UPM antoi laittomat potkut luottamusmiehelle – miljardiyhtiön epäillään pyrkivän polkemaan työntekijöiden oikeuksia

Poliisi ja syyttäjä eivät edes harkitse UPM:n lakkauttamista "lain ja hyvien tapojen vastaisena" organisaationa, koska länsimaisessa demokratiassa määrää raha.

Talous

Metsäyhtiö UPM antoi torstaina laittomat potkut luottamusmiehelle. Laki takaa irtisanomissuojan luottamusmiehille, mutta miljardiyhtiöllä on varaa maksaa pois potkitulle henkilölle lain vaatima korvaus potkuista sekä tarvittaessa käydä oikeutta asiasta.

Ammattiliitto Pron mukaan kyse on laajemmasta työntekijöiden oikeuksien polkemisesta. Jättifirmalla on varaa antaa laittomia potkuja ja näin hiljentää muita, jotka voisivat potentiaalisesti puolustaa oikeuksiaan työpaikallaan.

Käytännössä kyse on siis siitä, että suuri firma murentaa työntekijöiden oikeudet vaikka avoimen laittomin keinoin. Valtio ei puutu asiaan muuten kuin vaatimalla firmaa maksamaan pois potkitulle tietyn suuruinen korvaus laittomista potkuista. Suurella yrityksellä on varaa tehdä näin. Poliisi ja syyttäjä eivät edes harkitse UPM:n lakkauttamista ”lain ja hyvien tapojen vastaisena” organisaationa, koska länsimaisessa demokratiassa määrää raha.

Riistokapitalismista kasvua

Kun kaikki ”kivet kengässä” on potkittu yhtiöstä pois, voi firma aloittaa rehellisen kapitalistisen työntekijöiden alistamisen riisumalla loputkin oikeudet. Jokainen asiasta valittava voidaan irtisanoa.

Samaan aikaan palkoista ja muista työntekijöiden etuuksista karsimalla tulee lisää voittoa, joka joko kierrätetään suoraan johdon taskuun tai vaihtoehtoisesti sillä kasvatetaan firmaa sekä markkinaosuuksia, mikä taas tappaa pienempiä samalla alalla laillisesti toimivia firmoja.

UPM on aiemmin ilmoittanut, ettei se neuvottele toimihenkilöiden työehdoista ammattiliittojen kanssa.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kotimaa Monopolit Taloudellinen riisto Talous Työehtosopimus Työelämä Työllisyys Työoikeus UPM Yhteiskunta

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Juha

  Vastaa

  Ulosmarssia odotellessa..

 • juha.

  Vastaa

  EU teki vasemmistolle saman tempun mistä se iloitsi maajussien kohdalla EU:hun liityttäessä! Tuolloinen pääministeri Paavo Lipponen (SDP) iloitsi ”EU:n olevan sosiaalidemokraattinen projekti”! Toki jo tuolloin tiedettiin se, että Lipponen oli käytännössä kokoomukselainen. Niin oikeaa laitaa oleva demari hän oli. Ja luulipa hän olevansa itseoikeutettu EU-presidentti. Siis ihan läpihuutojuttu.

 • ANTIKAPITAL

  Vastaa

  Firmat ovet pitäisi käydä naulaamassa umpeen. Tuhokapitalismin aika saisi jo päättyä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Partisaanit eivät varmaan tunne yhtään metsäteollisuudessa työskentelevää, kun väittävät heidän työolojaan heikoiksi. Luottamusmiehet on ovat lähinnä demareille korvamerkittyjä suojatyöpaikkoja ja sellaisin vapauttaminen hyödyllisimpiin tehtäviin on suuri yhteiskunnallinen teko.

  • Tikkakosken Manne

   Vastaa

   Tosiaan, metsä- ja paperialalla ei missään nimessä voida puhua heikoista työoloista. Ironisinta asiassa on se että luottamusmiehen nimikkeestä huolimatta ammattiliiton asettaman luottamusmiehen käytännön tehtävänä on virittää nimen omaan epäluottamusta työnantajan ja palkansaajien kesken.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi