Norjan finanssieliitin energiakeinottelusta valtiolle vähintään 1 500 miljardin euron lasku

Equinorin mukaan arvio pelastuspaketin 1 500 miljardin euron koosta on "konservatiivinen", joten todennäköisesti veronmaksajille suunnattu lasku on tätäkin suurempi.

Talous

Kauppalehden mukaan Norjan energiamarkkinat voivat pysähtyä kokonaan, mikäli valtio ei maksa finanssieliitin johdannaiskeinottelun synnyttämiä 1 500 miljardin euron kuluja. Uutinen julkaistiin samana päivänä, kun Suomen hallitus lupasi pelastaa Fortumin yksityiset sijoittajat miljardien eurojen verorahoituksella.

Norjalainen energiajätti Equinor uhkaa, että energiamarkkinoilla on solmittu valtavilla summilla riskialttiita johdannaissopimuksia, jotka voivat nyt kaataa valtion infrastruktuurin. Finanssieliitti käyttää johdannaisia lyödessään vetoa esimerkiksi öljyn, valuuttojen ja osakkeiden hintakehityksestä. Johdannaiset ovat erityisen suosittuja sisäpiirikaupoissa.

Equinorin mukaan arvio pelastuspaketin 1 500 miljardin euron koosta on ”konservatiivinen”, joten todennäköisesti veronmaksajille suunnattu lasku on tätäkin suurempi.

Equinor painottaa, että riskit liittyvät nimenomaisesti johdannaismarkkinoihin, kun taas energian fyysiset markkinat ovat suhteellisen terveellä pohjalla. Finanssieliitin hallitsemassa maailmantaloudessa rahoitusmarkkinoiden valta on kuitenkin paisunut niin suureksi, että riskialttiit johdannaiset voivat ajaa kokonaisia valtioita konkursseihin.

Lähde: Kauppalehti

Energia Energiakriisi Equinor Finanssikeinottelu Fortum Johdannaiset Korruptio Marinin hallitus Norja Pohjoismaat Politiikka Rahoitusmarkkinat Talous Ulkomaat Veronmaksajat Yhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • otto suni

  Vastaa

  Sähkömarkkinat ovat täysin keinotekoinen järjestelmä tahkota rahaa välttämättömyyshyödykkeellä mitä sähkö on kuluttajalle. Suomessa Fortum edustaa juuri näitä ahneita sijoittajia, Suomen valtio suurin 51%.

  Sähkö kuten vesi ovat välttämättömiä ja siksi niiden saanti on turvattava kaikille!

 • Pate Rankka

  Vastaa

  Siis mitä hittoa! arvatkaapa kuka suomessakin joutuu PELASTAMAAN eliitin sijoitukset, ”koska xxxx on niin suuri että sitä ei saa päästää kaatumaan” .
  Paskaa käteen Suomalaiset!

 • Nationalisti

  Vastaa

  Koko ”energiakriisi” on täysin tekaistu näillä futuuribisneksillä.
  Tällä kaikella sirkuksella yritetään saada kansaa paremmin hyväksymään nämä ”vihreän siirtymän” suunnitelmat, joka takaa vain sen, että hinnat pysyvät jatkossakin korkealla keinolla millä hyvänsä.
  Persut ovat täysin mukana tässä kusetuksessa.

  Sitten kun kritisoit tätä keinottelua, olet automaattisesti ”Putinin asialla”, eli siis, jos et hyväksy kansaa alistavaa mielivaltaista politiikkaa, niin olet ehdottomasti jonkun kätyri.
  Ai että mikä logiikka.
  Viittaan tällä Ohisalon tämän päiväiseen twitter-kirjoitukseen, käykää lukemassa minkälainen pelle se on.

 • Antaa mennä vaan

  Vastaa

  Miksi ihmeessä Norjan valtion pitäisi maksaa keinotelijoiden laskuja? Jos kaatuu niin kaatuu. Sen jälkeen konkurssikypsä osakeyhtiö on ostettavissa paljon edullisemmalla hinnalla kuin sen tukeminen olisi tullut maksaan. Normaalisti kauppahinnat ovat yhden euron luokkaa.

  Ja mitä sitten jos vaikka 40 000 ihmistä saa potkut? Kaatuneen tilalle syntyy todella nopeasti uusi yritys joka ei välttämättä työllistä kaikkia henkilöitä mutta yleeensä 70% heti. Ja loput työllisyvät erilaisten start-up firmojen kautta.

  En koskaan ole ymärtänyt Talvivaaran tai Uniperin kaltaisia ”pelastustoimia”. Konkurssiin vaan. Samalla kertaa Uniperin vanavedessä olisi mennyt Suomen valtio. Jolloin Suomi olisi saanut nollattua kaikki velkansa ja kollettiiviset EU-vastuunsa.

  Ei konkurssi aina ole huono asia. Muistellaampa Islantia.

 • Seppä

  Vastaa

  Ei siinä mene kuin keinottelijat konkkaan kun eivät maksa!

 • Pisa on romahtanut

  Vastaa

  Suomalaisistakin on tullut tyhmiä. Sähköautoja ladataan kauppojen pihoilla ilmaisiksi mutta sisällä värjötellään kylmissään.

  Kävin tänään sekä LIDL:in että SS-marketin myymälöissä Kangasalla. Kummassakaan ei lämmitetty liiketiloja vaan sisällä oli yhtä kylmä kuin ulkona. Sormet kohmeessa sai ottaa hyllyiltä tavaroita ja myös kassaneidin kummassakin ketjussa osallstuivat kylmän pitämiseen. Kummillakin kassoilla oli fleeset ja pitkähihaiset paidat sekä lämpösormikkaan. Asiakas parat jotka kuvittelivat menevänsä kauppoihin asioimaan lämpöisee yllättyivät pahan kerran.

  Ulkona oli +7 astetta ja kaupoissa tuntui paljon kylmemmältä. Ehkä ne betoniseinät tekivät tehtävänsä. Ja se ilmastointi joka puhalsi sen vähäisekin asiakkaista ja valaistuksesta tulevan lämmön taivaan tuuliin.

  Kauas on tultu siitä pisteestä kun suomalaisia sai sanoa viisaiksi.

 • juha II

  Vastaa

  Onkohan Suomi mukana tässäkin sotkussa? Ja, jos EI ole. Voi kuitenkin tarjoutua maksamaan kun suomalaiset veronmaksajat ovat pankki ja valtionvarainministerinä tankki!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi