Velkahelvetti ja siihen johtanut ekvaatio

Partisaani julkaisee lukijan kirjoituksen velkavankeudesta.

Lukijan mielipide

Jos on korviaan myöten veloissa, lainaa voi aina lyhentää pikavipillä. Pikavipin saa helposti jos luottotiedot ovat kunnossa, vaikka velkaa olisi ennestään ties kuinka paljon. Ongelmana on onneksi järki, joka sanoo, ettei tällainen taloudenhoito ole kestävää.

Saman järjen luulisi vaalivan myös valtion talouspolitiikassa. Totuus on kuitenkin toinen. Suomi on koko EU-jäsenyyden aikana maksanut vanhaa velkaa korkoineen uudella velkarahalla, jonka lisäksi ollaan otettu uutta velkaa paikkaamaan kassavajetta.

Koko Suomen talous pyörii velkarahalla, ja ilmiön sivuvaikutuksena ovat jatkuvasti kiristyvä verotus, loputtomat säästöt ja leikkaukset. Tällä hetkellä lainojen korot ovat poikkeuksellisen matalat, koska taloutta on yritetty elvyttää keinotekoisesti laskemalla korkoja. Mitä meidän käy kun korkotaso nousee takaisin normaalille tasolle?

Velkaa on tänään 107 miljardia. Koron ollessa 0,5 prosenttia maksamme reilut puoli miljardia korkoja vuodessa. Kun korko nousee viisi prosenttia, summa on yli viisi miljardia vuodessa, siis saman verran jonka valtio lainaa vain paikatakseen budjettivajeen.

25 vuotta veronkorotuksia, mutta silti velka ei vähene, eli saamme tulevaisuudessakin maksaa enemmän veroa. Ymmärtäähän jokainen sen, että markkinatalouteen pumpatut viisi miljardia euroa lainarahaa täytyy maksaa takaisin, ja se onnistuu vain keräämällä rahat takaisin markkinoilta. Miten valtio kerää nämä rahat kasaan, kun valtion osakesalkku sisältää enää Finnairia ja Talvivaaraa? Olisi varmaan helpointa ottaa käyttöön yleinen veronkorotusindeksi, joka perustuu holtittoman lainanoton logaritmiin… Lypsylehmät Caruna ja Fortum myytiin sisäpiirikaupoilla vähiten tarjonneelle.

Suomen talous on toisin sanoen aika syvällä suossa. Olemme ohittaneet sen kriittisen pisteen jossa pystyisimme maksamaan velkamme pois. Jos Suomi olisi yksityishenkilö, yksikään pankki ei lainaisi meille rahaa, ei senttiäkään. Tästä huolimatta Suomen luottoluokitus on korkea, eli saamme (vielä) vähän halvemmalla lainarahaa.

On kuitenkin tapahtunut muutoksia maamme taloudenpidossa. Valitettavasti muutokset ovat olleet täysin vailla järkeä. Velkamme osuus bruttokansantuotteesta on samaa luokkaa kuin Italian ja Kreikan velat kymmenen vuotta sitten. Lahjoitetuista miljardeista ja uudistuksista huolimatta Suomi joutuu nyt (taas) maksumieheksi. Asioista täysin pihalla oleva Sanna Marin (SDP) päätti puolestamme, että Suomi lainaa miljardeja rahaa, joka lahjoitetaan Italian ja Kreikan rikkaimmille ihmisille.

Koska keskuspankit pitävät Italiaa ja Kreikkaa maksukyvyttöminä, nämä eivät saa enää edullisia lainoja. Suomi siis sekä lahjoittaa rahaa ilmaiseksi, sekä takaa luottokelvottomien maiden lainoja. Siis me, nettomaksajat yrityksessä Ab Suomi Oy, takaamme sen lainan, Marin ei edes vaatinut Italiaa myymään kultavarastoaan. Italialla on lähes 2500 tonnia kultaa, arvoltaan yli sata miljardia euroa.

Kuinka moni ihminen lähtisi henkilökohtaisesti takaamaan luottokelvottomaksi tietämänsä ihmisen lainaa? Vieläpä vaikka tietää, että hänellä on kotona kaapit täynnä kultaa, ja saamansa rahat hän aikookin jakaa rikkaimmille kavereilleen.

Vuonna 1994 muistan kysyneeni vaariltani, mikä tämä EU-spektaakkeli oikein on. Vaari, joka teki pitkä uran muun muassa Veho Oy:n talousjohtajana ja useiden muidenkin yritysten johtokunnissa, sanoi näin:

”EU tulee tuhoamaan jokaisen jäsenmaan, paitsi Saksan, talouden, ja vie meidät ikuiseen velkavankeuteen. Meistä tulee korruptoituneiden velkojiemme orjia.”

Oikeassa oli vaarivainaa, kuten tapana hänellä oli. Elossa olevista suomalaisista alle 25 prosenttia äänesti vuonna 1994 EU:n puolesta, ja äänestäneidenkin joukossa monella on varmasti muuttunut mielipide. Tämän takia tulisi välittömästi järjestää sitova kansanäänestys jatkostamme EU:n liittovaltiohankkeessa.

Lukijan mielipiteet ovat Partisaanin lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita Partisaanin toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen julkaisun yleiseen sähköpostiin.

Emil Ekman Euroalue Euroopan keskuspankki Euroopan unioni Kolumnit Kotimaa Lukijan mielipide Pankit Suomi Talous Velka Yhteiskunta

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Tuomas

  Vastaa

  > 25 vuotta veronkorotuksia, mutta silti velka
  > ei vähene, eli saamme tulevaisuudessakin
  > maksaa enemmän veroa.

  Ulkomailta otettu velka on ainoa tapa, jolla valtio voi tuottaa “voittoa” kansakunnalle. Ainoa.

  On sanonta, että ensimmäinen sukupolvi ansaitsee varallisuuden, toinen sukupolvi säästää sen ja kolmas tuhlaa. Elämän ikuinen kiertokulku. Ja se koskee myös valtioita.

  Ehkä nykynuoret hallituksessa ajattelevat, että kun euro romahtaa, silloin on yhdentekevää onko valtio velkaa 10 miljardia, 100 miljardia vaiko 1’000 miljardia. Silloin kaikki velkamme on annettu anteeksi; silloin voittaja on se, joka kerkesi eniten ottaa velkaa ennen romahdusta.

 • realisti

  Vastaa

  Suomi on lainannut rahaa, jota ei ole olemassakaan kuten Italiakin. Kun Suomi avustaa Italian lainojen maksuissa Saksan pankeille, kysymyksessä on lahjoitus saksalaisille tai aivan samoin kuin omien lainojen korot maksuissa elakeyhtioille tai pankeille.

 • Punavihernatsimafia

  Vastaa

  https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/03/05/maahanmuuton-hinta-32-miljardia-euroa‑1–3‑taustaa/
  https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2017/05/16/rautatientorin-mielenosoitus-tehonnut/

  ”Suomi on elänyt velaksi viimeiset 27 vuotta. Melkein viidennes eli 20 miljardia valtion velasta on annettu kehitysapuna.”

  Eli Afrikkaan on lähetetty noin 5 kertaa suurempi summa velkarahaa kuin sotakorvaukset.

  Velan määrä yli 100 miljardia ja lisää tulee koko ajan. http://velkakello.fi/

  Seuraava liike on se että miljoonat afrikkalaiset rynnivät Europpaan ”ilmastopakolaisina” koska ilmasto.
  Todennäköisesti Ohisalo lennättää heidät lentokoneella. Ilmastosta viis.

  Entä kuinka paljon kehitysavulla ja SPRn kaltaisten toimijoiden rahankeräyksillä on ollut vaikutusta Afrikan väestöräjähdykseen? https://i.imgur.com/IC6yvCg.gif
  Miksi kehitysavun vastineeksi ei ole esim vaadittu yhden/kahden lapsen tai muuta järkevää politiikkaa vaan rahaa on syydetty ilman mitään velvoitteita tai vastikkeita järjettömät määrät. Asiantuntijat ja päättäjät ovat aivan varmasti nähneet jo kauan sitten mihin tämä tulee johtamaan.

 • Rohmar

  Vastaa

  Suomen EU äänestyksessä 56,89% äänesti puolesta, ja 43,11% vastaan. Marginaali oli pienehkö siitä huolimatta, että sekä EU, että Suomen valtio olivat kampanjoineet, eli vaalivaikuttaneet massiivisilla budjeteilla EU jäsenyyden puolesta vuosia. Jäsenäänestyksessä kysyttiin kannatatko jäsenyyttä nn. ehdoilla. Nämä ehdot eivät ole voimassa, joten ei ole äänestystuloskaan.

  Suomen EU prosessi aloitettiin n. vuonna 1985 eliitin salaliittona, jossa ensimmäisenä askeleena oli pankkisäätelyn holtiton purkaminen, ja tämän jälkeen ”vahvan markan” politiikka, jonka tavoitteena oli todistaa, että Suomi kykenee elämään itseään vahvemmassa valuutassa, eli eurossa. Tämä tapahtui jo vuosikymmen ennen kuin euroa edes virallisesti suunniteltiin. Lopputuloksena Suomen Pankki meni nurin, ja George Soros latoi kassan taskuihinsa valuutta spekulaatioilla kansalaisten maksaessa yli 20%:ntin peruskorkoa lainoistaan. Nykyään asia esitetään niin, että EU pitää korot pienenä, vaikka juuri EU aiheutti kaiken alleen musertavat korot. 

  !990- luvun laman ollessa pahimmillaan tilanne oli niin lohduton, että työttömäksi jäänen keski-ikäisen miehen eliniän ennuste laskettiin muutamissa vuosissa. Silti Suomen Pankki tahallaan syvensi lamasyöksyä. Tarkoituksena oli ajaa Suomi vaihtoehdottomaan tilaan, jonka ainoa ratkaisu on EU. Pankeille annettiin oikeus ryöstää vapaasti kansalaisia ja pienyrityksiä valtion suoranaisella kannustuspalkkiolla. Näin raivattiin tilaa liikemaailmasta EU korporaatioille. Näitä rikoksia ei saa edelleenkään selvittää. Itse kyselin arkistosta vanhoja pankkitietoja, niin ne kuulemma saa ainoastaan koko johtokunnan luvalla. Tämä siitä huolimatta, että tämä käytäntö on ankarimmalla mahdollisella tavalla laiton. (GDPR jne.)

  Suomi ei palannut tämän jälkeen koskaan ennalleen kansalaisyhteiskunnaksi. Sanna Marin on EU:n satraappi, niin kuin tulevat olemaan jatkossa kaikki edusmiehemmekin Halla-Aho mukaan lukien, mikäli hän koskaan vallankahvaan pääsee. Nuoremmat eivät tiedä aikaa ennen EU:ta, eivätkä ole koskaan kokeneet nousukautta, joten he eivät tiedä miltä tuntuu olla vapaa kansalainen, jolla varat riittävät perheen perustamiseen. Tämä on päällimmäinen surun aihe, sillä omat kärsimykset on jo enimmäkseen siedetty. Tuntemuksiani EU huijareita kohtaan en edes viitsi kuvailla. Arvaatko jotain, ja kertokaa se sadalla.

 • Lusifer

  Vastaa

  vapaamuurarit maanpetturit!!!!

 • Juha6

  Vastaa

  Heh heh. Tämä jälkiteollinen kulttuurimarxistinen rappioyhteiskunta romahtaa aikanaan omaan mahdottomuuteensa.

  https://www.studentnewsdaily.com/wp-content/uploads/2018/08/socialism_here-we-go-again_pat-cross.jpg

 • Veronmaksaja

  Vastaa

  Miten asian voisi korjata? – Ei mitenkään! Me Suomalaiset kuolemme pois ja suvakkien lemmikeiltä loppuu aikanaan ruoka. Huoli pois. Helvetti tuli jäädäkseen ja suvakkien unelmat uinuu kohti kuolemaa.

 • Kalervo

  Vastaa

  Kun saksalainen myy Mersun italialaiselle, ostaja kyllä maksaa auton, autokauppias kyllä vie rahan pankkiin, pankki kyllä siirtää rahat Italian keskuspankille, mutta siihen se sitten jää. On Italian hallituksen tahdosta kiinni, mitä se noilla rahoilla tekee.

  – Tätä sanotaan TARGET‑2 menettelyksi.

  Miksi Italian hallitus lähettäisi riihikuivaa rahaa Saksaa, kun se voi käyttää tuon rahan itsekin! Ja niin se käyttääkin.

  – Valtioiden välisestä TARGET‑2 velasta ei juuri missään puhuta. Ja ymmärrettävistä syistä. Olisihan pelkkä puhuminen terrori-iskuun verrattava vihateko Eurooppaa vastaan, joka voisi romahduttaa koko järjestelmän.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi