Vain kolmannes suomalaisista uskoo käteisen katoavan lähitulevaisuudessa

IRO Researchin toteuttama tutkimus tehtiin toukokuun 2022 aikana ja siihen vastasi yhteensä tuhat suomalaista. Euroopan maista Suomi on digitalisoinut maksuliikennettään innokkaimpien joukossa.

Talous

money, banknotes, euro

Suomalaisista 64 prosenttia ajattelee digitalisaation tehneen suomalaisesta yhteiskunnasta haavoittuvan, kun käteisen käyttö on vähentynyt maassamme selvästi. Tulokset käyvät ilmi Nosto-käteisautomaattien toukokuussa IRO Researchilla teettämästä valtakunnallisesta tutkimuksesta.

Suomalaisista 66 prosenttia ajattelee pankkien suhtautuvan kielteisesti käteiseen rahaan, mikä on osaltaan vähentänyt käteisen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Esimerkiksi ulkomaanmatkailu lisää suomalaisten käteisen käyttöä. Monissa suomalaisten suosimissa lomakohteissa ei edelleenkään pärjää ilman käteistä rahaa. Esimerkiksi Espanjassa käteisen osuus maksutapahtumissa oli Euroopan keskuspankkien teettämän SPACE-tutkimuksen mukaan vuonna 2019 83 prosenttia ja Kreikassa 80 prosenttia.

”Onko suomalaista maksuliikennettä kehitetty liiaksi pankkien toiveiden mukaiseksi? Tämä on kysymys, johon suomalaisessa yhteiskunnassa on nyt herätty. Monissa Euroopan maissa ei edelleenkään pärjää ilman käteistä rahaa. Ukrainan sota ja uhkaava maailmantilanne on herättänyt suomalaisetkin pohtimaan käteisen välttämättömyyttä yhtenä vaihtoehtoisena maksuvälineenä”, Nosto-käteisautomaattien maajohtaja Risto Lepo kertoo tiedotteessa.

”Suomalaisilla on eräänlainen peiliin katsomisen paikka siinä, olemmeko luopuneet käteisen rahan käytöstä liian vauhdikkaasti ilman perusteellista riskianalyysiä. Kysehän ei ole siitä, että haluaisimme hidastuttaa digitalisaatiota ja siirtyä takaisin käteiseen rahaan. Kyse on siitä, ettei maailma ole vielä valmis luopumaan käteisestä rahasta ja siksi se on säilytettävä yhtenä maksuvälineenä muiden rinnalla”, Lepo sanoo.

Suomi on digitalisoinut maksuliikennettään Euroopan maista etujoukoissa. Käteisen rahan osuus Suomen maksuliikenteestä on nykyisin noin 12 prosenttia. Tutkimuksen mukaan 65 prosenttia suomalaisista kokee käteisen rahan käytön muuttuneen hankalammaksi viimeisten vuosien aikana.

Lähde: Verkkouutiset

Digitalisaatio Käteinen Korttimaksaminen Kotimaa Pankit Talous Teknologia Uutiset Yhteiskunta

Keskustelu

13 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Orjamentaliteetti, typerä idiootti lauma.

  Vastaa

  Ilman käteisrahaa ei ole vapautta.

  On vain orjia, mikä näyttää sopivan idiootti suomalaisille.

  Kuolemanvaarallinen uhka. Jota idiootti ei tunnista.

 • TT

  Vastaa

  Globalistien, bankstereiden ja teknokraattien haaveena on käteisen poisto osana teknokraattisen maailmanlaajuisen kommunismin läpivientiä. Sen jälkeen mitään yksityisyyttä ei ole. Meidän oma Nokiamme on Pekka Lundmarkin suulla kertonut, että enää ei edes erillistä älypuhelinta tarvita vaan, että:
  “Many of these things will be built directly into our bodies.”

  Samaa on visioinut pääpiru Klaus Schwab toteamalla, että neljäs teollinen vallankumous ei muuta sitä, miten teemme asioita, vaan että se muuttaa meidät.

 • Että näin

  Vastaa

  Eivät ihmiset ole luopuneet käteisen käytöstä, vaan heidät on pakotettu luopumaan siitä erinäisillä verukkeilla.
  Automaattinostot on rajoitettu määrään x ja ylimääräisistä nostoista veloitetaan raskaalla kädellä.
  Eräät globalisti kauppaliikkeet eivät kelpuuta enää käteisostoja esom. Tools, Clas Ohlsson.

  Kaikista maksutapahtumista on jäätävä digitaalinen jälki, jotta voidaan henkilöä seurata ja myydä hänen kulutustietonsa kolmansille osapuolille.

  Automaattien määrää on laskettu, pankkipalveluita on siirretty verkkoon tiskipalveluita karsimalla.

  Mutta näin se menee, kun ei ole omaa pankkia vaan käskyt tulee ulkoa miten pankkien pitää toimia, pankkitoiminta ei ole valtion hallinnassa millään tasolla.

  • Harmaa talous pyörittää rattaita

   Vastaa

   No, rahaahan voi nostaa neljä kertaa kuukaudessa maksutta jonka jälkeen se vasta alkaa maksamaan. Se neljä kertaa 400e riittää hyvin suurimpaan osaan päivittäisistäostoksista.

   Ja mitä Toolsiin tulee niin kyllä minä sieltä aina ostan käteisellä. Minä laitan rahat pöytään, myyjä ottaa ne itselleen ja vinguttaa omaa korttiaan koneessa. Olishan se tyhmä jos se ei myisi kun asiakas on ostamassa. Ja Claesilta… sieltä ei minulla ole juuri ostettavaa…

   Mutta että se on totta että niin kauan kuin käytämme käteistä, sitä ei saa pois. Ja kun puhutaan ”harmaasta taloudesta” niin se on itse asiassa juuri se joka pitää taloutemme pyörimässä. Nimittäin sitä harmaata rahaa kun ei voi tallettaa eikä sillä ole verovähennysoikeutta, niin se pitää vain kuluttaa.

 • JT

  Vastaa

  Jos maassa ei ole toimivaa omaa käteisvaluuttaa, siellä on käytössä jonkun muun maan käteisvaluutta! Näin oli mm. aikoinaan Neuvostoliitossa.

 • Leino Kimmo

  Vastaa

  Suomen tulevaisuuden kuva; faktoihin perustusva, mutta kansalta koitettu salata !

  5 vuotta sitten lakimuutos hiljaisuudessa: panttikirjoja ei enää hallinnoi pankit, vaan maanmittauslaitos Turussa.

  Nyt selvinnyt; kun asunnon laina on maksettu pankki on jättänyt pantin eli talon omistusosuuden omiin nimiinsä saadakseen sitä vastaan lainaa 7 kertaisella vipukertoimella EKP:ltä.

  Nyt. kun asian tutkiminen on aloitettu on näitä löytynyt ympäri Suomea !

  Eräissä kaupungeissa pankit vaativat panttikirjojen siirrosta omiin nimiin jopa satojen eurojen ”järjestelymaksuja” !

  Itsellä 2 vuotta sitten prosessointi kesti 7 – 8 kuukautta ja pankkivirkailija valehteli ensin asaian olevan vireillä, vaikka nän asia ei ollut . ( vierailu pankkitunnuksilla Maanmittauslaitoksen sivuilla paljasti asian; sekä soitto ). 

  Jos pankit eivät oikeasti ole vakavaraisia; ei ne kohta pysty hoitamaan digivelvollisuuksiaankaan ?

  Tämän episodin jälkeen luottamus pankkeihin romahti !

  90-luvun TEHTY lamakin on vielä tutkimatta !

  • Petoksellista toimintaa

   Vastaa

   Tämä oli todella merkittävä tieto!! Kiitos tästä !!

   Tämä on asia jota tulisi tutkia enemmänkin . Senhän minä jo tiedänkin että kun otat lainan niin pankkisi myy sen eteenpäin kansainvälisille pankeille joita eivät sitten enää sidokkaan samat velvollisuudet tai lait kuin suomalaisia pankkeja. Mutta että Maanmittauslaitoskin on vielä tässä mukana. Ja pankki rikollisena välikätenä ei hoida panttia asiakkaalle ilman lisämaksuja. 

   Petoksen tunnusmerkitöhän kuuluu:”Itselle tai toiselle taloudellista etua hakeakseen…”

   No, minä sain aikoinaan panttikirjani Säästöpankista ilman lisämaksuja kun hain sen sieltä. Virkailija kyllä tarjosi uutta lainaa mutta hymyili koska tunsi minut. Ja tapani toimia.

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  Käteisellä saa aina parhaat alennukset 😉 Huomio: On syytä muistaa se.
  Syitä jokainen voi pohtia 😉
  Pankkimaksut joka maksutapahtumassa on y‑tunnuksilla oleville suhteettoman suuri kirjauksineen, sitä suurempi suhteessa mitä pienempi maksutapahtuma.
  Seppo Lehto

 • Tehdäänkehitysmaayhdessä

  Vastaa

  Moniko tämänkin sivuston plaraajista uskoo ”Khasaarivaltion” taistelevan Euroopan itsenäisyyden puolesta? Taitaa vesijohto vedessä olla ” jotain”? Itsellä porakaivo .

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  En tiedä kazaareista, enempi tässä kaupassa käydessä törmään 2:lla jalalla koirina esitettyihin Musteihin ja taikamatolla lentäviin.
  Käteisellä ostin tänään nippusiteistä alkaen … Saa nähdä 🙂 onko sissitoiminnassa käyttöä pitkille nippusiteille vai riittääkö vain viulunkieli?

  https://Ajan-Suunta.blogspot.com
  Seppo Lehto

 • Observer

  Vastaa

  Nähtiinhän se Kanadassa, miten käy maksukorteille ja ‑päätteille, jos on eri mieltä paikallisen Stalinin kanssa.

 • Lapuan aurinkokuningas

  Vastaa

  No kyllä ainakin kovaa vauhtia katoamassa on.

  Työpaikkaruokalasta vielä sapuskaa käteisellä tosin kokkipojan pitää aina hakea vaihtorahat takahuoneesta kun maksan huikealla 20 € setelillä. 

  Traktorin varaosia en saa käteisellä ostettua, parturissa kävin suomalaisessa ketjuparturissa en saanut maksettua käteisellä.

  Että ei tämä kehityssuunta nyt kovin hyvää ole.

  • Vain Käteisellä Kiitos

   Vastaa

   Ei kannata käyttää ketjupartureita, ketjut vain moottorisahassa.
   Yksityinen palveluntarjoja parhautta, kelpaa käteinen.
   Ketjuissa pelätään ohimyyntiä, siksi kaikki tilin kautta. Miksä idiotismi onkaan päässyt keskuuteemme?

   https://twitter.com/puunkaataja Itse huolin vain käteisellä vanhojen asiakkaiden lisäksi sillä luottotappion vaara on ilmeinen perseaukisten komukkamoraalin omaavien tsuhnien parissa.

   Puunkaataja

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  money, banknotes, euro