Kansantaudit: Lihavuus lisääntyy yhä

Samalla kun Suomi tuskailee ikuisen ylipaino-ongelman kanssa, nykykulttuuri kannustaa kansalaisia ruokalähettien ja sähköpotkulautojen kyllästämään vetelehtivään elämäntyyliin.

Hyvinvointi

obesity, health, fitness

THL:n tutkimuksen mukaan kansantautien riskitekijät ovat kehittyneet ja kehittyvät tulevaisuudessa seuraavasti:

  • Lihavuus on lisääntynyt kuluneiden 20 vuoden aikana, ja kasvun odotetaan jatkuvan. Lihavuuden lisääntyminen johtuu pääosin painon noususta niillä, joilla on jo ylipainoa, eikä niillä, jotka ovat normaalipainoisia.
  • Säännöllisesti tupakoivien osuus on laskenut tasaisesti, ja laskun odotetaan jatkuvan. Kansallinen tavoite siitä, että vuonna 2030 vain 5 prosenttia väestöstä käyttäisi tupakkatuotteita, ei ennusteiden valossa kuitenkaan toteudu.
  • Vähän liikkuvien osuus on pysynyt lähes muuttumattomana, eikä suurta muutosta ole odotettavissa vuoteen 2040 mennessä.
  • Sekä kohonnut verenpaine että kokonaiskolesteroli ovat laskeneet kuluneiden 20 vuoden aikana, ja laskun odotetaan jatkuvan vuoteen 2040.
  • Diabetes todennäköisesti yleistyy lihavuuden lisääntyessä. Ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta aineiston rajallisuuden vuoksi.

Tutkimuksessa arvioitiin, miten aikuisväestön riskitekijät kansantaudeille kehittyvät vuoteen 2040 mennessä. Useiden kansantautien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja useiden syöpätautien, taustalla vaikuttavat samat elintapoihin liittyvät riskitekijät, kuten tupakointi, vähäinen liikunta, liiallinen alkoholinkäyttö ja epäterveelliset ruokailutottumukset sekä näiden seurauksena kohonnut verenpaine ja kolesteroli, lihavuus sekä diabetes.

Tutkimus on toteutettu osana Suomen Akatemian rahoittamaa Sairauksien ja toimintakyvyn ennusteet terveyspolitiikan tueksi ‑projektia.

Lähde: TS

Alkoholi Diabetes Hyvinvointi Kansanterveys Kotimaa Kulttuuri Liikunta Rappiokulttuuri Syöpä Tupakka Tupakkayhtiöt Yhteiskunta Ylipaino

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Nimetön

    Vastaa

    Itse aiheutettujen tautien hoito on jossain vaiheessa pakko rajata julkisen terveydenhuollon ulkopuolelle. Väestön ikääntyessä elintavoista riippumattomat sairaudet kuormittavat riittävästi.

  • Pärnänen

    Vastaa

    Huomattu on pullaposkipojat kylillä ja pikku Irmelitkin pursuavat housuistaan ulos. Ei ole urheiluseurojen rekrytapahtumissa kyllä minkäännäköistä jonoa, lähinnä 5–7 vuotiaat roudataan potkimaan palloa tai muuta niin että isi ja äiti saavat rauhassa pelata pleikkarii ja vetää pizzaa pari kolme kertaa viikossa. Tämä ei ole mikään uusi ilmentymä, jo 80–90-luvulla syntyneet olivat laiskoja läskejä ja opettaneet kakaransa samoille tavoille. Syödään paskaa, juodaan paskaa eikä tehdä yhtään mitään josta tulee hiki. Tässä lopputulos. Meillä on järkyttävä määrä juntteja jotka ovat mielestään ”aktiivisia” ja ”urheilevat” kun menevät joukkueensa paidat päälle halliin huutamaan, juomaan kaljaa ja vetämään nakkimukeja.

  • pää määrää

    Vastaa

    Lihavuus ja sydämen toimintahäiriöt lisääntyvät vanhemmiten ja syyksi voisi veikata terveysviranomaisten (Tevi) suosituksia terveysravinnoksi.
    Lihavuutta aiheuttaa vehnä (ruis ja ohra ei kaura). Vehnän tärkkelys hajoaa mahassa glukoosiksi, joka taas aiheuttaa insuliinipiikin. Tämän seurauksena glukoosia muuttuu nopeasti rasvaksi. Pahempana Tevi pitää sokeria, joka hajoaa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Syntyy vain 50% glukoosia siitä määrästä, mitä vehnän syönti aihauttaa. Fruktoosin muuttuu vähitellen maksassa glukoosiksi ja insuliinipiikki jää puoleen. Vehnä sisältää lisäksi gluteiinia, jossa on morfiinin tapaista ainetta, joka aiheuttaa riippuvuutta, eikä vehnä syönnin lopettaminen ole helppoa. Se onnistuu ja muutaman vuoden kuluttua vehnä inhottaa ja läskimaha katoaa.
    Sydänhäiriöitä ja muita lihashäiriöitä aiheuttaa tuokatarvikkeitten suolarajoitukset. Ennen juusto saattoi sisältää suolaa 4% ja nyt monesti vain alle 1%. Ihmisen hermosto toimii sähköisesti ja hermopulssien tulee päästä etenemään. Siinä suola on tärkein välittäjä. Tevi on rajoittanut suolan käyttö verukkeella, että se nostaa verenpainetta. Sekään tutkimus ei ole aito, kohtuullinen suolan käyttö pitää aivot, sydämen ja lihakset toiminnassa eikä aiheuta verenpaineen kohoamista. Lisää siis suolaa ruokiin jokin 4% ja käytä lisäksi kaupoista saatavia elektrolyyttejä.

    • Bella

      Vastaa

      ”Sydänhäiriöitä ja muita lihashäiriöitä aiheuttaa tuokatarvikkeitten suolarajoitukset. Ennen juusto saattoi sisältää suolaa 4% ja nyt monesti vain alle 1%. Ihmisen hermosto toimii sähköisesti ja hermopulssien tulee päästä etenemään. Siinä suola on tärkein välittäjä.”

      Huomattu on. Nyt helteella tuntui, etta elimisto suorastaan pysahtyy, ja paatinpa kokeilla siihen suolaista maissinachoa, ja kuinka ollakaan, helteen aiheuttama ylimaarainen turvotus katosi…Tosin syon sulaa muutenkin kohtuudella…

  • jussi mäntylä

    Vastaa

    Läskejä on kiva kattoa kun ne kaatuilee cui bono von apetit sian sorkka poronsarvi.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi

    obesity, health, fitness