Asiantuntija varoittaa älyautojen kyberriskeistä

Vaikka älykkäät toiminnot voivat parantaa ajokokemusta, ne avaavat samalla autojen ovet hakkereille. Trend Micron arvion mukaan uhat kehittyvät merkittävästi seuraavien 3–5 vuoden kuluessa.

Teknologia

Trend Micron mukaan ajoneuvon kuljettajien käyttäjätilit ovat tulevaisuudessa todennäköisesti suurin uhka autovalmistajille ja kuljettajille. Verkkorikolliset voivat kaapata tietojenkalastelun tai haittaohjelmien kautta autojen käyttäjien tunnistetiedot, jolloin nämä voivat paikantaa auton, murtautua siihen ja tämän jälkeen vaikkapa paloitella auton varaosiksi.

Autoa voidaan myös käyttää uusien rikosten tekemiseen. Auton sijaintia seuraamalla voidaan päätellä paitsi omistajan kodin sijainti, myös ne hetket, jolloin auto kuljettajineen ei ole kotona.

Yhtiö listaa, että pääsy ajoneuvon käyttäjätilille saattaa mahdollistaa esimerkiksi auton lukituksen avaamisen, ovien avaamisen ja arvoesineiden varastamisen tai auton käynnistämisen etänä. Auto voidaan myös varastaa, jolloin sitä voidaan käyttää apuna muissa rikoksissa.

Toistaiseksi ei ole löydetty todisteita, että tällaisia hyökkäyksiä olisi toteutettu. Yhtiön mukaan tilanne muuttuu viiden vuoden sisään, kun verkkorikolliset ymmärtävät paremmin ajoneuvojen digitaalisten ekosysteemien mahdollisuudet.

Lähde: Tivi

Autot Teknologia

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • p.grandell

  Vastaa

  hyvä esimerkki,kun teinit hakkeroivat jopa pentagonin,pankkien ym. dataa…sen nyt on vain haaste pikkupojille…

 • RemoteCtrl

  Vastaa

  Tuo on vielä pientä. Odottakaapa kun kuskista tehdään kyytiläinen, ei-toivotut hlöt voidaan ajaa vaikka kallioseinämään tai auto pistää väkijoukkoon ilman yhteenkasvaneita kulmakarvoja.

 • Pekko

  Vastaa

  Tämähän riippuu tietenkin mitä käyttöjärjestelmää auto käyttää, voitte yrittää murtaa esim. applen käyttöjärjestelmän, mutta yksikään homo sapiens ei siihen pysty. Tuskin kiinalaistakaan järjestelmää pystyy ulkopuolinen murtamaan, lada on sitten eri tapaus

  • Snif

   Vastaa

   Mistä lähtien lada on älyauto?

 • TT

  Vastaa

  Älyautot kaikille, jotta viherpunahallitus voi antaa ajo-oikeutta vain etuoikeutetuille tai vaikkapa niille, joilla on eniten ”uhripisteitä”. Matut, transut, pedarit ja ihmissyöjät pääsevät pisimmälle.

 • Yrjö

  Vastaa

  Chris Rean vanha biisi: ”This is not a technological breakdown – this is road to hell”.

 • Nimetön

  Vastaa

  Se jäävuoren pienen pieni huippu paljastuu sitten aikanaan, kuten kaikissa muissakin kyber-rikoksissa. Tietoturvaa ei ole olemassakaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi