Taloustutkimus: Kriisin uhka korkeimmillaan vuosiin

Brookingsin maailmantalousindeksin luvut ovat synkemmät kuin kertaakaan sen jälkeen, kun indeksi sai alkunsa vuonna 2012.

Talous

Brookings-tutkimuslaitoksen mukaan globaalin talouden riskit ovat alkaneet paisua tänä syksynä. Poliitikot ja media onnistuivat viime kesänä vakuuttamaan kansan siitä, että talouskriisin ”uhka olisi ohi”, mutta raa’at numerot kertovat kokonaan toista tarinaa.

Brookingsin maailmantalousindeksin luvut ovat synkemmät kuin kertaakaan sen jälkeen, kun indeksi sai alkunsa vuonna 2012. Tutkimuslaitoksen mukaan ”pitkäaikaisen taloudellisen arpeutumisen riskit ovat nousussa”.

Brookingsissa työskentelevän professori Eswar Prasadin mukaan ei ole olemassa mitään merkkejä siitä, että talous olisi ”parantumassa ja palautumassa ennalleen”. Sen sijaan yritysten investointi- ja työllistämisnäkymät ovat Prasadin mukaan surkeat.

Keskuspankkien työkalut on kulutettu loppuun

Tutkimuslaitos selvitti, että yritysten ja kuluttajien luottamus markkinoihin ei ole palannut. Yritysten tulevaisuudennäkymiä kuvaavat luvut ovat erityisen pahaenteisiä.

Prasad painottaa, että kevään optimistiset kuukaudet johtuivat keskuspankkien keinotekoisesta elvytyspolitiikasta. Valtiot velkaantuivat antaakseen rahaa työnsä menettäneille kansalaisille, jotta nämä voisivat jatkaa kuluttamista ja näin pitää yritykset vedenpinnan yläpuolella.

Prasad varoittaa, että keskuspankit ovat nyt kuluttaneet työkalunsa loppuun, eikä pelivaraa enää juuri ole. Prasadin mukaan keskuspankit ovat ajaneet itsensä nurkkaan luopumalla perinteisistä tehtävistään ja alkamalla rahoittamaan jopa yksityisiä yrityksiä. Keskuspankkien kriisiytyminen voi historian valossa johtaa hyperinflaatioon ja täydelliseen talousromahdukseen.

Lähde: Financial Times

Brookings Keskuspankit Korko-orjuus Pankit Raha Talous Talousromahdus Valtionvelka Velka Yhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Doktor Mikael

  Vastaa

  Kyllä se on ollut tätä rahan pumppaamista jo monen monta vuosikymmentä. Ei mitään uutta. Ja pumput on kyllä kunnossa, voisi jopa sanoa että huippuvireessä. Vanhat mittarit vaan eivät toimi enää. 

  Systeemi on mikä on. Rahan arvolla tai määrällä että ole enää merkitystä ja hyperinflaatioita ei tule koskapa kaikki tekevät samaa. Inflaatio olisi mahdollista vain jos olisi olemassa jokin kiinteä mittapiste. Mutta koska ainoa mittapiste, USD, paisuu kiivaammin kuin mikään muu, niin mitään hyperinflaatiota ei tule.

 • Juha Pekkala

  Vastaa

  Romahdus lienee toivottavin tilanne. Joskus vain vanha ja mätä on räjäytettävä ja rakennettava uutta. Nykymaailma joutaakin kadota, sillä ”näin risaa” on enää turha korjailla.
  Nyt kaikki kansallismieliset kuntokuurille ja valmistautumaan ”Grande Finaleen”

 • sotatila

  Vastaa

  Valtio kohtelee niin vihamielisesti veronmaksajia että ei ole syytä tukea taloudellisesti läpeensä korruptoitunutta mätäpaisetta, eli valtion taloutta. 

  Partisaanitalous, eli kansan oma talousjärjestelmä käyttöön.

  Suomi on tuhoon tuomittu nykyisellä johdolla. Yrittäjillä on liian paljon erilaisia maksuja jotka rasittavat yritysten kykyä toimia, työllistää ja maksaa veroja. Korona rajoitukset tekevät monen yrityksen toiminnasta kannattamatonta.

  Ilmastokriisi huijaus ja kuristava vihreä maailmantalous yhdessä korona terrorin kanssa tuhoavat myös aivan terveet ja terveellä pohjalla olevat yritykset. Ilman yrityksiä ei ole työpaikkoja, ja ilman yrityksiä ja työpaikkoja ei ole valtiolla verotuloja. Ellei sitten perusteta tuhansia uusia sosiaalitoimistoja ja teeskennellä että nyt on työllistettyjä. Joka kortteliin KELA toimisto. Ei yksityisiä yrityksiä. Vain julkinen sektori ja muutama globaali jättifirma. Eli kuten suunnitelmatalous kommunismissa. 10 000 uutta lipun tarkastajaa jne. Vielä pääsee Suomesta pois mutta miten kauan vielä. Samaan aikaan matujen hyysäämiselle ei näy loppua eikä loisimiselle. 

  Kun kotimainen kysyntä on hyytynyt ja vientisektori hyytynyt ollaan umpikujassa. 

  Marin pois ja nopeasti, ja Halla-Aho ja Harkimo johtoon.

  • Nimetön

   Vastaa

   Halla-aho ja Harkimo ovat Järjestelmän miehiä. Kun heitä (yksi kerrallaan) nostetaan valtaan, Järjestelmä saa taas muutaman vuoden jatkoaikaa. Tässä ei ole poliittista ratkaisua.

   Todellinen muutos tapahtuisi vain jos rahajärjestelmässä toteutetaan sääntö ”Taho, joka luo rahaa – ei saa lainata sitä eteenpäin korollisena velkana”. Mikäli tämä ei toteudu – mitään ei muutu kuin korkeintaan nimitys. Tämä taas vaatii useiden osatehtävien toteuttamista:
   – kansallisen valuutan palauttaminen
   – keskuspankin kansallistaminen ja valtuuttaminen rahoittamaan Valtion alijäämä
   – pääoman viennin kieltäminen
   – liikepankeilta vähimmäisvarantojärjestelmän käytön kieltäminen
   ja muutama muu toimenpide. 

   Se olisi mitä suurin Vallankumous ja sodan julistus Kansainvälisille Hyeenoille, jotka mieluummin polttavat maan tasalle koko valtakunta kuin sallivat että goyim pääsevät irti orjuudesta. Kuten he tekivät Kansallissosialistiselle Saksalle.
   Adolf Hitler, John Kennedy, Saddam Hussein, Nicolae Ceaușescu ja Muamar Gaddafi oli murhattu ja neljän viimeksi mainitu murhan hetki oli ”sattumalta vuodatettu” julkisuuteen ja näytetty tuhansia kertoja TV-laatikoiden välityksellä ympäri maailmaan, jotta jokainen politiikko joka maassa tietäisi, miten rangaistaan niskottelusta (((Rahan Valtiaiden))) intressejä vastaan.

 • sotatila

  Vastaa

  Ensin tarvitaan poliittinen ratkaisu joka luo edellytyksen sille että raha ja pankkijärjestemä voidaan muuttaa.

  Hitler ja Kennedy valittiin vaaleilla valtaan. Ja sen jälkeen kyettiin aloittamaan raha ja pankkijärjestelmän muutos. Rahan valtiaat tuhosivat Saksan ja salamurhasivat Kennedyn. Molemmat yrittivät irtautua rahan valtiaiden otteesta.

  Ei pidä jäädä odottamaan että jostain ilmestyy johtaja joka taas antaa meille vähän lisäaikaa.

  Se mitä meillä nyt jo on pitää käyttää hyödyksi. Toisin sanoen pieniä kansallisia puolisotilaallisia joukkoja. Ei avointa yhteenottoa koska siihen ei voimavarat riitä.

  Kun tilanne tästä vielä huomattavasti pahenee, alkavat pienryhmät sissitoiminnan omaaloitteisesti joka sitten laajenee siitä.

  Pasifistinen antautumismieliala on murskattava.

 • Paljon muuttuu romahduksessa

  Vastaa

  Monessa kommentissa viimeisen vuoden aikana on touvottu talousromahdusta. Mutta haluatko sitä oikeasti?

  Lähdetään kysymyksestä: Omistatko asuntosi? onko siitä lainaa? Aivan ensimmäisenä talousromahduksessa lainojen korot nousevat. Ne nousevat helposti 8%:iin mutta 12%:iakaan ei ole mahdoton.

  Sen seurauksena, mutta muutoinkin, vuokrat nousevat ensimmäisenä vuonna kolminkertaisiksi. Kuinka monella on siihen varaa?

  Entäs sitten palkat? No, ne laskevat koska aina löytyy se joka tekee halvemmalla, koska on pakko. Kuinka monta prosenttia sinulla on varaa laskea palkkatasoasi näiden kahden edellisen kohdan jälkeen?

  Entä sitten kauppojen hinnat, ruuat ja muut hyödykkeet? Ne aluksi kaksinkertaistuvat ja pitkässä juoksussa tasaantuvat ostovoiman suhteen.

  Työttömyyskorvaus on minimi, 18e/pv – 45% veroa. 

  Ajoneuvojen käyttömaksua ollaan jo nyt kolminkertaistamassa. Se antaa perspektiiviä tulevaan.

  Onko sinulla energiaa ja ruokaa pariksi vuodeksi? Onko paikka josta kukaan ei aja pois? Pystytkö elämään ja toimimaan edelle mainittujen korotusten jälkeen?

  Jos pystyt, voit unelmoida talousromahduksesta. Jos et, on aika ruveta pistämään omaa elämää mallilleen.

 • Satonäkymiä odotellessa

  Vastaa

  Tilanne on muuttuntu jo. Nimittäin, Amerikan kaliforniassa on hajoitettu sen verran paikkoja että sieltä on jääny merkittävä osa satoa keräämättä. ja se on vaikuttanut jo ruan hintaan, sen nousun. No, odotellaan nyt muunkin maan tilanne ja katsotaan.

  Mutta ikäväksi tämän asian tekee se että kalifornian hinnannousu tulee vaikuttaman eurooppalaisenkin ruuan hintaan. Pienellä viveellä. Jos liittovaltion toisessa ja kolmannesakin osavaltiossa merkittävä osa sadosta jää maassa riehuvien viher-vasemmistolaisten vuoksi keräämättä/varastoimatta, se tarkoittaa Suomessakin pian 30% hinnannousua ruuan suhteen vuositasolla. Amerikkalaisia on sen verran paljon että ne syövän enemmän kuin eurooppalaiset.

  …ellei sitten viher-vasemmito-anarkistit saa aikaiseksi pitkään ajamaansa sisällissotaa. Silloin yövien ihmisten lukumäärä laskee paljonkin.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi