Finnwatch: Suomi pärjäsi kehnosti kansainvälisessä avoimuusvertailussa

Suomi pärjää erityisen huonosti yritysten omistustietojen avoimuudessa. Puutteet avoimuudessa lisäävät riskiä korruptiolle sekä vaikeuttavat rahanpesun ja veronkierron tutkintaa.

Talous

Suomalaisen yritystoiminnan vaikutuksia tutkiva yhdistys Finnwatch kertoo, että Suomi on pärjännyt kehnosti talouden avoimuutta koskevassa kansainvälisessä Financial Secrecy Index ‑vertailussa. Suomen sijoitus on 88. kaikkiaan 141 maata koskevassa indeksissä.

Finnwatchin mukaan Suomi pärjää erityisen huonosti yritysten omistustietojen avoimuudessa. Suomessa omistustietoja koskeva edunsaajarekisteri ei ole kaikille avoin, ja rekisteriin merkitään tiedot vain yritysten suurimmista omistajista.

– Suomessa tutkivat toimittajat ja kansalaisjärjestöt joutuvat anomaan lupaa saadakseen tietoja edunsaajarekisteristä. Rekisteriä on myös hankalaa käyttää. Voidakseen saada rekisteristä tietoja, pitää oikeastaan jo etukäteen tietää, mitä etsii, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen tiedotteessa.

Järjestö korostaa, että puutteet avoimuudessa lisäävät riskiä korruptiolle sekä vaikeuttavat rahanpesun ja veronkierron tutkintaa.

Moitteita Suomi saa myös siitä, että yritysten tilinpäätösten tilaaminen kaupparekisteristä on maksullista, eivätkä verotusta koskevat oikeuden päätökset ole kokonaan julkisia tai maksuttomasti saatavilla.

Suomessa yrityksiltä ei myöskään edellytetä kattavaa julkista maakohtaista verotietojen raportointia.

Indeksin mukaan kaikkein salailevimpia ovat Yhdysvallat, Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Luxemburg.

Lähde: Yle

Finnwatch Korruptio Kotimaa Rahanpesu Talous Veronkierto Verotiedot Verotus Yhteiskunta Yrittäjyys

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • otto suni

    Vastaa

    Lääketeollisuuteen sijoittaneita ja sieltä etuja saavia tahoja on erittäin vaikea jäljittää, samoin politiikan huipulla olevien henkilöiden kytköksiä liike-elämän huipulle!

    Suomi on vain näennäisesti vähän korruptoitunut maa, mutta korruptio on rakenteellinen ja siksi erittäin vaikea näyttää toteen! Hyvävelijärjestelmä toimii erinomaisesti ja loistava esimerkki on vapaamuurarit ja lionsit!

  • pöh

    Vastaa

    Suomihan on loppupeleissä hyvin korruptoitunut maa,
    Sitä ei vaan avoimesti myönnetä, koska täällä on ”hyvä veli järjestelmä” puolueilla.
    Miettikää nyt vaikka sitä että joku pienen pitäjän sote johtaja tienaa enemmän kun Lontoon pormestari.
    Järkyttävää mutta niin se vain on.

    • GLGL

      Vastaa

      Suomalaistyylinen korruptio, eli niin sanottu ”viikarointi” on jo niin sofistikoitunutta, että kohta FT käyttää siitä nimitystä ”viikaring”.

  • Systeemi on läpimätä

    Vastaa

    Esimerkki Suomalaisesta korruptiosta on se miten poliittinen eliitti jakaa rahaa ja etuisuuksia lähipiirilleen ja käyttää veronmaksajien rahaa omiin henkilökohtaisiin kuluihinsa. Asiasta nousee välillä mediankin huomioon, mutta se unohdetaan vajaassa viikossa. Tekijät eivät joudu mihinkään vastuuseen, elleivät ole joutuneet sisäpiirin epäsuosioon. Pelkästää jo se, ettei suuryritysten lobbareita päästetä enää voitelemaan päätöksiä tekeviä poliitikkoja muuttaisi tilannetta olennaisesti

  • juha II

    Vastaa

    Suomi on maailman korruptoituneimpia maita lävitse koko yhteiskuntarakenteen kaikilla sen aloilla alkaen taloudesta loppuen koko käärmeen häntään!

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi