Konkurssit jälleen nousussa Suomessa – erityisesti vanhat yritykset tulilinjalla

Vaikka useimpien suomalaisten yritysten taloudellinen tila näyttää paperilla vahvalta, on monia tekijöitä, jotka ovat sysänneet ne vaikeuksiin.

Talous

Viimeisen vuoden aikana konkurssit ovat kasvaneet huolestuttavasti Suomessa. Tilastokeskuksen tuoreen raportin mukaan konkurssien määrä on noussut noin viidenneksen edeltävään 12 kuukauden jaksoon verrattuna, ja syyskuun aikana rekisteröitiin yhteensä 310 konkurssia.

Erityisen huolestuttavaa on se, että monet pitkään toimineet yritykset ovat joutuneet lopettamaan toimintansa. Lähes puolet tämän vuoden konkurssiin ajautuneista yrityksistä on ollut olemassa yli kymmenen vuotta, ja jopa joka kymmenes konkurssiyritys on ollut toiminnassa yli 30 vuotta.

Vaikka useimpien suomalaisten yritysten taloudellinen tila näyttää paperilla vahvalta, on monia tekijöitä, jotka ovat sysänneet ne vaikeuksiin. Korona-ajan politiikka piti konkurssit matalalla yritystukien avulla, mutta sen jälkimainingeissa yritykset ovat törmänneet uusiin haasteisiin. 

Ukrainan kriisi, raaka-aineiden ja energian hintojen raju nousu sekä inflaation kiihtyminen ovat kaikki vaikuttaneet yritystoiminnan ongelmiin. Erityisesti rakennusala on kärsinyt, ja moni sen yrityksistä on joutunut lopettamaan toimintansa.

Lähde: Kauppalehti

Konkurssi Kotimaa Raha Talous Talouskriisi Talousromahdus

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Konkurssiaalto yltyy ja Kokoomus on pakotettu kiristämään kansalaisten verotusta turvatakseen itselleen uskollisen byrokraattiarmeijan toiminnan ja osin sen paisuttamisen etenkin turvallisuuden ja maanpuolustuksen saralla. Kohta kadut kuhisevat poliisia tai sotilasta ja näitä Kokoomus-persut saavat maksua vastaan Yhdysvaltojen välityksellä ellei kotimainen aines riitä.

 • Että näin

  Vastaa

  Kovasti eri tahoilla rummutetaan yrittäjyyden ihanuudesta ja vapaudesta, samalla kiristetään PK-yrityksille lankeavaa eläketaakkaa mielivaltaan perustuvalla järjestelmällä.
  Olisikohan lähes 10 vuotta siitä, kun uutisissa oli puheena yrittäjien liikaa maksettujen eläkemaksujen palautus, mutta alle kuukaudessa saatiin lakiin muutos jollaa velvoite eläkeyhtiöiltä poistettiin, keidenköhän syviin taskuihin nekin rahat menivät?

 • Keskiluokkaa tuhotaan nyt

  Vastaa

  SAK kohdistaa lakkonsa suomalaisiin pk-yrityksiin aina. Laittaisivat kiinni pörssiyritysten tehtaat. Mutta ei, noin ay-liike on liitossa gloabalistien kanssa tuhoamassa pieniä ja keskisuuria suomalaisomistuksessa olevia yrityksiä.

  Talous näyttää heikolta, ihmisillä ei ole rahaa nyt. Alennusmyynnit ovat käynnissä, vaikka nyt ei ole mikään ale-kausi. Yrittäjät ovat viimeisellä rannalla. Kohta menee paljon yrityksiä nurin. Lisäksi tulossa ovat asuntojen åakkomyynnit. Niiden arvo on nolla, jos kukaan ei osta. Pahalta näyttää.

 • Lapuan aurinkokuningas

  Vastaa

  Take that putin… terv kotiryssä
  P.s. menkää nuolemaan niittä ukroppeja

 • Melkoista teatteria

  Vastaa

  Tämä vanhojen- ja suurien yritysten konkurssiaalto on pelkkää teatteria. Nyt kupataan rahat pois jotta voidaan perustaa uusia yrityksiä jotka sitten saavat ”kunnon katteen” kun tekevät kohteet loppuun.

  Kun minä olen kertonut että sidon tarjoukseni aina dollarin kurssiin sekä materiaalien tukkuhintoihin, niin muut yrittäjtä sanovat että ”Silloin ei saa yhtään kauppaa”. Jaa miten niin ei? Kyllä minä olen elänyt tuolla tavalla viimeiset 20 vuotta. Mutta siinä vaiheessa kun tavaran hinta nousee, siinä vaiheess se pitää kertoa tilaajalle jotta hän voi päättää haluaako jatkaa spimusta kanssani.

  Ja toinen asia… Kun tilaus saadaan niin miksi kukaan ei silloin osta siihen tarvittavia materiaaaleja? Kun ostaa rekallisen tavaraa kerralla saa kunnon alennukset ja silloin pienet heilahdukset kestää niin ettei se vaikuta mihinkään. 

  Ja vielä rakenuspuolelle vinkki… Ostakaa ne materiaalit vaikka Saksasta. Saatte samat materiaalit 60% edullisemmin. Ei niitä kannata ostaa K- eikä S‑ketjuilta. Suuret määrät voi ostaa euroopasta, kuten nelilasiset ikkunat. Ovat ihan eri hintakategoriassa. Muista materiaaleista tai työkaluista puhumattakaan. Sähkötarvikkeiden hinnatkin ovat loppuasiakkaalle edullisemmat kuin Suomen tukkureilla asennusliikkeilleen.

  Olemmehan EU:ssa. Suomalaiset eivät vaan ole vielä hoksanneet sitä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi