Tutkimus: Kehitys­apua valuu korruptoituneen eliitin veroparatiisitileille

On yleisesti tiedetty fakta, että maailmanparannukseen tarkoitettu kehitysapu löytää todellisuudessa tiensä kehitysmaiden rikkaan väestönosan taskuihin. Aiheesta on jälleen tehty uusi tutkimus.

Talous

Close up - Händler zählt Geldscheine auf einem Markt in Simbabwe

Tutkijat seurasivat, kuinka paljon Maailmanpankki on rahoittanut kehityshankkeita sekä antanut suoraa budjettitukea 22 valtiolle, jotka tarvitsevat eniten pankin apua.

Samalla he seurasivat Kansainvälisen järjestelypankin (Bank for International Settlements) tiedoista rahavirtoja näistä köyhistä maista. Tavoite oli seurata rahanvirtoja veroparatiiseina tunnettuihin paikkoihin sekä valtioihin, joissa on tiukka pankkisalaisuus. Tällaisia ovat esimerkiksi Sveitsi, Luxemburg ja Caymansaaret.

Vertailun vuoksi tutkijat selvittivät myös rahavirtoja verotukseltaan tavallisina pidettäviin maihin, kuten Saksaan, Ranskaan ja Ruotsiin.

Tulos oli selvä. Niinä vuosineljänniksinä, kun köyhät maat saivat paljon apua, rahavirrat veroparatiiseihin aukenivat.

Tutkijat löysivät matemaattisen kaavan. Kun maa saa lisää apua prosentin bruttokansantuotteestaan, maan kansalaisten talletukset veroparatiiseihin kasvavat 3,4 prosentilla.

Talletusvirrat veroparatiiseihin osuivat tarkasti niihin vuosineljänneksiin, joina apua jaettiin paljon. Samaan aikaan ei havaittu eroa ulkomaisissa talletuksissa tavallisen pankkisäätelyn maihin. Tämä kaikki vihjaa avun valumisesta veroparatiiseihin.

Tutkijat eivät pystyneet näkemään, ketkä tekivät kansainvälisiä talletuksia. He päättelevät, että kyseessä on pakko olla taloudellinen ja poliittinen eliitti.

Yksi päätelmä on se, että köyhien maiden köyhillä ei monesti ole pankkitiliä edes kotimaassaan, joten tuskin heillä on tiliä Caymansaarilla.

Tutkimuksen mukaan eniten apua tarvitsevissa maissa avusta vedetään eniten välistä.

Tutkimuksessa keskityttiin 22 valtioon, jotka ovat eniten riippuvaisia Maailmanpankin avusta, eli Afganistan, Armenia, Burkina Faso, Burundi, Eritrea, Etiopia, Ghana, Guinea-Bissau, Guyana, Kirgisia, Madagaskar, Malawi, Mali, Mauritania, Mosambik, Niger, Ruanda, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone, Tansania ja Uganda.

Lähteet: HS, Maailmanpankki

Afrikka Kehitysapu Korruptio Maailmanpankki Musta rotu Rotu Talous Ulkomaat Veroparatiisit

Keskustelu

10 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Jarmo

  Vastaa

  Sitten pitäisi vielä ”selvittää”, että osa näistä rahoista kiertaa takaisin niiden maiden päättäjille ketkä puoltavat näitä ”apu”rahoja.
  Vai onko nuo veroparatiisitilit jo valmiiksi heidän korruptiokassoja.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Muuan eläkkeelle jäänyt virkamies muutama vuosi sitten kirjoitti kehitysavusta kriittisen kirjan. Suomessa on jokin pahasti vialla, kun virkamiehet uskaltavat puhua epäkohdista vasta eläkkeellä.

  • Luokattomat ihmiset

   Vastaa

   Tätä minäkin olen aina ihmetellyt. Kun siirrytään eläkkeelle niin ruvetaan neuvomaan muita ja arvostelemaan muista. Siksi en periaatteesta osta näitä ”eläkeläisten” kirjoja. Turha tukea henkilöä joka ei omana työaikanaan saanut mitään aikaiseksi.

   Ihan niinkuin Manu ja Martti. Kumpikin tuhosi omana aikanaan Suomea minkä ehtivät. Ja eläkkeelle siirryttyään arvostelivat niin paljon kun ehtivät. Ja usein olivat neuvomassa muita vaikka omana aikanaan ainoa neuvo kriisiajassa oli ”kylä se siitä”.

 • Jones

  Vastaa

  Onhan se aivanselvää että kehitysavulla rahastetaan. Suomen punaisenristin johtajan palkka paljataa tämän tosiasian. Eikä kehitysmaiden liikakansoituksen ruokkiminenkaan ole muuta kuin suurta hulluutta. Jos suomalaiset olisivat lisääntyneet kehitysmaiden tavoin, niin suomalaisia olisi nykyään 25 miljoonaa.
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/83467938-f938-42e7-8871–1d9ac8196f74
  ‑Torstilan tulot olivat yhteensä 159 239 euroa, joista pääomatuloja oli 1 785 euroa.

 • TT

  Vastaa

  Kehitysapujärjestelmä = rahanpesujärjestelmä.

 • Jarkko

  Vastaa

  Presidentti suojelee kirkon yhteisvastuukeräystä, josta menee 60% ulkomaille ja sama suhde myös punaisen Ristin keräyksessä. Eli valtion ulkomaille syytämät miljardit eivät riitä vaan mummoilta kerätään vielä loputkin roposet.

 • Salomon

  Vastaa

  Salaliittoteorioita!!!

 • Suvi-Joonas

  Vastaa

  Nyt olisi paikallaan tutkia, kuinka monella suomalaisella poliitikolla ja johtavalla virkamiehellä on ulkomainen luottokortti.

 • Tupauuno

  Vastaa

  Se kirja on Matti Kääriäisen kirjoittama Kehitysavun Kirous. Vaikka kirjoittaja tuntee alan kuin omat taskunsa, on hän kuitenkin säästellyt jonkin verran koko totuutta, koska on ollut itsekin jakamassa näitä miljardeja gebardihatuiille. Jokuhan taisi laskea, että Suomen valtiovelka taitaa vastata aika tarkkaan sitä, mitä on jaettu sinne molokin kitaan. Vihervasemmisto Marinin johdolla intoilee siitä 0.7% ja sitten vielä päälle se 0.2%, josta ei ole oikein puhuttu mitään. Minusta 1.3 miljardia euroa korjaisi paljon enemmän kotimaassa kuin siellä heimopäälliköiden maastureissa.

 • Simo Koini

  Vastaa

  Ja perille mennessään kehitysapu saa neekerit lisääntymään entistä enemmän, sitten ylisuuret neekeripopulaatiot änkeävät Eurooppaan. Afrikan väestö on 2nkertaistunut/sukupolvi 1960–2020, eli aikana kun kehitysapua on jaettu.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Close up - Händler zählt Geldscheine auf einem Markt in Simbabwe