Kasvisruokaa syövillä on jopa kaksinkertainen riski hampaiden eroosioon

Eroosiota aiheuttavat kasvisruokavalion sisältämät happamat ruoat.

Hyvinvointi

Tohtorikoulutettava ja Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava hammaslääkäri Hanna Kangasmaa tekee väitöskirjaa hampaiden eroosiosta eli hampaiden kiilteen kemiallisesta liukenemisesta.

”Kasvisruokailijat ovat valokeilassa, koska heidän ruokavalioissaan saattaa olla paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja ja salaatinkastikkeita. Heillä on todettu esiintyvän enemmän eroosiota, vaikka onhan sitä muillakin”, Kangasmaa kertoo.

Syy löytyy happamista tuotteista. Esimerkiksi happamat sitrushedelmät ja kiivi heikentävät hampaan pintaa. Eroosiota voivat aiheuttaa ne ravintoaineet, joiden pH on alle 5,5. Happamien tuotteiden lisäksi kasvisruokavalioon kuuluu usein kovia ruoka-aineita, jotka kuluttavat hammasta. Kovan ja happaman ruoan syöminen samanaikaisesti siis kuluttaa hammasta entisestään, Kangasmaa kertoo. Toisaalta kovan ruoan pureskelu myös lisää syljen eritystä, mikä suojaa hammasta.

Eroosiolta voi suojautua syömällä samanaikaisesti kalsiumia sisältävää ruokaa. Lisäksi on hyvä muistaa säännöllinen ateriarytmi sekä välttää happamia juomia, kuten mehua ja limsaa.

Lähde: Aamulehti

Hyvinvointi Kansanterveys Kasvisruoka Tiede & luonto

Keskustelu

2 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Suo siellä vetelä täällä. Kaikki on haitallista.

 • Passiivinen vastarinta

  Vastaa

  Terveyttä on monenlaista. Tällä hetkellä suurinta porua aiheuttavat ”hyvinvointialueet” jotka ovat ruvenneet pienentämään ”ronttikulmien” ihmisten terveyspalveluita. Toisaalta, pitäähän uudelle virkamieskoneistolle jostain saada palkat ja kultaiset kädenpuristukset.

  Mutta joo… Tähän on yksi hyvin yksinkertainen vastaisku: Laitetaan KELA:lle jokaisesta napurikunnassa, tai lopetetun terveyskeskuksen, käynnin aiheuttamasta kulusta kilometrikorvauslasku. 

  Ihan yksinkertaista. Siinä vaiheessa kun KELA saa vaikka 20 miljoonaa laskua, ja vaikka ne kaikki hylättäisiin, joutuvat niiden työntekijät sellaisen paperivuoren alle että huomauttavat varmasti hyvinvointialuetta. Ja ne rahat jotka maksetaaan kilometrikorvauksina KELA:n kautta, ovat poissa ko. hyvinvointialueen tulovirroista. Samoin kuin jokainen yksittäinen arkistoitu päätös joka 30 vuoden aikana maksaa sen noin 800e/DIN-A4. Tietojärjestelmien kulut sekä kuihtuva rahavirrat varmasti löytävät rahaa palkata hoitajia keskutojen ympäristöjen terveyskeskuksiin. Ja vuodenosastoille.

  Ja aina kun käy katsomassa esim. naapurikunnassa lähiomaista, siitäkin voi laittaa kululaskun jos lähempänä olisi vanhainkotipaikkoja. Se on tervesyministerin mukaan ihmisoikeuden arvoista että jokaista kohdellaan inhimillisesti. Ministeinä lausunnon korkeimmalle oikeudelle kirjoitti aikoinaan Maria Guzenina.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi