Kristina Söderbaum – Saksan unohdettu supertähti

Saksan elokuvatuotantoa johtanut Josef Göbbels piti nuorta, vaaleaa ja kaunista Kristina Söderbaumia arjalaisen naisen ihannekuvana.

Kulttuuri

Kristina Söderbaum.

Ruotsi on elokuvien suurvalta ja sieltä on tullut useita tunnettuja elokuvantekijöitä. Eräs nykyään vähemmän tunnettuja on kansallissosialistisessa Saksassa supertähden aseman saanut Kristina Söderbaum.

Yläluokkaisen ruotsalaisperheen tytär teki ensimmäiset elokuvansa Ruotsissa 1930-luvulla ja siirtyi Saksaan vuonna 1935. Saksan elokuvatuotantoa raudanlujalla otteella johtanut propagandaministeri Josef Göbbels piti 1912 syntynyttä nuorta, vaaleaa ja kaunista Kristina Söderbaumia arjalaisen naisen ihannekuvana.

Söderbaumin ensimmäinen elokuva Saksassa oli Veit Harlanin ohjaama Onkel Bräsig (1936). Elokuvaa tehdessä ohjaaja Harlan sekä Kristina Söderbaum rakastuivat ja menivät naimisiin vuonna 1939.

Puhtauden symboli

Pariskunta oli Saksassa jokaisen tuntema ja he tekivät yhdessä runsaasti elokuvia vuoteen 1945 mennessä. Kristina Söderbaumin nuoruus, kauneus ja arjalainen olemus tekivät hänestä terveyden sekä puhtauden symbolin ja kansallissosialistisen naiseuden esikuvan.

Söderbaumin roolihahmot usein olivat viattomia saksalaisia tyttöjä ja naisia, jotka joutuivat juutalaisen, tsekin tai puolalaisen häpäisemiksi. Yksi Kristina Söderbaumin rooleista oli legendaarisessa elokuvassa Jud Süss, jossa hän esitti sankarin vaimoa, joka hukuttautuu jouduttuaan juutalaisen roiston raiskaamaksi.

Kristina Söderbaumin hahmo kuoli hukkumalla kolmessa eri elokuvassa ja siitä hän sai humoristisen lempinimen Valtakunnanvesivainaja. Kaikissa kolmessa elokuvassa Söderbaum esitti rotumuukalaisen ahdistelemaa arjaista tyttöä.

Liittoutuneet käynnistävät sensuurin

Pariskunnan Veit Harlanin ja Kristina Söderbaumin viimeinen elokuva kansallissosialistisessa Saksassa oli historiallinen epookkielokuva Kolberg, joka valmistui Kolmannen valtakunnan loppuhetkinä vuonna 1945.

Sodan jälkeen Saksan miehittäjät kielsivät Veit Harlania tekemästä elokuvia, ja Kristina Söderbaumin työskentelyä näyttelijänä rajoitettiin sekä estettiin. Söderbaum esiintyi saksalaisissa teatterituotannoissa, mutta usein häiriköt ajoivat hänet lavalta pois huutamalla ja jopa heittämällä Söderbaumia mädillä tomaateilla.

Törkeä kohtelu ja jatkuva painostus saivat Söderbaumin virallisesti pahoittelemaan roolejaan kansallissosialistisen Saksan elokuvatuotannoissa. Vuonna 1951 Veit Harlan sai taas palata ohjaajaksi ja yhdessä vaimonsa Söderbaumin kanssa hän teki monia elokuvia, kunnes hän kuoli 1964.

Ura jatkuu

Leskeksi jäänyt Söderbaum jatkoi uraansa Länsi-Saksassa ja laajensi taiteellista toimintaansa tuottajana sekä valokuvaajana. Hän sai mainetta pätevänä muotikuvaajana mutta ei koskaan luopunut näyttelemisestä.

Iän myötä Kristina Söderbaumin näyttelijän työt harvenivat, mutta vielä vuonna 1993 hän esiintyi ikonisessa saksalaisessa saippuasarjassa Vuoristolääkäri ja 1994 näyttelijä Hugh Grantin tähdittämässä kauhuelokuvassa Yöjuna Venetsiaan.

Kristina Söderbaum kuoli 88-vuotiaana vuonna 2001 palvelutalossa Hitzsackerin kaupungissa yhdistyneessä Saksassa. Hän teki uransa aikana noin 30 elokuvaa ja kirjoitti omaelämäkerran nimeltä Nichts bleibt immer so (1983).

Elokuvat Historia Josef Göbbels Jud Süss Kansallismielinen kulttuuri Kansallissosialismi Kristina Söderbaum Kulttuuri Pohjoismaat Rotu Ruotsi Saksa Toinen maailmansota Ulkomaat Veit Harlan Yhteiskunta

Keskustelu

4 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Anonyymi

  Vastaa

  Ompas upea nainen! 😍

 • Mixu

  Vastaa

  Kiitos ”kielletystä” henkilökuvasta toimitukselle.

 • Plääh

  Vastaa

  Jud Süss tuli katsottua tubesta muutama vuosi sitten. Veikkaan, että on kadonnut sieltä. Mutta Der Grosse König saattaa löytyä. Siinä hän esiintyy. Hyvä elokuva sekin

 • suomalaisasiamies

  Vastaa

  Blondit on alkuperäisiä eurooppalaisia. Blondit on uusi rotu joka syntyi jääkauden luonnonvalinnan aikana. Se tappoi tummat ja tyhmät. Myös Kanarian alkuasukkaat olivat blondeja. Viimeinen katosi 1800-luvulla. Ramses II oli punatukkainen europidi.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi