Tutkimus: Nämä trendit voivat tuhota dollarin ylivallan

Yhä useampi valtio tahtoo lunastaa poliittisen ja taloudellisen itsenäisyyden irtaantumalla dollarin pakkopaidasta.

Talous

Arvostettu kansainvälinen tutkimusyhtiö 13D kirjoittaa, että ”dollarista luopumisen globaali trendi on kiihtymässä”. Yhdysvallat on kyennyt toimimaan tähän asti maailmanpoliisina siksi, että se on voinut dollariliikenteen avulla manipuloida muiden valtioiden talouselämää.

Nyt yhä useampi valtio kuitenkin tahtoo lunastaa poliittisen ja taloudellisen itsenäisyyden irtaantumalla dollarin pakkopaidasta. 13D:n mukaan erityisesti kaksi trendiä voivat olla tappavia dollarin asemalle kiistattomana maailmanvaluuttana.

Ensimmäinen kehityskulku liittyy Instex-järjestelmän käyttöönottoon Euroopassa. Toinen taas liittyy Kiinan niin sanottuun silkkitieprojektiin (Belt and Road Initiative, BRI), jossa Aasian talousmahti rakentaa infrastruktuuria eri puolille maailmaa.

Pakotteiden kiertämistä

Tänä kesänä käynnistynyt Instex on Euroopan keino kiertää pakotteita, jotka Amerikka on asettanut Israelin käskystä Irania vastaan. Amerikka on uhannut katkaista Iranin kanssa kauppaa käyvät tahot dollarijärjestelmän ulkopuolelle, mikä merkitsee käytännössä porttikieltoa maailmanmarkkinoille.

Instexin ansiosta eurooppalaiset ja iranilaiset yritykset ovat kuitenkin kyenneet käymään kauppaa kokonaan ilman dollareita. Lisäksi mekanismi on rakennettu niin, etteivät kaupan osapuolet lakiteknisesti riko Amerikan asettamaa saartoa, vaikka käytännössä he niin tekevätkin. Tämä on ollut takaisku sionisteille, Amerikan pelotevoimalle sekä pitkällä tähtäimellä dollarin ylivalta-asemalle.

Kiina on puolestaan kannustanut useita valtioita siirtymään dollareista kiinalaiseen valuuttaan BRI-projekteissa. Käytännössä BRI heikentääkin dollarin asemaa useilla eri mantereilla yhtä aikaa. 13D:n mukaan dollaria uhkaavat myös monet muut tekijät. Esimerkiksi Intia ja Venäjä suunnittelevat toteuttavansa sotakalustokauppoja vastaisuudessa ilman dollareita.

Kulta korvaa dollarin?

Lisäksi keskuspankit eri puolilla maailmaa ovat alkaneet suosia kultaa amerikkalaisten arvopapereiden kustannuksella. Historiallisesti dollarin vahva kurssi on perustunut osaltaan siihen, että amerikkalaisia valtionvelkakirjoja on pidetty ”sijoitusmaailman turvasatamana”. Yhdysvaltojen keskuspankin holtittoman rahanluonnin ja hyperinflaatiouhan vuoksi moni on kuitenkin kyseenalaistanut dollarin vakauden jatkumisen.

13D:n mukaan kehitystä vauhdittaa se, että Amerikka on suututtanut muut valtiot öykkärimäisellä käytöksellään. Viime vuosina Yhdysvallat on uhannut lukuisia valtioita taloudellisilla rangaistuksilla, mikäli nämä eivät tottele ”maailmanpoliisin” käskyjä. Helpoin tapa suojautua amerikkalaiselta imperialismilta on hylätä dollari vaihdon välineenä ja rakentaa riippumattomia rahoituskanavia.

Lähde: 13D Global Strategy & Research

Dollari Intia Iran Kiina Kulta Sionismi Talous Talousromahdus Ulkomaat Venäjä Yhdysvallat

Keskustelu

Ei kommentteja

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

Vastaa

Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi