Haastattelimme Jyväskylän kaupunkia Veren Laki ‑tapahtumasta – tarina ristiriitainen, sauma oikeusjuttuun

Selvisi, että kansliapäällikkö Heli Leinokoski on antanut ristiriitaista tietoa tapahtumien kulusta mahdollisesti siksi, että hän yrittää suojautua poliittiselta syrjintäkantelulta.

Poliittiset viholliset

Heli Leinokoski.

Partisaani kirjoitti hiljattain kansallismielisen urheiluryhmä Veren Lain kamppailu-urheilukurssista Jyvässeudulla. Päivää ennen tapahtuman järjestämistä verkossa kiersi perätön huhu, jonka mukaan Jyväskylän kaupunki olisi perunut tilaisuuden.

Huhun panivat liikkeelle anonyymit äärivasemmiston edustajat, jotka kertoivat estäneensä ”natsien” kurssin järjestämisen. Marxistit ottivat kuitenkin kunnian olemattomasta saavutuksesta, sillä kurssi järjestettiin suunnitelmien mukaisesti.

Partisaanin saamien tietojen mukaan yksikään äärivasemmistolainen ei uskaltautunut paikalle kokeilemaan tapahtuman perumista omin käsin. Tapaus toimiikin muistutuksena siitä, että suomalainen äärivasemmisto koostuu suurisuisista Internet-sotureista.

Myös Jyväskylän kaupunki kommentoi tapausta valtamedialle kansliapäällikkö Heli Leinokosken suulla. Koska tapaukseen ja Leinokosken julkilausumaan liittyi kummallisia ristiriitoja, Partisaani soitti hänelle. Selvisi, että Leinokoski on antanut ristiriitaista tietoa mahdollisesti siksi, että hän yrittää suojautua poliittiselta syrjintäkantelulta.

Veren Laki järjesti Jyvässeudun tapahtuman suunnitelmien mukaisesti.

Taustat selväksi

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Jyväskylän kaupunki todellakin perui Kuokkalan Graniitin liikuntahallin tilavarauksen, koska äärivasemmisto epäili varauksen liittyvän Veren Lain tapahtumaan. Varaukset ovat julkisesti nähtävillä kaupungin sivuilla, joten äärivasemmisto pyrki ilmeisesti hakuammuntatekniikalla paikantamaan Veren Lain tilaisuuden. Mikäli ulkopuoliset tahot ovat sen sijaan päässeet käsiksi varauksen tehneen henkilön nimeen ja muihin salassa pidettäviin tietoihin, voi kyseessä olla tietosuojarikos, jossa vastuussa on Jyväskylän kaupunki.

Partisaani ei ole päässyt haastattelemaan Graniitin liikuntahallin tilavarauksen tehnyttä tahoa. Leinokoski kuitenkin väitti Yleisradion haastattelussa, että tahon yhteys Veren Lakiin oli ”nimettömien vihjeiden” avulla selvitetty. Väite on kummallinen, sillä yhdenkään Veren Lain jäsenen henkilöllisyys ei ole julkisesti tiedossa. Kuinka kaupunki kykenee todistamaan tilan varanneen henkilön yhteyden järjestöön?

Tärkeää on myös huomata, että Suomen laki kieltää jyrkästi julkisia tahoja syrjimästä ihmisiä esimerkiksi näiden poliittisten näkemysten vuoksi. Toisin kuin sosiaalisen median äärivasemmistolaiset, Heli Leinokoski voi joutua juridisiin ongelmiin, mikäli tilavarauksen tehnyt taho valittaa asiasta aluehallintovirastoon tai hallinto-oikeuteen.

Yhteyksiä väkivaltavasemmistoon

”Tilavarauksen Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluihin oli tehnyt yksityishenkilö, jonka yhteys ryhmittymään piti varmistaa ennen varauksen perumista. Siihen kului perjantaina jonkin verran aikaa”, Yleisradio kirjoittaa. Seuraamalla Twitterissä aiheesta käytyä keskustelua vaikuttaa siltä, että tieto saavutti Leinokosken vasemmistolaisen kaupunginvaltuutettu Irma Hirsjärven kautta.

Hirsjärvelle tieto oli kulkenut laukaalaiselta vihreiden kunnanvaltuutettu Hannele Vestolalta, joka puolestaan käytti lähteenään anonyymiä väkivaltavasemmistoa. Jo vuonna 2015 Jyväskylässä järjestetyssä poliittiseen kahakointiin liittyneessä oikeudenkäynnissä selvisi, että Hirsjärvi on tehnyt yhteistyötä huumausaine- ja väkivaltarikoksista tuomittujen anarkistien kanssa (1, 2).

Äärivasemmiston kanssa yhteistyötä tehnyt parlamentaarinen vihervasemmisto toisin sanoen painosti Jyväskylän kaupunkia syrjimään urheilutilavarauksen tehnyttä yksityishenkilöä, koska varauksen uskottiin voivan liittyä kansallismielisiin arvoihin. On mielenkiintoista nähdä, pitäisikö tuomioistuin menettelyä juridisesti kestävänä.

Partisaani haastatteli Heli Leinokoskea

Partisaanin haastattelussa Leinokoski jäi kiinni lausunnoista, jotka olivat ristiriidassa Yleisradion uutisen kanssa. Toisaalta hän totesi, että kaikki tarvittava tieto tapauksesta lukee Yleisradion uutisessa. Toisin sanoen hän valehteli joko Partisaanille tai Yleisradiolle.

Partisaani: Onko virallista, ettei kansallismielisillä järjestöillä ole asiaa Jyväskylän kaupungin tiloihin?

Heli Leinokoski: Arvio [väitetystä Veren Lain tilavarauksen perumisesta] tehtiin kaupungilla niin, että tän tyyppinen toiminta ei ole kaupungin arvojen mukaista.

P: Yleisradio uutisoi, että tilavarauksen tehneen yksityishenkilön taustat selvitettiin ja hänellä varmistettiin olevan yhteys Veren Lakiin. Pystyttekö aukottomasti todistamaan hänen olevan jäsen?

HL: En ole kuullut koko ryhmittymästä lainkaan enkä toimittajalle siitä puhunutkaan, enkä ole itse siitä tietoinen. Ylelle annoin kaiken tiedon, mitä tästä asiasta kaupungilla on kerrottavaa.

P: Veren Laki järjesti tapahtumansa suunnitelmien mukaisesti. Oletteko varmistaneet, että peruitte varmasti oikean tilavarauksen?

HL: Siitä minulla ei ole mitään tietoa!

P: Onko kaupungin oletus, että väitetysti peruttu Veren Lain tapahtuma ei ollut urheilutilaisuus vaan poliittinen tilaisuus?

HL: Tämä oli se tieto, joka… tuota… saatiin eri lähteistä, tämä on todella poikkeuksellista, että me perutaan jotain. Emme voi kertoa lähteitämme. Arvioimme [anonyymeistä lähteistä] saadun tiedon niin vahvaksi, että voidaan luottaa, vaikka emme tietenkään voi olla satavarmoja.

Kummalle Leinokoski valehtelee, Partisaanille vai Ylelle?

Kerrataan. Yleisradion mukaan ”tilavarauksen Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluihin oli tehnyt yksityishenkilö, jonka yhteys ryhmittymään piti varmistaa ennen varauksen perumista”.

Partisaanille Leinokoski kuitenkin väitti, ettei hän edelleenkään ole tietoinen Veren Laista. Tällöin hän ei ole myöskään tietoinen ryhmän jäsenistä. Kuinka hän on sitten kyennyt ”varmistamaan” tilavarauksen tehneen yksityishenkilön aikeet järjestää ”kaupungin arvoihin sopimaton” tilaisuus?

Partisaani jatkaa tapauksen tutkimista. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että Hirsjärvi, Vestola ja mahdollisesti muut alueen paikallispolitiikassa vaikuttaneet vihervasemmistolaiset ovat kertoneet ”varmana tietona” Leinokoskelle, että yksityishenkilön salainen suunnitelma on ollut ”väkivaltaisen natsitapahtuman” järjestäminen. Leinokoski on perunut tilavarauksen mielivaltaisella päätöksellä.

Suomen lainsäädäntö ei kuitenkaan anna poliitikoille valtuuksia hyökätä yksityishenkilöitä vastaan näiden oletettujen yhteiskunnallisten mielipiteiden vuoksi. Poliittista syrjintää ja mahdollisia tietovuotoja kokeneiden kansalaisten on syytä ottaa vastaavissa tilanteissa aina yhteyttä aluehallintovirastoon tai hallinto-oikeuteen, sillä näin vihamielisten poliitikkojen liikkumatilaa voidaan kaventaa.

Mikäli tahdot ottaa Leinokoskeen yhteyttä tapaukseen liittyen, olemme liittäneet alle hänen yhteystietonsa:

Heli Leinonkoski, Kansliapäällikkö
Puhelin: 014 266 1503
Matkapuhelin, työ: 050 365 4287

Kaupungin työntekijä
Käyntiosoite:
Konsernihallinto
Vapaudenkatu 32

Lue myös: Veren Laki treenaa tänään Jyvässeudulla

Lähteet: Yle, Irma Hirsjärvi, Aluehallintovirasto

Äärivasemmisto Aluehallintovirasto Hallinto-oikeus Hannele Vestola Heli Leinokoski Hyvinvointi Irma Hirsjärvi Itsepuolustus Jyväskylä Kamppailu-urheilu Kotimaa Kulttuurimarxismi Poliittinen rikollisuus Poliittinen syrjintä Poliittinen vaino Poliittiset viholliset Politiikka Rikos Urheilu Vasemmisto Vasemmistoliitto Veren Laki Vihreät Yhteiskunta

Keskustelu

11 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Eli siis, Leinonkosken ainoa lähde on älypuhelinaktivisteista koostuva Varisverkosto. Leinonkoski ei ole mitenkään kyennyt olemaan tietoinen yhdestäkään Veren Laki tapahtuman osallistujasta.
  Voi myös olla, että joku joka pääsee näkemään tilanvaraajan nimen, on vuotanut sen eteenpäin näille internetsotureillle.

  Suosittelen vahvasti tilan varaajaa tekemään valituksen tästä asiasta.

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Journalismin taso faktantarkistuksineen on tässäkin uutisessa jotain, josta valtamedia voisi vain unelmoida, mikäli pitäisi faktantarkistusta tai tai journalismin tasoa jollain tavalla merkityksellisinä tai tavoiteltavina asioina työssään.

 • Tekijämies

  Vastaa

  Toivottavasti Veren laki-urheilujärjestö tekee asianmukaisen valituksen asiasta, koska ei urheilijoita saa syrjiä!

  Toisaalta…nyt kun vuosikymmen on vaihtunut ja yhteiskunnan polarisoituminen kiihtyy, niin ehkäpä saamme nähdä uuden tyyppistä välienselvittelyä. Esim. Vestola, Hirsjärvi ja Leinonkoski haastaisivat Veren lain atleetit kaksintaisteluun Jyväskylän pelloilla. Tämä olisi reilumpaa ja tasa-arvoisempaa. Tasa-arvossa jokainen lyönti on yhtä arvokas, riippumatta lyöjän ja iskun vastaanottajan sukupuolesta! 

  Sivuhuomautus. Miksi ritarilliset matut eivät puolusta suvakkeja tässä kohussa? Aikovatko matut pettää suvakit tulevaisuudessa?

  • Fatwantarkistaja

   Vastaa

   Johan on jutut.

   Suvakit lähtevät ekana teuraalle, kun kalifaatti saadaan pystyyn, niitä vihaavat kaikki. Tätä ei kuulu ottaa uhkauksena, luulisin asioiden menevän noin.

 • Seija S

  Vastaa

  Nyt Yle voi tulla Leinokosken tueksi kertomalla, että se valehteli uutisessa. Keksi uutisen ihan itse.

  Yle saa valehdella vapaasti, koska se noudattaa sananvastuuta. Ja on poliitikoista ja lainsäädännöstä riippumaton järjestö.

 • Kaarina S

  Vastaa

  Jos kaupunginvaltuutettu antoi virkamiehelle vihjeen, tuota vihjeen antajaa ei saa salata. Kyseessä on julkisuuden kannalta sama tilanne kuin kuka tahansa jättää asiakirjan kaupungille.
  – Tällä kertaa asiakirja vain jätettiin suullisesti ja siitä on pitänyt tehdä merkintä [jonnekin].
  – Jos merkintää ei tehty, kyseessä on virkavelvollisuuden laiminlyönti.

  Kaupunginvaltuutettu ei ole virkavastuulla toimiva virkamies vaan samassa asemassa kuin kuka tahansa muu.
  – Sitä en kyllä yhtään ihmettele, että valtuutettu antaa muiden ymmärtää olevansa lain yläpuolella korkean asemansa vuoksi.

 • JK

  Vastaa

  Tämän tyyppisellä toiminnalla saattaa olla kauaskantoisia seuraamuksia. Omalla kohdallani vedän, olen vetänyt kamppailutreenejä lähes 30 vuotta, aktiivisesti ja poliittisesti mielipiteeni eivät edusta vihervasemmiston aatteita, joten tulevaisuudessa jopa seura jossa toimin voi joutua harjoitustiloista ulos.
  Huomautuksena, että en toimi Jyvässeudulla mutta samaa vihervasemmiston toimintaa on myös täällä oman elinalueeni ympyröissä.

  Nyt tämän tapauksen johdosta tilavarauksen tehneen kannattaa mennä ja tehdä ilmoitus poliisille, eihän nämä asiat saatana näin voi mennä!

 • Anu Palosaari

  Vastaa

  Mutta siis nyt on surku sitä mahdollista tilan varaajaa, jonka varaus siis ilmeisesti tuli epäselvissä olosuhteissa perutuksi. Uskomatonta sävellystä näiltä kot…akoilta.

 • juha.

  Vastaa

  Tyypillistä. Tosin sinänsä relevantti nimi: ”Veren laki” tapahtuma nimenä tai yhdistyksenä on tämän päivän Suomessa vallitsevalle vässykkämäisyydelle provosoiva nimitys, vaikkakin marxsistit itse tietävät ”verestä” paljon enemmän kuin ne suomalaiset, jotka haluavat isiensä tavoin kaatua vain ”saappaat jalassa” eikä auliisti persettään jakaen!

  On selvää, että vihervasemmistolaiset ”pumpuli-panssarivaunut” nostavat aina ja kaikesta äläkän, joka ei lukeudu nk. ”parempaan väkivaltaan” tai ”natsien” yksioikoiseen suolestamiseen ”hyvien ihmisyten” toimesta.

  Esim. Tänään on noussut varsinainen mekkala Tampereen Yliopistossa syystä, että eräs ilmeisen tervepäinen nuorimies uskalsi luennolla kyseenalaistaa ”graniittiin hakatun totuuden” siitä, että miehellä on KUUKAUTISET!?!?!????
  Kyseinen jantteri onkin nyt erotettu kurssilta!
  Eräs vassari-nainen (kaupunginvaltuutettu) vaatii kaupungilta korvauksia 5000 euroa siitä kun viereiseltä altaalta pärskyi vettä ikävästi hänen päälleen kun kilpauimari harjoitteli ilmeisen tosimielellä.
  Niin, ettei se ole helppoa muillakaan tässä hulluinhuoneeksi muuttuneessa maassa!

 • Timo V

  Vastaa

  Tiedustelutoiminnalle tämä tapaus antaa tietoa siitä, mitä kautta [RaakkuNetti] hankkii tietoa kansallismielisistä. Samaa kanavaa voi käyttää jatkossa valetiedon syöttämiseen, esimerkiksi muista tapahtumista.
  – Tietenkin, elleivät he tiedä, että me tiedämme …

 • N.N.

  Vastaa

  On tässäkin tornitalo täynnä mätä.
  Nauttivat huomattavaa kunnioitusta väärin perustein.
  Tämä torni pitäisi nyt kaatua ja syyte lainrikkomisesta näille ja potkut kaupan päällä!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi