Vastuullinen journalismi 2023: Valtamedia leimasi Julius Kivimäen Vastaamo-tietomurron tekijäksi jo esitutkinnan aikana

Suomen poliisi valehteli, että kiinnioton eteen oli tehty järjestelmällistä työtä yhdessä Ranskan poliisin kanssa. Median hyökkäys Kivimäkeä vastaan noudattaa tuttua kaavaa, jossa rikoksista epäillyt valkoiset suomalaiset ristiinnaulitaan julkisuudessa jo ennen syytteiden nostamista.

Rikos

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo, että Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki on otettu kiinni. Kiinniotto tehtiin Ranskassa eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla. Epäilty vangittiin lokakuun lopulla poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Kivimäkeä epäillään muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeän kiristyksen yrityksestä.

Vastaamon tietokantaan murtautunut tekijä kertoi pimeässä verkossa päässeensä sisälle oletuskäyttäjätunnuksella- ja salasanalla. Toisin sanoen yrityksen surkea tietoturva on aiheuttanut kyberrikosten ketjun, jossa yli 30 000 asiakkaan henkilö- ja potilastietoja on päätynyt vääriin käsiin.

Tapahtumien varjolla on alettu vaatimaan Internet-kieltoja ei-toivotuille kansalaisille. Myös käyttäjien yksityisyyttä suojaavaa Tor-verkkoa on vaadittu kiellettäväksi.

Viranomaisten ja valtamedian liitto

Median hyökkäys Kivimäkeä vastaan noudattaa tuttua kaavaa, jossa rikoksista epäillyt valkoiset suomalaiset ristiinnaulitaan julkisuudessa jo ennen syytteiden nostamista. Samalla esimerkiksi maahanmuuttajaraiskaajien henkilöllisyys pyritään usein pimittämään jopa lainvoimaisen tuomionkin jälkeen.

Vastaamon tietomurtoa on tutkittu jo syksystä 2020 lähtien. KRP:n tiedotteiden rivien välistä on ollut helppo lukea, että tapauksen tutkinta ei edennyt kahdessa vuodessa juuri mihinkään. Todennäköisesti KRP:lla ei ole vieläkään varmaa tietoa tekijästä, joten KRP:n oli uskottavuutensa säilyttämiseksi pakko löytää syntipukki ja esittää vangittavaksi parhaiten profiiliin sopivaa hakkeria. Vaikka ”vastuulliseen journalismiin sitoutunut” valtamedia väittää toimivansa ”vallan vahtikoirana”, se on levittänyt varauksetta tietoa Kivimäestä jo esitutkintavaiheessa.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen. Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat ovat päättäneet oikeudenkäynnin lopputuloksen jo nyt.

Poliisin alkuperäinen kuvaus kiinnijäämisprosessista osoittautui melkoisen väritetyksi propagandaksi: Suomen poliisi väitti perjantaina, että Kivimäki tavoitettiin ”laajalla ja aktiivisella tiedonhankinnalla ja yhteistyöllä Ranskan poliisin kanssa”. Lopulta ranskalainen uutissivusto Actu paljasti, että Kivimäen löytyminen oli vain sattumaa: Hänet löydettiin kotihälytyksen yhteydessä, kun poliisi oli mennyt ranskalaisnaisen asuntoon perättömän kotiväkivaltailmoituksen johdosta.

Lähteet: HS, Turun Sanomat, IS

Internet-kielto Kotimaa Psykoterapiakeskus Vastaamo Rikos Teknologia Tietoturva Tietovuoto Tor Yhteiskunta

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Polpot ja mediatalot ovat kulttuurimarxistien valtaamia laitoksia, joissa organisaatio on sekaisin ja lähinnä haittaa ja ehkäisee niiden suoriutumista, joista vielä olisi tekemään jotain järkevää.. Poliittinen patsastelu ja hyvesäteilypisteiden keruu on tärkeintä.

 • NT

  Vastaa

  Mikäs se Helsingin tapaus oli, kun jossakin ravintolassa (joku Kaivo-) ulkomaalaiset tappoivat/murhasivat porukalla suomalaisen ja näille annettiin viikon etumatka paeta maasta ja piiloutua. Joku voisi kaivaa myös esiin sen jutun, jossa Suomen viranomaiset päästivät lentokentällä karkuun etsintäkuutetun ISIS-terroristin tjsp., vaikka Englanti tai Ranska (vai kuka mahtoi olla) oli islamistin jäljillä. MV-lehti uutisoi tuosta aikoinaan; joskus vuosia sitten. En usko että muut mediat pahemmin viitsivät asiaa mainita.

 • GLGL

  Vastaa

  Niinhän siinä kävi, kuten saattoi arvata: Päätoimittajien antama julistus oli pelkkää sanahelinää. Journalismi on jatkanut alamäkeen menoaan monotonisesti.

  Hyvä esimerkki on parin päivän takaa, kun MäTV3 uutisoi ”kaksoisolento”-murhaa:

  MTV3 2023.02.05

  Nuoren naisen kuolemaa Ingolstadtin kaupungissa pidettiin ensin tapaturmana.

  Uhri kuoli yli viiteenkymmeneen veitseniskuun,…

  Toimittaja olisi voinut nostaa ison ahterinsa tuolista ja hakea vastaus siihen, miksi 50:tä veitseniskua muka pidettiin tapaturmana, sen sijaan, että vaan kopioi kv-uutistoimistojen (ChatGPT-)suoltaman uutisvirtatäytteen.…

 • Hermanni

  Vastaa

  Ajojahtia kuvastaa se ettei MTV ole pyynnöstä huolimatta korjannut tai täydentänyt krp valheellisen lausuman sisältänyttä uutista. Rikostoimittaja ei muka näe asiassa mitään täydennettävää

 • Reiska

  Vastaa

  Median toiminta on tässä selkeästi väärin. Länsimaisen oikeuden periaatehan on: Syytön, kunnes toisin todistetaan. Kokonaan toinen ja median väittämästä erillinen juttu sitten on, onko median väittämä virheellinen, kun epäilty on itse kirjoittanut eräälle netin keskustelufoorumille aiheesta ja kyselijöille myöntänyt kaikenlaista.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi