5. ja 8. luokkalaisten fyysisessä kunnossa on suuria alueellisia eroja

Move!-mittauksissa mitataan oppilaiden kestävyyttä, nopeutta, voimaa, liikkuvuutta ja motorisia perustaitoja sekä havaintomotorisia taitoja. Uusimpaan tutkimukseen osallistui noin 107 000 oppilasta.

Kotimaa

Uusimman Move!-mittauksen mukaan neljäkymmentä prosenttia koululaisista on niin huonossa kunnossa, että se voi vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Yksi tutkimuksen tuloksista on se, että noin joka neljäs kahdeksasluokkalainen poika ei pysty istumaan selkä suorassa lattialla.

Noin viisitoista prosenttia viides- ja kahdeksasluokkalaisista pojista ei päässyt puhtaasti kyykkyasentoon. Tytöistä kyykkyynmenossa epäonnistui noin kymmenen prosenttia kummastakin ryhmästä.

Viidesluokkalaisten kestävyyskunto on testin mukaan huolestuttavan huono, sillä kolmesta kategoriasta huonoimpaan jäi peräti yli 40 prosenttia sekä tytöistä että pojista.

Huono kestävyys ja lihaskunto lisäävät riskiä sairastua niin sanottuihin kansantauteihin ja tukielinten sairauksiin myöhemmällä aikuisiällä. Huonolla kunnolla on yhteys muun muassa kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Alueelliset erot

Aineiston perusteella kaupunkilaisnuoret ovat paremmassa kunnossa kuin maalaisnuoret. Selittäviä tekijöitä ovat muun muassa kaupunkien monipuolisemmat harrastusmahdollisuudet. Myös maaseudun pitkät etäisyydet nostavat kynnystä hyötyliikuntaan, kuten pyöräilyyn ja kävelyyn.

Esimerkiksi viidesluokkalaisten poikien kohdalla pahin tilanne on Kainuussa, kun peräti 52,3 prosentilla mitatuista on fyysiseen toimintakykyyn liittyviä ongelmia. Viidesluokkalaisista pojista parhaiten pärjäävät helsinkiläiset, mutta heistäkin joka kolmannella on haasteita toimintakykynsä kanssa.

Lähde: HS

Hyvinvointi Kansanterveys Kotimaa Liikunta

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Henkka Karppinen

  Vastaa

  Koulun kuntotesteissä pitäisi vaatia tietyn kuntotason saavuttamista kuten muidenkin kouluaineiden kokeissa vaaditaan tietyn tason saavuttamista.
  Sinimustaliike on luultavasti ainoa puolue joka ei pitäisi tätä ajatusta huonona koska se loukkaa yksilön vapautta (kuten myös muissa kouluaineissa loukataan samalla logiikalla yksilön vapautta kun vaaditaan tietyn tason saavuttamista)

 • Terveet elämäntavat

  Vastaa

  Se on sillä tavalla että homma meni pieleen siinä vaiheessa kun McDonalds päästettiin Suomeen. Sitä ennen ei ollut lihavia eikä huonokuntoisia. Samoihin aikoihin koulujen urheilutunnit muutettiin likuntatunneiksi. Enää ei tarvinnut urheilla, riitti että vaan liikkui. Hiihto muuttui kävelyksi.

  Ymmärrän sen että moni nuori ei halua mennä jääkiekkokakaloon koska sielä vuodesta toiseen ne samat despootit pahoinpitelee ja opettajat katsovat sivuun. Mutta kuten minä, aina on mahdollisuus lähteä juoksulenkille. Tai sitten tyttöjen kanssa kaunoluisteluun, joka onkin paljon vaativampi laji kuin keppitappelu.

  No, jos harrastaa yksilölajeja koulussa niin todistukseen saa 7:n. Mutta se mihin suuntaan on itseään kehittänyt sinä aikana, se kasvaa korkoa tulevina vuosina. Olin 47 vuotias kun viimeisen kerran juoksin 3000m cooperissa. Sen jälkeen en ole sitä saanut rikki. Mutta ei kai sitä niin väliksi enää olekkaan. Valtimot ja sydämet täysin vapaita kalkkeutumista ja rasvoittumisista. Vaikka ikäni ole kananmunia ja voita syönyt. Enkä ole muihin kasvirasvoihin kuin oliiviöljyyn koskenut.

  Suomalainen ruoka on euroopan myrkyllisintä. Sen voi jokainen havaita jo leivästä, se turvottaa. Euroopassa leipä ei turvota, samoin kuin pastoroitu maito ei pieretä. Molemmat kertovat siitä että ruoka mitä meille myydään on ihmisravinnoksi kelpaamatonta.

  • Rokottamaton

   Vastaa

   Maitoteollisuus on jopa lörönä”rokotteita” suurempi kusetus. Ihmisen ei kuulu juoda maitoa muuten kuin ollessaan äidinsä imetettävänä. Väite maidon luustoa vahvistavasta vaikutuksesta on maitoteollisuuden myyntipuheita, terveyshaitoista ei sitten puhutakaan. Tuotantoeläinten kärsimykset tulevat esiin lähinnä vain eläinoikeusjärjestöjen toimesta. 

   Noin yleisesti Suomi on nykyään mätisäkkien maa ja suomalaiset ovat kirjaimellisesti muuttaneet muotoaan muutamassa vuosikymmenessä. Kaikki myrkky syödään ja juodaan kyseenalaistamatta. Luotetaan, että ei siinä voi olla mitään vikaa, kun sitä saa kaupasta. 

   Sokeririippuvuus lienee toisiksi yleisin riippuvuus Suomessa? Yleisin on ”äly”puhelimen pakonomainen näplääminen.

 • Nimetön

  Vastaa

  Nämä ihmiset ovat potentiaalisia mielenterveyspotilaita jo nyt. Huono fyysinen kunto on suorassa yhteydessä huonoon psyykkiseen kuntoon. Näistä ihmisistä ei ole maan puolustajiksi muista osa alueista puhumattakaan.

 • Kari k

  Vastaa

  eihän se yllätys ole pullamössö sukupolven lainalaisuudet jyllää kun isä ja äiti ei käske mihinkään niin miten se oma aloitteisuus muutenkaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi