SS-vapaaehtoinen Aarne Kähärä on kuollut

Suomalainen SS-vapaaehtoinen Aarne Kähärä on kuollut.

Historia

Kähärä kuoli jo marraskuun puolella, mutta tieto tuli vasta viime viikolla julkisuuteen. Kähärä oli kuollessaan 96-vuotias.

Kähärä oli 16-vuotias liittyessään SS-joukkoihin. Hän oli liian nuori liittymään, mutta pääsi mukaan väärennetyillä papereilla. Hän oli tiettävästi toisiksi nuorin suomalainen SS-mies.

Sodassa hän taisteli itärintamalla autokuskina, ensin kuljettaen kuorma-autoa ja sitten sivuvaunullista moottoripyörää. Hän kotiutui SS-joukoista korpraalina vuonna 1943.

Tämän jälkeen hänen osaltaan sota jatkui Suomessa JR 1:n riveissä. Kähärän kuoleman jälkeen suomalaisia SS-vapaaehtoisia on elossa enää viisi.

Lähde: Suomen Sotilas

Aseveljeys Historia Jatkosota Kansallismieliset Kansallismielisyys Kansallissosialismi Kotimaa Saksa Sota SS-joukot Toinen maailmansota

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  RIP.

 • Terhomatti Hämeenkorpi

  Vastaa

  Rauha hänen muistolleen! Kakkosrähinän jääkärinä Saksassa ja suomessa – kunnia sille, jolle kunnia kuuluu!!!

 • Seppo-Sisko

  Vastaa

  Kevyet mullat.

  Kiitos panoksestasi suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

 • jaakko seise

  Vastaa

  Suomalaiset vapaaehtoiset liittyivät Waffen-SS ‑joukkoihin ”panttina” Saksan suhteille ennen Jatkosodan puhkeamista keväällä 1941. Suomalainen osapuoli olisi halunnut heidät Wehrmachtin alaiseen joukkoon, mutta Saksan tahto voitti ja suomalaiset liitettiin omana pataljoonana Wiking Divisioonaan. Suomalainen pataljoona taisteli koko olemassaolonsa ajan rintamajoukkona, eivätkä rintaman takaisissa tuhoamisoperaatioissa. Siksi heitä pitäisi mielestäni kutsua Waffen SS-miehiksi. Kun pataljoona lakkautettiin kesällä 1943, saivat suomalaiset ansioistaan palautteen itseltään Heinrich Himmleriltä »Siinä paikassa missä suomalainen SS-mies seisoi, vihollinen aina lyötiin.»

  • Plääh

   Vastaa

   Mitä vikaa rintaman takaisessa partisaanisodassa ylipäänsä olisi ollut? Saksalaiset kävivät sitä kv. sotalakien mukaisesti

 • EV

  Vastaa

  Lepää rauhassa isänmaan sankari.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi