Tutkimukset: Liikuntaharjoittelu vähentää masennus- ja ahdistusoireita

Metakatsauksen mukaan liikuntaharjoittelun vaikuttavuus oli verrattavissa tai jopa suurempaa kuin lääkehoidon ja terapian vaikuttavuus.

Hyvinvointi

Kahdessa kansainvälisessä tutkimuskatsauksessa todetaan, että liikunta vähentää selkeästi masennus- ja ahdistusoireita. Tuoreen meta-analyysin (Heissel ym. 2023) tavoitteena oli päivittää olemassa olevaa tutkimusnäyttöä liikuntaharjoittelun masennusoireita vähentävästä vaikutuksesta.

Liikuntaharjoittelu vähensi masennusoireita harjoittelumuodosta riippumatta. Meta-analyysin mukaan kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelua yhdistävä harjoittelu ei kuitenkaan ollut yhtä vaikuttavaa masennusoireiden vähentämisessä kuin jompikumpi yksinään.

Metakatsauksen mukaan voimaharjoittelu oli vaikuttavinta masennusoireiden vähentämisessä, kun kehonhuollollinen harjoittelu puolestaan oli tehokkainta ahdistusoireiden vähentämiseen. Liikuntaharjoittelu vähensi masennus- ja ahdistusoireita mahdollisista muista sairauksista huolimatta.

Sekä kevyt, reipas että rasittava harjoittelu vähensi oireita, mutta reipas ja rasittava harjoittelu olivat vaikuttavampia kuin kevyt harjoittelu. Kevyt harjoittelu ei kenties ole riittävää käynnistämään oireiden vähenemisen taustalla olevia hermostollisia ja hormonaalisia muutoksia elimistössä. 

Liikuntaharjoittelu oli vaikuttavaa harjoitusohjelman kestosta riippumatta, mutta harjoittelun vaikutus oli suurin lyhyissä, alle 12 viikkoa kestäneissä, ohjelmissa ja lieveni ohjelman pituuden kasvaessa. Tämä voi selittyä esimerkiksi sillä, että pitkiin ohjelmiin on vaikea saada riittävää progressiota harjoitusvaikutusten aikaansaamiseksi sekä sillä, että pitemmissä ohjelmissa harjoittelun keskeyttäminen voi olla lyhyitä ohjelmia todennäköisempää.

Pienikin viikoittainen harjoittelumäärä oli vaikuttavaa ja helpommin toteutettavissa kuin suuremmat määrät. Suuret harjoitusmäärät voivat muodostua liian kuormittaviksi, joten enemmän ei välttämättä ole parempi, kun tarkastellaan masennus- ja ahdistusoireiden hoitoa. Liikkumisen suosituksen mukainen monipuolinen liikkuminen 150 minuuttia viikossa vähensi merkittävästi masennus- ja ahdistusoireita.

Metakatsauksen mukaan liikuntaharjoittelun vaikuttavuus oli verrattavissa tai jopa suurempaa kuin lääkehoidon ja terapian vaikuttavuus. Liikuntaharjoittelu on muihin hoitomuotoihin verrattuna edullista ja tuo mukanaan myös lukuisia muita hyötyjä kuten aineenvaihdunnan, lihasten ja hermoston aktivoituminen ja kognitiivisten toimintojen parantuminen. Erityisesti ohjattua, ryhmämuotoista ja vähintään kohtuutehoista harjoittelua voidaan suositella masennusoireiden hoitoon.

Meta-analyysiin valikoitui 41 satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta, joissa oli yhteensä 2264 täysi-ikäistä osallistujaa. Tutkittujen liikuntaharjoittelumuotojen tuli olla suunnitelmallista, tavoitteellista ja toistuvaa fyysisen kunnon kohottamiseen tähtäävää harjoittelua. Kehonhuollolliset harjoitteluohjelmat kuten jooga ja tai-chi rajattiin tarkastelun ulkopuolelle.

Mielenterveyden haasteet kuten masennus ja ahdistus muodostavat merkittävän kansanterveysongelman, joka heikentää elämänlaatua, aiheuttaa liitännäissairauksia ja jopa kuolleisuutta. Masennuksen esiintyvyys on lisääntynyt koronapandemian myötä, ja arvion mukaan sen vallitsevuus on jo lähes 28 prosenttia.

Lähde: UKK-instituutti

Hyvinvointi Kansanterveys Liikunta Tiede & luonto Urheilu Voimaharjoittelu

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Nationalisti

    Vastaa

    Tämä ei ole mikään yllättävä tieto.
    Ihmiset menevät lääkäriin hakemaan lääkkeitä tungettavaksi kehoon ja lääkärit niitä mielellään myös määräävät.
    Ihmisten olisi syytä itse ensin kokeilla tehdä asialle jotain, eikä välittömästi turvautua pilleripurkkiin, myöskin lääkäreiden pitäisi enemmän painottaa liikunnan tärkeyttä hoitomuotona.

  • Neula ja laakeri

    Vastaa

    Ihminen on luotu liikkumaan. Sehän on selvää tutkimattakin että jos liikunnan suhteen lähtötaso on nolla tai lähes nolla, niin minkä tahansa liikunnan aloittaminen piristää ihmisen kehoa ja mieltä. Jo rautakansleri Adolf Hitler erinomaisessa kirjassaan ”taisteluni” kertoo liikunnan myönteisestä merkityksestä ei pelkästään yksilölle vaan koko kansakunnalle.

  • TT

    Vastaa

    Itse olen havainnut, että liikunta, johon liittyy ulkoilu ja maisemien vaihtuminen, on erittäin tehokasta mielelle. Ei olekaan ihme, että globalistit ja kommunistit yrittävät lukita meidät neljän seinän sisään tai ahtaisiin 15 minuutin orjakaupunkeihin. Kaikki, mitä globalistit ajavat, on psykologista sodankäyntiä ja alistamista. Se, jota ei ole aivopesty, tunnistaa tämän heti, mutta ihmettelee sitten, kuinka helposti iso osa väestöä menee edellämainittujen ansoihin. Porukka rakastaa ahtaita tiloja, loukkoihin sulkemista ja kaikenlaista orjuuttamista. Ehkä tämä on naisille tyypillistä, koska ne viihtyvät semmoisissa, ikään kuin kotiluolissaan. Siksi kulttuuri on pitänyt naisvaltaistaa, jotta pitäisimme epänormaaleja asioita, kuten vankilaan sulkemista, toivottavina.

  • Jukka

    Vastaa

    Olen omakohtaisesti todennut liikunnan erittäin tehokkaaksi avuksi masennuksen ja vitutuksen ehkäisemiseksi.
    Auttaa myös stressin sietoon ja oikeastaan parantaa elämänlaatua kaikilla osa-alueilla.

    Jooga oli rajattu tutkimuksen ulkopuolelle, mutta suosittelen kaikkia kokeilemaan.
    Itsellä auttoi selkäkipuihin sekä yleiseen vireyteen.
    Myös liikkuvuus ja tasapaino parani huomattavasti.

  • GLGL

    Vastaa

    Juuri näin!

    Kannattaa tehdä liikuntaharjoitteista päivittäisiä. Sanoisin, että päivittäisyys on tärkeämpää, kuin määrä.

    Älä usko kaupallisiin laihdutusihmeisiin. Tee näin: Kävele vuoden ajan joka päivä, toistan, joka päivä 5–7km, vuodessa Suomen päästä päähän. Alkuun tuntuu, että kuolee, mutta älä luovuta. Jos ei toimi, kokeile sitten niitä käärmeöljyjä.

  • Mites olis...

    Vastaa

    En nyt halua ruveta pilkuntarkkailijaksi mutta olen aina ihmetellyt kun joogasta puhuttaessa se yhdistetään venyttelyyn ja erilaisiin voimaa/kestäyyttä tuoviin liikkeisiin. Joogahan on meditointia. Mietiskelyä.

    Itse olen meditoinut 35 vuotta. Ja aina mediotinnin jälkeen tehdään muutamia liikkeitä jotta veri lähtee jälleen kiertämään elimistössämme. Ne ovat niitä samoja liikkeitä joita mm. kiinalaiset tekevät aamuisin, venääiset urheilija ennen- ja jälkeen suoritusten. Ja niitä samoja liikkeitä joita me nuorina teimme pioneeri-leireillä.

    Mietin että missä on suomaalainen tietotaito näistä liikkeistä ja meditaatiosta? Jos kerran niitä opetetaan yhdessä ja sekoitetaan käsityksiä. Aikidossakin polvien pyörittely on osa lämmittelyä, mutta joogaksi sitä ei sielä kutsuta.

  • NatSoc

    Vastaa

    Stressi, masennus jne. ovat osa elämää se on vain sinusta kiinni kuinka niitä hallitset. Lääkkeet eivät niihin auta.
    Itse käy 6krt viikossa salilla 1.5h (työntö, veto, jalat x2) ja kävelen noin 50km viikon aikana lenkkiä. Ikää 20v.
    Minusta ihmisen täytyy kehittyä ja saavuttaa siihen meidät on luotu. Vahvat ihmiset luovat terveellisen ja turvallisen yhteiskunnan.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi