Sinimusta Liike ehdottaa perustuloa ratkaisuksi taloudellisiin loukkuihin

Julkaisemme Sinimustan Liikkeen kannanoton.

Aktivismi

Kannattajakortin voit allekirjoittaa täällä.

YLE uutisoi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemästä analyysista, jonka mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista on tuloloukussa. Tuloloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön vastaanottama lisätyö ei välttämättä lisää hänen ansioitaan tai se lisää ansioita hyvin vähän. Samassa analyysissa kerrottiin, että yli 136000 suomalaista elää työttömyystukiloukussa, eli työn vastaanottaminen ei ole näille ihmisille taloudellisesti kannattavaa.

Tämä reilu puoli miljoonaa suomalaista on vajaa neljännes Suomen työvoimasta. Nykyinen vero‑, etuus- ja työllisyyspolitiikka on johtanut tilanteeseen, jossa neljänneksen työvoimasta ei kannata tehdä enempää töitä, vaikka niitä olisi tarjolla, sillä se ei näy heille juuri parempana tulotasona. Tähän päälle tulevat vielä reilu 136000 ihmistä, joiden ei kannata tehdä lainkaan heille tarjottua työtä, koska se ei paranna heidän tulotasoaan merkittävästi.

Tämänkaltainen tilanne on kestämätön ja sen korjaaminen vaatii koko tuki- ja työllistämisjärjestelmän perinpohjaista uudistamista, pienten korjausliikkeiden ja näpräämisen sijaan. Me Sinimustassa Liikkeessä näemme, että kaiken laillisen ja yhteiskuntaa hyödyttävän työn pitää tuoda tekijälleen lisäansioita. Siksi kannatamme perustuloa, joka korvaisi kaikki muut tukimuodot. Työpanokseen sidotut sosiaalituet poistettaisiin kokonaan. Tällä takaisimme kaikkien suomalaisten perustarpeet, mutta se kannustaisi työntekoon tai yrittäjyyteen oman elintason nostamiseksi ilman pelkoa tukiverkon katoamisesta.

Tukiloukkujen luoman pitkäaikaistyöttömyyden haitat ovat moninaiset ja mitä pidempään ihminen on työtön, sitä vaikeampaa näiden haittojen korjaaminen on. Työttömyys passivoi ihmistä ja tämä passivoituminen vaikuttaa koko elämään. Mitä pidempään ihminen vain ”syljeskelee kotona kattoon” sen sijaan, että osallistuisi aktiivisesti yhteiskunnan toimintaan, sitä vaikeampi kierrettä on katkaista. Työelämään osallistumisella on myös iso sosiaalinen vaikutus, sillä se on iso osa monen ihmisen päivittäistä sosiaalista kanssakäymistä. Pahimmillaan pitkäaikaistyöttömyys johtaa syrjäytymiseen ja sen mukana antisosiaalisen käyttäytymisen lisääntymiseen.

Perustulomallin käyttöönoton ohella pitää myös tehostaa TE-toimiston toimintoja tarkoituksenmukaisiksi, eli TE-toimisto muutetaan paikaksi, jossa työnantaja ja työntekijä kohtaavat. TE-toimiston koulutukset tulee olla täydennyskoulutuksia ja uuteen ammattiin tähtääviä, jotka mukautetaan työelämän tarpeiden mukaan. Tämä vaatii valtion aktiivista työelämän tarpeiden seuraamista ja reagointia näihin nopeasti, nykyisen pelkkien suurten linjojen vetämisen ja passiivisen seurannan sijaan.

Uskomme, että näillä toimenpiteillä työn molemminpuolinen arvostus kasvaisi ja tämä näkyisi suoraan kansan luottamuksen ja hyvinvoinnin kasvuna. Sinimustan Liikkeen ratkaisuista voi lukea lisää puolueohjelmamme kohdista Työllisyyspolitiikka ja Perustulo-ohjelma.

Lähde

Aktivismi Kansallismieliset Kansallismielisyys Kotimaa Politiikka Sinimusta Liike Talous Työelämä Työllisyys Työttömyys Työvoima Uutiset Yhteiskunta

Keskustelu

13 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • ZzZ

  Vastaa

  Mitenkä sml:n kannanotot enää poikkeaa vihervasemmistosta? Tämä ja palestiinalaisten muslimien fanittaminen on varsin luotaantyöntävää. Kansalainen.fi sensuroi kritiikkiä vaikka julkaisu valittaa itse sensuurista ja sananvapauden rajoittamisesta.

  • Plääh

   Vastaa

   Älä mainitse juutalaista sanana kommenteissa, niin siellä ei jää kommentti tarkistusjonoon

  • Pirkkalainen

   Vastaa

   Siten, ettei vasemmisto oikeasti halua miettiä tapoja, millä tukiriippuvaisten loukku puretaan, he elävät sillä riippuvaisuudella. He eivät kannattaisi perustuloratkaisua tästä syystä. Lisäksi tukijärjestelmän yhtäkkinen purkaminen johtaisi valtavaan epävakauteen yhteiskunnassa, joka varmasti purkautuisi epäterveesti, kun alkoholistit sun muut taipuisivat tekemään aivan mitä sattuu selviytyäkseen vain seuraavaan päivään. Tämä pommi minkä vasemmisto on tahallaan kasannut on purettava, perustulon kaltaisella ratkaisulla. Ehdota jotain muuta tapaa jos tämä on huono.

   Mitä tulee Palestiinaan, eihän kukaan heidän puolestaan puhunut, Israelia kritisoitiin. Itse en välitä tippaakaan kummastakaan.

  • Ilmari

   Vastaa

   Toisiaan mielenkiintoista, että SML on tässä tullut vihreiden linjoille. Ehkä molempien kannattajissa on paljon niitä, jotka eivät haluakaan tehdä mitään, mutta rahaa pitää saada

 • TT

  Vastaa

  Oma näkemys on, että työllistävän talouden volyymia pitää siirtää pois julkiselta puolelta sekä suuryrityksistä takaisin lähemmäs ihmisiä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. 

  Julkistaloudella ja suuryrityksillä on taipumus muodostaa liitto, jota voi kuvailla korporaatiofasismiksi. Yhä suurempi osa suomalaisista työskentelee julkisella puolella byrokraatteina tai suuryrityksissä tai näihin sidottuina alihankkijoina. Suuryritysten toimintamalli perustuu siihen, että alihankkijoina toimivien yrittäjien elintilaa ja itsenäisyyttä kavennetaan jatkuvasti. Valtio lisää yrittäjien kuormaa erilaisten lähes mielivaltaisten säännösten tai verokuormituksen muodossa. Valtioiden toiminnasta on tullut suoranaista hulluutta ja yrittäjiä kuritetaan Vihreän Siirtymän tai vaikkapa ”terveydenhoidon” karanteeni- ja rokottautumisvaatimusten muodossa. Mielisairas ”klausschwab”-kommunistivaltio on saatava pois yrittäjien niskasta ja samalla pitäisi estää suuryritysmonopolien muodostuminen. Näin yrittäjät pääsevät lähemmäs asiakasrajapintaa ja rahaa jää ihmisten palkkaamiseen sen sijaan, että valtio tai suuryritysmonopolit imevät kaiken ylimääräisen pois.

  • Yrehk

   Vastaa

   Hyvä puheenvuoro. Samaa mieltä.

  • Nimetön

   Vastaa

   kannatan sinimustan-liikkeen perustulo-ohjelmaa,jos perustulon määrässä otetaan huomioon koulutustaso,kannatan myös vähintään 5 vuotta”ansioverolla”todistettua työhistoriaa suomessa ollakseen oiketettu perustuloon,kannatan perustuloa saavalle 50% lisätuloveroa ja noi lapsilisät voi jakaa ruoka,vaate ja harrastus kuponkeina,jotka yrittäjät laskuttaa valtion kassasta,joko rahana tai verohelpotuksina.ps.se mikä sopii toiselle on toiselle kauhistus,siksi perustulo-ohjelman on oltava vapaa valintainen,elämäntilanteen mukaan kun mennään,hyvä tulee.

   • Kare

    Vastaa

    Et ole ymmärtänyt koko konseptia.
    Kenellekään ei jatkossakaan olisi kiellettyä kuulua järjestöön joka kerää rahaa työttömiksi joutuville.
    Pidät ”korkeakoulutettuja” arvoltaan suurempina ja haluat että veroja suunnataan suotuisasti heille automaattisesti. Silloinkin kun alempi koulutettu on työllään kerryttänyt ne kaikki varat jolla ”korkeakoulutettu” on koulutuksensa saanut. Sitten kun ylipäätään lähtee tarkastelemaan ”akateemisia” ihmisiä, niin ei se ole mitään kunnioitusta herättävää. Muutenkin, ei ÄO ja muu älykkyys, eikä varsinkaan tuottavuus ja innovatiivisuus korreloi koulutukseen. Koulutus on sitä varten että luon jotain uutta tai kun kilpailen muiden kanssa työmarkkinoilla, ei sitä varten että olisin muita arvokkaampi muutaman kalkkunan allekirjoittaman todistuspaperin vuoksi. Oletko muuten itse maksanut jokaisen euron koulutuksestasi? Kauan sitten erityisen korkeita palkkoja saattoi perustella sillä, että joutui maksamaan koulutuksesta. Nyt asiat ovat aivan päälaellaan ja perseellään ihan kaikessa, ja tämä on vain yksi asia monesta.

    • Nimetön

     Vastaa

     kare.koska takerruit yhteen asiiaan kokonaisuutta selvästi hahmottamatta,vastaan siis seuraavasti:itselläni ei ole minkään sortin koulutusta.

     • Kare

      Kiitos selvennyksestä. Olisin kommentoinut muutakin asiaa, mutta se ei sovellu tähän keskusteluformaattiin.
      Nämä suuret kokonaisuudet niiden yksityiskohdissa eivät ole yksinkertainen asia. Siksi en lähde tässä lisäämään kourallisen yksinkertaistettua patenttiratkaisua.
      Nämä asiat ovat muutenkin vielä kaukaisuudessa kun katsotaan äänestyskäyttäytymiseen jne.

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Perustulo on oikea ja todellinen ratkaisu ja se ratkaisee paljon laajemman ydinongelman yhteiskunnassamme kuin työn kannattavuuden, tuloloukut ja yleensäkin vain taloudellisesta näkökulmasta lähestyttävät ongelmat ja on siten merkittävä suunta ja perustus kohti hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaa tasoa. 

  Asia on luonnollisesti aivan liian laaja käsiteltäväksi tässä, joten tyydyn vain toteamaan, että SML: myönteinen kanta perustuloon on erittäin kannatettava asia.

 • Tomppa

  Vastaa

  Perustulo olisi hyvä asia, jos se rajattaisiin vain syntyperäisiin Suomen kansalaisiin. Jos perustulo astuisi voimaan nykyisen avokätisen käytännön vallitessa, Suomi täyttyisi afrikkalaisilla ja lähi-itäläisillä elintasosiirtolaisilla. Ylipäätään, sosiaaliturvan maksamisen edellytyksenä pitäisi olla suomen kielen osaaminen ja aikaisemmin hankittu laillinen maassaolo. Tämän pitäisi olla ensimmäinen välttämätön ehto. On silkkaa hulluutta jakaa sosiaaliavustuksia laittomasti maassa oleskeleville ja näin vain pitkittää heidän täällä olo aikaansa.

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Raha, joka annetaan ihmisille ilman vastiketta ilman, että saajan tarvitsee tehdä mitään, saattaa passivoida ihmisiä. Niin kaiketi on käynyt tukien kanssa. Niiden saajia on joutunut kannusteloukkuun.

  Ikävä kyllä perustulo eli kansalaispalkka voi myös passivoida. Kansalaispalkka voi houkutella joitakin ihmisiä muuttamaan maihin, joissa elinkustannukset ovat murto-osa Suomeen verrattuna, ja elämään niissä keskiluokkaista elämää Suomen maksaman kansalaispalkan turvin. Tällaiset henkilöt voivat tietysti olla kirjoilla Suomessa. 

  Olisiko ratkaisu hätäaputyö. Tukea saisi vain työpanosta vastaan. Jos tekee hätäaputyötä viikon pari niin saisi kahden kuukauden tuet. Vaikka henkilö tekisi hätäaputyötä, hän voisi tehdä myös muita töitä. Kun näistä muista töistä saisi paremman palkan, niin henkilö tietysti lopettaisi turvautumisen hätäaputyöhön.

  Termi hätäaputyö on vanhahtava. Ehkä sen sijasta voisi käyttää sanaa takuutyö.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi