Yhdysvaltojen pankkikriisi ajanut kullan hinnan ennätyskorkealle

Kullan hintakehityksessä nähtiin jälleen piikki, kun amerikkalainen PacWest-pankki ilmoitti olevansa konkurssin partaalla.

Talous

Yhdysvaltojen dominomaisen pankkikatastrofin viimeisimmät käänteet ovat ajaneet kullan arvon historiallisen korkealle. Valtiot, yritykset ja kansalaiset ostavat kultaa erityisesti aikoina, jolloin luottamus yhteiskunnallista vakautta, talouden tulevaisuutta ja rahajärjestelmän uskottavuutta kohtaan rapautuu.

Kullan hinnan nousujohteinen kehitys on jatkunut jo puoli vuotta globaalisti. Vaikka Joe Bidenin hallitus ja Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ovat vakuutelleet maailmalle, että amerikkalainen pankkijärjestelmä on edelleen vahva ja uskottava, jalometallin hintatrendi osoittaa, ettei globaali yleisö ole vakuuttunut. Amerikkalaisen pankkikriisin pelätään pahentuvan, minkä vuoksi yhä useampi suojautuu romahdukselta vaihtamalla esimerkiksi osake- ja käteisvarallisuutensa kultaan.

Kullan hintakehityksessä nähtiin jälleen piikki, kun amerikkalainen PacWest-pankki ilmoitti olevansa konkurssin partaalla. Fedin varovainen viestintä on omalta osaltaan vahvistanut markkinoiden käsitystä siitä, että Yhdysvaltojen johto varautuu talouskriisin leviämiseen.

Kansainvälisten keskuspankkien ajama kysyntä on ollut painava tekijä kullan kallistumisessa. Muut keskuspankit eivät luota Fedin kykyyn pelastaa Yhdysvaltojen taloutta, minkä vuoksi ne varautuvat globaalin reservivaluutan, dollarin, romahdukseen ostamalla turvallisena pidettyä kultaa. Yhdysvaltojen taloussota Venäjää vastaan on lisännyt erityisesti ei-länsimaisten keskuspankkien haluja siirtää varallisuuttaan dollarista kultaan, Financial Times taustoittaa.

Lähde: Financial Times

Dollari Fed Joe Biden Keskuspankit Kulta Pankit Pankkikriisi Politiikka Talous Talouskriisi Talousromahdus Ulkomaat Yhdysvallat Yhteiskunta

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Totuus

  Vastaa

  Tämä vuosikymmen on viimeinen milloin käytämme nykyistä rahajärjestelmää. Digitaalinen valuutta korvaa kaiken, alkaa uusi aikakausi. Se kenellä on kehittynein tekoäly vie kaiken. Kilpajuoksu on alkanut, kuka voittaa?

  • Vaihtokauppaa

   Vastaa

   Kuinka monta digi-rahaa on tällä hetkellä maailmassa? Viiden pisteen vihje: niitä on enemmän kuin valtioita.

   Ja jos josku haluaa antaa minulle setelirahansa niin minä kyllä näpyttelen hänelle vaihtareina bittejä.

 • Pekko

  Vastaa

  Tällä hetkellä ei ole virallista digivaluutta. Kun keskuspankit laskevat liikkeelle digivaluutan niin sitten kaikki on sidottu datan arvoon. Veikkaan että Kiina tekee aloitteen, muiden on pakko seurata perässä. Paperirahalla pyyhitään sen jäkeen persettä

  • TT

   Vastaa

   Datalle on vaikea mitata arvoa. Joku data merkitse jollekin paljon ja toiselle ei yhtään mitään. Tarvitaan yhteismitallinen arvon säilyttäjä, esimerkiksi jalometalli. BRICS-maat eivät aio toistaa Yhdysvaltain virhettä olla sitomatta rahan arvoa mihinkään konkreettiseen. Mutta BRICS-maiden yritykset sitoa omia valuuttojaan kultaan ja raaka-aineisiin ei välttämättä tule onnistumaan. Jos se ei onnistunut USA:lta, niin miksi onnistuisi niiltäkään? Tietenkin, jos juutalaiset pidetään poissa maksuvälineistä, niin aina on mahdollisuuksia. Mutta on täysin mahdotonta pitää niiden kuontaloita ja näppejä erossa rahajärjestelmästä. Juutalainen haistaa rahan tuhansien kilometrien päähän, irrottaa sen kaikesta arvokkaasta, jonka pitää itsellään ja jättää sinut leikkimään arvottoman paperi- tai digimaksuvälineen kanssa. Kertoo sinulle vaikkapa, että ”datalla on arvoa”.

   • Nimetön

    Vastaa

    Tähän brikc järjestelmään liittyvät ne maat jotka ovat matkalla ajassa taaksepäin, ryssä etupäässä. Näissä tavatan vaihto järjestelmissähän oravannahat ja simpukankuoret ovat kovaa valuttaa. Luoja on kuitenkin säätänyt luonnonlait niin että suuntana on jatkuva kehitys, toisinsanoen evoluutio. Ne jotka eivät sitä ymmärrä, tuhoutuvat.

 • TT

  Vastaa

  Jatkuvasta kehityksestä puhuvat enää vain kommunistit. Elämme rappion, taantumuksen, rumuuden ja tyrannian lisääntymisen aikakautta. Itsessään arvoton, mutta keskusvallan poliittisen syliotteen mm. sosiaalipisteytyksen kautta mahdollistava keskuspankkidigiraha lienee sitä yksi todiste. Ihmiset huijataan uskomaan olemattomaan ja siihen, että kehitys kehittyy aina vain parempaan suuntaan.

  • Nimetön

   Vastaa

   evoluutiota kun ei pysty pysäyttämään, digitaalinen valuutta perustuu tietoon eli dataan, joka on siis erittäin moni mutkainen algoritmi. Nykyinen rahajärjestelmä perustuu petrodollariin ja siitä johdettuun luotto järjestelmään (valuutta keinotteluun) eli paperiin jolla on joku arvo. Tällä paperilla on siis arvo niin pitkään kun siihen uskotaan, nyt arvo alkaa rapistua (inflaatio), koska se on siis pelkkää uskoa tähän paperin ostovoimaan. Uskokaa pois paperirahalla pyyhitään kohta perse, samalla katuu pankit ja eläkelaitokset, jälki tulee olemaan rumaa

 • Painajainen josta ei voi herätä

  Vastaa

  Ei ole evoluutiosta kyse. On kyse komentojärjestelmästä jossa pieni rikollinen eliitti määrää. 

  Tällaista hirmuhallintoa vastaan on velvollisuus taistella vastaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi