Tietovuoto: Tanskan armeija vakoilee omia kansalaisia Amerikan lukuun

Viime vuosina länsimaat ovat alkaneet kohdella omia syntyperäisiä kansalaisiaan yhä useammin potentiaalisen sotilaallisen vihollisen tavoin.

Poliittiset viholliset

Tuore pohjoismainen tietovuoto osoittaa, ettei kukaan voi luottaa siihen, että esivalta noudattaisi kansalaisten yksityisyydensuojaa tukevaa lainsäädäntöä. Tanskassa sotilastiedustelu on jäänyt kiinni kansalaisiin kohdistuvasta vakoilusta Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA:n hyväksi.

Tapauksesta uutisoineen Tanskan yleisradion mukaan sotilastiedustelu on toiminut yksiselitteisen rikollisesti kohdistaessaan ”valvontaa” oman maan kansalaisiin. Todellisuudessa sotilastiedustelun tulisi kohdistaa resurssinsa ulkomaalaisiin uhkiin.

Viimeisen 10 vuoden aikana länsimaat ovat alkaneet kohdella omia syntyperäisiä kansalaisiaan yhä useammin potentiaalisen sotilaallisen vihollisen tavoin. Kansallisradikaaleja ryhmiä on alettu määritellä terroristijärjestöiksi ja EU-kriitikoita on alettu kutsua esimerkiksi ”Venäjän agenteiksi”.

Myöskään Pohjoismaat eivät ole säästyneet trendiltä, jossa PolPo (poliittinen poliisi), hallitus ja puolustusvoimat ovat alkaneet kohdella kansaa vihollisena. Tanskan tietovuodon paljastama vakoilu on kuitenkin yllättänyt monet laajuudellaan ja röyhkeydellään.

Hakkeriohjelmia ja uusi vakoilukeskus Amerikan avulla

Omiin kansalaisiin kohdistuvaa vakoilua on koordinoinut Tanskan sotilastiedustelun johtaja Lars Findsen itse. Hän myös teki parhaansa salatakseen rikollisen tiedustelutoiminnan ulkopuolisilta. Sotilastiedustelu syötti jopa valheellista tietoa tätä valvovalle viranomaiselle voidakseen jatkaa vakoilua rauhassa.

Vakoilua on suoritettu muun muassa Xkeyscore-hakkeriohjelmalla, jonka NSA lahjoitti Tanskan eliitille. Lisäksi NSA auttoi tanskalaistiedustelua rakentamaan kokonaan uuden vakoilukeskuksen lähelle Kööpenhaminan lentokenttää.

”Tanskan tiedustelupalveluja valvovan viranomaisen raportin mukaan tanskalaisia ja tanskalaisia yhteisöjä koskevien tietojen päätymistä sotilastiedustelun käsiin ei voida pitää sattumanvaraisena. Tanskan yleisradion haastatteleman asiantuntijan mukaan on hyvin vakavaa jos sotilastiedustelu on tietoisesti seulonut kohteikseen tanskalaisia”, Suomen Yleisradio summasi.

Lähde: Yle

Hakkerointi NSA Pohjoismaat Poliittiset viholliset Politiikka PolPo Puolustusvoimat Rikos Tanska Teknologia Tiedustelu Tiedustelupalvelut Tietokoneet Tietoturva Vakoilu Valvonta Yhdysvallat Yhteiskunta Yksityisyydensuoja

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Totuuden soturi

  Vastaa

  Varmaankin samalla tavalla suomalaisten tiedot ovat vieraiden tahojen käytetettävissä. Toisaalta, mitäpäs siitä, kun 99,9% lammaskansasta on sitä mieltä, ”ettei heillä ole mitään salattavaa” ja ”onpa hyvä, että joku on kiinnostunut”. Aivopesty ja ”asiantuntijoihin” luottava kansa ei välitä yksityisyydestään eikä tajua millaisen aseen tietojen avoimuus antaa sortovallalle.

 • Riitta S

  Vastaa

  Suomen dataliikenne kulkee Kotkassa olevan Googlen datakeskuksen kautta. Sinne viranomaisilla ei ole pääsyä.

  • sotatila

   Vastaa

   Google kerää tiedot meistä jotka se sitten levittää eteenpäin.

   Google itsessään on kuin suuri urkintakeskus.

 • sopan se keitti

  Vastaa

  Secret history – Finland and American intelligence – The Economist
  https://www.economist.com/eastern-approaches/2011/12/01/secret-history

  Life as a TLO in Oslo
  https://theintercept.com/snowden-sidtoday/4389803-life-as-a-tlo-in-oslo/

  Puolustusvoimat saa salata tärkeimmän tiedustelulaitoksensa, Ilmavoimien Viestikoelaitoksen
  yleisluonteisetkin tiedot, katsoo Korkein hallinto-oikeus.
  https://yle.fi/uutiset/3–5781525

  Näin Suomen sotilastiedustelu toimisi uuden lain jälkeen
  Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho kertoo haastattelussa,
  miten Suomen sotilaallinen verkkotiedustelu toimii tiedustelulain astuttua voimaan.
  https://www.is.fi/digitoday/art-2000005496409.html

  Hän oli Suomen salaisimmissa töissä – laitoksesta kerrotaan ensi kertaa
  Yllätyskirjan kirjoittaja-majuri toimi 17 vuotta näkymättömissä sotilastiedustelussa.
  Timo Lieneen ”Irtoviiksimies. Erään suomalaisen sotilastiedustelijan elämä” on syksyn erikoisimpia kirjauutuuksia.
  https://www.verkkouutiset.fi/tallaista-oli-suomen-salaisimmassa-laitoksessa-nyt-siita-kuullaan-ensi-kertaa/

  Puolustusvoimien salaiset ”Nato-mastot” Suomessa ja Tanskassa
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/247887-puolustusvoimien-salaiset-nato-mastot-suomessa-ja-tanskassa/

  Hallitus esittää: Ulkomaisille tiedustelupalveluille lupa auttaa salaisissa operaatioissa Suomen sisällä
  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005574038.html

 • Jones

  Vastaa

  Helppo nykyään on vakoilla, koska melkein kaikilla on älypuhelimet. Siten voidaan eliminoida ne, jotka ovat vallalle epäedullisia. Niiden asema yhteiskunnassa paranee, jotka ovat eliitille uskollisia. Näin se vain on. Jo alkumeterillä eliitille haitallinen aines eliminoidaan pois niistä viroista, jotka ovat eliitille tärkeitä.

 • tutkiva lukija

  Vastaa

  Nuorempi polvi ei tiedä mitään WW2 jälkeen kehitetystä ECHELON verkostosta. Myöhemmin se nimitettiin ”five eyes” tiedonjako verkostoksi, ja vielä myöhemmin lopuksi ”nineteen eyes” , missä oli ”natomaitten” tiedusteluelimet hyvässä yhteistyössä. Silloin otettiin käyttöön laillisista syistä käyttöön naapurimaitten kansalaisten vakoilu, koska omien lakien mukaan ei saanut vakoilla omia kansalaisia. Julkista salaisuutta kaikki tyynni. Suomikin sai ystävällismieliseltä taholta varoituksen sisäiseen dataverkkoon tunkeutuneista ulkomaisista tahoista. Kannattaa palauttaa mieliin mitä tarkoittaa ”operaatio GLADIO”. (oikeisto terrorismia)

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi