Suomalaistutkimus: Energiajuomia juovilla nuorilla muita enemmän terveysongelmia

Yhteiskunta on käytännössä aseeton kansanterveysongelmien edessä, mikäli se perustuu lyhytnäköiseen voitontavoitteluun. Kansallissosialistisessa yhteiskunnassa kapitalistien sokerilitkut kiellettäisiin lailla.

Hyvinvointi

Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan energiajuomia käyttävät nuoret tupakoivat, käyttivät alkoholia, nuuskasivat ja käyttivät kannabista moninkertaisesti yleisemmin kuin nuoret, jotka eivät käyttäneet energiajuomia. Erot energiajuomia käyttävien ja käyttämättömien nuorten terveystottumuksissa olivat suuret.

Tutkimustuloksissa merkittävää oli, että eroja energiajuomia käyttävien ja käyttämättömien nuorten terveystottumuksissa tuli esille jo silloin, kun nuoret käyttivät energiajuomia harvemmin kuin viikoittain.

– Nämä nuoret nukkuivat vähemmän ja raportoivat ongelmallista sosiaalisen median ja päihteiden käyttöä yleisemmin kuin nuoret, jotka eivät käyttäneet energiajuomia, väitöskirjatutkija Maija Puupponen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta summaa.

Energiajuomien käyttö on yleistä, joten meillä on suuri joukko lapsia ja nuoria, jotka energiajuomia käyttäessään altistuvat säännöllisesti keskushermostoon vaikuttavalle psykoaktiiviselle piristeelle, Puupponen arvioi.

Tutkimus on osa Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa yhteistyössä toteutettavaa Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) ‑tutkimusta, joka Suomessa tunnetaan nimellä WHO-Koululaistutkimus. Suomessa tutkimusta toteuttaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Terveyden edistämisen tutkimuskeskus. Tämän osatutkimuksen kansallisesti edustava aineisto käsitti 2429 iältään 13- ja 15-vuotiasta nuorta.

Turha riskitekijä nuoren arjessa

Erityisesti energiajuomien viikoittaiskäyttäjät raportoivat käyttämättömiä yleisemmin heikkoa koettua terveyttä ja oireilua, kuten päänsärkyä, vatsa- ja selkäkipuja, alakuloisuutta, ärtyneisyyttä tai pahantuulisuutta, hermostuneisuutta, huimausta ja nukahtamisvaikeutta.

Tarkasteltu terveyskäyttäytyminen kytkeytyy nuoren arkirytmiin. Viikoittain energiajuomia käyttävät jättivät aamupalan syömättä yleisemmin kuin nuoret, jotka eivät käyttäneet energiajuomia. Lisäksi energiajuomia käyttävät nuoret nukkuivat vähemmän ja viikoittaiskäyttäjillä riski nukkua vähän oli yli kaksinkertainen verrattuna ei-käyttäviin nuoriin. Energiajuomia viikoittain käyttävät myös kokivat unen useammin riittämättömäksi kuin nuoret, jotka eivät käyttäneet energiajuomia.

– Tutkimuksemme perusteella ei voida sanoa, aiheuttavatko energiajuomat häiriötä uneen vai juovatko unihäiriöistä jo kärsivät nuoret energiajuomia. Todennäköisesti kyse on molemmista, mutta voidaan todeta, että energiajuomat tuskin ainakaan myönteisesti vaikuttavat nuoren nukkumistottumuksiin, kertoo Puupponen.

Vaikutus keskushermostoon ei ole ainut energiajuomien mahdollinen haittaa aiheuttava ominaisuus.

– Vaikka markkinoilla on sokerittomia juomia, energiajuomien happamuus on haitallista hampaille ja suun terveydelle. Lisäksi on huolestuttavaa, että viikoittain energiajuomia käyttävät nuoret ylsivät juomia käyttämättömiä nuoria harvemmin hampaiden harjaussuositukseen.

Tutkimusaineiston perusteella ei voitu selvittää syy-seuraussuhteita, mutta Puupposen viesti on selkeä: energiajuomien käyttö kytkeytyy useisiin epäsuotuisiin terveystekijöihin, jo 13-vuotiailla.

Vastuuton kapitalismi

Muista tutkituista tekijöistä poiketen vähäisen liikkumisen ja viikoittaisen energiajuomien käytön välillä ei ollut yhteyttä. Osalla nuorista energiajuomien satunnainen käyttö voi liittyä esimerkiksi liikunta- tai urheilusuoritukseen. Ilmiötä voi selittää ainakin osin energiajuomien markkinointi.

Energiajuomien valmistajat hyödyntävät markkinoinnissaan sosiaalista mediaa, jossa nuorten seuraamat vaikuttajat ja esikuvat – muun muassa urheilijat – mainostavat kyseisiä tuotteita. Energiajuomien käyttö liitetään mainonnan keinoin parempaan suorituskykyyn urheilussa, hyvinvointiin, aktiiviseen ja liikunnalliseen elämäntapaan, keskittymiseen ja päivittäiseen arkirutiiniin. Lapset ja nuoret altistuvat näille mielikuville, vaikka WHO on suosittanut, ettei energiajuomia tulisi markkinoida alaikäisille.

– Energiajuomamainosten yhteydessä tulisi olla vähintään muistutus, että kyseisiä tuotteita ei suositella lapsille ja nuorille. Nykyinen mainonta luo harhakuvaa, että energiajuomia tarvitaan jokapäiväisestä elämästä, opiskelusta ja harrastuksista suoriutumiseen tai ratkaisuksi väsymykseen.

Lähde: STTinfo

Alkoholi Hyvinvointi Kannabis Kansanterveys Kapitalismi Kotimaa Rappiokulttuuri Tiede & luonto Tupakka

Keskustelu

13 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Mihin nykynuoriso tarvitsee energiaa, kun suuri osa vain roikkuu tiktokeissa ka snapchateissa? 

  Olen joskus pitkillä automatkoilla piristänyt itseäni energiajuomilla ja niistä hyvin helposti tulee tapa. Vaikka toisaalta, liekö yletön kahvin ja teenjuonti sen parempaa.

  • hampaatkin säilyy

   Vastaa

   Kupillinen mustaa (ja sokeritonta) kahvia ei mene kylkiin ja kofeiiniakin löytyy aika tolkullinen määrä. Teessä vielä vähemmän.

  • GLGL

   Vastaa

   Ajoittain tuolla teiden varsilla näkee tyhjiä energiajuomatölkkejä. Eivät ilmeisesti toimi, kun juoman nauttija ei jaksa edes kärrätä tölkkiä kierrätykseen.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Nuo viheliäiset kofeiinilitkut saisi kyllä lailla kieltää. Ei kahdeksankymmentäluvulla ollut energiajuomia, koska ei tarvittu. Nykymaailmakin pärjäisi aivan hyvin ilman energiajuomia!. Energiajuomat ovat ERINOMAINEN ESIMERKKI KEINOTEKOISISTA TARPEISTA, joita pirullinen kapitalismi ensin luo ja sitten tyydyttää!.

  • Teme

   Vastaa

   Menepä sanomaan jollekin PS:ää äänestävälle mummolle, ettei Suomessa ollut irakilaisia tai somaleitakaan hirveästi vielä 30 vuotta sitten. ”Maailma muuttuu; ei voida palata entiseen!”, on vastaus. Itse pelasin lätkää ja korista yksinäni pihalla teininä. Olisi pitänyt ilmeisesti polttaa tupakkaa ja juosta tyttöjen perässä, niin olisi tullut minustakin kunnollinen ihminen.

   • Pena

    Vastaa

    Ne mummot äänestävät SDP, eikä Perussuomalaisia. Itseäni ei mikään jääkiekko tai koripallo ole koskaan kiinnostanut, eikä kiinnosta edelleenkään, Ajelin mielummin motocrosspyörällä teininä ja mopolla sitten kun ajokortin siihen sai. Liian tylsää tuollaiset koripallot ja jääkiekot, verrattuna siihen kun ajaa jollain motocrosspyörällä. Samoin mielenkiintoisempaa on varmasti juosta niiden tyttöjen perässä, kuin jonkun kuminpalan tai pallon. Itse en miettisi kahta kertaa, kumman valitsisin. Se on ihan normaalia miehen käytöstä ainakin minusta, että yleensä ollaan kovasti kiinnostuttu kauniimman sukupuolen edustajista. Olen myös huomannut, että naisten kanssa on jossain määrin mukavampi keskustella ja kuuntelevat paremmin. Eivätkä ala leveilemään jollain ”kaverin tehokkaalla autolla jne”. Kyllä, itsekin osaan rakentaa autoja, mutta tuollaista jauhantaa ei kiinnosta kuunnella. Niin, enkä itsekään polttanut mitään tupakkaa teininä.

 • Äärioikeiston äärimmäinen

  Vastaa

  Myös monarkistisessä kristillisessä järjestelmässä vastaavat litkut olisi kiellossa, se olisi yhtälailla voitontavoittelua kitkevä järjestelmä, mutta sosiaalisesti taantumuksellisempi ja oikeistolaisempi kuin kansallissosialismi joka on varsin progressiivista eugeniikkoineen, abortteineen.

 • Teme

  Vastaa

  Älkää juoko noita kauheita litkuja. Haju on jo niin häijy noissa, että ei kiitos. Sitten on niitä mie-lie ABCDEFG-juomia, joista oli juttua täällä aiemmin. Parempi jättää kaupan hyllylle nekin. Yksinkertainen ravinto on parasta. Ja mieltään ei pidä myöskään täyttää jutikoiden turhilla jutuilla. Huvittaa miten ihmiset itkivät ”woketuksesta”. Eihän sitä TV:tä ole PAKKO katsoa?

 • REV 3:9

  Vastaa

  Huvittava juttu että Monster energyn logo on 666 hepreaksi ja O:n kohdalla on crusifix joka juodessa kääntyy tietenkin väärinpäin. Monster Energy on juutalaisomisteinen, hassua eikö?

  • Tyhmiä kansalaisia

   Vastaa

   Juuri näin. Yhdessä Teen kanssa yhjentävät kommentit. Jutikat tekee rahaa goymeillä. Jotka luulevat olevansa ”kovia”. No onha ne, jos otsasta koittaa.

   Juomiin ja päihteisiin laitetaan aineita jotka aiheuttavat riippuvuutta ja jotka tuhoaat sisäelimet. Näin saadaan ensin rahat pois yksilöiltä ja sitten myhemmin sairaanhoidon avulla yheiskunnalta.

 • Nimetön

  Vastaa

  vapaamuurareiden jumala on lucifer. Sitä kapitalistit palvovat, he haluavat tuhota kristityt ja aika hyvässä vauhdissa kyllä ovat

 • Nimetön

  Vastaa

  Jos maistelet tiedonpuun hedelmiä niin huomaat kyllä varmasti että joku voimahan siellä taustalla vaikuttaa, olkoon hän vaikka sitten se lucifer

 • Kannattaa kerätä

  Vastaa

  Minä tunnusta kerääväni niitä sieltä ja vieväni niitä kauppaan. Vuodessa saan noin 130–150e edestä tölkkejä joka tarkoittaa että saan yhdet lenkkarit vuodessa ”ilmaiseksi”.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi