Televisio kansallissosialistisessa Saksassa

Monella suomalaisella on saksalaisvalmisteinen televisio. Tämä ei ole sattumaa, sillä Saksa on satoja vuosia ollut teknologian edelläkävijä ja myös televisio on suurelta osalta kehittynyt kansallissosialistisessa Saksassa.

Historia

Pian 1800-luvulla tapahtuneen lennättimen keksimisen jälkeen oivallettiin sillä voitavan lähettää myös kuvaa. Kuitenkin vasta 1926 skotlantilainen keksijä onnistui lähettämään liikkuvaa kuvaa ja siihen kuuluvaa ääntä vastaanottimeen, joka nykyään tunnetaan nimellä televisio.

Adolf Hitlerin johtama Saksa oli joukkoviestinnän edelläkävijä, ja uusi keksintö otettiin kansallissosialistisen hallinnon käyttöön. Propagandaministeri Josef Göbbels piti mediaa lujassa otteessa ja harkitsi tarkoin, panostaako uusi Saksa joukkoviestinnässä televisioon vai hieman aikaisemmin keksittyyn radioon. Lopulta ministeri Göbbels valitsi radion kansan tärkeimmäksi tiedotuskanavaksi. Syynä tähän oli television vaatima raskas ja vaikeasti liikuteltava tekniikka.

Tämä ei lopettanut television kehitystä. Kansan käyttöön kehitettiin niin sanottu ”kansantelevisio”, ja televisota saattoi katsella erityisissä, postitoimistojen yhteydessä olevissa televisioteattereissa yhden valtakunnanmarkan hintaan. Sodan sytyttyä joihinkin sotilassairaaloihin asennettiin televisio potilaita varten. Televisio oli yhteistä viihdettä, sillä vain harvoilla yksityisillä kansalaisilla oli hallussaan oma televisio.

Olympialaiset näytön paikkana

Maailman ensimmäiset televisioidut olympialaiset pidettiin Berliinissä vuonna 1936 ja niitä seurasi noin 160 000 katsojaa. Saksa oli aloittanut televisiolähetykset jo edellisenä vuonna 1935 saksalaisen tiedemiehen mukaan nimetyltä televisioasemalta Paulo Nipkowilta. Olympialaisten lisäksi ohjelmistossa oli kabareeviihdettä ja uutisia.

Televisiotoimintaa rajoitti se, että kaikki piti lähettää suorana. Nauhoitettujen ohjelmien lähetys onnistui vasta toisen maailmansodan jälkeen. Osittain tästä syystä kansallissosialistinen Saksa tukeutui radioon. Vaikka Josef Göbbels ymmärsi television tulevan suuruuden, 1930-luvulla radio oli kustannustehokkain joukkoviestintämedia.

Adolf Hitlerin johtaman Saksan televisiolähetykset jatkuivat lähes koko sodan ajan. Lähetyksiä tehtiin ensin Berliinistä, mutta liittoutuneitten terroripommitusten vuoksi televisioasema Paul Nipkow ja sen tekniikka siirrettiin Pariisiin vuonna 1943. Myös lähetyksiä pidettiin Pariisista ranskaksi.

Kansallissosialistisen Saksan televisiolähetykset loppuivat vihollisen lähestyessä Pariisia vuonna 1944. Saksalla ei ollut uutta televisiotoimintaa ennen kuin vasta 1950-luvulla, jolloin Yhdysvallat oli ottanut valta-aseman uuden propagandavälineen käytössä.

Saksan teknisiä edistysaskeleita lakaistiin maton alle

Toisen maailmansodan jälkeen kansallissosialistisen Saksan merkitystä television historiassa on häivytetty. Useimmat maailman asukkaat olettavat Yhdysvaltojen olevan televisiolähetysten kotimaa. Adolf Hitlerin johtaman Saksan osuus televisiotoiminnan edelläkävijänä oli pitkään lähinnä historiantutkijoitten tiedossa.

Lähes kaikki tiedot sodanaikaisista ja sitä edeltävistä televisiolähetyksistä ovat kadonneet. Kadonnut historia alkoi paljastua vasta Itä-Saksan ja Länsi-Saksan yhdistyttyä vuonna 1990. Itä-Saksan arkistoista löydettiin 280 kappaletta 35 millin filmikelaa, joihin oli nauhoitettu kansallissosialistisen Saksan televisiolähetyksiä.

Nyt 2020-luvulla elämme taas murrosaikaa. Perinteinen televisio on siirtymässä Internetin suoratoistopalveluihin. Tämä voi merkitä hyvää aikaa kansallismielisten viestinnälle, mikäli Internetin sensuuri onnistutaan kiertämään esimerkiksi toimimalla pimeässä verkossa.

Lue aiheesta lisää: Early Television

Adolf Hitler Historia Josef Göbbels Kansallisradikalismi Olympialaiset Politiikka Ranska Saksa Teknologia Televisio Tiede Toinen maailmansota Yhdysvallat

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Edelläkävijä

  Vastaa

  Harva tietää että ‑40 luvulla Saksalla oli 3D filmit sekä värielokuvat käytössä. ”Länneltä” kesti todella pitkään keksiä ne uudelleen. Ja veikkaan että keksimättä olisi jäänyt jos saksalaisia ei olisi jaettu kahtia: tiset amerikkaan ja toiset Neuvostoliittoon.

  Tässä muutama vuosi sitten ostin ensimmäisen taulu-TV:n. Merkki oli vanha hyvä Telefunken. Siinä kun oli kaikki tarvittavat liittimet mukana, myös SCART. Monestakos Korean televisiosta se löytyy?

 • Anonyymi

  Vastaa

  Itseasiassa YLIVOIMAINEN kansallissosialistinen Saksa oli monen eri alan edelläkävijä, kuten tekniikan, lääketieteen, tieteen, teollisuuden, aseiden, ensimmäinen avaruusohjelma ynnä monia muita suuria saavutuksia! Eipä kukaan muu ole kyennyt samaan, kansallissosialistinen Saksa myös valloitti sodassa enemmän kuin muut on ikinä kyenneet. Kertoo paljon, että kansallissosialistisen Saksan kukistamiseen vaadittiin lopulta Neuvostoliitto, USA, Iso-Britannia ja muut liittoutuneet.

  • Jussiboy

   Vastaa

   Näin sitä historiaa kirjoitetaan uusiksi tietynväristen suodattimien läpi katsottuna. Teidän ”kansallismielisten” pitäisi olla iloisia EU:sta, koska Saksa on sen yksi johtava maa. Vai onko se väärä Saksa? Onneksi teidän touhut on kuin hyttysen ininää, kiilusilmäisesti uhoatte toisillenne, joukolle, joka on pien ja huomaamaton.

   • pzkw

    Vastaa

    On.

 • Terhomatti Hämeenkorpi

  Vastaa

  Joo, harmi vaan, että Aatu piti turhaa kiirettä! Muutaman vuoden kun ois vielä podottanut ja kehittänyt Saksaa, niin ois jäänyt pysyviäkin tuloksia.

 • Rönkten

  Vastaa

  Niin, sittemminhän televisioalan on käytännössä vallanneet kommunistit, vaikka sosialistejahan hekin ovat. Ainoa ero kansallissosialisteihin on se että kommunistit ovat globalistis-sosialisteja. Taustarahoitus silti lienee yhä alkuperäinen.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Jos tuo on mielestäsi ainoa ero, niin kovin vähän silloin tiedät kansallissosialismista.
   Pieni opiskelu tekisi ihan hyvää ennen kuin alkaa vertailemaan.

 • pzkw

  Vastaa

  👍🏻

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi