Suomalaiset ovat huonokuntoisempia kuin koskaan

Iltalehti julkaisi perjantaina 6.11. laajahkon artikkelin suomalaisten kansanterveyden huolestuttavasta tilasta. Jokseenkin talouskeskeisestä näkökulmasta huolimatta teksti antaa paljon ajateltavaa myös kansallismielisille.

Hyvinvointi

Alokkaat hikoilevat hirmuhelteissä. Kuva Upinniemestä.

Terveys- ja liikunta-alalla toimivan UKK-instituutin tutkimuksen mukaan liikkumattomuus kustantaa suomalaiselle yhteiskunnalle vuosittain vähintään 3,2 ja enimmillään 7,5 miljardia euroa. Miljardejakin karmeampana seurauksena ovat muun muassa ennenaikaiset eläkkeet ja ennenaikaiset kuolemat, jotka johtavat tuottavuuspanoksen menetysten paikkaamiseen ulkomaisella työvoimalla.

UKK-instituutin johtaja, Tommi Vasankari, kirjoitti vuonna 2019 Kuntalehdessä:

”Liikkumattomuudesta johtuvien sairauksien aiheuttamat terveydenhuollon ja tuottavuuden kustannukset ovat arviolta 4,4 miljardia euroa, ikääntyvän väestön koti- ja laitoshoidon kustannukset 150 miljoonaa euroa, tuloverojen menetys 2,8 miljardia euroa, työttömyysturvaetuudet noin 60 miljoonaa euroa sekä syrjäytymisen kustannukset vähintään 70 miljoonaa euroa. Yhteensä nämä vuosittaiset kustannukset ja tuottavuuden menetykset ovat peräti 7,5 miljardia euroa.”

Maanpuolustuksen tulevaisuus

Sotilaskoulutuksen perusasioihin lukeutuva Cooperin testi on kertonut jo vuosikausia huonoja uutisia suomalaisten varusmiesten kunnosta. Cooperin testitulosten keskiarvo on pudonnut 40 vuodessa 2 760 metristä 2 360 metriin, eli yhden ratakierroksen verran.

Ympärysmitaltaan yli metrin vyötärö on viidenneksellä suomalaisista nuorista miehistä. THL:n vuoden 2019 tutkimuksen mukaan viidenneksellä 18–29-vuotiaista miehistä on kehnot elämäntavat. He syövät ja juovat epäterveellisesti, käyttävät tupakkatuotteita ja liikkuvat liian vähän. Lähes puolet nuorista miehistä on ylipainoisia tai selvästi lihavia. Toki naisilla tilanne on samankaltainen: neljännes nuorista aikuisista ei harrasta riittävästi liikuntaa, ei edes reipasta kävelyä.

Olemme tulleet kauas ajoista, jolloin suomalaisten arkeen kuului runsaasti hyötyliikuntaa ja suhde ravintoon oli hyvin käytännönläheistä, jopa omavaraista. Tuoreimpien tilastojen valossa emme kykenisi sotatilassa samanlaisiin sankaritekoihin, kuin isovanhempanne vuosina 1939 – 1944. Näillä näkymin sotaa ei ole tulossa, mutta suorituskyvylle tulee käyttöä jo kauan ennen sitä. Miten kuvittelemme laittavamme rikollisille maahanmuuttajajengeille vastaan, jos emme saa edes itseämme niskasta kiinni?

Nuorison rappio, lääketeollisuus ja ihmisen syvin olemus

Liitu-tutkimus kertoo, että 9–15-vuotiaista lapsista ja nuorista vain 32 prosenttia liikkuu suosituksen mukaisesti tunnin päivässä.

”Keskustelin hiljattain tutun liikunnanopettajan kanssa. Hän kertoi, että puolet oppilaista ei pystynyt tekemään istumaannousua selinmakuulta. Jokainen ymmärtää, millaisiin selkä- ja tukielinongelmiin kehitys johtaa tulevaisuudessa, sanoo Suomen kaikkien aikojen paras triathlonisti”, nykyinen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok).

Kuntoilun puute näkyy koulussa. Opettajien ammattiliiton OAJ:n kyselyyn vastanneista opettajista 70 prosenttia arvioi, että oppilaiden fyysisen toimintakyvyn heikkous näkyy opinnoissa melko paljon tai paljon.

Koko läntistä maailmaa vaivaavasta ylipainosta keskusteltaessa on muistettava, että ihmisen anatomia on vuosituhansien saatossa muuttunut kovin vähän, mutta elinympäristömme on samassa ajassa muovautunut täysin erilaiseksi. Tätä taustaa vasten on paljon helpompaa ymmärtää ongelman alkua ja juurta:

”Ihmiskunta on metsästäjä- ja keräilijäajoista alkaen ajatellut, että lepää aina kun voit. Meidän pitäisi ajatella, että ole aktiivinen aina kun voit”, liikuntakasvatuksen professori Pasi Koski sanoo.

Nähtäväksi jää, aikooko lääketeollisuus keskittyä jatkossakin myyntinsä maksimoimiseen, vai sairauksien ennaltaehkäisyyn. Jopa kokoomuslainen Pauli Kiuru on valmis priorisoimaan asiat toisin:

”Lääkäreillä on Suomessa monien silmissä auktoriteettinen asema. Lääkärit voisivat rohkeammin kannustaa potilaitaan suosimaan terveellisiä elämäntapoja: kokeillaan liikuntaa ja hyvää ravintoa, vasta viimeisenä vaihtoehtona määrätään lääkitystä”, Pauli Kiuru sanoo.

Lähde: Iltalehti

Hyvinvointi Iltalehti Kotimaa Liikunta Suomi UKK-instituutti Urheilu Uutiset Varusmiespalvelus Yhteiskunta

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Tuhkamuna

  Vastaa

  Sitä se suvakismi teettää. Passiivisuutta ja veltostumista, elämässä ei onnistu mikään.Kokemusta on.Suvakismista vieroittautuminen on työläs prosessi, mutta suosittelen sitä kaikille.

  • EV

   Vastaa

   En nyt ihan allekirjoita, että huono kunto ja epäterveelliset elämäntavat johtuvat vain ”suvakismista”. Eiköhän tuo nuoren väestön rappeutuva kunto johdu yleisesti masennuksesta, yksinäisyydestä/syrjäytyneisyydestä ja valtavasta sosiaalisesta paineesta, mitä nuorille luodaan. Moni nuori ei koe olevansa tarpeellinen tänä päivänä.

  • lereviri

   Vastaa

   Sanoisin että se on juuri toisinpäin: suvakismi johtuu veltostumisesta, passiivisuudesta ja kaikenlaisesta pornografialle runkkaamisesta

 • Lars

  Vastaa

  Suomeen pitäisi perustaa sellainen valtakunnallinen nuorisojärjestö, kuin esimerkiksi Hitlerjugend oli. Kaikkien 10-vuotta täyttäneiden lasten olisi pakko liittyä kyseiseen järjestöön jonka puitteissa harjoitettaisiin monipuolisesti erilaisia hyödyllisiä ns. kansalaistaitoja, sekä runsaasti ruuumista sekä mieltä karaisevia sekä kehittäviä, fyysisiä ja psyykkisiä/älyllisiä harjoitteita.

 • Rahaa tyhjästä

  Vastaa

  Huonokuntoisuuden syynä voi olla huvitteluliberalismi Jukka Hankamäen nimitystä lainaten kirjasta ”Totuus kiihottaa”. Sana esiintyy useilla riveillä viitaten nykyoikeiston maailmankuvaan.

  Voisikin ehdottaa, että vihervasemmisto käsitteen sijaan puhuttaisiin globalisteista, koska silloin mukana olisivat kaikki globalismia kannattavat puolueet kokoomuksesta, äärivasemmistoon. Globalismi Suomessa alkoi Kataisen hallituksesta, johon kuuluivat kokoomuksen lisäksi sosiaalidemokraatit, vihreät, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit sekä huhtikuuhun 2014 saakka vasemmistoliitto. Globalismi sitoo näitä puolueita edelleen toisiinsa hyvinkin tehokkaasti. Isänmaallisuus (patriotismi) on näiltä saanut tuomion.

 • Huomattava muutos

  Vastaa

  Muistan kun omana aikanani, ‑87, mentiin armeijaan niin viesti oli ylivoimaisesti heikoin joukko-osasto. Silti minunkin tuvasta neljä juoksi yli 3000m morttikupperissa. Ja kolmen tuvan saapumiserästä 11kpl. Yli 60 punneruksen ja vatsalihasten tekijöitäkin oli useita. 

  Pojan saapumiserästä, ‑18, juoksi enää kolme yli 3000m. Vaikka kyse oli PST:tä.

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Tämä suomalaisten huonokuntoisuus ei koske pelkästään fyysistä olemusta, myös henkinen kuntoisuus rapisee heikommaksi vuosi vuodelta – ja mitä ilmeisimmin kiihtyvällä tahdilla -, eikä näiden korrelaatiota voida ohittaa olankohautuksella sen enempää kuin parantaa tilannetta hoitamalla vain oireita, kuten nykyään on poliitikoilla tiedon ja ymmärryksen puutteessa tapana toimia, tai hoitamalla vain yhtä tekijää, joka muuttaa vain ongelmien ilmenemissuhteita vaikuttamatta tilanteen paranemiseen.

  • Ajatus on kaiken lähtökohta

   Vastaa

   Olet selvästi ajatellut asiaa. Mitä ehdotat korjaustoimenpiteiksi? Koska jos halutaan muuttaa kehityssuuntaa niin aina tarvitaan korjaustoimenpiteitä.

   Ja sitten muutetaan sitä yhdessä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi