Asiantuntijat kyseenalaistavat BCAA-juomien väitetyt hyödyt

BCAA on lyhenne sanoista "branched-chain amino acids", eli suomeksi haaraketjuiset aminohapot. Räikeillä väreillä koristeltuja trendijuomia markkinoidaan etenkin urheilullista elämäntapaa noudattaville nuorille kuluttajille. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että tavanomaisella ruokavaliolla ei saisi haaraketjuisia aminohappoja riittävästi.

Hyvinvointi

päivitetty

Liikuntabiologian yliopistonlehtori Enni-Maria Hietavalan mukaan BCAA-tuotteista on hyvin harvalle lisähyötyä.

– Jos syö tavallista ruokaa suhteellisen säännöllisesti ja monipuolisesti, aika erikoinen tilanne täytyisi olla, että nimenomaan nämä haaraketjuiset aminohapot jäisivät ruokavaliosta saamatta.

Hietavalan mukaan on tärkeää, että ensin tiedostettaisiin tavallisen ruoan tärkeys. Tulisi huolehtia siitä, että ruokavaliosta saataisiin mahdollisimman pitkälle kaikki tarvittavat ravintoaineet.

– Voidaan tuudittautua siihen, et nyt juon haaraketjuisia aminohappoja ja huolehdin lihaskasvusta. Jos ruokavalio jää sen takia vähemmälle huomiolle, voi olla, että se kääntyy itseään vastaan ja jotain muuta tärkeää jää saamatta.

Pelkillä haaraketjuisilla aminohapoilla lihas ei kasva. Lihakasvuun tarvitaan muitakin välttämättömiä aminohappoja.

Hietavalan mukaan ei voi sanoa, että juomien nauttimisesta ei ole hyötyä, muttei haittakaan. Voi nimittäin olla, että juomien runsas kulutus kääntyy jossain kohtaa haitaksi.

Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että runsas BCAA:n saanti voisi olla yhteydessä insuliiniresistenssiin. Insuliiniresistenssi on keskeinen tekijä tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien synnyssä.

Energiajuomien runsas kulutus on myös väistämättä hammasterveydelle pahasta, sillä sokerittomatkin juomat ovat happamia, mikä on hampaille haitallista.

Juomien piristävä vaikutus puolestaan perustuu kofeiiniin. Kofeiininlähteeksi juomat ovat kuitenkin melko hintavia, juomien maksaessa kaupoissa 2,6 – 3 euroa.

Ruotsalaislähtöinen Nocco suosii mainoksissaan mustan rodun edustajia.

Lähde: IL

BCAA Diabetes Hyvinvointi Kotimaa Liikunta Rotu Terveys Tiede & luonto Urheilu

Keskustelu

10 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Perusosa

  Vastaa

  Ihan tavallinen vesi ja sitten on vanha kikka: banaanit. Jossain vaiheessahan ne mainostivat että ”banaanit on apinoita varten” mutta kyllä se on niin että niissä on palautumiseen tarvittavat ainesosat.

  Ja jos josku haluaa kasvattaa lihaksia niin sitten vaan proteiinia syömään. Joko spiruliinan tai chlorellan muodossa. gramma/10kg omapainoa. Ja kyllä lihakset kasvaa. Hyyskässä on sen jälkeen vihreää ja hikikin haisee oudolle. Mutta lihaskasvatus on helpompaa kuin normaalisti. Tosin, kaiken määrää se ikävä pikkujuttu: treenaaminen. Se pitää suorittaa.

 • Jussi

  Vastaa

  Tärkeintä on ravinnossa se että, ravinto jota syöt on tarpeeksi voimakasta, sokeria,rasvaa proteiinia. Jos elät kasviksilla sinusta tulee heikko, menetät lisääntymis kyvyn ja muutut lampaaksi. ja tähän päälle kunnon ruumillinen työ, siitä on väkevä arjalainen tehty

  • Kuntosalijannu

   Vastaa

   Sokeria ei pidä syödä. Syöpäkin kasvaa nopeammin kun saa ravinnokseen valkoista sokeria. Kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kauraa, hyviä rasvoja ja tietysti proteiineja.

   • Nimetön

    Vastaa

    sokeri on ravinto aineista voimakkainta. liikaa sitä ei pidä syödä mutta se kenen ruumis sitä kestää niin sillä yksilöllä on muihin etulyönti asema. alhaiset rodut kuten neekerit ja intiaanit sairastuvat herkästi esim diabetekseen mutta arjalainen rotu kestää myös väkevimmän ravinnon. Sokeri eli glukoosi on aivojen tärkein poltto aine.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Proteiinipitoinen kotiruoka on ihan riittävää, minkäänlaisia epämääräisiä lisäravinnejuomia ei tarvita, loppupeleissä ne ovat terveydelle enemmän haitaksi kuin hyödyksi.
  Varsinkin energiajuomien myynti tulisi kieltää kokonaan.

 • X

  Vastaa

  Huh, onneksi täällä olisi vastaavassa kuvassa myös vaalea nainen viljapellossa. Samaan kuvaukseen ei heitä voisikaan laittaa koska musta makaisi kulttuuriinsa kuuluvalla väkisinmakaamis oikeudella ensin naisen ja sen jälkeen kuvaustiimin. Vähän kuin heittäisi tulitikun ruutitynnyriin.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Kaikkiin terveysvaikutteisiin tuotteisiin, joiden mainoksissa luvataan SUURIA ja mullistavia tai jotain ennenkuulumatonta, kannattaa suhtautua erittäin SUURELLA varauksella. PURKITETTUA PETOSTA on kauppojen hyllyt täynnä, ja sitä löytyy hyvinkin monelta tuotemerkiltä!.

 • Nimetön

  Vastaa

  Lisään vielä tähän että tutustukaa mielestäni yhteen älykkäimmistä suomalaisista, nimittäin Arvo ylppöön ja hänen filosofiaansa. Arjalaisen veren ravintoterapeuttiin

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Kyllähän se niin on, että nämä ”hyödyttömät ja mahdollisesti haitattomat” ‑luokkaan kuuluvat tuotteet, joiden ainoa funktio on taloudellinen, ovat nimenomaisesti tarkoitetut ihmisille, joilta puuttuvat perustiedot ja ‑taidot; subjektiivisen kokemuksen perusteella kansan keskuudessa yleistyvä puute, johon perustuu kaikki ”käärmeöljyjen” menekki. En kuitenkään näe tätä kansan vikana, vaan vallitsevan järestelmän.

  Terveelliset elämäntavat ovat terveyden lähtökohta ja terveellisesti syövä, normaali ihminen saa kaiken tarvitsemansa tavallisesta ruoasta. Tämä on tutkittu ja todettu lievästikin ilmaistuna perinpohjaisesti.

 • Salomon

  Vastaa

  Kuka noita edes juo. Ei kukaan täyspäinen

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi