Vuoto paljastaa, miten Uber lobbasi johtajia ja huijasi poliisia saadakseen haltuunsa uusia markkinoita

Uberin edustajat tai sen palkkaamat lobbarit tapasivat useita poliitikkoja tai virkamiehiä, kuten silloisen pääministerin Alexander Stubbin sekä silloisen liikenne- ja viestintäministerin Anne Bernerin.

Politiikka

taxi, automobile, road

Kun Uber tunkeutui aggressiivisesti markkinoille ympäri maailmaa, kyytipalvelu lobbasi korkeimpia poliittisia johtajia, mukaan lukien Ranskan Emmanuel Macronia, höllentämään työvoima- ja taksilakeja, kerrotaan tuhansia vuotaneita tiedostoja koskevassa maailmanlaajuisessa mediatutkimuksessa.

Raportti paljastaa myös, että yhtiö käytti ”tappokytkintä” estääkseen sääntely- ja lainvalvontaviranomaisia, kanavoi rahaa Bermudan ja muiden veroparatiisien kautta ja harkitsi kuljettajiinsa kohdistuvan väkivallan esittämistä keinona saada yleisön sympatiaa.

International Consortium of Investigative Journalists, joka on voittoa tavoittelematon tutkivien toimittajien verkosto, tutki Uberin sisäisiä tekstejä, sähköposteja, laskuja ja muita asiakirjoja saadakseen aikaan ”ennennäkemättömän katsauksen tapoihin, joilla Uber uhmasi taksilakeja ja loukkasi työntekijöiden oikeuksia”.

Uber-tiedostot ‑nimellä (Uber files) tunnettu vuoto koostuu yli 124 000 asiakirjasta, jotka kattavat vuodet 2013–2017.

Asiakirjat vuotivat ensin brittiläiselle The Guardian ‑sanomalehdelle, joka jakoi ne konsortiolle.

Niistä kävi ilmi, että Emmanuel Macron teki ”poikkeuksellisen paljon” tukeakseen Uberin pyrkimyksiä häiritä Ranskan suljettua taksitoimialaa hänen ollessaan talousministerinä, Guardian kertoo ja siteeraa Macronin ja Uberin johtajien välistä tekstiviestien vaihtoa.

Sanomalehdelle antamassaan lausunnossa Ranskan presidentin palatsista kerrottiin, että Macronin silloiset ministeritehtävät ”luonnollisesti johtivat siihen, että hän tapasi ja oli vuorovaikutuksessa monien yritysten kanssa, jotka olivat mukana noina vuosina palvelualalla tapahtuneessa jyrkässä muutoksessa”.

Kirjallisessa lausunnossa. Uberin tiedottaja Jill Hazelbaker myönsi ”virheet” menneisyydessä ja sanoi, että vuonna 2017 palkatun toimitusjohtajan Dara Khosrowshahin tehtävänä oli ”muuttaa Uberin toiminnan kaikki osa-alueet”.

”Kun sanomme, että Uber on nykyään erilainen yritys, tarkoitamme sitä kirjaimellisesti: 90 prosenttia Uberin nykyisistä työntekijöistä tuli Uberin palvelukseen sen jälkeen, kun Darasta tuli toimitusjohtaja”, Hazelbaker vakuutti.


”Paina tappokytkintä niin pian kuin mahdollista”

Vuonna 2009 perustettu Uber pyrki kiertämään taksisäännöksiä ja tarjoamaan edullisia kuljetuksia kimppakyytisovelluksen avulla. Konsortion Uber-tiedostot paljastivat, miten poikkeuksellisen pitkälle yritys oli mennyt vakiinnuttaakseen asemansa lähes 30 maassa.

Yhtiön lobbaajat – mukaan lukien presidentti Barack Obaman entiset avustajat – painostivat viranomaisia luopumaan tutkimuksistaan, kirjoittamaan työ- ja taksilakeja uudelleen ja lieventämään kuljettajien taustatarkastuksia, asiakirjoista käy ilmi.

Tutkimuksessa todettiin, että Uber käytti ”häivetekniikkaa” välttääkseen viranomaisten tutkimukset. Yhtiö käytti esimerkiksi niin kutsuttua ”tappokytkintä”, joka katkaisi pääsyn Uberin palvelimille ja esti viranomaisia keräämästä todistusaineistoa ratsioiden aikana ainakin kuudessa eri maassa.

Uber-tiedostojen mukaan poliisin Amsterdamissa tekemän ratsian aikana Uberin entinen toimitusjohtaja Travis Kalanick antoi henkilökohtaisesti määräyksen: ”Paina tappokytkintä niin pian kuin mahdollista … Pääsy on suljettava AMS:ssa (Amsterdamissa)”.

Konsortio kertoi myös, että Kalanick näki närkästyneiden taksinkuljettajien uhkaavan Uber-kuljettajia Ranskassa väkivallalla keinona saada julkista tukea. ”Väkivalta takaa menestyksen”, Kalanick tekstasi kollegoilleen.

Vastauksessaan konsortiolle Kalanickin tiedottaja Devon Spurgeon sanoi, että entinen toimitusjohtaja ”ei koskaan ehdottanut, että Uberin pitäisi hyödyntää väkivaltaa kuljettajien turvallisuuden kustannuksella”.

Uber-tiedostojen mukaan yhtiö leikkasi verojaan miljoonilla dollareilla ohjaamalla voittojaan Bermudan ja muiden veroparatiisien kautta, minkä jälkeen se ”pyrki kääntämään huomion pois veroveloistaan auttamalla viranomaisia keräämään veroja kuljettajiltaan”.

Lähteet: Kansalainen, AP

Korruptio Kotimaa Lobbaus Politiikka Talous Tietovuoto Ulkomaat Uutiset

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Salomon

  Vastaa

  Pitkä hampaat Berner ja Stubb ja hassuttelu hyvin juutalaista

 • Suomi suomalaista

  Vastaa

  Ei kai sitten muuta kuin lopetetaan tälaisten Überieden ja Volttien käyttäminen niin siihen ne kuivuu pystyyn. 

  Ja muutenkin, on parempi käytää aina sellasia yrityksiä jotka maksavat veronsa Suomeen. Se voi tuntua kalliimmalta mutta pitkässä juoksussa on varmasti edullisempaa.

 • TT

  Vastaa

  Kun maasta tehdään banaanivaltio, niin virallinen järjestelmä on sosialistinen ja työllistää runsaasti kyylääviä virkamiehiä ja muita turhakkeita, mutta silti kaduilla vallitsevat viidakon lait. Maa otetaan täyteen joutomassaa, joka on keinolla tai toisella saatava työllistettyä. Kun joku keino keksitään, niin maa voi leikkiä olevansa kapitalistinen kilpailutalous. Tätä vaatii myös maata rahoittava IMF-pankkiiri tai vastaava. Banaanivaltio on syvällä veloissa ja sitä käskytetään milloin mistäkin.

 • Sanna Mirella

  Vastaa

  Bernerin akka oli globalistien asialla koko ajan. Oikea kansan verenimijä. Mokoma torakka pitäisi saada rangaistavaksi.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Yllättyikö joku, että esimerkiksi Macronin kaltaiset kierot ja eurooppalaisvastaiset globalistit olivat sotkeutuneet tähän vyyhtiin?

  Aggressiivisesti sitä taksilakiuudistusta ajettiin Suomessakin läpi, myöskin Bernerin valinta liikenne- ja viestintäministeriksi oli hyvin kummallista.
  Vielä hetki ennen vaaleja Berner oli Sveitsin kansalainen.
  Lopputuloksena oli se, että todella toimiva, turvallinen ja luotettava taksijärjestelmä romutettiin täysin, tilalle saatiin epämääräisiä kamelikuskeja ja jos kyydin meinaa ottaa, siinä onkin sitten jännittämistä joutuuko ryöstetyksi, raiskatuksia vai mitähän sillä kertaa tapahtuukaan…
  Linnaan nuo poliitikot kuuluvat, ei heidän paikkansa kuulu olla sotkemassa toimivia asioita ja käärimässä korruptiorahaa omiin taskuihinsa.

 • Eikka

  Vastaa

  Yritys tyrkkää ministereille ja kansanedustajille valmiit lakipykälät kouraan eduskuntaan hyväksyttäviksi saadakseen maksimoitua voittonsa. Sitten kehdataan väittää ettei korruptiota ole. Kannattaisikohan arvon päättäjien osakesalkkujen sisällöt tutkia pintaa syvemmältä.

  Ja poliisi jahtaa mopopoikia ja mielipiteitä netistä ennemmin kuin talousrikollisten miljoonia, ei hyvää päivää sentään.

 • Bella

  Vastaa

  Kaverit sanoivat aina, etta ”ota uber, se on takseista luotettavin”. En koskaan ottanut varsinkaan uberia, silla vaistoni sanoi jotakin muuta uberista. Nyt on hyva, kun on saanut vaistolleen ”rationaalista” katettakin taman luettuaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  taxi, automobile, road