Asiantuntijat: Nämä sotilaalliset kyvyt tekevät Hamasista vahvan

Hamas on omaksunut Vietcongin käyttämän taktiikan, muuntaen Gazan alueen linnoitetuksi ympäristöksi.

Ulkomaat

Palestiinalaisen vastarintaliikkeen Hamasin sotilaallinen strategia ja taktiikat ovat ottaneet merkittäviä askelia viime vuosina, mikä on vaikuttanut syvällisesti Gazan alueen konflikteihin taistelussa juutalaista miehittäjävaltio Israelia vastaan.

Yksi keskeinen strateginen liike on ollut Hamasin yhteistyön tiivistäminen Iranin eliittijoukkojen ja libanonilaisen Hizbollahin kanssa. Tämä yhteistyö on mahdollistanut ryhmän aseistuksen huomattavan vahvistamisen. Uusimpiin hankintoihin lukeutuvat muun muassa ohjukset, jotka pystyvät läpäisemään Israelin Merkava-panssarivaunujen suojaukset. Lisäksi Hamas on kehittänyt omia aseita, kuten Mubar‑1 ‑ilmapuolustusjärjestelmän, joka on suunniteltu torjumaan Israelin helikoptereita, ja al-Yassin ‑panssaritorjunta-aseet.

Hamasin infrastruktuuri-investoinnit Gazassa ovat olleet erityisen merkittäviä. Ryhmä on rakentanut laajan, syvän ja pomminkestävän tunneliverkoston, joka ulottuu yli 400 kilometrin matkalle. Tunnelit mahdollistavat Hamasin taistelijoiden suojaamisen ilmaiskuilta ja samalla ne tarjoavat strategisen edun, kun he tekevät iskuja juutalaisia tunkeutujia vastaan.

Kaupunkisodankäynti on noussut Hamasin taktiikoiden keskiöön. Vastauksena Israelin teknologiseen ylivoimaan ja ilmaherruuteen Hamas on omaksunut Vietcongin käyttämän taktiikan, muuntaen Gazan alueen linnoitetuksi ympäristöksi. Alueella on nyt lukemattomia esteitä ja ”hiirenreikiä”, jotka mahdollistavat taistelijoiden suojan ja samalla antavat heille kyvyn suorittaa yllätyshyökkäyksiä.

Tämän lisäksi Hamas on omaksunut hajautetun sotilasrakenteen. Kuten Chatham House ‑ajatushautomon tutkija Bilal Y Saab huomauttaa, Hamasin ”solukkomainen sotilasrakenne” tarkoittaa, että ”jokainen komppania toimii itsenäisesti”. Tämä rakenteellinen joustavuus, yhdistettynä Hamasin analogisiin viestintälinjoihin, on luonut ryhmälle strategisen edun, joka on haastanut Israelin tiedustelukyvyt. Eräs Israelin viranomainen totesi, että he eivät kyenneet ennakoimaan lokakuun 7. päivän hyökkäystä, koska he olivat ”kuuntelemassa vääriä linjoja”.

Hamasin näiden taktiikoiden ja strategioiden yhdistelmä on muokannut konfliktin dynamiikkaa Gazassa ja osoittanut, että ryhmä on valmis ja kykenevä sopeutumaan juutalaisten asettamiin uusiin haasteisiin.

Lähde: Financial Times

Hamas Hizbollah Iran Israel Juutalaiset sotarikokset Kaupunkisota Libanon Palestiina Palestiinalainen vastarinta Sionismi Sissisota Sota Strategia Ulkomaat

Keskustelu

9 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Kimmo Leino

    Vastaa

    Tiesittekö, että googen selaimilla kommentit eivät täällä näy.

    • Käytän itse ja suosittelen

      Vastaa

      En tiennyt, mutta käytän Operaa, koska siinä ilmainen vpn ja sitten Brave on hyvä, koska blokkaa mm. youtuben mainokset. Hakukoneena Duck duck go go, mikä ei sensuroi hakutuloksia.

      • society

        Vastaa

        Tuleeko se vpn itsestään siihen vai pitääkö se erikseen ladata jostain

      • Tapi

        Vastaa

        Duckduck go on microsoftin hakukone, älä käytä

  • Neula ja laakeri

    Vastaa

    Kuuluisa preussilainen kenraali ja sotateoreetikko Carl von Clausewitz kirjoitti aikoinaan että ”Politiikka on kohtu, jossa sota kehittyy.”

    Aika hyvin sanottu!

  • Oh

    Vastaa

    Lisäksi Hamas on varastanut lapsille tarkoitetut elintarvike- ja terveydenhuolto-avustuspaketit. Mikä on mahdollistanut tunnelien rakentamisen.

  • Juha

    Vastaa

    Eiköhän tämän konfliktin lopputulos ole jo selvillä ennen kuin se edes alkoikaan. Ainakin Suomessa muurarit tms rapparit ovat ahkeraan rakennelleet tyhjiä kerrostaloja.. vähän niin kuin ennen edellistä invaasiota.

    Soros.. eikun presidentti Stubb sanoikin taannoin, errä ’meillä on tilaa’. Ja täytyyhän Gazan merialueen valtaisa gaazuesiintymä saada EUn hyötykäyttöön kun ilmasto nyt kylmenee.

  • suvakki 964

    Vastaa

    Fiksuja poikia ja tyttöjä nämä palestiinalaiset. Siitä mallia vastrintataisteluun, jos pitää käydä ikinä miehittäjää vastaan. Varsinkin kannattaa laittaa korvan taakse tuo ”kuuntelivat vääriä linjoja” ja muuntaa tätä sitten eri tilanteisiin sopivaksi kaavaksi.

  • Anonymous

    Vastaa

    Eläköön Hamas! Vapaus Palestiinalle! Kuolema sionisteille!

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi