Pankkien paisuvat korkotuotot kuuluvat kansalle

Kansallismielisten tulee haastaa kansainvälinen pankkiiriluokka!

Talous

Yrityksiä ja esimerkiksi asuntolainakustannustensa kanssa kamppailevia lapsiperheitä kurittava korkokehitys on ollut otsikoissa Suomessa viime kuukausina. Trendi on sama kaikkialla euroalueella, koska korkopäätösten takana on talousrikoksista aiemmin kiinni jääneen globalisti Christine Lagarden ohjaama Euroopan keskuspankki (EKP). Toisin kuin muissa EU-maissa, Suomessa ei kuitenkaan ole käyty lainkaan julkista keskustelua siitä, mitä pankkien epäoikeudenmukaisille korkotuotoille tulisi tehdä.

Valtaosa taloudessamme kierrossa olevasta rahasta on yksityisten liikepankkien luomaa velkaa, jota syntyy esimerkiksi asuntolainaamisen yhteydessä. Pankkien ei tarvitse siis ansaita lainaamiaan rahoja etukäteen, vaan uusi raha luodaan kirjaimellisesti tyhjästä, kun asiakas (yksityishenkilö, yritys tai julkinen taho) velkaantuu pankille.

Merkittävä osuus pankkien voitoista syntyy ottolainaamisen kulujen ja antolainaamisen tuottojen erotuksena. Tätä kutsutaan korkokatteeksi. Ottolainauksen kuluja ovat esimerkiksi tallettajille maksettavat korot, kun taas antolainaamisen tuottoihin lukeutuvat asuntovelallisten maksamat korot.

EKP:n ajamien aggressiivisten koronnostojen vuoksi pankkien katteet ovat räjähtäneet käsiin, mikä on hyödyttänyt rahaeliittiä ja samalla köyhdyttänyt koko muuta yhteiskuntaa. Velkaantuneet yritykset ja kotitaloudet kärsivät kasvavista rahoituksen kustannuksista, mutta toisaalta tallettajat eivät edelleenkään saa kohtuullista korkoa säästöilleen.

Ikiaikainen stereotypia ahneista pankkiireista pitää siis edelleen paikkansa. OP-ryhmälle kasvavat korkokatteet ovat merkinneet tänä vuonna yli seitsemän miljoonan euron tuottoja joka päivä. Myös esimerkiksi Nordea on rikkonut aiempia tulosennätyksiään hiljattain. Pankkien paisuviksi korkokatteiksi muuntuneet rahat ovat poissa kotitalouksilta ja yrittäjiltä, joiden euroilla myös suomalaista kansantaloutta ja hyvinvointia ylläpidetään. 

Kansallismielisten tulee haastaa kansainvälinen pankkiiriluokka

Muualla Euroopassa korkokehityksen kohtuuttomuus on nostettu julkiseen keskusteluun. Monissa maissa on asetettu tai vähintäänkin valmisteltu niin sanottuja windfall-veroja, jotka kohdistuisivat pankkien ansaitsemattomiin voittoihin. Koska kasvavien korkokatteiden taustalla ei ole pankkiirien pyyteetön ja taitava työ kansantalouden eteen, vaan EKP-byrokraattien rahapoliittiset päätökset, olisi rahoituslaitosten ylisuuret voitot kohtuullista siirtää takaisin kansalle verotuksen keinoin.

Tšekissä parlamentti on hyväksynyt 60 prosentin erityisveron pankeille ja energiasektorin yrityksille. Tšekki uskoo kasvattavansa verotulojaan 3,4 miljardilla eurolla, joilla voidaan tukea kasvavista rahoitus- ja energiakustannuksista kärsiviä kansalaisia sekä yrityksiä. Myös Unkari on alkanut verottaa entistä kovemmin ansaitsemattomista voitoista nauttivia avainsektoreita. Lisäksi Viro, Latvia ja Liettua ovat kaikki jalkauttaneet tai ovat pian jalkauttamassa pankkeihin kohdistuvia windfall-veroja, joilla tahdotaan esimerkiksi rahoittaa puolustusvoimia. Ennusteiden mukaan verouudistukset vahvistavat Baltian maiden budjetteja sadoilla miljoonilla euroilla.

Suurinta kansainvälistä huomiota ovat saaneet kuitenkin Espanjan ja Italian ilmoittamat pankkiverot. Ikävä kyllä Italiassa alun perin radikaaliksi kaavailtu nettokorkotuottoihin kohdistuva 40 prosentin vero on vesittynyt alkusyksystä pääomapiirien aktiivisen lobbauksen vuoksi. Tämä ei ole yllättävää, sillä Giorgia Melonin oikeistopopulismin katteettomuus on käynyt jo aiemmin tuskallisen selväksi maahanmuuttopoliittisten liennytysten yhteydessä. Onkin odotettavissa, että Italiassa ei tulla näkemään aitoa pankkireformia ennen kuin kansallisradikaalit liikkeet nousevat lopulta valtaan.

Myöskään Suomessa oikeistopopulistit eivät ole tahtoneet nostaa pankkien verottamisen tuntuvaa tiukentamista vaatimuslistalleen, vaikka teemalla olisi epäilemättä kansan laaja tuki. Niin sanotuiksi fiskaalikonservatiiveiksi itseään viime viikkoina kutsuneet oikeistopopulistit leikkaavat mieluummin tavallisten suomalaisten hyvinvoinnista ja peruspalveluista kuin uskaltautuvat haastamaan aikamme voimakkaimpia vallanpitäjiä – koronkiskonnalla rikastunutta kansainvälistä pankkiiriluokkaa.

Sinimusta Liike toivottaa muutamissa Euroopan maissa kaavaillut 40–60 prosentin verot pankkien voittoihin erittäin tervetulleeksi rahapoliittiseksi avaukseksi. Pitkällä tähtäimellä tämä on kuitenkin vain ensimmäinen askel huomattavasti kokonaisvaltaisemman pankkireformin polulla. Rahanluontioikeus tulee siirtää itsenäisessä Suomessa pankeilta yksinoikeudella valtiolle, sillä rahan valta on poliittisen vallan korkein muoto.

Lähde: Sinimusta Liike

Christine Lagarde Euro Euroopan keskuspankki Euroopan unioni Kotimaa Pankit Pankkiirit Politiikka Sinimusta Liike Talous

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Paul Dittel

  Vastaa

  Nyt OP ja Nordea aikoo maksaa talletuksille 0,25% korkoa ja 12 kuukauden euribor on 4% ja kun tavallisilla käyttelytileillä on noin 80 miljardia Suomessa, tienaa loisiva pankkisektori vuodessa puhdasta noin 2,8 miljardia tästä summasta. Tuo summa pitää konfiskoida em. windfall-verolla kokonaan valtion velanhoitomenoihin. Sen lisäksi tuo 2,8 (tosiasiassa enemmän) on poissa yksityisestä kulutuksesta, aiheuttaa vakavia haittoja kotitalouksille, johtaa asuntojen pakkomyynteihin ja tietää rakennuslamaa. 

  ”Rahanluontioikeus tulee siirtää itsenäisessä Suomessa pankeilta yksinoikeudella valtiolle, sillä rahan valta on poliittisen vallan korkein muoto.” Jotta tähän päästään pitää erota eurosta ja EU:sta, tätä täytyy jankuttaa uudestaan ja uudestaan. Euro on yksinomaan taloudellisen terrorin väline ja Rothschildien rahavallan piikkiruoska.

 • Oma vika

  Vastaa

  Tähän nykyiseen tilanteeseen on suomen kansa pääsyyllinen. On eletty velaksi koska ”raha on nyt halpaa”. Sitä otetaan ja se kulutetaan jolloin se kiihdyttää luonnostaan inflaatiota. Hinnat nousevat ja ihmisten pitää ottaa enemmän lainaa pitääkseen ”elintaonsa”.

  Toinen merkittävä tekijä on se että suomalaiset ovat asiakkaina niissä pankeissa joiden ei tarvitse maksaa veroa Suomeen. Sellaiset kuten Danske Bank, Nordea ja Aalandsbank. Niiden pääkonttorit ovat Suomen ulkopuolella jonka vuoksi niiden tilipäätösten taseen kirjataan… veroparatiiseiseihin.

  Usein kuulee väitettävän että ”Nordeahan on Suomalainen pankki”. Ilmeisesti ko. henkilöt eivät ole lukeneet kirjettä jonka Nordea lähetti tilinomistajilleen kun ”nimesi pääkonttorin” Helsinkiin. Siinä kerrottiin täysin avoimesti että Helsingin konttori on Holging yhtiön yksi haarakonttori. Joka toimittaa taseensa veroparatiisiin ja on alisttu Ruotsin konttorin päätöksille.

  Suomessa on siis pari pankkiryhmää jotka maksavat veronsa Suomeen: Osuuspankit ja Säästöpankit. Olisiko nyt aika muuttaa tilejä pankeista toiseen? Saattaa valtion verokertymä pienentyä jos Nordean vuotuinen 1,5 miljardin voitto joutuu Suomessa verotuksen alle. Jo 24% merkitsee paljon.

  Sitäpaitsi, ei tuo 60% ole mitenkään suuri luku. Markka-aikana osakeyhtiöitä verotettiin osingoista tuo 60%. Mutta se ei kasvattanut osakkaiden palkkatuloja eikä siitä tarvinnut maksaa veroja. Joissain tapauksissa oli kannattavampaa otta osinkoja kuin palkkaa. Ja niitähän otettiin paljon ennenkuin Koivisto-lama puhkesi.

  Mutta… aloitetaan nyt ensin sillä että vaihdetaan pankit sellaisiin jotka maksavat veronsa. Ja vielä Suomeen.

  • x

   Vastaa

   Nordean pääkonttori nykyään Suomessa.

   • Nimetön

    Vastaa

    Et sitten edes vaivautunut lukemaan koko kommenttia?

 • pettynyt

  Vastaa

  Suomi suomalaisille ja ukropit pois Suomesta. Viro ei ottanut ”Ukrainan pakolaisia”, vaan käski heidän mennä Suomeen.

  Miksei SML aja rauhaa Ukrainaan ja vaadi rajojen sulkemista rotumuukalaisilta?

  Ukropit ovat samanlainen ongelma tulevaisuudessa, kuin Kosovolaiset ja muut terroristi kansakunnat. Ukrainan mustalaiset parveilee Stadin katukuvassa.

  Sinimusta liike on kuin Juha Sipilä, joka lupaa asuntonsa pakoloisten käyttöön.

  • Plääh

   Vastaa

   Et kuitenkaan taida laskea Venäjää terroristimaiden listallesi??

   • Pertti

    Vastaa

    ”Et kuitenkaan taida laskea Venäjää terroristimaiden listallesi??”

    Venäjä ei vienyt niitä sukunne maita Karjalassa, vaan kommunistit. Silti kumarrat sitä samaa sakkia, mutta eri ilmansuuntaan? Missä logiikka? Natoko ne maat sinulle palauttaa? Ei palauta. Black rock ottaa ne omistukseensa heti, kun voi.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Jos valtio saisi korkotuotot, käyttäisikö valtio rahat paremmin kansalaisten hyväksi. Siinä kysymys, johon tulisi etsiä ratkaisu. Nykyinen Suomen valtio on luonut byrokratian, joka vaatii tuottavaa työtä tekevän palkansaajan tuloista yli puolet. Lisäksi valtio palkkaa itselleen saamillaan rahoilla viranomaisia, jotka vain määräyksillään haittaavat kansalaisten elämää. Jos valtio saisi korkotuotot, tilanne vain pahenisi viranomaisten joukon kasvaessa.

  • Tapiola

   Vastaa

   On niin hyvä kohta, niin sanon tässä, kun IS Jan Hurri tänään hehkuttaa taas uuden hallituksen huonoja talouslinjauksia. On kuulemma kuin hölmöläisten peiton jatkamista, kun toisaalta leikataan ja toisaalle annetaan. Sitten ne aivottomat kommentoijat kuin papukaijana alkavat toistaa hälmöläisten peittoa peittoa peittoa hallitus huono.
   Sinimustien kannattaa tiedostaa miten tyhmää on suuri yleisö valtamedian pihdeissä!
   Totuushan on , kun Suomessa on jättikokoinen julkinen sektori syömäreineen ilman näkyvää tuottavaa panosta. Kun uusi hallitus nyt sieltä mukamas hölmöläisten peitosta leikkaa, niin se tullaan leikkaamaan ylisuuresta julkisesta , huonotehoisesta taloudesta. Hieman karrikoiden voisi sanoa, että Unelmäväen suojatyöpaikkoja aletaan karsia.
   Se mitä mukamas laitetaan sitten sinnen hölmöläpeiton toiseen päähän, se tosiasiassa menee tavallisille palkansaajille. Esim. po.aineisiin kaavaillaan 5c llaskua. Sehän tuntuu pieneltä edulta, mutta nyt ei ole enää varaa yltäkylläisyyteen. Jos jokin punainen punavihreä aate pääsisi jälleen hallitusvastuuseen, niin se 5c po.ainealennuksen sijaan tulisi veronkiristykset, esim. vaikkapa 15c korotus vähintään po.ainehintoihin, vähintään.

   Jokaisen meistä tulisi nyt antaa kaikki tuki tälle hallitukselle, että se hienovarainen käänne pääsee tapahtumaan Unelmäväen mädätyshalujen sijaan.

 • Pekko

  Vastaa

  Valta on annettu keskuspankeille, valtio ei silloin sekaannu elinkeino elämään, ja valtio ei luo rahaa, koska keskuspankit luovat sen rahan. Näin toimii markkinatalous. Jos haluamme että valtio luo rahaa eli pääomaa, valtion täytyy tällöin ohjata elinkeino elämää, ts. eläisimme komento taloudessa. Raha eli pääoma on työtä, velka on etukäteen myytyä työtä. Velka keskus pankeille on valtava+ eläkejärjestelmän velka, tarkoittaa paljon työtä kapitalistisen pankkijärjestelmän hyväksi. Älä ihmettele miksi et omista mitään, sinut on myyty orjaksi

 • TT

  Vastaa

  Kun ostaa pankkien osakkeita, niin pääsee jaolle niiden tuotoista, toisaalta myös mahdollisista tappioista. Tässä pelissä voittavat yleensä vain ne, joilla on jo entuudestaan käytössään suuria määrä rahaa. Tavallinen kansa rahoittaa suurien voitot ja usein myös kattaa niiden tappiot. Tappioiden kattamisessa pankit tosin tarvitsevat lahjottujen poliitikoiden ja keskuspankin apua eli kapitalismin pelisäännöistä tarvittaessa luovutaan, kun suursijoittajat pitää pelastaa pulasta. Joskus pankkien annetaan kaatua, kuten parhaillaan USA:ssa tehdään. Kaatumaan pääsevät ei-juutalaisten omistamat paikalliset pankit. Näin se menee ja on aina mennyt. 

  Järjestelmän muuttaminen sosialistiseksi takaa vain sen, että politisoitunut virkavalta ottaa riistäjän roolin. Virkavalta rahoittaa itseään verojen ja veroluonteisten maksujen kautta. Lopulta virkavalta paisuu ja paisuu ja puuttuu kaikkeen mahdolliseen ihmisten elämässä, kuten koronassa nähtiin. Se voi olla kapitalistiakin pahempi, koska sillä on valtion väkivaltakoneisto käytössään. Viime aikoina myös pankit ovat politisoituneet ja alkaneet vahtia asiakkaidensa poliittisia mielipiteitä ja vainoavat tehokkaasti niitä, jotka toimivat dollarin tai globalismin ylivaltaa vastaan. Tilit jäädytetään ja asiakassuhteet katkaistaan niihin, joilla on väärät mielipiteet.

 • vexeladam

  Vastaa

  En koskaan alkanut ottamaan lainaa pankeilta koska 90´ luvulla olin oppinut pitämään pankkeja petollisina roistoina. Elämäni aikana olen kironnut ja ihmetellyt kuinka ihmiset ottavat niitä lainoja asuntoihin ja autoihin yms. Se ei ole kestävää toimintaa ja sillä toiminnalla tuetaan riistosysteemiä. Mitä tapahtuisi jos kukaan ei suostuisi ottamaan mitään lainoja pankeista. Saattaa olla että tilanteen varalle niillä nilviäisillä on korttinsa piilossa, voivat käydä suoraan toimintaan.

 • Korkojen maksaminen on pyhä velvollisuus

  Vastaa

  Pitää aina muistaa, että kaikki tehdään kansan hyväksynnällä. Rahaa luovat tyhjästä juutalaiset pankkiirit, ei kansa. Kaikki raha on siis juutalaisten, ei kansan, omaisuutta. Sillä ihmiset ovat rahan lainaaja, eivät omistaja. Olisi täysin järjetöntä, jos lainanottaja saisi sekä rahaa että korkoa värillisten lipukkeiden lainaamisesta, eikä vaivautuisi painamaan ko. lipukkeita omaan käyttöönsä.
  Katsokaa tilannetta moraalisesta näkökulmasta: Jos ihmiset omistaisivat rahaa kansallistetun keskuspankin muodossa ja valtiollisena monopolina julkisen rahan luomisessa, se olisi silkkaa Hitlerismiä, jota ei missään tapauksessa voida hyväksyä, koska kuusi miljoonaa! Nyt Putin yrittää korvata juutalaisten dollareita ja euroja Venäjän ruplilla ja yrittää myydä venäläistä öljyä ja kaasua ruplilla (tai ainakin muilla kansallisilla valuutoilla kuin dollareilla ja euroilla). Tämä kapina maailmanjärjestystä vastaan on uushitleriläisyyttä, koska Hitler harjoitti myös kansainvälistä kauppaa ilman dollareita vaihtaessaan saksalaisia polkupyöriä argentiinalaiseen lihaan jne. (ns. barter). Siksi rauhaa rakastavat suomalaiset vastustavat murhaaja Putinia, lähettävät aseita venäläisvastaiseen sotaan ja maksavat korkoa mukisematta, vaikka itse kuolisivat pian nälkään. Välttääkseen häiriöitä korkojen maksussa suomalaiset ovat luopuneet omasta markasta ja ottavat vuosittain 10 miljardia euroa uutta velkaa. Jokaisen kansalaisen velvollisuus on maksaa korkoa, koska kuusi miljoonaa!

 • Nationalisti

  Vastaa

  Persujen politiikalla on turha odottaa mitä kansallista linjaa, ne suorastaan kusevat (ihan odotetusti) suomalaisten niskaan.
  Nytkin on kiinteistöverouudistus suunnitteilla, monin paikoin kiinteistövero on nousemassa kymmeniä prosentteja, lisäksi ollaan korottamassa työmatkakuluista maksettavien korvausten omavastuurajaa.
  Tämä meininki on jo todella törkeää.

  Äänestäjät saa nyt sitä mitä tilaa, kun uskovat vaaleista toisiin aina samoihin paskapuheisiin.

 • Tuomaskuusela

  Vastaa

  Tää on aika hyvä kirjoitus. Käsittelen aihetta myös aika lyhykäisesti myös tässä Suomi24 viestiketjussa;

  https://keskustelu.suomi24.fi/t/17991861/miksi-tama-sote#comment-122819420

  Mutta ei muuten todellakaan mitään lisättävää!

 • Erityistason koronmaksaja

  Vastaa

  Korkojen nousu on piilopankkitukea.

 • Närkästynyt kusetukseen

  Vastaa

  Jokainen osallistuu verojen kautta velkojen maksuun.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi