Selvitys: Rokotteita kauppaavat lääkeyhtiöt korruptoivat EU:ta vähintään kymmenillä miljoonilla vuosittain

Lääkeyhtiöiden kasvavat lobbausbudjetit osoittavat, että yhtiöt tietävät saavansa rahalleen tuntuvan vastineen.

Talous

Korruptionvastainen kansalaisjärjestö Corporate Europe Observatory (CEO) on tutkinut, kuinka suuria rahasummia monikansalliset lääkeyhtiöt käyttävät vuosittain EU-poliitikoiden lahjontaan.

Ilmiö on erityisen ajankohtainen siksi, että monien poliitikkojen vaatima rokotepakko hyödyttäisi erityisen paljon poliitikkoja rahoittavaa lääkebisnestä.

CEO:n mukaan suuret lääkeyhtiöt käyttävät vuosittain vähintään 36 miljoonaa euroa lobbaamiseen Euroopan unionissa. Todellisuudessa luku on CEO:n mukaan kuitenkin huomattavasti korkeampi. EU:n tehottomat läpinäkyvyyssäännöt ovat mahdollistaneet sen, että suuri osa lobbausrahoista pysyy kokonaan salassa, joten korruption todellista mittaluokkaa ei tiedetä.

Avainlukuja

Lääkeyhtiöt ovat vain tehostaneet lobbaamistaan ”koronakriisin” aikana. Alla CEO:n keräämiä avainlukuja, jotka perustuvat EU:n avoimuusrekisteriin:

 • Lääkeyhtiöt käyttävät vuosittain vähintään 36 miljoonaa euroa EU:n lobbaamiseen, mutta luku on todellisuudessa tätäkin korkeampi.
 • Yhteensä yli 40 lääkeyhtiötä lobbaa EU:n poliitikkoja.
 • Lääkeyhtiöt käyttävät lähes 15 miljoonaa euroa vuosittain palkatakseen konsulttiyhtiötä lobbaamaan puolestaan EU:ssa.
 • Lääkeyhtiöt ovat palkanneet yhteensä vähintään 290 EU-lobbaria, mutta luku on todellisuudessa tätäkin suurempi.
 • Lääketeollisuuden tärkein lobbausjärjestö EFPIA kasvatti lobbausbudjettiaan noin 20 prosenttia koronavuonna 2020.
 • Pfizer yksinään käyttää vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa EU-lobbaukseen.

Objektiiviset EU-poliitikot?

Pfizer on tehnyt EU:n korruptoinnista suoranaista taidetta. Yhtiö on perustanut Brysseliin kokonaisen lobbaustoimiston. Pfizerillä on myös neljä täysipäiväistä lobbaria, joilla on pysyvät kulkuluvat Euroopan parlamenttiin. Näiden lisäksi Pfizer ostaa lobbauspalveluita myös ulkopuolisilta konsulttiyhtiöiltä.

CEO:n mukaan Pfizer pyrkii aggressiivisesti piilottelemaan lobbausbudjettiaan, joten senkin todelliset luvut ovat huomattavasti korkeammat.

Kaikesta tästä huolimatta valtamedia pyrkii uskottelemaan meille jatkuvasti, että Euroopan unioni sekä EU-myönteiset poliitikkomme ovat objektiivisia ja totuudenmukaisia korona- ja rokotekannanotoissaan. Lääkeyhtiöiden kasvavat lobbausbudjetit kuitenkin osoittavat, että yhtiöt tietävät saavansa rahalleen tuntuvan vastineen.

Lähde: Corporate Europe Observatory

Euroopan parlamentti Euroopan unioni Hyvinvointi Koronarajoitukset Koronavirus Korruptio Lääketeollisuus Lobbaus Pfizer Poliittiset viholliset Politiikka Raha Rokotteet Talous Yhteiskunta

Keskustelu

3 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Tämähän on päivänselvä asia, katsokaa vaikka suomalaisten ”terveysasiantuntijoiden” sidonnaisuuksia monikansallisiin lääkeyhtiöihin, kyllä löytyy jos jonkinlaista palkkiota.
  THL:ää ja rokotetutkimuskeskustakin voidellaan ihan sopivasti, jotta tulee sellaisia ulostuloja kuin halutaan kuulla.

  Sama koskee poliitikkoja, monella heistä on aivan varmasti osakkeet ostettuna ja bisnestä tehdään ihmisten terveyden kustannuksella.
  Kansan pitäisi olla ”hieman” valveutuneempaa ja ottaa asioista edes jonkin verran selvää, eikä tyhmänä uskoa jokaikistä lausetta, minkä näkevät tai kuulevat valtamediasta ja korruptoituneiden poliitikkojen suusta.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Nykyinen korrruptio on varmasti laillista lain kirjaimen mukaan mutta ei sen hengen mukaan. Korruptio on sellainen Gordionin solmu, että sen aukaisemiseen tarvitaan miekkaa.

 • Juha

  Vastaa

  Paha saa palkkansa. Melkoinen rahasampo tämä korona. Sivistysvaltiossa tätä kutsuttaisiin sanoilla rikos, petos ja massamurha. Syyllisiä on lukuisia, vaikka moni toimiikin riivattuina hypnoosissa. 

  Ehkä nämä rikolliset saavat joskus tuomion. Hartaasti toivon siis, että paha saa palkkansa.

  Alex Jonesilla (infowars) on taas tärkeää kerrottavaa. On koonnut palapeliä siitä, miten tämä suuri huijaus sai alkunsa. Ja valottaa vähän seuraavia askeleita, mihin ollaan menossa.

  https://www.banned.video/watch?id=615ba50fbaf9982cf581138c

  Jos joku kuvittele, että Suomen nukkehallinto tai Arkadiamäen sirkus näistä päättää on syytä avata silmät.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi