Afrikan tähti ‑kohu: Helsingin yliopisto tarjoaa kriisiapua osapuolille

Väkisin luotu kohu johti siihen, että ylioppilaskunta pyysi anteeksi sitä, ettei sen toiminta ole tarpeeksi antirasistista.

Viihde

Maanantai toi taas raikkaan tuulahduksen ensimmäisen maailman ongelmia arkeemme, kun mediassa ja sosiaalisessa mediassa kohistiin niinkin järkyttävästä asiasta kuin Afrikan tähti ‑lautapelin hahmoihin pukeutumisesta oppilasjuhlissa. Ongelma oli se, että juhlakansa kehtasi pukeutua kolonialistien vaatteisiin.

Asiaa ei tietenkään kuitattu toteamalla, että keksikää oikeita ongelmia. Sen sijaan Iltalehden toimittaja Sami Koski päätti soittaa kaikki mahdolliset instituutiot läpi ja selvittää asiaa perin pohjin. Asiasta saatiinkin kirjoitettua useampi lehtiartikkeli. Yhdessä asiaa käsittelevässä lehtijutussa lobattiin koko pelin markkinoilta pois vetämisen puolesta.

Jessika Isomeri. Parodiaa voi toisinaan olla hankala tunnistaa, mutta vakuutamme, ettei tämä kuva ole stereotyyppistä parodiaa, vaan aito kuva oikeasta kehopositiivisesta antirasistista.

Väkisin luotu kohu johti siihen, että ylioppilaskunta pyysi anteeksi sitä, ettei sen toiminta ole tarpeeksi antirasistista. Tarkemmin sanottuna julkitulon teki sen puheenjohtaja Jessika Isomeri (kuvassa).

”Helsingin yliopiston ylioppilaskunta pyytää anteeksi. Toimintamme ei ole riittävän antirasistista. Opiskelijatapahtumien rasistiset ja haitallisia stereotypioita vahvistavat teemat ovat osa laajempaa rakenteellista rasismia yliopistossa ja ylioppilaskunnassa. Kyseessä ei ole pelkästään epähuomiossa tapahtunut virhe tai yksittäistapaus, joka voitaisiin vain lakaista maton alle. Kyse on laajemmasta kulttuurista, jossa emme osaa tunnistaa rasismia ja toimia antirasistisesti.

Meillä on töitä tehtävänä niin kauan kuin kaikilla yhteisömme jäsenillä ei ole turvallista olla, opiskella ja elää opiskelijaelämää riippumatta henkilön etnisestä tai kansallisesta alkuperästä, kansalaisuudesta, sukupuolesta, iästä, kielestä, uskonnosta, vakaumuksesta, mielipiteestä, vammasta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muuhun henkilöön liittyvästä syystä. Vastuu yhdenvertaisemmasta yhteiskunnasta on meillä kaikilla. Pelkkä rasismin passiivinen tuomitseminen ei riitä, vaan rasismia vastaan tulee toimia aktiivisilla teoilla”, julkitulossa julistetaan. Ylioppilaskuntaan kuuluminen on pakollista yliopistossa opiskelijoille.

Mikäli tilanne ei vielä tunnu riittävän sakealta, veti Helsingin yliopisto pisimmän korren kertomalla tarjoavansa kriisiapua tapahtumien osapuolille.

Ihmisten kysellessä yliopiston reaktiota asioihin Twitterissä vastasi se useammalle käyttäjälle kertoen tulevasta kriisiavusta. Lue nyt siis perässä: Helsingin yliopisto järjestää kriisiapua lautapeliin liittyvän ”kohun” vuoksi. Kriisi. Apua. Lautapelin vuoksi.

Kansallismieliset sosiaalisessa mediassa ovat pyytäneet yliopistossa opiskelevia aatetovereitaan osallistumaan kriisiapuun, jotta he voivat kertoa julkisuuteen, miten kriisi käytännössä hoidettiin.

Afrikan Tähti Afrikka Afrikkalainen kulttuuri Afrikkalaiset Antirasismi Helsingin yliopisto Historia Iltalehti Jessikka Isomeri Kansallismieliset Kotimaa Kulttuuri Poliittiset viholliset Politiikka Rappiokulttuuri Rotu Sami Koski Sosiaalinen media Teknologia Tiede & luonto Tutkiva journalismi Twitter Ulkomaat Uutiset Väestönvaihto Valeoppositio Viihde Yhteiskunta

Keskustelu

32 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • J. Jörgensen

  Vastaa

  Tuommoistenko ääliöiden, joilta puuttuu täysin omaehtoisen ja kriittisen ajattelun edellytykset, pitäisi antaa valmistua maan kansainvälisesti korkeimmalle rankatusta yliopistosta? Alkaa ne filosofi ja tuplatohtori J. Hankamäen arviot yliopiston laitosten tasosta vaikuttaa pikemminkin liian lempeiltä.

 • tulitikkutyttö

  Vastaa

  Tää on taas niin tätä, varsinkin kun tuo someraivon nostattaja ei edes osallistunut tilaisuuteen. Kriisiavun potentiaaliset kohteet tosiaan tarvitsisivat melkoisen herätyksen. Vain yksi aikojen kuluessa tuntemani pj-tason ylioppilaskunta-aktiivi on valmistunut ajallaan, tässä tapauksessa kohde tarvitsisi pitkän ja rankan jakson sisäoppilaitos-tyyppisessä puolisotilaallisessa yksikössä. Muuten tuskin ehtii nauttimaan erinäisissä tyhjänpäiväisissä hommissa ansaitsemaansa työeläkettä.

 • Tekijämies

  Vastaa

  Voimia kaikille osapuolille. Afrikan tähti voi olla traumaattinen kokemus. Toivottavasti kriisiapu pelastaa!

  Agressiivinen ja kehopositiivinen puolimatu fatim Diarra on alkanut selvittämään kohua ja voi olla mahdollista, että hänen johdollansa Afrikan tähti-peli känselöidään pois, jotta tulevaisuudessa meillä maapallon kansalaisilla on turvallisempi olla!

 • Nationalisti

  Vastaa

  Jessikalla on sanan kaikessa tarkoituksessa varmasti painavaa sanottavaa, heh.

  Pyytää anteeksi jostain lautapelihahmoista? Taas on yksi typeryyden ja nolouden multihuipentuma nähty.
  Noloa oli se, että opiskelijat pyysivät anteeksi, vaikka oikea reaktio olisi ollut nauraa koko sekoilulle.
  Minä pelasin lapsena Afrikan tähteä, koska se oli mukavaa ajanvietettä ja sopivan pitkä peli, ei kukaan perheestänikään nähnyt sitä mitenkään poliittisena, se on pelkkä peli!

  Vai että oikein kriisiapua,… Mitenköhän kyseiset kriisiavun tarvitsijat pärjäävät elämän oikeissa ongelmissa, jos pelkkä lautapeli aiheuttaa traumoja?

  No, tätäkään koko keinotekoista ongelmaa ei olisi tullut, jos kyseistä neekeriä ei oltaisi päästetty vaihto-opiskelijaksi Suomeen.

 • Nimetön

  Vastaa

  Jessikasta saisi hyviä meemejä, onhan hän itse sellainen.

 • N.N.

  Vastaa

  Kyllä nauroin tätä lukiessani, melkein tarvitsen kriisiapua.

  Ihana kun siellä istuu niin kehopositiivinen henkilö, jatkakoon saman malliin.

 • p.grandell

  Vastaa

  näinhän se on nykymaailmassa, mullakin naapurin rouva kiljui kadun yli että harleyni piti liian kovaa meteliä, pyysin rouvaa rauhoittumaan, kiljui mulle ettei hänelle sanota noin, koska on akateemikko?, haloo sanoin minä! entäs minä sitten, olen ”insinööri!..eipä vastannut. noh muutti pois, kylläkin samanlaisia naapureita taas.….harley davidson forever.…

 • Maailma sekaisin

  Vastaa

  Tämä nykyajan mielipuolisuus on täysin karannut käsistä. Ei ole enää ”Neekerin suukkoja” vaikka naiset jotka niitä on pussailleet sanoo ettei kukaan pussaa samalla tavalla. Enää ei pelata ”Kuka pelkää mustaa miestä” joka oli aikoinaan hauska peli mutta jossa oli opetus mukana. Nyt sitten pitäisi kieltää ”Afrikantähti” siksi että joku värillinen ”oli sanaton” mutta sai kyllä monta palstamillimetriä tekstiä aikaiseksi. Ja loppujen lopuksi, Iso Meri tarjoaa kriisiapua, ihan kuin täälä olisi ollut joku kriisi tai traumaattinen kokemus. 

  Ja noita käytetään asiantuntijoina ja lausuntojen antajina.

  Tätä se mun uneni ties.

 • pää määrää

  Vastaa

  Tuntuu, että anteeksipyyntö on jälleen Aisa Kantolan parodiahoridontin ylittävä kirjoitelma. https://www.suomenuutiset.fi/turun-sanomat-lankesi-jaynaan-naistutkimuksen-tuotoksia-vaikeaa-erottaa-parodiasta/

 • Nimetön

  Vastaa

  Vieläkään kukaan ei ole pyytänyt anteeksi että musta mies esittää Mannerheimia!

 • Minä

  Vastaa

  No, eipä tuo ole uutta, että harhoissa elävät saattavat tarvita apua alituisiin kriiseihinsä. Tosin suvakkilassa ei apua tule, koska se, mitä tarjotaan, ei johda harhojen katoamiseen.

 • ./..

  Vastaa

  Miten saksalainen vaihto-oppilas voi asiasta närkästyä? Eikös saksalaisilla ole ihan omia vetojaan rasismin saralla? Ja lisäksi Lapin polttaminen.

  • GLGL

   Vastaa

   Tämä on hyvä asia muistaa. Lähtökohtaisesti pitäisi olla niin, että saksalaisilla vaihto-opiskelijoilla ei ole mitään asiaa Suomeen, ennenkuin Saksa on korvannut tekemänsä tuhot Lapissa täysimääräisenä, korkojen ja inflaatiokorjausten kera. Toki Saksan apu torjuntataisteluiden aikaan oli merkittävä, joten jonkinlainen alennus korvauksiin olisi varmaan paikallaan. Hyvä alku olisi se, että tuo woke-vaihto-opiskelija pyytäisi julkisesti anteeksi iso-isiensä tekemiä rikoksia lappilaisia kohtaan.

 • Ihan kunkku peli

  Vastaa

  Sairasta. Jlauta niin sairasta. Kun vihreä titityy sanoo, niin hypätkää!!

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Tällaisesta kerrottiin muinoin Mad-tyylisessä suomalaisessa Pahkasika-lehdessä. Enää Pahkasialle ei ole markkinoita, sillä Pahkasiasta on tullut todellisuutta.

 • rellinen

  Vastaa

  Marxilaisen mafian ennalta käsikirjoittama teatteriesitys. Närkästymiset, anteeksipyynnöt jne. Alusta loppuun.
  Näiden esitysten tavoitteena on muokata yleistä mielipidettä punikkien haluamaan suuntaan, heikentää kansan sietokykyä kestää kriisejä ja ennenkaikkea voimistaa itsesensuuria.
  Näitähän riittää. Täysin ilmanaikuisia muka loukkauksia, joita seuraa anteeksipyytelyitä, rasismiulinoineen. Rimaa painetaan aina vain alemmaksi.

 • Paluu juurille

  Vastaa

  Mun näkökulmasta Afrikassa on tosi paljon tilaa, joten kaikki, joilla on niin hirveän vaikeaa Euroopassa tai Amerikassa voivat ihan vain pakata laukkunsa ja mennä Afrikkaan. Afrikka on rasismivapaa (koska valkoisten syrjintää ei lasketa). Tosi moni on vielä käynyt joitain kouluja länsimaissa ja jotkut olleet jopa töissä ja kaikenlaisten virastojen toiminta on tuttua, joten huippupaikka afrikkalaisessa yhteiskunnassa odottaa. Onnea matkaan kaikille.

 • Lahjaksi

  Vastaa

  Ennekuin tälle käy niinkuin kirjalle ”Kymmenen pientä neekeripoikaa” niin jokaisen velvollisuudentuntoisen tulee mennä kauppaan ja ostaa tämä peli. Jotta se säilyy tuleville sukupolvillekkin hauskana seurapelinä.

  Ja sitä voi ostaa useammankin kappaleen myös lahjatarkoituksessa.

  • Jupi

   Vastaa

   Aivan varmasti näkyy myyntipiikki kyseisen pelin kohdalla

 • EV

  Vastaa

  Muutama sukupolvi takaperin maan kansalaiset taistelivat hengestään ja oman perheensä selviytymisestä sodassa, he menettivät läheisiään, kotinsa ja vammautuivat lopun elämäkseen fyysisesti, eikä heille eikä heidän jälkeläisilleen ollut tarjolla kriisiapua tai mitään muutakaan apua, potkittiin nurkkaan ja häpäistiin. He taistelivat, että voimme tänä päivänä kokea, kuinka sairaalloisen ylipainoinen ja äärimmäisen heikkomielinen marxisti lässyttää suoraan jenkeistä opittuja ”antirasismi”loruja kerta toisensa jälkeen ja kukaan ei uskalla tehdä tälle touhulle loppua, vaan entisestään heikennetään yhteiskunnan tukirakenteita. Tämä tulee päätymään kaaokseen, radikalisoituminen tulee ainoastaan lisääntymään. Länsi ei ole ollut ikinä näin heikko ja moraalisesti raunioina. Aivokuolleet marxistit eivät aio lopettaa, en kyllä käsitä, miten nämä edes selviävät päivästä.

 • N.N.

  Vastaa

  Saataisiinko niitä ryömimään ja eikö nyt ole sellainen paikka, että heitetään tuhka pään päälle?

  Fatiska voi vaikka kaataa terva ja höyheniä niiden päälle, ottavat mukisematta vastaan.

 • N.N.

  Vastaa

  Kymmenen vuoden päästä nämä suomalaiset hmm… muistavat ja miettivät, että miten oltiin niin tyhmät.

  Vähän niin kuin paskanheitto teaterissa jossa Oulun kerma ei hevin halunut nähdä paskaa vaan
  nuorten älykästä ja hienoa toiminta. 

  Mutta hyvä kun hoidatte koko maailmaa, saanko minäkin terapia kun saitte minut ahdistumaan Suomen tilasta.

 • N.N.

  Vastaa

  Onneksi seinässä on reikä ja hevosella pääsee.

 • N.N.

  Vastaa

  ”Pyydämme anteeksi koko yhteiskunnalta”

  Miksei koko maailmalta kun kerran aloitatte, vähintään Afrikaan ja muistakaa korvata niiden paha mieli, muutama euro per asukas tai sen mukaan kuinka paha niiden mieli on.

  Emme halua, että ihmisellä jolla on erilainen etninen tausta ja väri kuin meillä saisi paha mieli mistään ja nyt olisi uuden teollisuudenhaara tiedossa.

  Nyt kaikki ompelemaan niille puskurityynyjä.

 • N.N.

  Vastaa

  Ennen olivat miehet ja naiset rauta, nytkö vain jänishousuja?

  Ja nuo meidän vieraat, meinaako ne viedä vallan kokonaan, ja miksi heille annetaan edes mahdollisuuden siihen?

 • Jones

  Vastaa

  Valtteri jäi bussipysäkille, afrikan tähti peli.
  https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016032121306283
  Tässä Suomea järkyttäviä uuntisia joissa ihmisille annetaan jopa kriisiapua. Mutta entäpä jos siirtolainen polttaa pikkutytön elävältä, niin se ei tunnu järkyttävän ketään politiikkoa.
  https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015112620730221

 • Ristus notta

  Vastaa

  Iso on meri

 • Se fiilis

  Vastaa

  Kun tuollainen läski tulee kertomaan miten sinun tulisi käyttäytyä ja ajatella, muttei suostu kuuntelemaan yksinkertaisia terveysvinkkejä

 • Hylsy

  Vastaa

  Olisi hyvä järjestää Afrikan Tähti-turnaus.

 • Sami

  Vastaa

  Mielestäni on pöyristyttävää, että Helsingin yliopistoon on hyväksytty ihmisiä joiden suvuissa on harjoitettu ihmissyöntiä ja orjien metsästystä kymmeniä tuhansia vuosia.

  Ihmisen tappaminen ja syöminen on äärimmäinen ihmisoikeusloukkaus, eikä tiettävästi Helsingin yliopiston opiskelijat, rehtori tai opettajat ole irtisanoutuneet ihmissyönnistä eikä orjien metsästyksestä.

  Lisäksi on täysin pöyristyttävää, että useimmat Helsingin yliopiston Rehtori, opettajat sekä oppilaat avoimesti kaveeraavat ihmissyöjäsukujen jälkeläisten kanssa.

  Ratkaisuehdotus: Helsingin yliopistosta väliitömästi erotetaan ihmisoikeuloukkauksiin kuten ihmissyöntiin ja orjien metsästykseen osallistuneiden jälkeläiset sekä ihmissyöntiin ja orjien metsästykseen välinpitämättömästi suhtautuvat: Rehtori, Opettajat sekä oppilaat jotka ovat kaveeranneet ihmissyöjäsukujen jälkeläisten kanssa.

 • Schlageter

  Vastaa

  Jutusta ja sen kuvituksesta voi päätellä, että opiskelijoiden tulisi politikoida vähemmän ja syödä vähemmän. Ehkä opiskeluun jäisi enemmän aikaa ja viisastuminenkin voisi onnistua.

 • Jupi

  Vastaa

  Afrikan tähden SM skabat

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi