Taloustutkija paljastaa: Näin globaali romahdus käynnistyy

Kuplan puhjetessa vastuutonta keskuspankkipolitiikkaa tehneiden valtioiden valuutat romahtavat, mikä merkitsee inflaatiokierteen alkua.

Talous

päivitetty

Jim Bianco.

Kansainvälisesti arvostettu taloustutkija ja sijoituskonsultti Jim Bianco muistuttaa tuoreessa haastattelussa, että globaalin finanssikriisin kaikki elementit ovat edelleen olemassa. Keskuspankit ja hallitukset ovat pyrkineet lykkäämään talousromahdusta luomalla tuhansia miljardeja dollareita sekä euroja tyhjästä tänä vuonna. Biancon mukaan mielikuvitusrahan painaminen kuitenkin vain pahentaa lopulta tilannetta.

Bianco muistutti, että jatkuva uuden velkarahan luominen tyhjästä synnyttää hyperinflaation. Toistaiseksi hyperinflaatiolta on vältytty osakemarkkinoille syntyneen valtavan kuplan ansiosta. Inflaatiokierre kuitenkin käynnistyy, kun sijoittajat ymmärtävät tilanteen kestämättömyyden ja alkavat myydä kilpaa osakkeitaan pois.

Kuplan puhjetessa vastuutonta keskuspankkipolitiikkaa tehneiden valtioiden valuutat romahtavat, mikä merkitsee inflaatiokierteen alkua. Kansalaisten ja yritysten ostovoima tuhoutuu hetkessä, jolloin jo syömisen ja asumisen kustannukset muuttuvat monille liian suureksi taakaksi. Yritykset ajautuvat konkursseihin, koska kansa ei kykene enää kuluttamaan. Verotulot ehtyvät, jolloin valtiot saattavat alkaa luoda lisää mielikuvitusrahaa vain pahentaen inflaatiota.

Biancon mukaan on myös naiivia toivoa, että koronarokote voisi estää lopullista romahdusta. Globaali velkataakka ja yritysten katastrofaalisen huono tuottavuus 2020 ovat jo jäytäneet maailmantalouden perusteita niin tehokkaasti, ettei kyse ole pelkästä koronasta. Yritysten velkatasot ovat nousseet niin korkealle verrattuna yritysten keskimääräiseen kannattavuuteen, ettei koronan katoaminen pelasta tilannetta.

Vakavia levottomuuksia odotettavissa

Bianco toteaa, että tällä hetkellä korttitalo pysyy pystyssä keskuspankkien jatkuvan rahanluonnin ansiosta. Samalla hän painottaa, että lopulta markkinat ovat keskuspankkeja suurempi voima: Kun tavalliset ihmiset ja yritykset ymmärtävät rajattoman rahanluonnin kestämättömyyden, keskuspankit menettävät voimansa, osakemarkkinat ja valuutat romahtavat sekä globaali talous pysähtyy.

Kysymys onkin nyt se, kauanko keskuspankkien bluffi voi toimia. Bianco uskoo pattitilanteen kestävän muutamista kuukausista reiluun vuoteen, mutta monet ekonomistit ovat ennustaneet nopeampaakin romahdusta.

Bianco ennustaa myös vakavia poliittisia levottomuuksia, koska niin kansa kuin eliittikin pitävät loputonta rahanluontia jo saavutettuna etuna. Biancon mukaan tilanne muistuttaa suuren laman jälkeistä Japania, jossa toteutettiin monen vuoden ajan aggressiivista rahanluontipolitiikkaa nollakoroilla. Kun valtiovarainministeri Takahashi Korekiyo tahtoi estää inflaation ja pysäyttää rajattoman setelirahoituksen, hänet salamurhattiin 1936.

Myös 2020-luvun länsimaissa jokainen poliitikko tietää, että lobbaajat ja äänestäjät vaativat lisää ilmaista rahaa. Koska kukaan päättäjä ei tahdo riskeerata uraansa ja jarruttaa rahapolitiikassa, kriisi tulee olemaan lopulta äärimmäinen.

Lähde: Hedgeye

Jim Bianco Keskuspankit Pankit Politiikka Talous Talousromahdus Velka Yhteiskunta

Keskustelu

11 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Bedduri Orbo

  Vastaa

  Valtio(t), kunnat&kaupungit, firmat, yksityistaloudet ja ihmiset ovat eläneet vuosia velaksi. Kukaan ei halua elää tulojen mukaan ja se on jo melkein tehty rikokseksi.

  Verotuksessa eli loputtomassa sosialisoinnissakin on jo tulossa raja vastaan. Kohta ei ole enää sosialisoitavaa, vaan kansa on myytävä orjiksi jonnekin, jotta eliitti voi harrastaa rahaleikkejään.

  Loppu kai tälle kuvitelma-/fantasiataloudelle on tulossa…

  • Velat pois

   Vastaa

   Näin on tehty ja pitkään. Velkaa on lännessä enemmän kuin koskaan.

   Ikävä kyllä, ne henkilöt joilla on rahaa, heillä on valtaakin. Ja he pitävät tämän talousromahduksen poissa pelistä niin pitkään kuin mahdollista. Se tarkoittaa että tuloerojen kasvu jatkaa vääjäämättä kulkuaan. Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat. 

   Ja jos se talousromahdus joskus tulee, niin se tarkoittaa että rikkaat menettävät jonkun verran. Mutta köyhille ei jää mitään.

   Ainoa tapa jolla rikkaita pystytään potkaisemaan nilkoille ilman että köyhät kärsivät on se että kaikki maksaisivat lainansa pois niin pitkälti kuin pystyvät. Silloin markkinoille jäänyt raha alkaisi elää omaa elämäänsä, inflaation pysähtyisi eikä rikkaille jäisi muuta kuin numeroita tileille. Ei olisi enää olemassa automaattia josta tulisi koko ajan lisää rahaa.

   Tämä on mahdollista nyt kun Suomessa rakenteellinen ikäjakauma uudistuu. Sillä omaisuudella joka jää seuraaville sukupolville, sillä pystytään maksamaan suurin osa yksityisistä lainoista. Ja se on myrkkyä valtaapitäville. He menettävät otteensa kansasta, sillä velka tekee nöyräksi.

  • Childrens

   Vastaa

   Velkaa joudutaan luomaan ja painamaan vastikkeetonta rahaa finanssitalouden paisuttamisen vuoksi.

   Finanssimarkkinoiden (eli johdannaismarkkinoiden) koko reaalitalouteen verrattuna on noin 20-kertainen – ei mitään järkeä siis!

   Nykyisin ei kannata investoida reaalitalouteen, rakentaa esim. tehdasta, koska paremman tuoton saa sijoittamalla rahansa finanssimarkkinoille, etenkin johdannaisiin, joissa riskit ovat suuret, mutta voitot valtavat. Se ei kuitenkaan ole oikeata taloutta, joka luo työtä.

   Rahat riittäisi valtioilla loistavasti hyvinvointiin jne., mutta johdannaistalouspelleily ja verotulojen menetys sen myötä, vie ne. Hyvinvointimenoja ei ole lisätty, vaan leikattu kaikissa länsimaissa ja rikkaimmat ovat vain rikastuneet, joten hyvinvoinnin rahoitus ei ole syypää velkaantumiseen, vaan finanssimarkkinoiden paisumisen salliminen. 15–20 ‑kertainen reaalitalouteen verrattuna.

 • Juuso

  Vastaa

  Olen näitä juttuja lukenut 2008 lähtien. Joskus 2010 oli ihan must laittaa rahat turvaan kultakantaan. Joku ennusti ihan kaiken talouselämän lopppua jne.
  Sijoitinkin silloin varani uudelleen matalamman tuoton instrumentteihin (turvaan). Havaitsin noin 2015, että olin menettänyt ison tukun tuottoja.

  Kuunnelkaa ja funtsikaa, mutta aina riittää vääriä profeettoja.

  • Hämäläinen

   Vastaa

   Realistinen näkemys. Kannattaa muistaa, ainakin kaksi asiaa:

   1. Ilmaisia neuvoja ei ole.
   2. Pankin neuvoja tekee vain työtä käskettyä. Puhuu pankin pussiin.

 • jani

  Vastaa

  Kannattaa sijoittaa edes pieni summa Bitcoiniin ja/tai muihin kryptovaluuttoihin.

 • Mäkinen

  Vastaa

  > Inflaatiokierre kuitenkin käynnistyy,
  > kun sijoittajat ymmärtävät tilanteen
  > kestämättömyyden ja alkavat myydä kilpaa
  > osakkeitaan pois.

  Valtiot laskevat sen varaan, että keskuspankki kyllä ostaa. Ja niinhän ne ostavatkin. EU:ssa ja USA:ssa. Na mikä on lopputulos: Lähes kaikki suuryhtiöt siirtyvät valtion suoraan omistukseen. Olemme päässeet sosialismiin! – Käyhän se näinkin.

 • Daniel Patosalmi

  Vastaa

  Illuminaatit painavat 85 Mrd euroa rahaa joka kuukausi, jolla ei ole takanaan mitään työtä. Tämä tyhjästä luotu raha pitää pystyssä tällä hetkellä maailmantaloutta. Valtiot lappavat kilvan velkaa. Järkyttävää oli se, kun eduskunnan isossa salissa vasemmiston eräs kansanedustaja puheessaan toi julki, että otetaan vaan lisää velkaa vaikka 100 Mrd euroa, kun sitä ei tarvitse maksaa koskaan takaisin.
  Sosiaalidemokraatit tuhoavat kansallisvaltiot, Ruotsi ensin, sitten Suomi.

  Nimimerkki : Betoniampiainen

 • Turvaustoimi

  Vastaa

  No mikä valuutta oston kohteeksi?

  • Derivaatti

   Vastaa

   Kulta tai hopea, kiinteänä, ei minään johdannaisena.

 • Eemil

  Vastaa

  Hyperinflaation odottelu on silkkaa humpuukia.

  Euroopassa – ja aika lailla muuallakin – inflaatioprosentti on liian matala eikä liian korkea. Euroalueella kiivaampi inflaatio olisi toivottavaa.

  Jos inflaatio kiihtyy liikaa niin Euroopan keskuspankki nostaa korkoa ja hallitsee näin rahamarkkinoita. Yhdysvalloissa FED pystyy samoin nostamaan korkoja, jos tarve vaatii.

  Osakemarkkinat ”romahtivat” jo maaliskuun lopussa, mutta korjaantuivat nopeasti. Joku lyhytaikainen kurssipudotus on edelleen mahdollista, mutta ei täyttä romahdusta ilman maailmansotaa. Keskuspankit voivat lopuuttomasti elvyttää taloutta, kulutusta ja säästämistä painamalla lisää seteleitä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi