Lukijan kynästä: Israel – kolonialismin viimeinen linnake

Pitkälti Euroopasta saapuneet maahanmuuttajat pitävät yhä valtaa Israelissa, ja palestiinalaisilla ei ole sananvaltaa käytännössä lainkaan omissa asioissaan.

Lukijan mielipide

Viimeiset puoli vuosisataa kolonialismi, eli lähinnä Afrikan maiden ottaminen länsimaiden haltuun 1800-luvulla, on ollut vasemmistolaisten mielestä lännen suurimpia syntejä.

Afrikan siirtomaajärjestelmä purettiin 1900-luvun puolivälissä, ja entiset siirtomaat saivat itsenäisyyden. Viimeisenä siirtomaana pidetty Namibia itsenäistyi Etelä-Afrikan alaisuudesta 1990, muun muassa Suomen tuella.

Kolonialismi laskettiin hautaan, mutta vielä on yksi maa, joka kolonisoi aluettaan.

Juutalainen Israel on kolonialismin yhä elävä etäispesäke. Ajatus ei ole niin kaukaa haettu kuin voisi luulla: Länsimaista, lähinnä Euroopasta lähteneet maahanmuuttajat tulivat Palestiinaan 1800-luvulta alkaen, ottivat maan haltuunsa, karkottivat ja surmasivat alkuperäisasukkaat sekä alistivat jäljelle jääneet palestiinalaiset kakkosluokan kansalaisiksi omassa maassaan. Kuulostaako tutulta?

Pitkälti Euroopasta saapuneet maahanmuuttajat pitävät yhä valtaa Israelissa, ja palestiinalaisilla ei ole sananvaltaa käytännössä lainkaan omissa asioissaan.

Palestiinalaiset elävät omilla alueillaan, joita voi hyvin kutsua reservaateiksi, jotka ovat köyhempiä, kurjempia, ja joissa on alhaisempi elintaso kuin juutalaisten asuma-alueilla. Arabit joutuvat matkustamaan bantustaneistaan töihin juutalaisten omistamiin yrityksiin ja palaamaan yöksi kotiinsa.

Jopa antirasistinen juutalaisten ystävä tässä vaiheessa kommentoisi sanomalla: ”Se johtuu arabien alhaisesta moraalista / älykkyydestä / muusta ominaisuudesta”, mutta todellisuudessa Israelin valtio tarkoituksella kanavoi ulkomailta saamansa rahat juutalaisten hyvinvoinnin edistämiseen.

Kun asiaa miettii, ilmiö on selkeä: Israel on vielä 2020-luvulla jo haudatun kolonialismin viimeinen elävä jäänne.

Jos haluaa tutustua Israelin arabien elämään, kannattaa lukea juutalaisen Susan Nathanin kirja Toinen Israel. Kirja on julkaistu suomeksi 2005.

Afrikka Israel Juutalainen etuoikeus Juutalainen ylivalta Kolonialismi Lukijan mielipide Palestiina Politiikka Sionismi Ulkomaat

Keskustelu

18 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Topi

  Vastaa

  Muistakaa 40 päätöntä ja tapettua lasta! 6 000 040 on se uusi luku, joka sinun pitää muistaa. 6 000 041, jos otetaan mukaan Zyskowiczin vaalitemppu. (Jos joku sen vielä muistaa.) Human Rights Watch sanoi Israelin kostoiskuissa kuolleen 1500 ihmistä, joista 500 lapsia. Jännästi nämä media jättää täysin noiden väitetyn 40 alle. Ei minua sinällään kiinnosta; minulla ei ole suosikkihevosta tässä kisassa, sanotaan vaikka niin. Kun vain saisi suomalainen elää rauhassa, mutta toki kaikki vaikuttaa kaikkeen maailmanpolitiikassa. Yksi asia on varma: hinnat nousevat; rahan arvo laskee. Minkään muun asian puolesta en vetoa uskalla lyödä.

 • Minä

  Vastaa

  Vaan nämä palestiinalaisiksi kutsutut Palestiinan arabit eivät ole alkuperäiskansaa, vaan ovat itse valloittaneet alueen sotimalla islamin levittämiseksi. Juutalaisia on sillä alueelle asunut kauan ennen arabeja. Rooman vallan aikaan juutalaiset karkotettiin pääosin pois alueelta, mutta silti sinne jäi juutalaisia.

  • Nimetön

   Vastaa

   Puhut paskaa. Arabit ovat alkuperäiskansa.

  • Pertti Saani

   Vastaa

   Kasarian heimojen jälkeläiset kuten askenaasijuutalaiset eivät edes ole Judean tai Israelin Kuningaskunnan kansa, vaan jotain muuta. Mutta palestiinalaiset ovat ainakin seemiittejä. Koko tekaistu käsite ”juutalainen” on muutenkin varsin tuore.

   Tuo omaksuttu narratiivi seisoo erittäin heikolla pohjalla.

   Keskeistä on myös valikoidun historiankerronnan aikajanan pisteen valikointi. Mistä halutaan aloittaa kunnrakennetaan narratiivia? Vaikkapa tästä? https://www.livescience.com/59967-canaanites-were-ancestors-of-lebanese.html Mutta se ei tietenkään sopisi tietyille uskovaisille.

   Lisäksi tuo narratiivi käsittelee palestiinalaisia valheissa harhauttamisen valikoimassa pelkästään HOMOGEENISENÄ ryhmänä joka sitten muka kantaa kuvitellun/projisoidun historian ryhmien syntejä mukanaan ikuisesti. Vastaavalla surkuhupaisalla epälogiikalla voisi huomenna kolonisoida Afghanistan, Pakistan ja Kashmir ym. jossa heimot ovat sekoittuneet ja historia sekalainen. Ja ne kolonialistit sinne voisivat olla kaikenlaiset hindut ja buddhalaiset sektit joilla ei edes ole geneettishistoriallista sidettä maahan tai on pajon heikompi kuin siellä nyt kauan olleet ihmissuvut. Ei muuta kuin häätämään ne ihmissuvut Saudi-Arabiaan tai Uzbekistaniin johon he eivät kuulu. Tai vangitsemaan heidät kaikki pariin pieneen laaksoon, samalla kontrolloiden ja kuristaen heidän kaikkea veden ja energian saantiaan.

   Hyvä meiniki. Tietynlaiselle uskovaiselle sellainen on pyhää nääs ja pyhyys pyhittää kaiken. 

   Todellisuudessa se ”pyhyys” ja ”pyhä oikeus” kaiken tuottamansa hedelmän valossa on sellainen pyhyys, mikä ehkä olisi voinut olla pyhää Baalille ja Molek alttareilla. He olivat samalla lailla uskoissaan vahvoja, järkähtämättömiä ja ”aivan varmasti oikeassa”.

   • Anteeksi

    Vastaa

    Asiaa. Samantyyppistä analyysiä kertoiltiin maisteri mannermaan ”Taikaluukku” – kanavalla: ”niin sanotut juutalaiset”. 

    Tiedä siitä sitten keitä nämä kaikkialla sotaa ja rahaa generoivat neropatit ovat, mutta aika tyhmää syyttää jotakin muinaista paimentolaisheimoa jonkun myöhemmin alueelle saapuneen ihan eri heimon synneistä.

  • Tekijämies

   Vastaa

   Kannattaa muistaa, että juutalaiset on karkoitettu myös hyvin monista paikoista kautta aikakausien.

  • itsenäinen tutkija

   Vastaa

   Ilmeisesti kun puhut vuosituhansien takaisista asioista, niin on pakko tutkijana tähän kommentoida, että emme tiedä tuolloisten asukkaiden etnisyyksiä ihan tarkalleen, ja toisaalta alueella on aina asunut monia etnisyyksiä. Keihin siis mahdat viitata. Raamatussa, jonka joitakin kerrottuja tapahtumia on voitu arkeologisesti todentaa, kerrotaan jopa jahveuskoisten maahanmuutosta Egyptistä.

 • TT

  Vastaa

  Suomi ja muut länsimaat elävät nyt valtaisassa sionistisessa huumassa, jossa palestiinalaisiin kohdistuva rasismi ja hävitysvimma on huipussaan. Hävettää olla suomalainen juuri nyt. Vielä enemmän hävettää olla kristitty. Näiden sionismilla ei ole enää mitään rajaa. Kristityt ihailevat rosvojoukkoa, jotka ovat jämähtäneet esi-isiensä fariseusten tai seloottien asteelle. Juutalaiset ovat jääneet hengelliseen autiomaahan vaeltamaan Mooseksensa kanssa eivätkä ole vielä ylittäneet Jordan-virtaa.

  • TT

   Vastaa

   Tässäpä on mielenkiintoinen haastattelu, jossa selitetään ero juutalaisuuden ja sionismin välillä. Itse en tosin luottaisi edes näihin vähän parempiin juutalaisiin. 

   https://www.youtube.com/watch?v=U2H-F0HVKDY

  • Tehdäänkehitysmaayhdessä

   Vastaa

   Mielenkiintoinen luku tuo 40. Saman verran vuosia käytti Mooses harhaillessaan kansansa kanssa erämaassa, minkä läpi kävelee 6 päivässä.Taisivat kiertää melkoista ympyrää.

  • Perkeleen jälkeläiset

   Vastaa

   Kylläne olivat ne juutalaiset jotka murhasivat Jeesuksen. Eivät tykänneet siitä kun se oli rakkauden messias. Ne odottivat, ja odottavat yhä edeleen, messiasta helvetistä/haadeksesta. Sitä tuhon ja kuoleman messiasta. 

   Se että ne koittaa aina alistaa muut kansat johtuu vain siitä että ”ne ovat isästä perkeleestä”.

 • Sairasta niin sairasta

  Vastaa

  Suomi ja länsimaailma on nykyään käänteisen kolonialismin uhreja. Omasta joukosta nousseet mielipuolet roudaavat kehitysmaalaisia tänne ilmaiseen ylläpitoon, jota ei paikallisille suoda.

 • Kalle Kallenpoika Kalle

  Vastaa

  Netanjahun «lopullinen ratkaisu» palestiinalaisongelmaan.

  >   maahanmuuttajat tulivat Palestiinaan
  >   1800-luvulta alkaen

  Palestiinalaiset ovat sama kansa, josta toorassa ja vanhassa testamentissa puhutaan Filistealaisina. He ovat taistelleet keskenään jo yli 3000 vuotta.

  Silloin 3000 vuotta sitten Israel ja Jerusalem eivät välttämättä olleet fyysysesti samassa paikassa kuin nykyään. Mutta niin tai näin, kumpikaan osapuoli ei ole tähän mennessä onnistunut toteuttamaan «lopullista ratkaisua» toinen toisensa tuhoamiseen.

  3000 vuotta noinkin läheisessä tekemisissä keskenään olleet kansat ovat aivan varmasti sekoittuneet geneettisesti niin paljon, että voidaan puhua yhdestä ja samasta kansasta, joka jatkuvasti on sodassa itseään vastaan. Sodassa oli tapana, että voittajasoturit ryöstivät itselleen vaimot hävinneen puolen neitsykäisistä.

 • minä

  Vastaa

  Juuri luin, kuinka jutkusiat odottavat rajalla palenaisia, lapsia ja vanhuksia fosforiammuksin. Jutjut saisi kaikki lahdata vittuun koko maapallolta. Sen seurauksena myös pahantahtoinen tiedustelu ja niiden aiheuttamat sodat lakkaisivat. 

  Joku juutalainen kertoilee Hesarissa, kuinka ”täma¨vaikuttaa nyt holokaustilta”. Aha. Eli mitähän jutkut tekivät viimeksi ennen suurta rähinää sellaista, että saivat vihat niskaansa…

 • Taas valehtelua

  Vastaa

  Onneksi joku juutalaiskenraali ehätti kertomaan että lasten teurastuksista ei ole todisteita. Siis normaalia rehellisempi juutalainen.

 • Salomon

  Vastaa

  Eikös Afrikassa tapahtuva kaivostoiminta ole edelleen brittien ja patonkien hallinnassa, sekä tuotteiden myynti

  • Plääh

   Vastaa

   (((brittien))) ja (((patonkien)))

 • Että näin

  Vastaa

  Yli tuhat kertaa karkotettu ja useamman kerran samoista maista esim. italia (silloinen rooman valtakunta 3–4 kertaa.). Viimeisin karkotus oli jostain etelä-amerikan maasta ihan 2000-luvulla.
  Eiköhän näilläkin olisi siihen kuuluisaan peiliin katsomisen aika, että mistähän johtuu kohtelu?

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi