EKP-johtaja: Jäsenvaltioiden budjetit suunniteltava EU-tasolla

EKP käyttää koronakriisiä hyväkseen pyrkiessään ajamaan alas jäsenvaltioiden taloudellisen itsenäisyyden viimeisetkin rippeet.

Talous

Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankin (EKP) johtaja Christine Lagarde toivoo, että EU-jäsenvaltiot luopuvat tulevaisuudessa maakohtaisista budjeteista. Toisin sanoen keskuspankkiiri haluaa rakentaa EU:sta täysiverisen liittovaltion, joka päättää jäsenmaiden puolesta, mihin veronmaksajien rahat käytetään.

Taloussanomien mukaan ”EKP on pitkään vaatinut euroalueelle yhteistä budjettia, mutta Lagarde näyttää alkaneen yhä painokkaammin ajamaan asiaa”. Lehden mukaan vaikuttaa siltä, että EKP käyttää koronakriisiä hyväkseen pyrkiessään ajamaan alas jäsenvaltioiden taloudellisen itsenäisyyden viimeisetkin rippeet.

Vielä viime kuussa Lagarde totesi, että EU:n koronaelpymisrahasto olisi ”kertaluonteinen”. Nyt hän on alkanut vaatia, että elpymisrahastosta tehtäisiin ”pysyvä osa eurooppalaista työkalupakettia”.

Elpymisrahastosta yhteiseen budjettiin

Elpymisrahasto syntyi, kun EU-valtiot pakotettiin ottamaan yhdessä 750 miljardin euron velka yksityisiltä markkinoilta ”koronakriisin torjumiseksi”. Kyse oli historiallisesta hetkestä, sillä EU-maat solmittiin yhteisvastuulliseen velkaan, joka voi ajaa jäsenmaat ennennäkemättömään kriisiin, jos osa valtioista ajautuu konkurssiin ennen velan takaisinmaksua.

EKP toivoo, että valtiot pakotettaisiin luopumaan budjetti-itsenäisyydestään elpymisrahastoon vedoten. Koska jäsenmaat on sidottu yhteiseen EU-velkaan, tahtoo EU nyt riistää jäsenmailta kyvyn päättää siitä, mihin julkiset varat kohdennetaan. Kysymykseksi jää, miksi Suomessa tämän jälkeen järjestettäisiin enää yksiäkään poliittisia vaaleja edes kulissien ylläpitämiseksi.

Lähde: Taloussanomat

Christine Lagarde Euroopan keskuspankki Euroopan komissio Euroopan unioni Keskuspankit Korko-orjuus Kotimaa Liittovaltio Pankit Pankkiirit Poliittiset viholliset Politiikka Raha Talous Valtionvelka Velka Veronmaksajat Verotus Yhteiskunta

Keskustelu

4 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • J Laakso

    Vastaa

    Valta on sillä, jolla on raha. Ei siitä mihinkään pääse. Nyt, kun Suomen valtion kuluista noin puolet maksaa EKP, on sillä luonnollinen oikeus määrätä puolesta valtion päätöksistä.

    EKP ei ole ongelma. Se käyttää vain maksajan oikeutta. Ongelma on valtion velan ottaminen.

    Jos valtio ei ottaisi ollenkaan velkaa ulkomailta, olisi hallitus täysin riippuvainen kansan tahdosta!

  • Jari M

    Vastaa

    Tosiasiassa raha, jota ei oteta markkinoilta on vain veron perimistä toisella nimikkeellä.
    – Tässä tapauksessa verovelvollisten joukon, muodostavat kaikki ne, jotka on pakotettu suorittamaan kaikki maksunsa euroissa.

  • Rahaa tyhjästä

    Vastaa

    Voi olla, että tällä hetkellä EKP laatisi paremman pudjetin Suomelle kuin oma hallitusviisikko, jopa tavallisen kansalaisen eduksi.

  • jupi

    Vastaa

    EU ei kestä tulevaa 4 vuoden sykliä maiden vaaleissa. Nyt alkaa olee jo enmmistö EU eron puolella. Aika vähissä on hyödyt suomen kansalaisille, pelkkä maksajan rooli

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi