Kiinan kiinteistöjätin kriisi järisyttää nyt myös Eurooppaa ja Wall Streetia – voi levitä pankkeihin

Maailmantalouden suurvaltana Kiina voi vetää Yhdysvallat ja Euroopan mukanaan kriisiin, jossa keskuspankkien luoma mielikuvitusraha menettäisi viimein arvonsa.

Talous

Kiinalaisen Evergrande-kiinteistöjätin velkakriisi on levinnyt rahoitusmarkkinoiden kautta jo Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Sijoittajat pelkäävät, että Evergranden ongelmat voivat aiheuttaa dominoefektin, jossa vaikeudet leviävät kiinalaisen pankkisektorin kautta maailmalle aiheuttaen valtavia tappioita.

Wall Streetilla pörssi-indeksit painuivat alemmas kuin kertaakaan kevään jälkeen. Pörssin VIX-pelkokerroin teki korkean piikin, mikä kuvastaa sijoittajien paniikkia.

Osakkeiden, bondien ja raaka-aineiden hinnat myös muissa Yhdysvaltojen ja Euroopan pörsseissä ovat pudonneet dramaattisesti, kun sijoittajat ovat pyrkineet pääsemään eroon riskialttiista omaisuudestaan mahdollisimman nopeasti.

Konkurssiuhka

Ketjureaktio käynnistyi, kun Evergranden kurssi putosi 10 prosenttia Hongkongin pörssissä. Evergrande on pahemmin pakkasella kuin kertaakaan yli kymmeneen vuoteen. Yhtiön kurssi alkoi syöksyä, kun se ilmoitti olevansa konkurssivaarassa. Evergrande on ilmoittanut, että monet sen johtajista tulevat saamaan ”vakavan rangaistuksen”, sillä näiden epäillään sumuttaneen yhtiön rahoittajia.

Evergrande on velkaa rahoittajilleen yhteensä yli 300 miljardia dollaria. Tämän viikon torstai voi olla yhtiölle kohtalokas, sillä kyse on ulkomaalaisille velkojille suoritettavien korkomaksujen takarajasta.

Länsimaisilla rahoitusmarkkinoilla Evergrande on jälleen paljastanut ongelmat, jotka ovat muhineet yli kymmenen vuoden takaisesta finanssikriisistä lähtien. Keskuspankit ovat luoneet kriisin jälkeen tuhansia miljardeja euroja tyhjästä estääkseen elinkelvotonta talousjärjestelmää kaatumasta. Mutta kauanko korttitalo vielä kestää?

Keskuspankit tulossa tiensä päähän?

2010- ja 2020-luvuilla eurooppalaiset sijoittajat ovat joutuneet jokaisen kriisin yhteydessä punnitsemaan tarkkaan, kykenevätkö keskuspankit todella estämään romahduksen. Osa sijoittajista vaikuttaa uskovan, että Evergranden aiheuttama ketjureaktio voi olla niin tuhoisa, ettei Euroopan keskuspankki kykene torjumaan sitä vain luomalla lisää virtuaalivaluuttaa.

Asiantuntijat painottavat, ettei kyse ole ainoastaan Evergrandesta. Yhtiö on vain jäävuoren huippu, sillä Kiinassa on kasvava joukko suuria kiinteistökonserneja, joilla on vaikeuksia selvitä veloistaan.

Kiinteistösektori toimii pankkilainojen varassa. Tämän vuoksi konkurssiaalto kiinteistömarkkinoilla voi synnyttää Kiinassa pankkikriisin. Maailmantalouden suurvaltana Kiina voi vetää Yhdysvallat ja Euroopan mukanaan kriisiin, jossa keskuspankkien luoma mielikuvitusraha menettäisi viimein arvonsa.

Lähde: Financial Times

Euroopan keskuspankki Hongkong Keskuspankit Kiina Konkurssi Pankit Pörssi Raha Rahoitus Rahoitusmarkkinat Talous Talousromahdus Velka Velkaelvytys VIX Yhteiskunta

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Ei hätää. Suomen veronmaksajat ovat taas valmiina auttamaan mahdollisten pelastuspakettien suhteen. Käsi vain lippaan ja herätyskello soimaan klo 4:30. Tehdään pari työtuntia taas lisää, jotta on varaa kattaa Kiinankin ongelmat. Hölmölä hoitaa.

 • Joku

  Vastaa

  Keskuspankit painavat rahaa ja mitään ei tapahdu. Pörssit nousi eilisen pienen niiauksen jälkeen. Kurssit eivät voi laskea, koska keskuspankit eivät salli sitä. Jos uskoo salaliittoteorioita, keskuspankit romauttaa talouden vasta sitten kun he ovat valmiina. Tai sitten maailma ajetaan sotaan jolloin kurssit tulee alas.

  Eli tämä keissi on unohdettu jo ensi viikolla.

 • Cryptos

  Vastaa

  Cryptoissa itsellä rahaa kiinni.

 • JM

  Vastaa

  Keskuspankit haluaa yhden keskitetyn digitaalisen rahan ja orjuuttaa kaikki ihmiset. Nykyinen järjestelmä pitää romahduttaa, jotta he saavat ”The Great Reset” läpi. Voi olla, että sihen tarvitaan iso sota esim. Pohjois-Korea vs Japani ja siihen liittyy sitten mukaan USA ja Kiina. Sillä saisi hyvin maailmantalouden sekaisin.

 • Muiden huolia

  Vastaa

  Onneksi ei ole noita ogelmia. Ei ole paperiosakketa. Ainoa osake n konkreettinen ja se ei tässä heilahduksessa menetä arvoaan.

  Ruoka maistuu ja uni tulee.

 • Nimetön

  Vastaa

  Pitäisköhän sijoittaa kyseiseen kioskiin.

  Ja ihan nyt sen takia, valtaosa sijoituskohteista on tupannut menemään nurin ja suht nopealla aikajänteellä.
  Tässä tapauksessahan hukattu/hävitty sijoitus olisi lopputulokseltaan yksi parhaista. 😃

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi