Kohdunkaulasyöpien määrä nousi merkittävästi vuonna 2021

Vuonna 2021 todettiin yhteensä 212 kohdunkaulan syöpää. Yhtä synkkiä lukemia on nähty viimeksi 1950-luvulla.

Hyvinvointi

Suomessa on todettu vuosittain noin 175–180 kohdunkaulasyöpää, mutta vuonna 2021 tapausmäärä nousi 212:een, ilmenee Suomen Syöpärekisterin tuoreesta kohdunkaulasyövän seulontaohjelman vuosikatsauksesta.

Erityisesti kohdunkaulasyöpien määrä kasvoi 30–39-vuotiailla, joilla taudin ilmaantuvuus oli samalla tasolla viimeksi 1950-luvulla.

Katsauksessa ei spekuloida koronarokotteiden vaikutusta tuloksiin.

Lähde: Potilaan lääkärilehti

Hyvinvointi Kansanterveys Kotimaa Syöpä Tiede & luonto

Keskustelu

12 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Itse ainakin olen kuullut sellaisen teorian joltain lääkäriltä, että naisen useat seksisuhteet lisää mahdollisuutta kohdunkaulansyöpään. Ei siis seksi itsessään, eli jos käyttää kondomia. Mutta se jatkuva eri kumppanien paljas vehje ja siemenneste aiheuttaa muutoksia. En tiedä miten ja miksi, mutta kyseessä ei ollut mikään kiihkouskovainen taho. Herää vain kysymys, että miten nuo muualta tulleiden kanssa makaaminen vaikuttaa tuohon asiaan..

  • Konservatiivi

   Vastaa

   Kyllä tuo pitää paikkansa. Suojaamaton seksi useiden eri miesten kanssa aiheuttaa kohdunkaulan syöpää. Periaatteessa naisten kannattaisi edelleenkin vähän katsoa miten ja kenen kanssa alkaa heilutella peittoa. Jälleen kerran todistus ”vanhanaikaisen” seksuaalimoraalin paremmuudesta.

   • Kyynikko

    Vastaa

    Kumma juttu, joskus aikoinaan kohdunkaulansyöpä tunnettiin ”neitsytsyöpänä” joka vaivasi eniten pihtareita.

    • Nimetön

     Vastaa

     Papilloomavirustulehdus tarttuu lähinnä sukupuolisessa kanssakäymisessä, joten kaikki naiset, joilla on tai on ollut aktiivinen sukupuolielämä voivat saada virustartunnan ja myöhemmin syövän esiastemuutoksia tai syövän. Kuitenkin on mahdollista, että syöpä syntyy myös ilman virustartuntaa.”

     ”Kohdunkaulan syöpä ja syövän esiastemuutokset ovat tiettyjen ihmisen papilloomavirusten aiheuttamia: pitkittyvä virustulehdus saa aikaan solumuutoksia, joista pieni osa etenee esiasteiksi ja edelleen syöväksi. Ilman papilloomavirusta kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita ei käytännössä kehity. ”

  • Pitsi

   Vastaa

   Olen naisena lukenut tästä aiheesta. Minua ihan hirvittää lukea niistä vieraissa käyvistä miehistä, jotka eivät ymmärrä kondomin päälle ja pahimmassa tapauksessa sitten kurkuttavat vaimoaan paljaalla HPV-kalulla. Eipä ollut pitkä aika, kun uutisoitiin anonyymisti esiintyvästä miehestä, joka oli naimisissa oleva perheenisä ja osti seksiä itsekkäiden fantasioiden takia, ja vieläpä ILMAN kondomia. Sellaista arvostusta vaimoa kohtaan.

   Valitettavasti Suomessa suhtaudutaan liian löyhästi suojaamattomaan seksiin ja ollaan valmiita ottamaan riskejä ventovieraiden kanssa. Sama kansa, joka iltalehtien terveyskyselyiden mukaan pitää terveyttä niin tärkeänä ja ollaan huolissaan muutamasta liikakilosta, selluliitista ja käydään jumpassa, mutta ollaan valmiita harrastamaan seksiä ilman kondomia vieraan kanssa. 

   Tiedän HPV:n pitävän sisällään erilaisia virustyyppejä, osa ei aiheuta syöpää. Rokotetta en ole ollenkaan ottanut, vaikka alkuun harkitsin mutta luettuani rokotteen suojaavan vain muutamalta HPV:n virustyypiltä, niin aika hyödytön ja jopa terveydelle haitallinen se rokote on. Parempi vain olla vähemmän seksiä ja korostaa sitä kondomin tärkeyttä, myös suuseksissä. Kondomikaan ei ole täysin sataprosenttinen suoja HPV:ta vastaan, koska sehän voi jo ihokosketuksessa tarttua. Että eipä siltä täysin vältytä, vaikka olisi ikineitsyt.

  • MPV

   Vastaa

   Se on se miehen sperma joka sen laukaisee. Kun nainen saa monelta eri mieheltä spermaa ja emätin ”puhdistaa” itseään, niin usein tuloksena on syöpä. Sen kasvu maailman mittareissa huomattiin kun e‑pillerit yleistyivät. 

   Säännöllinen seksi oman kumppanin kanssa pitää mielen virkeänä ja elimistön kunnossa. Eikä sitten mitään steriloivia MPV-rokotteita.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Ei se siemenneste mitään muutoksia aiheuta, vaan sen tekee HPV-virus ja niitä viruksia on paljon eri tyyppisiä.

   Suoraan tähän asiaan kantaaottamatta, mutta rokotteista (korona) sen verran, että mystisesti kasvoi gynekologiset vaivat samoihin aikoihin kuin piikitykset olivat alkaneet.

 • GLGL

  Vastaa

  Onkohan tutkimuksessa tutkittu korrelaatiota käytettyyn kuukautissuojatyyppiin?

 • JonesHenry

  Vastaa
 • Konservatiivi

  Vastaa

  Mistä sellaista olet lukenut? 

  Kyllä valitettavasti tämä todellisuus edelleenkin toimii niin, ettei ihmisen kannata häsätä seksitouhuissa ylen määrin. Tietysti tämä rikkoo karkealla tavalla nykyisen ARKItietämyksen lakeja, jotka kehottavat naimaan niin usein ja paljon ja monien kumppanien kanssa kuin mahdollista. Eritoten naisille tämä on ollut katastrofaalista ”valistusta”. Moni ikäiseni nainen eli 80–90 ‑luvut iloisesti jalat levällään ja nyt sitten korjaavat satoa. 

  Taisi ihmisten henkinenkin hyvinvointi olla parempi silloin, kun ei jaettu ihan kaikille.

 • Pitsi

  Vastaa

  Suun alueen syöpiä tapaa nykyään myös tupakoimattomilla. HPV:n tiedetään lisäävän riskiä suusyöville, kun harrastaa useimman kanssa suuseksiä. Miehillä taas spekuloitu penissyöpää, joka toisaalta on harvinainen.

 • Otto Korsteeni

  Vastaa

  ”Pitsi 20.7.2023 klo 14:14
  Vastaa
  Olen naisena lukenut tästä aiheesta. Minua ihan hirvittää lukea niistä vieraissa käyvistä miehistä”
  Minäkin olen miehenä lukenut aiheesta. Minua ihan hirvittää ne Ghanassa neekereiden kanssa parittelevat suominaiset, jotka sitten levittävät papilloomaa, hiviä, kuppaa ja tietysti neekerisankkeria puolisoihinsa visvaisilla värkeillään.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi