käyttöjärjestelmässä tarvitse pyöriä. ”samaa vakoilu tekee älypuhelimet” totta tuokin mutta siitä ei tässä nyt puhuta. Itse käytän puhelinta johon ei ole googlen juttuja edes asennettu, mutta siinä taas liikutaan nörtteilyosastolla. Windows 7 konetta ei kannata enää käyttää nettiin kytkettynä, jopa Firefox lopettaa tuen siihen ensi vuonna. SSD on itsestäänselvyys tänä päivänä, heitä rutisevat hyrrät järveen. Näen nörttihommissa koko ajan ihmisiä joilla windows eivätkä tiedä miksi tai miten heidän pitää joka kerta kirjautua koneelle pin koodilla tai miksi työpöydän kaikissa kuvakkeissa on pieni vihreä (onedrive) merkki eivätkä ymmärrä että tuo kaikki on jo pilveen ladattu. ”mä vaan tein mitä käskettiin kun ton käynnistin” Tämä pätee vanhuksiin, nuoriin ja kaikkiin siltä väliltä. Ihmiset eivät ymmärrä. Sen ei pitäisi mennä näin, siksi juuri linuxia täällä suositellaan. Ota OMA koneesi/datasi haltuun ja käytä konetta vapaasti miten sinua huvittaa. Kun ostat windows koneen joudut laittamaan ruksin ruutuun jossa annat koneesi Microsoftille, se upouusi 800e maksanut hieno läppäri ei ole laillisesti sinun, se on Microsoftin niin kauan kun siinä on windows. Kyllä, siihen sinä suostuit kun painoit ”hyväksy”.
  Lisään tähän loppuun vielä vinkin teille jotka haluavat vaihtaa linuxiin: Windows vittuilee loppuun asti. Suurin syy miksi linuxin asennus menee päin vittua on windowsin pikakäynnistys. Windows ei suljeudu kun painat lopeta, se vaan menee huilimaan niin että seuraava startti olisi nopea. Tämä sotkee linuxin asennusta sillä windows ei ole suljettuna vaikka niin luulisi. Sen asetuksen saa pois näin: https://www.digivinkit.fi/windows-10-pikakaynnistys-fast-startup-pois-kaytosta Sitten vaan lataat jonkun mieleisesi linuxin .iso tiedoston, käytä RUFUS ohjelmaa niin saat .iso tiedoston muistitikulle. Muistitikku koneeseen, BIOS/UEFI säädöt niin että muistitikku käynnistyy ennen windowsia. Sieltä sitten testaat linuxia tikulta ja jos tykkäät niin paina asenna. Jos et tykkää niin lataa toinen linux järjestelmä ja kokeile josko se olisi makeempi. Näin. Hauskaa nörtteilyä!

 • Ari

  Vastaa

  Suurkiitokset kommenttien aika kattavasta infosta 🙂

 • Eero tikkanen

  Vastaa

  Windows 11 me emme tiedä yhtään mitä se tekee ja mitä se ei tee. koko ohjelmakoodi on suljettua

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi