Yhdysvallat on virallisesti vetäytynyt Maailman terveysjärjestöstä

Yhdysvaltain senaattori on vahvistanut Donald Trumpin johdolla tapahtuneen vetäytymisen WHO:sta.

Politiikka

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.

Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnassa istuva demokraattisenaattori Robert ”Bob” Mendez vahvistaa Yhdysvaltojen eronneen maailman terveysjärjestö WHO:sta presidentti Donald Trumpin johdolla.

Presidentti arvostelee WHO:ta koronakriisin heikosta hoitamisesta ja huonosta tiedottamisesta. Kiinalla on Trumpin mielestä aivan liian suuri rooli sen toiminnassa.

Trump uhkasi jo huhtikuussa leikata usein kritisoimansa WHO:n rahoitusta. Yhdysvaltojen ero WHO:sta on suuri isku järjestön rahoitukselle.

Yhdysvallat, WHO:n suurin rahoittaja

Trumpin mukaan varoja kanavoidaan jatkossa muille terveyteen keskittyville globaaleille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Yhdysvallat on tähän mennessä rahoittanut WHO:n toimintaa noin 400 miljoonalla dollarilla vuodessa, joka vastaa noin 15 prosenttia terveysjärjestön vuosibudjetista.

”Maailma kärsii Kiinan hallituksen tekemien virheiden vuoksi”, totesi Trump lehdistötilaisuudessa. Trump lisäsi myös, että ”Kiina painosti WHO:ta johtamaan maailmaa harhaan.”

Euroopan maat lisäävät rahoitusta WHO:lle

Samalla kun Yhdysvallat lopetti rahan antamisen WHO:lle, kertoi usea Euroopan maa nostavansa rahoitusta terveysjärjestölle.

Sanna Marinin hallitus on myöntänyt WHO:lle yhden miljoonan euron rahoituksen COVID-19 varautumis- ja vastesuunnitelman rahoittamiseksi, ja on 15. huhtikuuta sopinut yhdessä terveysjärjestön rahoituksen palauttamisesta vuoden 2015 tasolle eli 5,5 miljoonaan euroon.

Viime vuonna Suomen perusjäsenmaksu WHO:lle oli 1,9 miljoonaa euroa ja ohjelmatuki 0,75 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi maksoi muita jäsenmaksuluonteisia maksuja WHO:n alaisiin elimiin 0,9 miljoonaa euroa. Suomen jäsenmaksuista vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Saksa on luvannut antavansa 500 miljoonan euron tukipaketin rahoituksen ja varusteiden muodossa WHO:lle Euroopan unionin uutena puheenjohtajamaana.

Donald Trump Hyvinvointi Kiina Koronavirus Politiikka Ulkomaat WHO Yhdysvallat Yhteiskunta

Keskustelu

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi