Levyarvostelu: RAC COVERS PROPAGANGAA, Sakaramiina 2021

Punk-musiikilla on kiistaton paikka rock-musiikin historiassa, myös 1970-1990 ajan Suomessa ja punkin vaikutus rockkentällä kuuluu edelleen vahvana. Kolmea vuosikymmentä myöhemmin kotimaamme aatteen orkesterit äänittivät omia tulkintojaan omaan soittoonsa vaikuttaneista punkkappaleista, jotka Sakaramiina julkaisi yksissä kansissa.

Kulttuuri

päivitetty

Punk oli aikanaan kovaa vastavoimaa kaupallista ja hyvin tuotettua valtavirran musiikkia vastaan, jonka keskisormen heiluttelu vallitseville normeille puri voimakkaasti tuon ajan nuorisoon. Punkbiiseissä palautetta saivat niin poliitikot, ahneet valkokaulusportaan pohatat, kuin pikkuporvarillista prinsessan unta elävä keskiluokka.

Punk kuitenkin on ajan mittaa taantunut kapinallisesta poikkiteloin olemisesta aikalailla kaikeksi, jota vastaan on aikoinaan oltu; kaupalliseksi, valtavirtaiseksi ja ylipäätään löysäksi läpsyttelyksi. Punkista kuitenkin aikoinaan jalostunut RAC-genre kuitenkin pitää edelleen soihtuja palamassa ja raivoaa modernia maailmaa vastaan vanhalla punk-asenteella. Tämä kuuluu käsillä olevalla kokoelmalevyllä mainiosti. Vanhoja kappaleita ei ole lyyriseltä puoleltaan ihan kamalan paljoa muokata, jotta kappaleet sopisivat vuosikymmeniä myöhemmin RAC-bändien pirtaan. Tästä hienona osoituksena on esimerkiksi levyn toisena kuultava Mistreatin versiointi, alunperin vuonna 1983 Riistetyt-yhtyeen tekemästä Punainen vaara ‑kappaleesta.

RAC Covers Propagandaa on mitä mainioin läpileikkaus kotimaisen RAC-kentän vaikuttimista, sillä levyllä kuullaan kahdeksaa eri bändiä, jotka kaikki vahtelevat tyyleiltään merkittävästi. Mistreat junttaa oman alkupäänsä tuotantoon verrannollista hardcorea, Pagan Skull omaa melodista ja melankolista tunnelmointia Ramonesin jäljillä, Vapaudenristi pitäytyy tyylilleen uskollisena löysässä äärioikeistorockissa, Goatmoon räkii totutusta poiketen varsin rujolla soundilla, Puhdistus hilpeän kadunmiesmäisellä lähestymisellään tulkitsee englanninkieltä, Korpisota karulla, mutta selkeällä äänimaisemalla mollivoittoista tunnelmointia, Holokausti SS kaahailee kieli poskessa Eppu Normaalin kautta törkeyksiä laukovan Shitter Limitedin tuotannon kimppuun ja levyn päättää väkevää tee-se-itse ‑henkeä huokuva Hate Oathin versiointi Ratsian tuotannosta.

Levyn kansista löytyy myös pitkään alakulttuureissa vaikuttaneen Rami Leskisen mainio, kokoelmaa vartavasten kirjoitettu läpileikkaus Punk-musiikin historiasta, nykytilasta ja RAC-musiikin osasta punk-skenessä, jota on varsin mukava lueskella levyä kuunnellessa.

RAC Covers Propagandaa on mitä mainioin levy jokaiselle punk- ja RAC-diggarille, ikään katsomatta, sillä vanhat ja veltostuneet voivat kuulla kappaleissa kaikuja nuoruudestaan, sekä nuoret kuulevat levyltä mistä punkissa on alunperin ollut kyse ja kuinka relevanttia se edelleen tänäpäivänä on, kun vain hommat tehdään aatteen palolla!

Aktivismi Eppu Normaali Goatmoon Hate Oath Historia Holokausti SS Kansallismieliset Kansallismielisyys Korpisota Kotimaa Kulttuuri Mistreat Oi! Pagan Skull Politiikka Puhdistus Punk Rami Leskinen Ramones Ratsia Riistetyt Rock Against Communism Rotu Sakaramiina Shitter Limited Suomi Uutiset Väestönvaihto Vapaudenristi Yhteiskunta

Keskustelu

3 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Tässä näytekappale levyltä:
  Mistreat – Punainen vaara
  https://www.bitchute.com/video/HcWnpJz5xowR/

 • Nationalisti

  Vastaa
 • Valot: Ekku Peltomäki

  Vastaa

  Mitäs jos koittaisi partisaanilaulujen tyyliin vaikka polkan poljennoss esim. Fidddler’s Green:in tahdissa Blarney Roses coverina? Rallatus jää helposti soimaan ja sanat voi tehdä pilkkalaulun tapaan. Ja niitä sitten kansa hoilaa turuilla ja toreilla. Tässä esimerkki:

  Kertosäe:
  ”Mä mistä löydän paikan jossa vapaa olla saan?
  Ois olo aina huoleton, ois oikee Shang Ri La.
  Ei kansaa määräis feministit jos siionistitkaan.
  Mä mistä löydän paikan jossa vapaa olla saan?”

  Mä nuorena jo huomasin et jotain väärin on.
  Mä lähdin maailmaa kiertämään, kansoja katsomaan.
  Mun silmät siellä aukesi, koko maailma valkeni,
  ja siellä sitten ymmärsin et herännyt mä oon.

  …kertosäe…

  Mä monen vuoden jälkeen tänne takas palasin.
  Mä perheen tänne perustin ja talonkin rakensin.
  Mut vaikka olin onnessain niin totuus poltti ain,
  mä elin alistettuna ja toisten orjana.

  …kertosäe…

  Mä pikkuhiljaa ymmärsin: maa tarvii muutosta.
  On kansa, luonto, isänmaa, mut muutakaan ei oo.
  Se kätkee paljon kauneutta mut niin myös pahuutta,
  ja siksi kaikki pahuus pitää siitä putsata.

  …kertosäe…

  On maassa liikaa tahoja, sen tuhoajia.
  On liian monta loisijaa, monta ahnetta lihavaa.
  Ei niiltä löydy empatiaa tai ees tukea kansalle,
  Siks niiden poisto valasta on ehto maallemme.

  …kertosäe…

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi