Unelman synty – Esittelyssä CasaPound Italia

"Omalla esimerkillisellä elämäntavallaan aktivistit voivat vaikuttaa heitä ympäröivien ihmisten asenteisiin."

Aktivismi

Eurooppalainen radikaalikansallismielinen aktivistikenttä on kokenut valtavia muutoksia ulkoasussaan 2000-luvun aikana. Aikaisemmin antisosiaalisiksi, amatöörimäisiksi ja näköalattomiksi kuvaillut aktivisti- ja alakulttuuripiirit ovat kokeneet terveellisen suunnanmuutoksen ja saaneet vietyä kansallisradikaalia sanomaa pala kerrallaan kohti valtavirtaa totaalisena hylkiönä kyyhöttämisen sijasta.

Yhtenä merkittävimpänä etuvartion edustajana tässä kehityksessä voidaan hyvällä varmuudella pitää italialaista CasaPound-järjestöä, jonka idealistinen ja rohkea suunnannäyttö toimii motivaattorina ympäri maailmaa.

CasaPound perustettiin virallisesti vuonna 2008, mutta sen juuret ovat paljon pidemmällä, 1990-luvun puolivälissä, jolloin Roomassa toimi kansallismielisten suosima ajanviettopaikka nimeltä Cutty Sark. Täältä rakentuneesta sosiaalisesta piiristä lähti käyntiin tapahtumaketju, joka johti CasaPoundin perustamiseen.

Järjestö perustetaan

Tärkeimpänä hetkenä järjestölle ennen sen perustamista voidaan pitää 26. joulukuuta vuonna 2003 suoritettua tempausta, jossa aktivistit valtasivat aivan Rooman ydinkeskustassa sijaitsevan rakennuksen, joka nimettiin CasaPoundiksi. Monikerroksinen rakennus sijaitsee vain parin korttelin päässä Rooman päärautatieasemalta ja kävelymatkan päässä Colosseumilta. Rakennus on edelleen vallattuna järjestölle.

Pääkonttoriin ryhdyttiin asuttamaan kodittomia italialaisia sekä järjestämään sosiaalista toimintaa, kuten hyväntekeväisyyttä (sisältäen muun muassa ruoka-apua vähäosaisille) ja erilaisia tapahtumia, kuten luentoja sekä keskustelutilaisuuksia. Vasemmisto oli hallinnut kulttuurikenttää edeltävien vuosikymmenten ajan, ja CasaPound tuli tekemään tälle asialle muutoksen ottamalla vasemmiston omimat keinot kansallisradikaaliin käyttöön.

Vuosien mittaan toiminta laajeni, ja vuonna 2008 perustettiin virallisesti CasaPound-järjestö, johon kuuluu tänä päivänä yli 20 000 jäsentä. Järjestöllä on yli 100 toimistoa ja muuta vastaavaa kiinteistöä ympäri Italiaa ja sen kulttuurillinen vaikutus yltää ympäri valkoisen maailman.

Laaja infrastruktuuri

Järjestö hallinnoi useita kuntosaleja, kahviloita, kulttuurikeskuksia ja tatuointistudioita. Näissä järjestetään käytännössä päivittäin asianmukaista toimintaa paikallisille. Rooman päämajan viereisillä kaduilla on useita järjestön hallitsemia liiketiloja.

CasaPoundin toimintaa on muun muassa radikaalin alakulttuurin tukeminen, kansallismielisen rinnakkaisyhteiskunnan rakennus yritystoiminnan kautta, mielenosoitukset, poliittinen koulutus seminaarien, puhetilaisuuksien ja keskustelupiirien kautta, katutilan haltuunotto, hyväntekeväisyys, katastrofiapu sekä opiskelijatoiminta.

Liikkeellä on myös alhaisen hintaluokan urheiluryhmiä: Jääkiekkoa, jalkapalloa, vuorikiipeilyä, vesipalloa, kamppailua, laskuvarjohyppyä, rugbya ja sukellusta. Nämä ryhmät ovat avoimia kaikille italialaisille.

Vähemmän näkyviä vaikuttamisen ja järjestäytymisen keinoja ovat paikallisyhteisössä tapahtuvaan sosiaaliseen ja institutionaaliseen muutokseen tähtäävät toimenpiteet. CasaPoundin jäseniä kehotetaan hankkimaan hyvä koulutus, jotta he voivat saada mahdollisimman korkean viran ja vaikuttaa sitä kautta yhteiskunnan kehityksen suuntaan.

Kokonaisvaltainen sosiaalinen muutos

Sosiaalisella muutoksella tarkoitetaan sitä, että CasaPoundin jäseniä ei kehoteta ainoastaan jäämään omaan kansallisradikaaliin sosiaaliseen kuplaansa vaan laajentamaan elämäänsä myös muihin sosiaalisiin piireihin verkostoitumalla. Omalla esimerkillisellä elämäntavallaan aktivistit voivat vaikuttaa heitä ympäröivien ihmisten asenteisiin.

Yhtenä käytännön esimerkkinä voidaan mainita jalkapallokatsomot, jotka Italiassa ovat huomattavasti poliittisempia kuin Pohjois-Euroopassa. CasaPoundin jäsenten hiljaisen vaikuttamisen avulla katsomoiden ilmapiiristä muovataan jatkuvasti vastaanottavaisempaa puhtaan poliittiselle vaihtoehdolle ja muutokselle.

CasaPound on ollut myös Suomessa esitelmöimässä järjestöstään. Vuonna 2011 se vieraili Suomen Vastarintaliikkeen järjestämässä Taistele vastaan ‑seminaarissa, joka järjestettiin Helsingissä. Vuoden 2022 lopulla järjestön edustajia saapui esitelmöimään Operaatio Kotkanpesä ‑seminaariin kertomaan toiminnastaan.

Tutustumme lähiviikkoina CasaPoundin toimintaan esitelläksemme lukijoillemme aktivismin malleja, joiden toivomme motivoivan myös suomalaisia entistä tehokkaampaan käytännön toimintaan ikuisen internetissä haaveilun sijasta!

Aktivismi CasaPound Fasismi Italia Kansallismielinen infrastruktuuri Kansallismielinen kulttuuri Kansallismieliset Kansallismielisyys Kansallisradikalismi Politiikka Rooma Ulkomaat Yhteiskunta

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nyt on yritystä

  Vastaa

  ”…käytännön toimintaan ikuisen internetissä haaveilun sijasta!”. No nyt on sitä mitä olen odottanut. Nyt on yritystä.

  Ja jäsenille voisi vinkata että opiskelu ei koskaan ole turhasta. Mitä enemmän tietää, sitä riippumattomampi on valtaapitävistä. Sitä enemmän ymmärtää asioita ja sitä enemmän saa kontakseja muun maalaisiin.

  Kielet !!! Kielet ovat kaiken a&o.

  • Bill The Butcher

   Vastaa

   Kuinka pitkään olet odottanut ja samalla tuhlannut aikaa, jonka olisit voinut käyttää itse aktivismin tekemiseen?

   • Uhraa elämäsi

    Vastaa

    Valehtelematta noin 15 vuotta. Ehkä pidempäänkin. Ei vain ole löytynyt samanhenkisiä joilla olisi pitkä pinna, sillä tämä ei ole nopeuslaji, tämä on kestävyyslaji. Ja jotta laji tuottaisi jotain positiivista, sen rakentamiseen kuluu ainakin kaksi sukupolvea. Eli, voit heittää hyvästi makealle/helpolle elämällesi. Samoin lapsesi. Sillä vauraus ja viisaus tulee vasta kolmannessa sukupolvessa.

    Miltä kuulostaa?? Ehkä juuri tämän vuoksi suurin osa ihmisistä lähtee pizzalle, elokuviin, viettämään vapaa-aikaa, kuuntelemaan ryminämusiikkia erilaisiin konsertteihin, juomaan alkoholia tai tapaamaan kavereita.

    Itse olen kaksi viimeistä viikkoa istuttanut siemeniä multaan ensi kesän satoa varten. Ja pääsiäisen tienoilla tehdään ensi talven klapit joilla lämmitetään pirttiä.

    Elämä on raakaa työtä. Ja mitä enemmän se on lihasvoimaan perustuvaa, sitä enemmän sen tuotto on. Mitä vähemmän polttoaineita ja koneita, sen parempi. Ja tehoviljelyäkin parempi vaihtoehto on ”kumppanikasvit”. Juurikasmaa sopivilla kasveilla.

    Itsellä on kontakteja eurooppaan ja kieletkin sujuvat auttavasti muutamalla vaihtoehdolla. Toivoisin vaan että useampi alkaisi opiskelemaan työpäivän jälkeen vaikka saksaa. Se on helppo suomalaisille. Ja sitten matematiikkaa vaikka opksesta ”Suuri lennokkikirja”. Koneenpiirustukseen löytyy paljon materiaalia, samoin muuraukseen ja erilaisten rakennusten tekemisiin. Aina maakellareista lähtien. Eikä kasvivärjäyskään ole ihmeellistä. Ihmiset sitä on ennenkin tehneet.

    Niin että… Nyt on yritystä. Ja se mikä on kaikkein tärkein asia, ei saa riitaantua keskenään.

 • Kaikki miettimään

  Vastaa

  Vinkkaisin että jokaisen kannattaa miettiä mitä osaa tehdä. Sillä historia on täynnä autotalleista liikkeelle lähteneitä yrityksiä. HP:n ja Mac:in tarinat ovat varmasti suurelle yleisölle tuttuja. Mutta että esim. Saksalainen Lisega onkin jo tuntemattomampi. Isä Lisega väänsi putkikannakkeita autotallissa kun poika-Lisega kiersi myymässä niitä. Eivätkä kaikki tunne Lundia-hyllyjenkään historiaa.

  Ei tarvita kuin idea, esim. yksi kuminauhoilla viritelty automaattisorvi ‑50 luvulta ja reikä seinään. Ja ulos tulee kaikkea nastoista pultteihin. Pultit ja mutterit tosin vielä tarvitsevat karkaisun, mutta silti.

  Ja kyllä se valaminenkin onnistuu autotallissa. Yksi kaverini valaa komponentteja ruostumattomasta teräksestä. Termiitillä sulattaminen käy helposti. Eikä ahjokaan ole kovin vaikea keksintö.

  Raaka-ainetta erilaisissa muodoissa on vaikka millä mitalla. Mutta tällä hetkellä kuluttajat maksavat kierrätysmaksuina sen että ne viedään Ruotsiin tai Hollantiin jotka sitten erottelevat raaka-aineet ja myyvät ne meille takaisin.

  Kuinka paljon luoteja voitaisiin valmistaa kun otettaisiin muutaman talon lyijyvarastot… Ja kuinka paljon saataisiin hopeaa kun se eroteltaisiin akuista sulatuksen aikana.

  Kun jokainen toisi esiin sen mitä pystyy tekemään ja mitä raaka-aineita tarvitaan, niin siitä se lähtee… Täysi omavaraisuus sekä oman yhteisön taloudellinen pyöritys.

  Toki ravintolat ja ruokalat tuovat nopeasti rahaa ja ruokkivat isommankin ryhmän. Mutta esim. tiilitehdas olisi kova sana… Jokaisen kotikonnuilla varmasti on aiemmin ollut tiilitehdas. On tämä Suomen maaperä sen verran savista.

  Ja sitten… Tärkein asia on valmistaa tuotteita. Pelkkä komponenttien teko ei riitä. Valmiissa tuotteessa on se ”kate”. Teetetään siis ulkopuolisilla se joka vaatii paljon suunnittelua, kalliit raaka-aineet sekä paljon työtä. Ja liitetään se isompaan kokonaisuuteen jotta saadaan kokonaisvaltainen tuote.

 • Observer

  Vastaa

  Vähään aikaan en ole Italiassa käynyt, mutta seuraavalla kerralla täytyy piipahtaa jossain toimipisteessä ryystämässä capuccinot. Ihan vaan kannatuksen vuoksi.

 • Miten olis?

  Vastaa

  No ni, italialaisten kanssa samanlainen rakennus on myynnissä Valkeakoskella, Valtakatu 25. Entinen kuvataidekoulu/musiikkikoulu. Se haluttaisiin myydä tonttina ja kaupunki kaavaili sen tilalle opiskelija-asuntolaakin, mutta museovirastolla oli kai vähän sanottavana.

  Niin että… Olisiko siinä suomalaisten casa pound? Tiloissa on ennekin toiminut ravintola ja siinä on asunnoillekkin tilaa. Sekä erilaisille kivijalkaliikkeille,

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi