Rautasydän ja Suomi

Reinhard Heydrichin elämästä ja kuolemasta löytyy myös yhteys Suomeen.

Historia

Reinhard Heydrich.

Kansallissosialistisen Saksan historiasta löytyy runsaasti maineikkaita hahmoja, mutta eräs kuuluisimmista ja merkittävällä tavalla Saksan historiaan vaikuttanut mies on Reinhard Heydrich, mies jonka kyvyt Saksan palveluksessa saivat Adolf Hitlerin kutsumaan häntä ”mieheksi, jolla on rautainen sydän”. Heydrichin elämästä ja kuolemasta löytyy myös yhteys Suomeen.

Reinhard Tristan Eugen Heydrich syntyi 1904 saksalaisen oopperalaulajan Richard Bruno Heydrichin ja hänen vaimonsa Elisabethin pojaksi Halle an der Saalen kaupungissa. Heydrichin perhe oli kiivaan kansallismielinen. Kun ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa Saksaa uhkasi idästä johdettu bolsevismi ja kansallismieliset saksalaiset nousivat aseisiin maansa puolesta, vain 15-vuotias Reinhard Heydrich oli kansallismielisten riveissä.

Urheilullinen Heydrich liittyi 1919 erääseen bolsevikkeja vastustamaan perustettuun Freikorps-osastoon ja osallistui kotikaupunkinsa Hallen suojaamiseen bolsevikeiltä. Heydrichin ajasta vapaajoukon sotilaana tiedetään vain vähän, mutta hänen tiedetään taistelujen tauottua olleen vartiotehtävissä. Heydrich itse sanoi palveluksensa Freikorpsissa herättäneen hänet poliittisesti. Jo kotoa peritty saksalaiskansallinen aate ja vuoden 1919 poliittiset rauhattomuudet saivat hänet samoihin aikoihin liittymään kansallismieliseen ja antisemitistiseen kamppailujärjestöön.

Avioliitto

Muutama vuosi myöhemmin Reinhard Heydrichistä tuli 18-vuotiaana Saksan merivoimien upseeri. Älykäs ja urheilullinen Heydrich oli meriupseerina kuin kala vedessä. Hän sai kiitoksia esimiehiltään ja kunnioitusta alaisiltaan, mutta villi 1920-luku Weimarin tasavallassa aiheutti pulmia hänen urallaan.

Hyvästä perheestä oleva, komea, sulavakäytöksinen meriupseeri oli suosittu naisten parissa. Moni nainen piti saksalaista upseeria ”hyvänä saaliina”. Heydrich sai huomaamattaan maineen naistenmiehenä ja tätä eivät vanhemmat, Saksan keisarikunnan sovinnaisia tapoja kunnioittavat upseerit sulattaneet.

Reinhard Heydrich tapasi vuoden 1930 lopulla tanskalaistaustaisen aatelistytön Lina von Ostenin ja pari rakastui oikopäätä. Kihlajaisia juhlittiin jo kaksi viikkoa ensitapaamisen jälkeen, kun Heydrich oli muodollisesti pyytänyt Linan kättä tämän isältä.

Puoli vuotta aiemmin Heydrichillä oli ollut suhde rikkaan liikemiehen tyttären kanssa ja tämä nainen väitti Heydrichin rikkoneen avioliittolupauksen kihlautumalla Lina von Ostenin kanssa. Vuonna 1931 Saksan sotavoimissa tämä oli vakava asia, ja Heydrich erotettiin upseerin virasta ”upseerille sopimattoman käytöksen” vuoksi.

NSDAP ja sota

Lina von Osten oli jo tähän aikaan kansallismielinen, antisemitistinen ja Kansallissosialistisen Saksan Työväenpuolueen jäsen. Hän toi sulhasensa puolueeseen ja järjesti tälle tapaamisen SS-johtaja Heinrich Himmlerin kanssa. Himmler palkkasi välittömästi työttömän upseerin johtamaan SS-joukkojen omaa tiedustelupalvelua, joka piti silmällä kansallissosialistisen puolueen ja Saksan vihollisia. Heydrich ryhtyi ripeästi toimeen ja loi kattavan tarkkailuverkoston sekä kortiston tunnetuista kansallissosialistien vihollisista. Reinhard heydrich ja Lina von Osten avioituivat vuonna 1931.

Adolf Hitlerin valtaannousu ja sen myötä tapahtunut Saksan kehitys maailman johtavaksi valtioksi merkitsi nousua myös Reinhard Heydrichille. Hänestä tuli poliittisen poliisin johtaja ja hän osallistui suuressa roolissa puolueen puhdistamiseen Adolf Hitlerin vastaisista strasseristeista ja röhmiläisistä vuoden 1934 Pitkien puukkojen yönä. Siinä sivussa hänestä koulutettiin vuonna 1936 myös hävittäjälentäjä.

Sodan sytyttyä Heydrich osallistui lentäjänä Norjan valtaukseen 1940 ja itärintaman taisteluihin 1941. Heti Operaatio Barbarossan alussa Heydrich ammuttiin alas neuvostoliittolaisten selustassa ja hän palasi ei-kenenkään-maan kautta omiensa puolelle.

Heydrichin hautajaiset.

Sankarikuolema

Reinhard Heydrich oli tässä vaiheessa liian tärkeä mies menetettäväksi ja hän joutui lentokieltoon. Hänet kutsuttiin Berliiniin ja hänet nimitettiin Böömin sekä Määrin käskynhaltijaksi Tsekkoslovakian alueelle. Tsekkoslovakia oli jo silloin tunnettu metalli- ja aseteollisuudesta ja alue oli Saksan sotaponnisteluille erittäin tärkeä. Alueella toimi brittien tukemia vastarintamiehiä, ja Reinhard Heydrich aloitti tarmokkaat toimet vihollisten murskaamiseksi. Useat sabotöörit ja muut sotateollisuutta häirinneet joutuivat maksamaan rikoksistaan.

Toukokuun 27. vuonna 1942 Heydrich matkusti autossa Prahan esikaupungissa, kun kaksi Britannian tiedustelupalvelun kouluttamaa salamurhaajaa väijyttivät hänet. Ensimmäisen salamurhaajan Sten-konepistooli jumiutui ja Heydrich rohkeasti käski kuljettajansa pysähtyä ottaakseen tappajan itse kiinni. Toinen terroristeista heitti auton läheisyyteen panssarivaunujen tuhoamiseen tarkoitetun miinan, ja seuranneessa räjähdyksessä Reinhard Heydrich haavoittui kuolettavasti.

Paikalle osunut tsekkinainen auttoi Heydrichiä ja järjesti tämän kuljetuksen sairaalaan. Huolimatta pätevästä hoidosta Reinhard Heydrich vajosi koomaan ja kuoli 4.6.1942. Hänen hautajaisensa pidettiin Prahassa, mistä vainaja siirrettiin Berliinin. Suurellisen seremonian jälkeen Reinhard Heydrich haudattiin sotilashautausmaalle.

Mauno Manninen ja Lina Heydrich Manninen.

Suomi-yhteys

Heydrichin leski Lina sai Adolf Hitleriltä maata, jonka hän joutui jättämään 1945 Puna-armeijan lähestyessä. Sodan jälkeen Lina Heydrich sai Länsi-Saksan valtiolta sotalesken eläkkeen, koska hänen miehensä oli kaatunut saksalainen upseeri ja hän vietti hiljaiseloa täysihoitolan omistajana Itämeren saarella.

Täysihoitolassa oli 1960-luvulla vieraana suomalainen teatterinjohtaja Mauno Manninen. Jo kypsään ikään ehtineet mies ja nainen rakastuivat toisiinsa. Pari vihittiin 1965 Helsingissä. Keski-ikäinen nuoripari asettui myös asumaan Helsinkiin.

Elämä Suomessa oli kovaa salamurhatun SS-upseerin leskelle. Mauno Mannisen vasemmistolaiset ystävät kieltäytyivät puhumasta Linan Heydrich Manniselle ja elämä Neuvostoliiton naapurissa ilman työtä, ystäviä ja kielitaitoa oli saksalaiselle naiselle ahdistavaa. Jo vuonna 1966 Lina Heydrich Manninen palasi Länsi-Saksaan ylläpitämään täysihoitolaansa.

Mauno Manninen ja hänen vaimonsa Lina Heydrich Manninen pitivät tiettävästi yhteyttä Linan kotiinpaluun jälkeen, eivätkä he ottaneet avioeroa. Vuonna 1969 Lina Heydrich Manninen leskeytyi toisen kerran Mauno-aviomiehen kuoltua 54-vuotiaana. Lina osallistui miehensä hautajaisiin Suomessa ja palasi Itämeren saarelle täysihoitolaansa. Lina Heydrich Manninen kuoli 74-vuotiaana vuonna 1985.

Suomi oli kansallissosialistisen Saksan merkittävä liittolainen toisen maailmansodan aikana ja yhteyksiä on ylläpidetty sodan jälkeenkin. Siitä kertoo myös Suomen linkki Lina Heydrichin ja Mauno Mannisen avioliiton kautta Reinhard Heydrichiin.

Lue myös: Mauno Manninen ja natsin leski Lina Heydrich olivat aikansa skandaalipari

Adolf Hitler Freikorps Heinrich Himmler Historia Kansallissosialismi Kotimaa Lina Heydrich Politiikka Reinhard Heydrich Saksa Schutzstaffel Tiedustelu Tiedustelupalvelut Toinen maailmansota Yhteiskunta

Keskustelu

33 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • N.N.

  Vastaa

  Olisipa nuo vastenmieliset natzit pysyneet omassa kotimaassaan.

  • Seppo Lehto

   Vastaa

   Jälleen päässyt palstalle kommentoimaan narkkari punatrolli joka ei ymmärrä, että ilman Saksan apua ei olisi jatkosodasta selvitty.
   Seppo Lehto

   • N.N.

    Vastaa

    Se on totta, että Saksa antoi apua Suomelle jota ilman ei olisi pärjätty. En kiistä siitä,
    En vain hyväksyy mm. Norjan ja Tanskan valloitusta.
    Jaa, narkkari ja punatrolli!

    • Nimetön

     Vastaa

     Norja ja Tanska vallattiin, koska Britit aikoivat iskeä sitä kautta Saksaan pohjoisesta. Asiasta lisää tietoa Erkki Hautamäen kirjoissa; Suomi Myrkyn Silmässä osat 1 ja 2

     • N.N.

      Päivä jolloin maailma muuttui – Hitlerin ja Stalinin sopimus määritti Suomenkin kohtalon

      Aivan saa tällä palstalla sellainen käsitys, että Saksa oli hyvis ja Neuvostoliitto pahis.
      Sanoisin, että yhtä pahoja ja häikäilemättömiä kumpikin ja siihen ryhmään voikin monet muutkin maat liittää, suurvallat.
      Ei ollut vain pieni Suomi, joka taisteli valloittajia vastaan; kylmäsydämisiä murhaajia vastaan.
      Hiljattain kuulin, että SS-ät oli herrasmiehiä, ei tehnyt pahaa kärpäsellekään.
      Historia kirjoitetaan näin uudelleen.
      Ei kannattaa ylen määrin ihailla mikään aikaa eikä maata, vain yrittää pysyä itsenäisenä.
      Kaivatkaa esille suomalaisia sankareita jos on tarvetta nojata johonkin, niitä on.

      Tässä partisaanissa luulen tai luulin, että kyseessä on Suomen maasta eikä ylimitoitettu muun maan ihailu, josta murhaajista leivotaan sankareita.

     • Plääh

      Väität saksalaisia murhaajiksi. Totuus on kuitenkin se, että juutalaismafia ajoi hallitsemansa maat sotaan Saksaa vastaan. Tarkoituksena ottaa maa takaisin, mutta myös murhata saksalaisia miljoonia. Näin myös tehtiin. Sodan aikana rikoksia tehtiin pääasiassa saksalaisia kohtaaj ja sodan jälkeenvielä enemmän. Esim. USA:n johto painosti jo ennen sodan alkua Etelä- ja Väli-Amerikan maat luovuttamaan kaikki saksalaiset Yhdysvaltoihin, jossa maan omakin saksalaisväestö pantin paljon saksalaisten mallivankiloita vastaavia leirejä kurjempiin leireihin. Sodan jälkeen Morgenthaun miehet aikoivat siirtää kaikki nämä vangit saarrettuun Saksaan nälkään kuolemaan.

     • Plääh

      Nyt sitten on tullut aika tuhota loputkin saksalaisista ja valkoisista väestönvaihdolla?

 • N.N.

  Vastaa

  Olisipa nuo vastenmieliset valloittajat pysyneet omassa kotimaassaan.

 • Juha Pekkala

  Vastaa

  Reinhard Heydrich, hieno mies! Kylmän looginen ja urheilullinen..arvosti perinteisiä perhearvoja. Jos yksi ”idoli” pitäisi valita.….niin rautasydän

 • Schlageter

  Vastaa

  Kiitos hienosta artikkelista. Kannattaa muistaa myös se, että Heydrich oli murhatuksi tullessaan myös Interpolin johtaja. Mahtaako Interpolin päämajassa (onko sellaista?) olla seinällä entisten johtajiensa muotokuvien joukossa myös tämä historian merkkihenkilö…

 • Kaikko Kyörä

  Vastaa

  Tämmöinen koira on oikeassa paikassa, kun 2m maata päällä.

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  Kaikko Köyrä nimimerkki ei tarvistse edes tuhkausta, vaan joutaa suoraan lihakärpästen ateriaksi

  Seppo Lehto
  https://keskustelua-naapuriudesta.blogspot.com

  • Seppo Presidentiksi

   Vastaa

   Seppo! Olet idolini, jatka samaan malliin.

 • Tekijämies

  Vastaa

  Pyhimys Heydrich oli ystävällinen mies!

 • Kaikko Kyörä

  Vastaa

  Natsi S.Lehto ei niin kovassa kurssissa ole, että hänen puheillaan ei mitään merkitystä ole.
  Täysin turha riidankylväjä vain, mieleen tulee Göring Kummelin Kultakuumeesta.

 • N.N.

  Vastaa

  Häntä kutsuttiin muun muassa Prahan teurastajaksi.
  Vuonna 1934 hänet nimitettiin Preussin Gestapon johtoon.
  Heydrichista tuli natsi-Saksan likaisen työn suunnittelun ja toteutuksen avainhahmoja. Hän ylläpiti arkistoja natsien vastustajista ja oli mukana suunnittelemassa Puolan valehyökkäystä, jota käytettiin tekosyynä Saksan hyökkäykselle Puolaan 1. syyskuuta 1939. Hän oli 20. tammikuuta 1942 järjestetyn Wannseen konferenssin puheenjohtaja. Tilaisuudessa keskusteltiin ja päätettiin ”juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta”
  Reinhard Heydrich – Hitlerin uuras pyöveli

  • Z.Z.

   Vastaa

   Jopa holokaustiin uskovat ”tutkijat” myöntävät että Wanseen konferenssissa ei päätetty ”juutalaiskysymyken lopullisesta ratkaisusta”, katso esim Antero Holmila: Holokausti – tapahtumat ja tulkinnat, sivu 92. Ja oikeastihan siellä keskusteltiin mm. juutalaisten evakuoimisesta Neuvostoliitolta vallatuille alueille työvoimaksi.

  • Plääh

   Vastaa

   Tosiasiassa tshekit pitivät kuvernööristään, joka oli luonut mukavat olot maahan. Kansa osoittimieltään, kun ulkomainen agentti oli hänet murhannut

 • N.N.

  Vastaa

  Prahan pedon matka helvettiin – romaani kuvaa SS-kenraali Reinhard Heydrichin elämän käännekohtia

  Laurent Binet teki epäkeskon romaanin Reinhard Heydrichin sala­murhasta Prahassa.

  Reinhard Heydrich, natsi, joka suunnitteli miljoonien murhia

  mutta ulkomaailmaan hänet tunnettiin nimellä ”Hitlerin hirsipuu”.

  • Lars F.

   Vastaa

   Heydrichin hieno matka Prahaan oli parasta, mitä Tšekin kaltaiselle hyödyttömälle maalle olisi voinut tapahtua. 

   Riittää, kun ymmärtää Saksan taitkumisen perusteella maailmassa: saksalaiset rakensivat tai rakensivat osittain Skandinavian, Baltian maat, Venäjän ja Yhdysvallat (kerran). Ruotsin kaudella Saksan vaikutusvalta nyky-Suomessa jätti jälkensä työelämään, teollisuuteen, kauppaan ja kielitieteeseen. Se kasvoi tasaisesti keisarillisena aikana, jolloin venäläiset saksalaiset muuttivat Suomeen. Suomi on myös itsenäisyytensä velkaa kasvavasta bolševistumasta saksalaiselle Reichille. 

   Olette luultavasti palanut vasenkätinen, jota vihamieliset neuvostoliittolaiset, uusliberalistiset ja marxilaiset toverinne eivät ole onnistuneet Suomen historiassa.

 • 96KBKrieger

  Vastaa

  Eikös tuo miehen nimi jo viittaa ”puhdassydämiseen”..? Mitä siis turhaan häntä halveeraatte? 🙂

 • tulitikkutyttö

  Vastaa

  Kuinka monelle siviilille Heydrichin kuolema kostettiinkaan?

  • N. N.

   Vastaa

   Näinhän valloittajat toimii, silti isänmaalliset täytyy taistella että saa maansa takaisin.

   • Plääh

    Vastaa

    Niin olihan heille annettu maata I maailmansodan jälkeen. Kun tilaisuus tuli, isänmaalliset tshekit varastivat maat sudeettisaksalaisilta ihan siellä uudssa isänmaassaan ja murhasivat suuret määrät siviilejä mitä julmimmilla tavoilla. Myös paljon sotavankeja. Murhaaminen ja tuhotyö alkoivat kyllä jo 1919. Saksa kun pani nämä pellet aisoihin, niin heitä kohdeltiin silti silkkihansikkain

 • Plääh

  Vastaa

  No tuosta Lidicen kylän repressaalista on tehty hirveä numero. Kylässä terroristeja oli piiloteltu kirkossa. Oli siten ihan normaalia, että kylänmiespuolinen väki teloitetttin terroristeina. Tämä oli aivan normaalia kv- toimintaa. Mitäs suojelivat terroristeja. Kuten sanottua, Heydrich oli oikeasti tshekkien parissa erittäin suosittu. Siksi Britannian oli lähetettävämurhaajat ulkomailta. He syylistyivät kv. oikeudenkin mukaan rikokseen.

  Lidicessö siis sai surmansa useita kymmeniä terroristien kätkijöitä

 • Plääh

  Vastaa

  Tshekkoslovakia oli keinotekoinen vapaamuurarien hallitsema kummajainen, joka sorti kaikkia vähemmistöjään. Uhanalainen kv. tilanne ja tshekkien toimet pakottivat Saksan miehittämään lopunkin maasta ja tekemään protektoraatin. Oikeastaan tshekeille ei kuulunutkaan valtiota, koska maa oli vanhaa saksalaialuetta ja siis eri vähemmistöjen pirstoma ja pieni ja elinkelvoton itsenäiseksi maaksi. Tshekit saivat paremat oikeudet kuin Itävallan aikana ja itsehallinnon

 • N.N.

  Vastaa

  Hyvä juttu, sanoi pikku Kalle.

  Tässä jälkiruoaksi pieni ote yhdestä haastattelusta:

  ”– Merimiesten kuvaukset oloistaan ja kohtelustaan Pölitzin ja Stutthofin keskitysleireillä ovat silminnäkijätietoa Hitlerin Saksan julmuudesta vankeinaan ja vähempiarvoisinaan pitämiään kohtaan. Haastatteluja tehdessäni ja aineistoa tutkiessani en voinut olla ajattelematta, että monet keskitysleireille joutuneista suomalaisista merimiehistä olivat tuolloin juuri rippikoulun käyneitä poikia, vasta lapsia, hän sanoo.”

  • Plääh

   Vastaa

   Vastenmielistä holokaustivalehtelua. Puhetta teillä riittää ja vääriä todistuksia

  • Plääh

   Vastaa

   Merimies ei siis kertonut mitään konkreetista? Silloinhan voi olla vain neiti, joka on joutunut loppuvaiheessa internointileirille. No ei varmaankaan vastaanottokeskusten kaltyaista passsaamista, mutta epäilen hirveyttä. Veikkaan kyllä valehtelevaa kommaria toisen vastaavan tai Valpon tai vastaavan haastattelussa. Juutalaismafian toimeksiannosta tai sitten hännystelijän. Kaikkihan tuntuvat ymmärtävätn, ketä ja mietn on nuoeleskeltava.

 • N.N.

  Vastaa

  ”Plääh
  24.8.2021 klo 22:46

  Nyt sitten on tullut aika tuhota loputkin saksalaisista ja valkoisista väestönvaihdolla?”

  Kerro se Merkelille!

 • Plääh

  Vastaa

  Juutalaismafia tuntuu määränneenb Merkelin tuhotoimiin aivan selvästi

  • N.N.

   Vastaa

   Hyvä juttu, sanoi pikku Kalle kun syyllinen löytyi. He pokkaavat kolme seuraavatkin pierut.

   • Plääh

    Vastaa

    Huomaa, että olet saman mafian asialla. Tämä eliitti kuitenkin selkeästi määrää asioista ja omistaa poliitikot demokratioissa. Toivottavasti teikäläisten trolliameija ei pyöri suomalaisten veronmaksajien rahoilla netissä

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi