Viisi tärkeintä keinoa kansantautien ehkäisyyn

Eri kansantaudeilla on usein samoja riski- ja suojatekijöitä.

Hyvinvointi

Kansantaudit ovat sairauksia, joilla on suuri merkitys koko väestön terveydentilalle eli kansanterveydelle. Suomessa kroonisiksi eli pysyviksi tai pitkäaikaisiksi kansantaudeiksi katsotaan yleisesti:

 • sydän- ja verisuonitaudit
 • diabetes
 • astma ja allergia
 • krooniset keuhkosairaudet
 • syöpäsairaudet
 • muistisairaudet
 • tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet
 • mielenterveyden ongelmat
Kansallissosialistinen Saksa muistetaan terveysvalistuksen pioneerina. Kuva vuodelta 1941.

Eri kansantaudeilla on usein samoja riski- ja suojatekijöitä. Esimerkiksi tupakointi lisää riskiä sairastua:

 • sydän- ja verisuonisairauksiin
 • kroonisiin keuhkosairauksiin
 • muistisairauksiin
 • syöpiin

Erittäin suuri osa työikäisten kroonisista sairauksista voidaan ehkäistä. Tärkeimmät keinot ovat:

 • terveellinen ruokavalio
 • liikunta
 • tupakoinnin välttäminen
 • vähäinen alkoholinkäyttö
 • lihavuuden ehkäiseminen

Kansantaudit ovat kuitenkin yleisiä väestössä ja ne ovat myös yleisiä kuolleisuuden aiheuttajia. Kansantaudit vaikuttavat työkykyyn, ja niiden hoito vaatii terveydenhuollon palveluita. Siksi kansantaudit vaikuttavat suuresti myös kansantalouteen.

Lähde: THL

Hyvinvointi Kansanterveys Kotimaa Talous Tiede & luonto Uutiset Yhteiskunta

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Että näin

  Vastaa

  Kummallista kun ”kansan”taudiksi on luokiteltu niitä, jotka selkeästi ovat elintaso/-tapa sairauksia.
  Tällainen kikkailu on tarkoitettu juuri tukemaan ideologioita joista kumpuaa esim. lautasmalli, vegaanius yms. ”terveellisenä” suuntana.
  Suomessa lääkärit ovat täysin elintarvike-ja lääketeollisuuden sekä niiden propagandan ydinkohde, tietämättään tahi tietoisesti (ohjattuna) ajavat näiden asiaa hyvässä olettamuksessa (hyvä esimerkki oli plandemia, jossa mentiin täysin mutulla ja painostuksen alaisena).
  Jos terveydenhuolto ottaisi asiakseen huolehtia nimensä mukaisesti kansalaisten terveydestä, nousisivat he vähintään julkituloissaan aktiivisesti elintarviketeollisuuden menetelmiä vastaan, mutta koska tämä em. teollisuuden ala on suuri rahoittaja ”tutkimustyössä” ei parane purra ruokkivaa ja työllistävää kättä.

 • otto suni

  Vastaa

  THL pyrkii kansantaudeista puhumalla kätkemään syyt ylikuolleisuuteen Suomessa ja Euroopassa! Syy on Covid 19 rokotukset ylikuolleisuuteen ja kaikki viranomaiset sekä politiikot joiden toimien tuloksena tähän on jouduttu tulisi tuomita kuolemaan tai menettemään vapautensa määräämättömäksi ajaksi.

  • äly hoi ja silmä käteen

   Vastaa

   … älkää nyt vittu jaksako. Tuo THL:n lähde on peräisin vuoden 2019 huikean rokotekuolema-aallon ajalta.

 • Nyt kiehahti

  Vastaa

  tHL:n sepustukset on ihan pelkkää paskaa. Jos katsotte noita ”viittä tapaa” niin nehän ovat ihan selkeästi syyllistämistä. EIvät mitään muuta kuin sitä että niillä syyllistetään ja alistetaan ihmisiä.

  Pääosa ihmisen onglmista riippuu niistä ”korteista” jotka syntymässä sai. Niitä voi lieventää mutta käytännössä ne viat jotka olivat pieniä syntymässä, ne vain vahvituvat. Siksi Perinteinen Kiinalainen lääketiede onkin arvokasta. Ennen syntymää lapselta voidaan poistaa kokonaisia sairauksia. Syntymän jälkeen aina kahdeksaan ikävuoteen asti niiden kehitystä voidaan ratkaisevasti muuttaa. Mutta sen jälkeen vain lieventää. Ja tätä ei Amerikkalainen koululääketiede halua myöntää.

  Lääkäreidenkin mukaan ylipaino on yleisin syy verenpaineelle. Ikävä kyllä, lääkärit eivät edes tiedä mistä verepaine johtuu. Ne hoitavat potilaita oireiden perusteella, mutta eivät tiedä mistä se johtuu. Vain yksi lääkäri on uskaltanut myöntää sen minulle suoraan.

  Minullekkin aina sanotaan että painoa pitäisi pudottaa. Se on kuulemma haväski verenpaineelle. No, kerran sitten kysyin että paljonko olisi riittävästi? Kysyin että olisiko 10kg riitävästi? Lääkäri sanoi että ”Se olisi jo hurjasti ja jos siihen pääsee niin se riittäisi”. No, menin viikon päästä uudestaan vastaanotolle, 12kg kevyempänä, mutta paineet olivat ennallaan. Lääkäri oli ihan ymmyrkäisenä. Ne eivät ymmärrä sitä että aivot käskyttävät hapen-/verenpaineen puutoksesta selkäytimen jatketta. Joka puolestaan käskyttää sydäntä ja keuhkoja. Lääkärit haluavat aina hoitaa munuaisilla ja/tai valtimosuonten reseptoreilla verenpainetta. Jolloin aivot herkästi saavat liian vähän verta ja sitäkautta happea.

  Laihtuduksesta muuten sen verran että kaverini pudotti 30kg ja ihan helposti. Se ei syönyt kuukauteen yhtään mitään. Joi vain tarvittavat vitamiinit ja aminohapot nesteinä. Mutta pitää huomioida että kaveri ei ole suorittavan työn tekijöitä.

  Mistä päästään ruokavalioon. Joo‑o, voisi olla hyvä syödä enemmän välimeren tapaan. Mutta kuin se ei riitä suorittavan työn tekijöille. He tarvitsevat energiaa työtehtäviinsä. Joku konttorirotta on ihan eri asia. Tietokoneohjelmoijakin ja/tai ‑pelaaja tarvitsevat enemmän energiaa koska heidän aivonsa kuluttavat sitä paljon. Paljon enemmän kuin kahvipalavereissa istuva valkokaulusköyhällistö.

  Ja jos katsotaan paljonko ruoka maksaa täälä peräpohjolassa, niin onhan se ihan eri hintaista muin euroopassa. Peruna, jossa on paljon kuitua ja vähän hiilihydraattia painoonsa nähden, maksaa 1,5e/kg. Muualla euroopassa 0,3e/kg tai vähemmän. Entäs kaalit, ne perinteiset syövän tappajat, Suomessa 5–6e/kg kun muualla 2,3e/kg on nostanut kansan barrikaadeille. Samaa suuruusluokkaa kuin meilläkin satokautena. Ja paprikat… se pussi joka maksoi 2,4e maksaa nyt 4,7e.

  Kun ruuan hinta nousee 100% talven aikana, on monissa perheissä terveellinen syöminen kaukana. Ja vaikka kuinka koittaa pitää hiilihydraatit (muuttuvat osin sokeriksi) kaukana, niin ei pelkällä rasvalla ja kananmunilla sekä vajavaisella määrällä proteinia kauas pötkitä. 

  …puhumattakaan lääkäreiden vääristyneestä lautamallista joka jo sellaisenaan aiheuttaa kansantauteja…

 • Nimetön

  Vastaa

  Näkeehän sen jo tuosta raudoittajasta että huonolla ravinnolla on elänyt, neekerit ja eteläeurooppalaiset eivät raudoitus koukkua edes osaa käytyää. Liikaa kasviksia, liian vähän lihaa ja sokeria. Väkevälle miehelle väkevää ravintoa, gigololle heikkoa. Eron huomaa kyllä tosi elämässä heti.

 • Pitsi

  Vastaa

  Itse syön vähähiilihydraattisesti luettuani autismin ja viljayliherkkyyden yhteyksistä, mikä on minulle tullut 25 vuoden iässä.
  Sokeri on myös minimissä, herkkua on 90 % tumma suklaa, raakasuklaa tai itse tehty avokadosuklaavanukas. Vielä enemmän kartan aspartaamilla makeutettuja tuotteita, jotka toimivat huumeiden lailla. Ne ovat jopa valkoista sokeria pahempaa. Juon vaikka kerran vuodessa yhden tölkin sokeroitua colaa ja siinä se. Virvoitusjuomina minulta löytyy jääkaapista pääasiassa kivennäisvettä.

  Suosin kyllä paljon kasvisruokaa ja eläinkunnan tuotteet ovat pääasiassa kalaa, lihaa pyrin nauttimaan luomuna jolloin ostankin sitä harvoin kaupasta. Rasvat tulevat pääasiassa kreikkalaisesta extra-neitsytoliiviöljystä, kreikkalaisesta jogurtista, kookosöljystä, avokadoista, pähkinöistä, kalasta, kirnuvoista ja kermasta. 

  Rasva on se, joka pitää ihmisen kylläisenä. Rasvan syömisellä painoni pysyy ennallaan ja mieliteot ovat kadonneet. Margariineja ja kevyttuotteita nauttiessa minulla oli hirveät makeanhimot ja olin ylipainoinen (onneksi en vielä pahasti). En kaipaa niitä tapoja ollenkaan. Kun on tottunut tekemään itse ilman keinotekoisia tuotteita, tulee inhotus laitoskeittiöiden tarjoamaa valmisperunamuuseja ja rasvatonta maitoa kohtaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi