Yhdysvallat on virallisesti vetäytynyt Maailman terveysjärjestöstä

Yhdysvaltain senaattori on vahvistanut Donald Trumpin johdolla tapahtuneen vetäytymisen WHO:sta.

Politiikka

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.

Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnassa istuva demokraattisenaattori Robert ”Bob” Mendez vahvistaa Yhdysvaltojen eronneen maailman terveysjärjestö WHO:sta presidentti Donald Trumpin johdolla.

Presidentti arvostelee WHO:ta koronakriisin heikosta hoitamisesta ja huonosta tiedottamisesta. Kiinalla on Trumpin mielestä aivan liian suuri rooli sen toiminnassa.

Trump uhkasi jo huhtikuussa leikata usein kritisoimansa WHO:n rahoitusta. Yhdysvaltojen ero WHO:sta on suuri isku järjestön rahoitukselle.

Yhdysvallat, WHO:n suurin rahoittaja

Trumpin mukaan varoja kanavoidaan jatkossa muille terveyteen keskittyville globaaleille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Yhdysvallat on tähän mennessä rahoittanut WHO:n toimintaa noin 400 miljoonalla dollarilla vuodessa, joka vastaa noin 15 prosenttia terveysjärjestön vuosibudjetista.

”Maailma kärsii Kiinan hallituksen tekemien virheiden vuoksi”, totesi Trump lehdistötilaisuudessa. Trump lisäsi myös, että ”Kiina painosti WHO:ta johtamaan maailmaa harhaan.”

Euroopan maat lisäävät rahoitusta WHO:lle

Samalla kun Yhdysvallat lopetti rahan antamisen WHO:lle, kertoi usea Euroopan maa nostavansa rahoitusta terveysjärjestölle.

Sanna Marinin hallitus on myöntänyt WHO:lle yhden miljoonan euron rahoituksen COVID-19 varautumis- ja vastesuunnitelman rahoittamiseksi, ja on 15. huhtikuuta sopinut yhdessä terveysjärjestön rahoituksen palauttamisesta vuoden 2015 tasolle eli 5,5 miljoonaan euroon.

Viime vuonna Suomen perusjäsenmaksu WHO:lle oli 1,9 miljoonaa euroa ja ohjelmatuki 0,75 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi maksoi muita jäsenmaksuluonteisia maksuja WHO:n alaisiin elimiin 0,9 miljoonaa euroa. Suomen jäsenmaksuista vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Saksa on luvannut antavansa 500 miljoonan euron tukipaketin rahoituksen ja varusteiden muodossa WHO:lle Euroopan unionin uutena puheenjohtajamaana.

Donald Trump Hyvinvointi Kiina Koronavirus Politiikka Ulkomaat WHO Yhdysvallat Yhteiskunta

Keskustelu

Ei kommentteja

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

Vastaa

Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi