Asiantuntija lyttää kalliin ja ravintoköyhän trendijuoman

Primen litrahinta on Suomessa noin 30 euron luokkaa, mutta asiantuntijan mukaan juoma ei "sisällä kovin paljon mitään". Primen voittokulku perustuu ennen kaikkea nuorille suunnattuun sosiaalisen median hypetykseen ja urheilumainontaan.

Hyvinvointi

Yhdysvaltalaisbrittiläisen tubettajakaksikon lanseeraama Prime-juoma maksaa Suomen kaupoissa noin 15 euroa. Suomessa tuotteella ei ole varsinaista maahantuojaa, mikä on nostanut tuotteen hintaa. Juomaa markkinoidaan tehokkaana urheilujuomana, vaikka juomassa on lähinnä makuaineita, niukasti aminohappoja ja yksittäisiä vitamiineja.

THL:n Susanna Raulion mukaan suurin riski lieneekin se, että joku korvaa Primella syömistä. Prime ei ole palautusjuomanakaan kovin tehokas, koska se ei sisällä juurikaan hiilihydraatteja ja aminohappojakin hyvin vähän tavalliseen ravintoon verrattuna. Urheilusuorituksen jälkeen juomassa pitäisi olla hiilihydraattien lisäksi myös suoloja.

Prime on hyvä muistutus siitä, että vastuullisten vanhempien tulisi valvoa jälkikasvunsa kulutuskäyttäytymistä ja opettaa maalaisjärjen käyttöä.

Lähde: HS

BCAA Hyvinvointi Kotimaa Talous

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Vanhoja vinkkejä

  Vastaa

  En oikein ymmärrä näitä nykyajan kotkotusia. Miten joku toinen juoma voisi olla parempi kuin ikivanhat tavat?

  Yksi helpommista (tai sitten ei) on kautta aikojen ollut lasillinen nestettä josta toinen puoli on vischyä ja toinen puoli greippimehua. Se tasapainottaa vähällä nesteellä pitkän rasituksen jälkeen sekaisin menneet vatsahapot ja jatkuva janon tunne häviää. Toki puoli pulloa Portteria tekee saman asian, mutta suosittelen sekoitusta. Greippimehun vaan joutuu tilaamaan nykysuomeen ulkomailta kun Valiokaan ei enää sitä myy. Eivätkä greippilimpsat ole sama asia. Varsinkaan Aspartaamilla varustetut.

  Joskus meillä oli urheilujuomana sellainen kuin Hart Sport. Näin sitä tässä lähiaikoina taas kauppojen hyllyillä, mutta kas kun sattui, siihenkin on lisätty aspartaamia.

  Hyviä pullojuomia suoritukseen ovat esim. puoliksi laimennettu appelssiini mehu johon on lisätty puoli lusikallista suolaa. Ja tietysti toinen pullollinen voi olla ihan vettä. Suu kyllä kertoo kun mehu ei enää maistu.

  Jos haluaa parantaa suorituksia ja saada lihaksista enemmän irti, niin 4dl punajuurimehua 2h ennen suoritusta niin suorituskyky paranee noin 7%. Pitkäkestoisiin suorituksiin lisäpotkua antaa ruokasooda. Puoli teelusikallista puolen litran pulloon estää hapotuken kokonaan. Esim. 10h pyöräily vastatuuleen kuumanakin päivänä ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Paitsi että hiki sitten kirvelee silmiä ihan toisella tavalla. 

  Ja urheilusta riippuen pitää sitten juoda riittävästi. Se perinteinen ”kahden päivän jano” kertoo vain siitä että suolatasapaino on heilahtanut rajusti ja että suorituksen aikana ei ole juotu riittävästi. Toki, ei koko ajan pidä juoda. Mutta kyllä jokainen äkkiä löytää sen oman rytmin.

  Pyöräillessä hörppy 10–12min välein on hyvä. Juostessa 20–30min. Ja jälleen kerran, riippuu maastosta, lämpötilasta ja vauhdista.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Miksi joku ostaisi tuollaista moskaa?
  Näyttääkin etovalta.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Jaaha, joku yrittää taas kaupitella purkitettua petosta. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta tässä höynäytettävien maailmassa!

 • Internationalisti

  Vastaa

  Siksi ostaa, koska on nuori, eikä vielä tajua.

 • Salomon

  Vastaa

  Rahkaa ja omenamehua

 • Observer

  Vastaa

  Jengihän ostaa vaikka purkitettuja valaanpieruja, jos joku alkaa sellaisia lanseeraamaan uutena megahypercoolina trendin. Sellaista karjalaumaa on kansasta iso osa nykyisin.

 • Kainuunkonkari

  Vastaa

  Tuossa taannoin ihan yliopistotasolla tutkivat suorituksen jälkeiseen palautumiseen tarkoitettuja tuotteita. Tutkijoidenkin hämmästykseksi ylivoimaiseksi voittajaksi nousi: Pieni kuppi kahvia ja sokeripulla. Kofeiinin ja ”höttöpullan” hiilihydraattien yhdistelmä menee elimistöstä läpi nopeammin kuin mikään mainostettu erikoistuote.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi