Suomelle miljardien nettokulut EU-pankkien pelastusoperaatiossa

EU päätti pelastaa pankit lahjoittamalla kriisivaltioille tähtitieteellisiä summia vauraiden valtioiden veronmaksajien rahaa.

Talous

Suomen pääministeri Sanna Marin EU-huippukokouksessa Brysselissä 17. heinäkuuta 2020.

Suomen vasemmistohallitus iloitsee siitä, että EU:n velkapommineuvottelut saatiin viimein tyydyttävään päätökseen. ”Työväenpuolueiden” mielestä Suomi selvisi voittajana, kun EU määräsi veronmaksajamme lahjoittamaan nettona miljardeja euroja suurten EU-valtion eliittipankeille.

Euroalueen eliittipankit ovat eläneet riskialttiita aikoja viime kuukausina, kun koronan laukaisema talouskriisi ajoi Etelä-Euroopan valtioita maksukyvyttömyyden partaalle. Jos Italian kaltaiset valtiot ajautuvat konkurssiin, valtionvelkakirjoihin sijoittaneet pankit kärsivät verisiä tappioita.

EU päätti pelastaa pankit lahjoittamalla kriisivaltioille tähtitieteellisiä summia vauraiden valtioiden veromaksajien rahaa. Tuet rahoittaakseen jäsenvaltiot joutuvat ottamaan yksityisiltä pankeilta miljardikaupalla velkaa. Kesän aikana poliittinen teatteri on käsitellyt muun muassa sitä, missä suhteessa rahat jaetaan ongelmavaltioille.

Suomalaisilta miljardeja pankkiireille

Nyt sovittu velkapommi on yhteensä 750 miljardia euroa. Suomalaisten nettokulut pankkien pelastusoperaatiossa ovat 3,2 miljardia euroa.

– Kokonaisuus sisältää monia Suomelle tärkeitä asioita. Lopputulosta voidaan pitää Suomen näkökulmasta hyvänä, pankkiirien piikana toimiva ”Suomen pääministeri” Sanna Marin iloitsi.

Velkapommia äänekkäästi vastustanut ekonomisti Tuomas Malinen sen sijaan totesi, että päätös vie unionia entistä lähemmäksi liittovaltiota. Tällöin Suomi ei olisi itsenäinen enää edes paperilla.

Liittovaltiokehitys kiihtyy, koska nyt EU on antanut itselleen luvan rikkoa lakia ottamalla yhteistä velkaa tukipolitiikan nimissä. Lopulta EU-tason velka pakottaa unionin rakentamaan myös EU-tason verotusjärjestelmän, Malinen varoittaa.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Tuomas Malinen

Euroalue Euroopan unioni Hallitus Kotimaa Pankit Poliittiset viholliset Politiikka Sanna Marin Suomi Talous Tuomas Malinen Yhteiskunta

Keskustelu

1 kommentti

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Minna N

  Vastaa

  Suomen kannalta tilanne on se, että komissaarin paikkaa ei tule ilman kymmenien miljardien maksuja. Sillä ei ole väliä minkä momentin alle nuo maksut naamioidaan. EU:ssa kaikki on myytävänä ja Kokoomuksen jälkeen komissaarijonossa seuraavana on nyt SDP.

  Parastahan tässä kaikessa on, että Sanna Marinin ei tarvitse käyttää yhtään omaa rahaa joten “Suomen” kannalta on edullista maksaa vähän enemmän kuin kukaan on edes pyytänyt.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi