Uusi-Seelanti: Tupakan ostaminen kielletään seuraavilta sukupolvilta

Ensi vuoden alusta lähtien vuonna 2009 ja sen jälkeen syntyneet eivät saa koskaan ostaa tupakkaa. Uudella lainsäädännöllä pyritään kokonaan eroon tupakoinnista. The Guardianin mukaan laki on maailman ensimmäinen laatuaan.

Ulkomaat

cigarettes, luxury items, drugs

Uudessa-Seelannissa on hyväksytty laki, jonka mukaan 2009 ja sen jälkeen syntyneet uusi-seelantilaiset eivät saa ostaa tupakkaa edes täysikäistyessään.

Tupakointia pyritään vähentämään myös muilla toimilla. Muun muassa tupakkatuotteiden sallittua nikotiinipitoisuutta alennetaan, ja niiden saatavuutta heikennetään sallimalla myynti vain tietyissä erikoisliikkeissä. Laki ei kuitenkaan rajoita sähkötupakan myyntiä.

Apulaisterveysministeri Ayesha Verrall sanoi, että tuhannet ihmiset tulevat elämään kauemmin ja terveemmin.

Lähde: Yle

Hyvinvointi Kansanterveys Tupakka Tupakkayhtiöt Ulkomaat Uusi-Seelanti

Keskustelu

37 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Myös EU:ssa

  Vastaa

  Ei tämä nyt mikään uusi asia ole. EU:ssa tehtiin jo vuosia sitten päätös jossa tupakkatuotteiden myynti lopetetaan koko EU alueella 2025. Mikä on vain positiivinen päätös. Ja tästä syytä ne vielä jotka polttavat tai nuuskaavat, nyt on siis aika lopettaa ettei tule siten vieroitusoireita eikä tarvi marmattaa että hinta on korkea.

  Toisaalta, aina voi kesäisin kasvattaa takapihalla intiaanitupakkaa. Mutta siitä puuttuu se nikotiini. Ja luonnossa kasvaa se ”naistentupakka”.

 • Nimetön

  Vastaa

  hyvä uutinen, toimisi suomessa

 • Puolueeton

  Vastaa

  Tämän aamun uutiset levittävät tietoa totalitarismin kehittymisestä mainitsematta kuitenkaan sanaa. Totalitarismin kehitys tarkoittaa sitä, että valtiovalta puuttuuu yhä tiukemmin kansalaisten elämään.

  Suomessakin parvekkeella tupakointi on kielletty ilman mitään syytä. Jos tupakoit parvekkeella, naapureille voi tulla tupakan hajua, joka ei ole terveydelle vaarallista. Jostain syystä kuitenkin tupakointia vastustavat ovat saaneet toiveensa toteutettua muiden kiusaksi.

  • Oletpas tekopyhä

   Vastaa

   Miksi kenenkään ei-tupakoitsijan pitäisi sietää sitä röökin paskaista hajua? Jotta tupakoitsijoille tulisi parempi mieli?

   • Puolueeton

    Vastaa

    Tupakka haisi kohua sisältäviä aikoja ennen jopa miellyttävältä. Ainakin haju on miellyttävämpää kuin kuumasta asfaltista, autojen pakoputkista tulevä käry ja grillaamisesta tuleva palaneen rasvan käryt. Mutta nykyään tupakan hajua on leimattu epämiellyttäväksi ja ihmiset ovat median massasuggestiossa eli suurin osa samalla mielellä.

    • Observer

     Vastaa

     Se on tosi mukavaa pistää sänkyyn tupakanhajuiset vuodevaatteet ja pukea lapset röökinkäryisiin tamineisiin, kun on kuivattanut pyykkiä parvekkeella ja naapuri pitää röökiibileitä. Ja ei, en kyttää pyykkejäni 247 sätkäterroristien varalta, on muutakin tekemistä.

     Kun minä olin pieni, oli normaalia polttaa sisätiloissa. Sen ansiosta minä ja pikkuveljeni saimme astmaattisia oireita. Hän kantaa edelleen astmapiippua matkassa, sillä altistuminen voi aiheuttaa hänelle hengenvaarallisen kohtauksen. Itse en enää moista mukana pidä, mutta yskänkohtaus seuraa välittömästi, jos savua henkeeni saan. 

     Mutta, tupakoitsijan nikotiininhimo on kyllä tärkeysjärjestyksessä se ykkönen ja jos joku siihen kuolee, niin oma vikansa, mitäs hengitti.

  • Trope

   Vastaa

   Yle uutisoi tällä viikolla Nizzan 2016 valtavasta terrori-iskusta, jossa kuoli 86 ja haavoittui 202. Uutisessa ei mainittu sanoja ”islam” tai ”muslimi”. Iskun suomenkielisessä Wikipedia-artikkelissa ei mainita sanoja ”islam” tai ”muslimi” kertaakaan. Englanninkielisessä artikkelissa ”muslim” mainitaan 14 kertaa ja ”islam” 38 kertaa.

   Toisessa Ylen uutisessa tennistä pelasivat Anastasia Kulikova ja Intian Ankita Raina. Joitakin asioita vain ei tarvitse enää mainita v. 2022.

  • Suomen soturi

   Vastaa

   Ha ha! Ei ole terveydelle vaarallista? Jo ties missä on vaikka kuinka moneen kertaan on meille ihmisille kerrottu tupakan haitoista(jotka nimenomaan tulee sen savun kautta) jo muutaman 10 vuoden ajan, niin yhä edelleenkin sitä silti löytyy joku, joka ei pidä sitä minään ja missä vaan, vaikka vastasyntyneenkin lähellä sitä sauhuttelisi!

  • Demokratia

   Vastaa

   Maksa sinä vaan tupakkaveroja ja ole hiljaa. Kuulut vähemmistöön.

  • Observer

   Vastaa

   Heti kun kerrot ”Puolueeton” miten tupakointi auttaisi tai hyödyttäisi meikäläistä, niin aloitan sauhuttelun.

  • Seppo Lehto oikea Suomen vapaussoturi

   Vastaa

   Mikäli minusta riippuisi niin ammuttaisin kaikki parveketupakoitsijat ja tupakanjakelijat kuten Pinochet laittoi huumekauppiaat heti teloituskomppanian eteen

   Jos on niin laiska ryssäläinen mahorkkalapamato, ettei saa velttoa persetään 100 m päähän asutuksesta itsesaastutukselleen, niin voi hirttää itsensä samantien.
   https://Valkoinen-tulevaisuus.blogspot.com = Savuton Suomi = SS.

   Seppo Lehto antinikotinisti eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaa

  • Ville

   Vastaa

   Vaikutat juuri niiltä tyypeiltä joita kukaan ei toivo naapurikseen. Tupakoitsijat eivät tietenkään haista juuri mitään pahaa savussa, koska ovat jo tärvelleet hajuaistinsa.

   ”Jostain syystä kuitenkin tupakointia vastustavat ovat saaneet toiveensa toteutettua muiden kiusaksi.”

   Tai sitten te tupakoitsijat olette niitä kiusantekijöitä.

 • Reko

  Vastaa

  7 vuoden päästä Suomikin on savuton, jos aikataulu pitää kutinsa.
  Tuo on ihan hyvä keino, kenties alkoholillekin voisi tehdä ihan saman. Jos sitä ei koskaan totu juomaan, silloin sitä ei myöskään juo.

  • Plääh

   Vastaa

   Kessupellot käyttöön? Entä pimeä kauppa?

 • TT

  Vastaa

  Terveysfasistit ovat näemme jo ehtineet tänne kommentoimaan. Valtion Isä tai Äiti Aurinkoinen siis päättäköön sinun nautintoaineistasi. Kielto- ja kyttäysmentaliteetti kukoistaa erityisesti Suomessa. Täällä ei noudateta edes useimpien EU-maiden varsin vapaata linjaa kannabiksen suhteen. Tosin kannabista pitäisi käyttää lähinnä vain lääkinnällisesti vastuullisen yrttilääkintään perehtyneen asiantuntijan laatimien neuvojen mukaan. Kaikille se ei sovi. Tupakastakin voitaisin kehittää terveellisempiä muotoja.

 • MG

  Vastaa

  @Puolueeton
  Syynä on nimenomaan tuo haju. Se että HAJU on vaaraton, ei tee kiellosta sellaista, että se olisi tehty ”ilman syytä”. Itse asiassa kirjoitat syyn itsekin miksi se on kielletty. Absurdilla ajatus mallilla voisi parvekkeella säiliö tai säilyttää mitä tahansa , mätiä kaloja vaikka; eihän niiden haju ole terveydelle vaarallista?

 • society

  Vastaa

  Hyvä uutinen

 • Trope

  Vastaa

  Sinällään hyvä uutinen, mutta kyllähän nuo 2009 syntyneet ja muutkin tupakkansa saavat jatkossakin. Uusi-Seelanti ja Australia toki ovat syrjäisiä saaria, mutta kyllä siellä verovapaata tupakkia, viinaa ja huumeita nautitaan kuten muuallakin maailmassa. Ehdottomasti maailman typerin nautintoaine on tupakka. Viina voitaisiin kieltää myös. Mutta eihän se viinanjuontia kitkisi pois, vaan toisi vain uusia ongelmia mukanaan. JOS viinaa ja ”pakolaisia” ei Suomessa olisi, niin poliisilla ja terveydenhuollolla olisi vähintään 90 % vähemmän hommia.

 • Olavi Koskela

  Vastaa

  Tupakka kielletään huumeet vapaiksi. On siinä kieroa ajattelua…Joka tapauksessa saako tupakan polttamisesta ja omistamisesta sakkoja kuten huumeista. Ja myynnistä saman kuin huumekauppias. Ei onnistu…

 • Leif

  Vastaa

  Tupakointi on jo hyvän aikaa ollut muodista poistuva ilmiö. Vielä 2000-luvulla se oli muodikasta, kun sitä teki useat nuorisoikonit. Tupakoimattomuus pitäisi lähteä ihmisestä itsestään. Yleensä ihminen joka liikkuu säännöllisesti ja arvostaa terveitä elämäntapoja harvoin tupakoi. Voisiko valtio ennemmin kannustaa ihmisiä tällaiseen? Tupakka on kuitenkin vain yksi monesta ennenaikaisesti hautaan vievästä asiasta.

  • NNZ

   Vastaa

   Kyllä dokaaminen ja käryttely jäävät pois, jos siltä tuntuu. Se on osa tervettä elämää ainakin minulle. Kun pyöräilee 9000 km kahdekssa kuukaudessa, niin jotenkin se savuttelu vain jää pois itsestään. Ei kaipaa edes sikaria uutenavuotena enää. Kaksi saunakaljaa otan edelleen saunoessa. En enempää, en vähempää eli taidan jonkin sortin alkoholisti olla yhä.

   Mutta haluaako EU-valtio kansalaisten elävän pitkään? Toki eläkeläisiä kannustetaan nyt EU-Suomessakin entistä kovemmin töihin, jottei työttömiä 10-lapsisia somali/afgaaniperheitä tarvitsisi ottaa ”työvoimapulaa paikkaamaan”. Suomi ja EU ovat huomanneet, ettei ”pakolaisilla” ja maahanmuuttajilla saada oikeasti mitään hyvää aikaiseksi. EU vain perustuu lähtökohtaisesti tulonsiirtoihin, joten YK:n ja NATO:n on pidettävä konflikteja ja pakolaisrumbaa yllä. Poiskuolevat suomalaiset ovat siis kuitenkin hyvä asia EU:lle. Poistuvat nuoremmat tekevät tilaa kanien tavoin sikiäville muukalaisille ja eläkeläiset/vanhukset katoavat pois viemästä eläkerahoja somaleilta, mustalaisilta, irakilaisilta jne. Tulevaisuuden Suomi ei ole suomalaisia varten.

 • JoodeJoode

  Vastaa

  Lopetin tupakanpolton n.3v sitten siksi muunmuassa etten enää halunnut haista tuhkakupille.
  Siirryin sähkötupakkaan ja se on ollut hyvä päätös.

  • Lapuan Aurinkokuningas

   Vastaa

   Varmasti todella terveellistä hengittää yli 50 eri kemikaalia joiden nimiä et ole koskaan ennemmin kuullut syvälle keuhkoihin. Kaikki kemikaalit yhdistetty niin, että saadaan se sun sähkötupakkas maistumaan vesimelonilta. Ja tehty halvalla jossakin päin Kiinaan. Ehkä se sähkötupakointikaan ei ole niin hyvä idea.

 • Nimetön

  Vastaa

  No monella ei ole varaa tupakkaan siellä, sillä aski maksaa 20€

 • Suomalainen mies

  Vastaa

  Tupakka on todistetusti myrkkyä.

  Tupakoimalla myrkytät siis itseäsi ja myös niitä, jotka sitä savua hengittävät.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Hajuun suhtaudutaan tunteilla. Mädän kalan haju on vaarallista, koska mätä kala sisältää terveydelle vaarallisia bakteereja, joita voi levitä ilmavirtojen mukana. Tupakan leijuvassa savussa ei ole juurikaan mitään myrkyllistä. Senhän todistaa tupakoitsija, joka monta kertaa päivässä kiskoo paksua käryä sisäänsä ja pysyy hengissä kymmeniä vuosia. Mutta median levittämät valheet menevät hyvin perille niille, jotka vain uskovat median puhuvan aina totta.

  • Observer

   Vastaa

   Jaa että tupakansavussa ei ole mitään vaarallista? Ihan kuin suoraan näiden susrullisen kuuluisien lahjottujen lääkärien lausunnot takavuosina etenkin USAssa. Minkä tupakkayhtiön leivissä olet?

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Kieltävät siis tupakan myynnin. Tämä tarkoittaa, että myynti jatkuu, mutta kanavat ovat toiset kuin nyt. Huomattavaa on, että uutisten mukaan kieltävät vain myynnin. Tupakkaa saa siis edelleen lahjoittaa ja pitää hallussa. Uuden Seelannin ilmastossa onnistunee hyvin omatoiminen tupakan viljely. Ehkä perustetaan tupakankasvatus kerhoja, jotka omistavat jäseniensä hoitamat viljelmät ja joissa tehdään irtotupakkaa jäsenille. Lopputuloksena piipun poltto ja itsekäärittyjen sätkien poltto lisääntyy. Tupakasta voi tulla joillakin paikkakunnilla yhteisöllisyyttä lisäävä tekijä samaan tapaan kuin Kiteellä pontikka.

  Jos tupakan hallussapito kielletään, silloin tupakan viljelyä ja jalostusta harjoittavia harrastuskerhoja ei pääse syntymään. Salakasvatus yleistyy ja hallinto menettää arvovaltaansa. Hallinto yrittää silloin estää kasvatusta. Helikopterit partioivat ottamassa kuvia maastosta. Poliisikoirat opetetaan haistamaan tupakan kanssa tekemisissä olleita.

  https://www.nzherald.co.nz/nz/smokefree-2025-people-under-14-will-be-banned-from-smoking-for-life-under-new-law/YL3JJXAZAKY53KLUSHLGDGLIH4/

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Voi voi tuota aikakautemme ajattelun rappiota!. Mieleen tulee tuosta Uuden-Seelannin päätöksestä että mitä noilla fanaattisilla ja ehdottomilla TÄYSKIELLOILLA on tähän mennessä saatu aikaan?. Mieleen tulee lähinnä Yhdysvaltain ja Suomen sadan vuoden takaiset alkoholin kieltolait, jotka saivat aikaan vain rikollisuuden räjähdysmäisen kasvun!. Muutaman vuoden kuluttua Uuden-Seelannin viranomaiset tulevat huomaamaan että tupakointirikollisuudesta, kuten savukkeiden salakuljetuksesta on tullut vakava ongelma, johon ei tunnu lääkettä löytyvän. Itse en tupakoi enkä yllytä ketään tupakoimaan, ja uskon siihen että tupakointia vastaan on parempiakin keinoja kuin suvakeille tyypilliset FANAATTISET ja ehdottomat täyskiellot!.

 • Julli

  Vastaa

  Suomen pitäisi ottaa myös mallia.

  Suomi voisi hoitaa kehitysapunsa viemällä tupakkaa kehitysmaihin.

 • Sanna Mirella

  Vastaa

  Tupakointikiellossa ollaan huolissaan matujen terveydestä. Kanta-asukkaiden pitääkin kuolla. Suomessakin olen viimeaikoina huomannut matujen tupakoivan. Erityisesti näiden 2015 ja sen jälkeen tulleiden. Suomalaisten keskuudessa tupakointi on jo hyvin harvinaista. Matuista ne on huolissaan ainakin Suomessa, kun tupakkatuotteet lopetetaan 2025.

  • Metsäkulman Murre

   Vastaa

   ”Tupakointikiellossa ollaan huolissaan matujen terveydestä…”

   Kiitos näkökulman esilletuomisesta. Uudessa Seelannissa maorien keuhkosyövät lienevät eräs syy tupakanmyynnin kieltoon. Näin jossain suomenkielisessä uutisessa, että peräti 25 prosenttia maorinaisista sairastaisi keuhkosyöpää.

   ”A disparity crisis in lung cancer persists for Maori, although all patients diagnosed with lung cancer in New Zealand are terribly disadvantaged.
   https://www.nzherald.co.nz/nz/lung-cancer-fears-maori-with-lung-cancer-are-being-missed-amid-pandemic/N42YYKZZQ5Q54QXUPUF3EZVPSU/

   Uuden Seelannin valkoisilla on jokin kummallinen maorien paapomiskiima. Maorit olivat hyvin raakoja alkuasukkaita, jotka söivät myös ihmisiä. Raakuus oli heidän juttunsa. Leikkivät vieläkin suurta soturia.

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Tuli mieleen Sanna Marinin vierailu Uuteen Seelantiin. Miksi juuri sinne. 

  Iltalehden otsikko:
  ” Marinin Uuden-Seelannin vierailua ihmeteltiin – kuittasi: ”Tapaamme, koska olemme pääministereitä” ”
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/92955f9a-787a-49eb-9daf-105f2475ff49

  Valtiovierailulle ei ollut perinteistä asiasyytä. Mutta molempien maiden pääministerit ovat ikäänkuin samasta puusta veistettyjä. Nuorehkoja, fanaattisia, suvakkeja, ”hyviä” ihmisiä, ehkä hysteerisiä naisia, jääkuningattaria. 

  Vierailun ansiosta saivat mahdollisuuden vertaistukeen ja kokemuksien vaihtoon vallassapysymisestä. Se lienee todellinen syy. Ovat samassa liemessä ja haluavat oppia ja selviytyä.

  Jos Marinin esiintymisiä vertaa Tulsi Gabbardiin, niin Gabbard on selkeästi tunnistettavissa ihmiseksi.

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  Näköjään pitää täydentää:

  Kannabis- ja muut huumeidenjakelijat 100 raipaniskua ja televisiointi kohtalostaan. Lisäksi loput aiemmin mainittuun tapaan:

  Mikäli minusta riippuisi niin ammuttaisin kaikki parveketupakoitsijat ja tupakanjakelijat kuten Pinochet laittoi huumekauppiaat heti teloituskomppanian eteen

  Jos on niin laiska ryssäläinen mahorkkalapamato, ettei saa velttoa persetään 100 m päähän asutuksesta itsesaastutukselleen, niin voi hirttää itsensä samantien.
  https://Valkoinen-tulevaisuus.blogspot.com = Savuton Suomi = SS.

  Seppo Lehto antinikotinisti eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaa

 • Seppo Lehto oikea Suomen vapaussoturi

  Vastaa

  Ei mitää syitä hyväksyä sähkötupakkaakaan.
  Ota pala narua ja hirtä itsesi sen sijaan?
  Muutaman kerran olen ollut syyllistyä suoraan väkivaltaan, kun on vedetty onnibussissa sähkötupakkaa.
  Seppo Lehto eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaa

 • Vapaus on kaiken a ja o

  Vastaa

  En jaksa kahlata läpi kaikkia kommentteja. Tuli todistettua että suomalaiset ovat pahimpia vihollisia toisilleen. Kilpailevat suorastaan kuka kieltää enemmän asioita. En tupakoi, ja olen samaa mieltä että paha haju kun tarttuu tekstiileihin ym. Koko kiinteistön arvo voi romahtaa jos on vaikeasti pinttynyt tupakan haju 

  Kuitenkin kannatan vapautta yleensä asioissa. Liian paljon kieltoja ei tee hyvää ihmiselle. Se lisää henkistä pahoinvointia.

  Suomi on nyt jo aivan liian tiukkapipoinen. Jos pitää valita vapauspuolue en tai sysimusta puolue valitsen vapauspuolueen. 

  Tiukat kiellot luovat pimeät, rikolliset markkinat. Muistetaan kieltolaki aika Suomessa esimerkiksi.

  Ei kuulu valtiolle mitä syön tai juon niin kauan kun oma käytös tai toiminta ei vahingoita muita. Myös alkoholinkäytöstä on otettava vastuu. Känni ei saa olla lieventävä peruste alhaisemmalle rangaistukselle väkivalta tapauksissa kuten se nyt on. 

  Kannatan alkoholimyynnin vapauttamista. Mutta Alkoa ei tarvitse kieltää jos se löytää paikkansa uudessa tilanteessa.

 • Reiska

  Vastaa

  EU ei lopeta tupakan myyntiä 2025. On asetettu takaraja vuoteen 2030, eikä myynti silloinkaan kokonaan lopu. Esim. hallituksen Savuton Suomi 2030-projektissa tavoitteena on, että tuona vuonna maassa on enintään 3% tupakoivia aikuisia. Myynti siis jatkuu (ellei EU muuta suunnitelmia), mutta vain harvoissa paikoissa, ehkä kioskeissa

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  cigarettes, luxury items, drugs